Előfizetés

Százéves budai villát kapott az Orbán Ráhel-féle állami divatügynökség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.02. 08:29
Orbán Ráhel
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Míg több száz embert bocsátottak el a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, az ezért belefért a költségvetésbe, hogy Orbán Ráhelhez közeli Magyar Divat és Design saját irodaházba költözhessen.
Bár a Magyar Turisztikai Ügynökséget (MTÜ) is utolérte a központi közigazgatáson korábban végigsöprő leépítési hullám - a szervezetnél és a hozzá tartozó vállalkozásoknál több száz alkalmazottnak mondtak fel -, azért arra mégis volt keret, hogy a hozzá tartozó állami divatügynökség egy száz éves villát kaphasson Budán - írja a 24.hu.
Az állami divatcég - ahol Orbán Ráhel ismeretségi köréből kerültek ki a vezetők - azzal jött létre, hogy a kormány az országgyűlési választás előtti hetekben rendeletben bővítette az MTÜ feladatkörét a divat- és designipari stratégiaalkotással. A kormány egy határozatban azt is előírta az ügynökségnek, hogy 150 millió forintból alapítson egy kisebb ügynökséget, amely kizárólag a divattal foglalkozik, és rögtön további 150 milliós támogatást is biztosított a 2018-as működésre az így létrejövő Magyar Divat és Design Ügynökségnek.
A divatügynökséghez került, villaépületből kialakított irodaházat korábban hosszú ideig egy reklámcég bérelte. Most az állami ügynökség megjelenése után felújítási munkák kezdődtek az ingatlanon. A költözés részleteivel kapcsolatban kereste a portál az MTÜ vezetőjét, Guller Zoltánt, akitől érkezett válasz.
Nem teljesen világos, hogy az állami divatügynökség mivel tölti napjait: az eredeti célról, a szakmai stratégiaalkotásról a hivatal gyors gyarapodása ellenére eddig nem sokat lehetett hallani. Az ügynökségnek még egy olyan hivatalos honlapot sem sikerült összehoznia, ahol nyomon követhető lenne, hogy ki milyen posztot tölt be, miért felel a szervezetnél. Az viszont igen szembetűnő, hogy a szervezet egyre több eszközt felhasználva igyekszik nemzetközi szinten is helyzetbe hozni azokat a cégeket, amelyek jó kapcsolatokat ápolónak Orbán Ráhel körével, írja a portál. És az ügynökség Facebook-oldala lényegében államilag támogatott reklámfelületet biztosít a kiválasztottak közé került márkáknak.

Megelégelték az iszlamofóbiát

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2019.01.02. 07:30

Fotó: Komka Péter / MTI
Tudományos tevékenységet nem folytat, már a neve is megtévesztő – huszonnégy szakértő tiltakozik a Politikai Iszlám Tanulmányok Központja ellen.
A tiltakozás közvetlen kiváltó oka egy interjú volt, amit Incze Nikoletta, a Politikai Iszlám Tanulmányok Központja (angol rövidítéssel: CSPI) magyarországi vezetője adott a SZEMlélek blognak. „Lehet, hogy az ükunokáink muszlimok lesznek. Ez nem vicc” – ezzel a felütéssel kezdődik, és hasonló stílusban folytatódik a beszélgetés. Incze egyebek mellett kifejtette, hogy az iszlámnak nem az egyenlőség, hanem az alávetés az alapelve. Az iszlám szó nem a békét jelenti, hanem a behódolást: „ez egy nagyon erős ideológia, ami meghatározza a történelmet, és mivel nem toleráns a mássággal szemben, ezért kénytelenek vagyunk felvenni vele a harcot”. Kell egy ellenpólus – közölte.
A CSPI víziója szerint „képzéssel megelőzhetővé válik egy erőszakos civilizációs háború”. Incze Nikoletta elmondta, hogy az általuk alkalmazott módszer Bill Warner amerikai matematikus-fizikus professzor munkásságán alapszik. Megszámolják például a nők jogaival kapcsolatos szavakat a Koránban, „azokat kategóriákba soroljuk, statisztikai módszerekkel elemezzük”.
A CSPI magyarországi vezetője az állami médiában is akadályok nélkül propagálhatta nézeteit, akár a szintén vitatott megítélésű Nógrádi György társaságában, akivel egymásra licitálva ecsetelték, milyen veszélyek fenyegetik kontinensünket. A Magyar Narancsnak tavaly nyáron Incze Nikoletta Karc FM-beli szereplése tűnt fel. A hetilap cikke a kormányközeli rádióban elhangzott műsor alapján arra a következtetésre jutott, hogy Incze „keveri a számmisztikát a statisztikai eljárásokkal, a történelmi hiedelmeket a vallástörténeti félinformációkkal, valamint a legvadabb előítéleteket a leggagyibb érveléssel”. Az általa képviselt központ pedig „tulajdonképpen egy magánalapítású hobbiszervezet, ami elsősorban arra hivatott, hogy az Amerikában már persona non gratának számító, hírhedt iszlamofób szerző, Bill Warner könyveit értékesítsék”.
A magyar orientalisztika képviselői, a Közel-Kelet és az iszlám kutatói számára most, a SZEMlélek blogon publikált interjúval telt be a pohár. Tiltakozásukban, ami szintén a SZEMléleken jelent meg, nem kérdőjelezték meg, hogy a terrorizmus, a migráció és az integráció kihívásokkal jár. Az aláírók ugyanakkor elhatárolódtak a Politikai Iszlám Tanulmányok Központja nevű csoporttól, amely – idézzük a közleményt – külföldön és Magyarországon sincs kutatóintézetként akkreditálva, visszaél a közvélemény érdeklődésével, kereskedelmi tevékenységet folytat. A szervezet neve angol és magyar változatában is megtévesztő.
A tiltakozás 24 aláírója között van Baranyi Tamás, az Antall József Tudásközpont kutatási vezetője, Egeresi Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem külső szakértője, Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója, Hóvári János, a Károli Gáspár Református Egyetem docense, Jany János, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, Maróth Miklós, az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézetének igazgatója, Ormos István, az ELTE Sémi Filológiai és Arab Tanszékének tanára, Rostoványi Zsolt, Budapesti Corvinus Egyetem tanára, Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója vagy például Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója.
A közlemény szerint egyértelmű, hogy a központ aktivistái a tudományos munkához minimálisan elvárható ismeretekkel sem rendelkeznek. Ennek ellenére a CSPI anyagaira való hivatkozások a közelmúltban már egyetemi és főiskolai szakdolgozatokban is megjelentek.

Elérhetetlen vezető

Szerettünk volna reagálást kérni Incze Nikolettától, de e-mailünkre eddig nem érkezett válasz. A budapesti székhellyel működő CSPI Magyarország Alapítvány beszámolója nem utal komoly pénzmozgásokra. A bíróság honlapján megtalálható kimutatás szerint adományokból és egyéb bevételekből alig több mint egymillió forint folyt be az alapítványhoz, a „tárgyévi eredmény” rubrikában mínusz 890 ezer forint szerepel. A budapesti alapítvány a „több mint tíz országban működő CSPI International hálózat” tagja. A cikkünkben említett Bill Warner, a nemzetközi CSPI elnöke (azon túl, hogy könyvei magyarul is megjelentek) 2015-ben előadást tartott Budapesten.

Viharos széllel és hózáporokkal kezdődik az újév

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.02. 06:58
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Szerdán felhőátvonulásokra számíthatunk, a gyorsan vonuló gomolyfelhőkből elszórtan zápor, hózápor, esetleg egy-egy zivatar is kialakulhat.
Az Országos Meteorológiai Intézet prognózisa szerint az északnyugati szél a Sopron-Szeged széles sávban viharossá fokozódik, de zápor, hózápor közelében bárhol előfordulhatnak átmeneti viharos széllökések. Ugyanakkor északkeleten legfeljebb élénk széllökések lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között valószínű. Késő estére -2, +2 fokra hűl le a levegő.