Óriási biztonsági készültség a brazil elnök beiktatásán (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.01. 13:02

Fotó: SERGIO LIMA / AFP
Soha nem látott óvintézkedésekkel készülnek Jair Bolsonaro mai beiktatására. A brazíliavárosi parlament körül már felállították a kordonokat, és a ceremónia idejére 3200 rendőrt és katonát fognak a helyszínre vezényelni.
Az euronews tudósítása szerint a megnövelt biztonsági készültséget az indokolja, hogy az ünnepségen 12 állam és kormányfő is részt vesz, köztük Benjamin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnökök. Azonban Bolsonaro is óvatosabb, mióta egy szeptemberi kampányrendezvényen megpróbálták megkéselni. A szélső-jobboldali politikus nem túl népszerű a szegények között, de így is rengeteg rajongója akad. A beiktatás helyszíne olyan, mint egy fesztivál. Míg a márvány lépcsőkön már leterítették a fehér szőnyeget, kinn Bolsonarós pólókat és csecsebecséket árulnak a kemping székekben ülő szimpatizánsoknak. 
- Próbáltam egy kis csapatot verbuválni, de miután sokan nem értek rá, úgy döntöttem, hogy autóba pattanok és 1800 kilométert vezetek, hogy itt lehessek - mesélte az elnök egyik támogatója.

Bolsonaro 180 fokos fordulatot hozhat a brazil politikába. Az államfő Donald Trumpot tekinti példaképének, így agresszívan lépne fel Kubával és Venezuelával szemben, liberalizálná a fegyvertartást, megnyitná a piacokat és első sorban kiutasítaná az illegális bevándorlókat Brazíliából.
Orbán Viktort egyébként maga Bolsonaro hívta meg beiktatására, miután a magyar miniszterelnök gratulált a diktatórikus rendről ábrándozó, melegellenes kijelentéseiről ismert új államfőnek.
Szerző
Frissítve: 2019.01.01. 13:23

Burkolt fenyegetéssel köszöntette az újévet Kim Dzsong Un

Publikálás dátuma
2019.01.01. 12:33
Kim Dzsongun újévi köszöntőbeszédet mond az észak-koreai állami televízió kamerája előtt
Fotó: AFP / KCNA VIA KNS
Ha az Egyesült Államok nem vonja vissza szankciót, Észak-Korea újraindíthatja atomprogramját – üzente újévi köszöntőbeszédében Phenjan vezetője.
„Ha az Egyesült Államok nem váltja be egész világ előtt tett ígéreteit, és továbbra is nyomást gyakorol köztársaságunkra, nem lesz más választásunk, mint új utat keresni önállóságunk védelmére“ - üzent az állami tévében leadott újévi köszöntőbeszédében Kim Dzsong Un. Bár az ünnepi beszédet alapvetően Észak-Korea polgárainak szánta (és abban főként gazdasági kérdésekre tért ki) Dzsong Un egyértelmű jelzést adott a nemzetközi közösség felé is. A phenjani vezető hangsúlyozta, országa már több egyértelmű lépést tett a nukleáris leszerelés érdekében, és most Amerikán a sor, hogy felszámolja a rájuk kirótt szankciókat, írja honlapján a BBC. A brit közszolgálati média szöuli tudósítója, Laura Bicker szerint ez azt jelentheti, hogy Phenjan 2019-ben hivatalosan újraindíthatja – a jelek szerint fű alatt jelenleg is zajló  nukleáris programját. Az észak-koreai vezető ugyanakkor kiutat is hagyott a konfliktusból, hiszen hozzátette, hogy bármikor szívesen találkozna újra Donald Trumppal. 
A phenjani vezetéssel előbb durva nyilakozatháborút folytató, majd 2018 júniusában látványosan megbékélő Trump így választásra kényszerül: köztudott, hogy Észak-Korea csak látszatengedményeket tett atomprogramjával kapcsolatban, és a CNN értesülései szerint továbbfejleszti most már az Egyesült Államokra is fenyegetést jelentő rakétabázisait. Ugyanakkor Donald Trump volt az első amerikai elnök, aki  hivatalosan tárgyalt és találkozott egy észak-koreai vezetővel, a viszony újbóli romlása így az ő diplomáciai kudarca is lenne.
Kim Dzsong Un eközben továbbra is barátságos hangot igyekszik megütni déli szomszédjával – az USA helyi szövetségesével –szemben, és folytatja a tavaly áprilisban megkezdett békülési folyamatot: december 30-án levélben kérte Mun Dzse In szöüli elnököt, hogy a jövőben rendszeresen is találkozzanak.  
Szerző

Furgonnal hajtottak az ünneplő tömegbe Tokióban, kilenc sérült

Publikálás dátuma
2019.01.01. 10:01
A tokiói merénylő összetört furgonja, 2019. január 1-én
Fotó: Ryohei Moriya Yomiuri / AFP / The Yomiuri Shimbun
A merénylő autójában egy kerozinos kannát is találtak a rendőrök, egyelőre az sem tisztázott, hogy miért támadt az utcán szilveszterező emberekre.
Kilencen megsérültek, közülük egy ember súlyosan, amikor kedd hajnalban egy furgon csapódott a járókelők és az utcán bulizók közé Tokió Sibuja negyedének egyik bevásárló utcájában.
A 21 éves támadó nyolc embert gázolt el, a kilencediket pedig megütötte, miután kiszállt az az autóból, majd elmenekült – írja a hirado.hu.
A fiatal férfit, Kazuhiro Kusakabét egy óra múlva elfogták a rendőrök; autójában egy kannányi kerozint is találtak, ami arra utal, hogy fel akarta gyújtani a járművet, illetve hogy nagyobb kárt is szeretett volna okozni. Egyelőre az sem világos, hogy miért követte el tettét: a BBC úgy tudja, hogy először azt mondta a rendőröknek, terrortámadást akart elkövetni, később viszont már azzal magyarázta a támadást, hogy kivégzések ellen akart tiltakozni. Az viszont nem egyértelmű, hogy egyes kivégzések, vagy általában a halálbüntetés miatt lépett akcióba. A tokiói rendőrök emberölési kísérlet gyanújával vették őrizetbe a fiatal férfit.
Szerző