Burkolt fenyegetéssel köszöntette az újévet Kim Dzsong Un

Publikálás dátuma
2019.01.01. 12:33
Kim Dzsongun újévi köszöntőbeszédet mond az észak-koreai állami televízió kamerája előtt
Fotó: AFP / KCNA VIA KNS
Ha az Egyesült Államok nem vonja vissza szankciót, Észak-Korea újraindíthatja atomprogramját – üzente újévi köszöntőbeszédében Phenjan vezetője.
„Ha az Egyesült Államok nem váltja be egész világ előtt tett ígéreteit, és továbbra is nyomást gyakorol köztársaságunkra, nem lesz más választásunk, mint új utat keresni önállóságunk védelmére“ - üzent az állami tévében leadott újévi köszöntőbeszédében Kim Dzsong Un. Bár az ünnepi beszédet alapvetően Észak-Korea polgárainak szánta (és abban főként gazdasági kérdésekre tért ki) Dzsong Un egyértelmű jelzést adott a nemzetközi közösség felé is. A phenjani vezető hangsúlyozta, országa már több egyértelmű lépést tett a nukleáris leszerelés érdekében, és most Amerikán a sor, hogy felszámolja a rájuk kirótt szankciókat, írja honlapján a BBC. A brit közszolgálati média szöuli tudósítója, Laura Bicker szerint ez azt jelentheti, hogy Phenjan 2019-ben hivatalosan újraindíthatja – a jelek szerint fű alatt jelenleg is zajló  nukleáris programját. Az észak-koreai vezető ugyanakkor kiutat is hagyott a konfliktusból, hiszen hozzátette, hogy bármikor szívesen találkozna újra Donald Trumppal. 
A phenjani vezetéssel előbb durva nyilakozatháborút folytató, majd 2018 júniusában látványosan megbékélő Trump így választásra kényszerül: köztudott, hogy Észak-Korea csak látszatengedményeket tett atomprogramjával kapcsolatban, és a CNN értesülései szerint továbbfejleszti most már az Egyesült Államokra is fenyegetést jelentő rakétabázisait. Ugyanakkor Donald Trump volt az első amerikai elnök, aki  hivatalosan tárgyalt és találkozott egy észak-koreai vezetővel, a viszony újbóli romlása így az ő diplomáciai kudarca is lenne.
Kim Dzsong Un eközben továbbra is barátságos hangot igyekszik megütni déli szomszédjával – az USA helyi szövetségesével –szemben, és folytatja a tavaly áprilisban megkezdett békülési folyamatot: december 30-án levélben kérte Mun Dzse In szöüli elnököt, hogy a jövőben rendszeresen is találkozzanak.  
Szerző

Furgonnal hajtottak az ünneplő tömegbe Tokióban, kilenc sérült

Publikálás dátuma
2019.01.01. 10:01
A tokiói merénylő összetört furgonja, 2019. január 1-én
Fotó: Ryohei Moriya Yomiuri / AFP / The Yomiuri Shimbun
A merénylő autójában egy kerozinos kannát is találtak a rendőrök, egyelőre az sem tisztázott, hogy miért támadt az utcán szilveszterező emberekre.
Kilencen megsérültek, közülük egy ember súlyosan, amikor kedd hajnalban egy furgon csapódott a járókelők és az utcán bulizók közé Tokió Sibuja negyedének egyik bevásárló utcájában.
A 21 éves támadó nyolc embert gázolt el, a kilencediket pedig megütötte, miután kiszállt az az autóból, majd elmenekült – írja a hirado.hu.
A fiatal férfit, Kazuhiro Kusakabét egy óra múlva elfogták a rendőrök; autójában egy kannányi kerozint is találtak, ami arra utal, hogy fel akarta gyújtani a járművet, illetve hogy nagyobb kárt is szeretett volna okozni. Egyelőre az sem világos, hogy miért követte el tettét: a BBC úgy tudja, hogy először azt mondta a rendőröknek, terrortámadást akart elkövetni, később viszont már azzal magyarázta a támadást, hogy kivégzések ellen akart tiltakozni. Az viszont nem egyértelmű, hogy egyes kivégzések, vagy általában a halálbüntetés miatt lépett akcióba. A tokiói rendőrök emberölési kísérlet gyanújával vették őrizetbe a fiatal férfit.
Szerző

Késelés Manchesterben - Hárman sérültek meg a támadásban

Publikálás dátuma
2019.01.01. 09:56

Fotó: PAUL ELLIS / AFP
"Terrorizmushoz kötődő" cselekményként kezeli a rendőrség az óév utolsó estéjén történt manchesteri késelést, de az indítékot és az incidens körülményeit továbbra is vizsgálják, csakúgy, mint az elkövető elmeállapotát.
A támadás hétfő este, az észak-angliai nagyváros Victoria pályaudvarán történt. Egy férfi a hasán, egy nő az arcán és a hasán, a brit közlekedési rendőrség (BTP) egy rendőre a vállán szenvedett szúrt sérüléseket. A manchesteri rendőrség keddi tájékoztatása szerint a sérült rendőr már távozhatott a kórházból, a másik két sérültet súlyos, de nem életveszélyes állapotban kezelik. Russ Jackson, a manchesteri rendőrség főparancsnok-helyettese keddi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a nyomozást a területileg illetékes terrorelhárító szolgálat vezeti, és "terrorizmushoz kötődő incidensként" vizsgálja az esetet, de továbbra is nyitott kérdésként kezeli az elkövető indítékait. A BBC úgy tudja, hogy az őrizetbe vett gyanúsított egy 25 éves férfi. Jackson a tájékoztatón ugyanakkor elmondta: a rendőrség egyelőre azt is vizsgálja, hogy brit állampolgárról van-e szó. Szemtanúk a brit médiának elmondták: a késelő azt kiáltotta, hogy Allahu akbar (Allah a leghatalmasabb). A manchesteri rendőrség főparancsnok-helyettese keddi tájékoztatóján csak utalásszerűen szólt "a médiában széles körben terjedő" értesülésekről azzal kapcsolatban, hogy a gyanúsított "állítólag" milyen kijelentéseket tett, de hozzátette: ez az oka annak, hogy a rendőrség terrorizmushoz kötődő cselekmény ügyében folyó vizsgálattá nyilvánította a nyomozást. A gyanúsítottat a rendőrök elektromos sokkolóval és paprikaspray-vel terítették le, és két kést találtak nála. Keddi tájékoztatóján Russ Jackson elmondta: a támadás elkövetésének "eszelős" módja miatt a vizsgálat kiterjed az őrizetbe vett férfi elmeállapotára is. A főparancsnok-helyettes hozzátette: nincs olyan információ, amely arra vallana, hogy a gyanúsítottnak társai is lettek volna. A hétfő esti incidens után a manchesteri pályaudvart egy időre lezárták, de kedden zavartalan volt a forgalom.
Frissítve: 2019.01.01. 16:23