Családokról kérdezték, de az interjú negyedében csak az ellenzéket szidta Novák Katalin

Publikálás dátuma
2019.01.02 13:36

Fotó: kormany.hu/ Botár Gegely
A színvonaltalan ellenzéki képviselők csak pólót húzni tudnak - mondta el az államtitkár a "családok évének" lezárulta kapcsán. Novák szerint a fröccsöntött műanyag motor egyébként magyar találmány.
A jelenlegi parlamenti ellenzék színvonala minden eddiginél alacsonyabb, soha nem volt ennyire destruktív és silány minőségű – nyilatkozta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Magyar Hírlapnak. "Valóságshow-t játszanak az utcán, színészkednek és provokálnak, és méltatlan módon viselkednek" - sorolta az államtitkár, a rabszolgatörvény elleni, olykor tízezres tömeget megmozgató tüntetéssorozatra utalva. Szerinte mindez nem is a magyar embereknek, hanem a külföldi sajtónak szólt. Az ellenzéki képviselők pedig csak "szavakat skandálni, pólót húzni tudnak", mert hogy az otthongondozási díj emelését sem akarták olyannak megszavazni, amilyennek azt a Fidesz elképzelte: alamizsnaként, csak sérült gyerekek után, csak azok szüleinek.
Az ügyes alákérdezéseknek hála, Novák a családokról szóló interjú majd negyedében csak az ellenzéket szidhatta.
Novák egyébként a "családok évének" lezárulta kapcsán nyilatkozott. Ehhez kapcsolódó kijelentéseiből kiderül, ami eddig sem volt titok, hogy a kormány szemében csak a több generációs nagycsaládok igazán családok, illetve az olvasó megtudhatja az államtitkártól azt is, hogy a fröccsöntött műanyag motor magyar találmány. Az eredményekről azt mondta Novák: a családpolitika olyan mint a diófa; vagyis senkit ne ejtsen kétségbe, ha nem érzi a javulást, mert azt "győzni kell kivárni". Azzal kapcsolatban, hogy a nemzeti konzultáció családokkal kapcsolatos kérdőívei csak a kormánynak tetsző válaszokat engednek meg, Novák úgy nyilatkozott: "örülök neki, ha bármelyik kérdés egyértelműnek tűnik".

Videóüzenetekkel tiltakoznak a szülők az állami tankönyvek ellen

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Emmi szerint azonban „1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”.
Elégedetlen az állami tankönyvek minőségével, ezért videóban tiltakozik a Szülői Hang. A szülőkből álló szervezet január óta akciózik, és arra próbálják felhívni a többi szülő figyelmét, hogy a következő tanévtől a magánkiadók könyveinek jelentős része lekerül a választható tankönyvek listájáról. Az RTL Klub híradójában elhangzott, hogy eddig majdnem 3900-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. A céljuk az, hogy rávegyék a szülőket arra: akár saját pénzből, de a jobb tankönyveket vegyék meg.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a csatorna megkeresésére közölte, hogy szerintük a Szülői Hang véleményét nem lehet reprezentatívnak tekinteni.
„1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”
– fogalmaztak.
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: tudomása szerint a PDSZ-szel nem folytak tárgyalások, „érdemi tárgyalások egyébként általában nem folynak érdemi kérdésekben”.

Magyar állampolgár lett az amerikai tiszteletes, aki miatt összeveszett Trump és Erdogan

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:09
Andrew Brunson tiszteletes
Fotó: AFP/ ROBERTO SCHMIDT
A lelkipásztor a washingtoni magyar nagykövetségen tette le az állampolgársági esküt.
Magyar állampolgár lett az amerikai Andrew Brunson tiszteletes – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a washingtoni magyar nagykövetség. A tiszteletes, akinek nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 2016 őszén Törökországban letartóztatták, ünnepélyes keretek között tette le az állampolgársági esküt a washingtoni magyar nagykövetségen. Az észak-karolinai presbiteriánus lelkész feleségének a dédapja volt magyar: Csopják Attila pénzügyminisztériumi tisztviselőként dolgozott, és a magyarországi baptista egyház első elöljárója volt 1906 és 1908 között. Andrew Brunson többször járt már Magyarországon, és gyermekei is magukénak vallják a magyar örökséget. A lelkipásztor évtizedeken keresztül a törökországi Izmirben élt, ahol kis protestáns templomot is létrehozott. 2016 októberében, a Recep Tayyip Erdogan elnök elleni törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le. Azzal vádolták meg, hogy az Egyesült Államok javára kémkedett, és segítette a puccskísérlet hátterében sejtett, amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen prédikátor mozgalmát. 2017-ben a török államfő azt javasolta, hogy szabadon bocsátja a tiszteletest, ha Washington kiadja Ankarának a Pennsylvaniában élő Fethullah Gülent. Az amerikai kormány ezt visszautasította, és Donald Trump az amerikai–török viszony egyik sarkalatos kérdésévé tette a lelkipásztor szabadon bocsátását. Washington Törökország elleni szankciókkal érte el, hogy 2018 októberében szabadon engedték Andrew Brunsont. A tiszteletest és feleségét akkor Donald Trump elnök is fogadta a Fehér Házban.
Szerző