Újabb illiberális vezető jön Magyarországra

Publikálás dátuma
2019.01.02. 17:57
Orbán Viktor miniszterelnök és Jair Bolsonaro brazil államfővel Brazíliavárosban
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs / MTI
Jair Bolsonaro brazil elnök elfogadta Orbán Viktor meghívását. Kedden kiderült, hogy Erdogan is hazánkba látogat.
Orbán Viktor kormányfő brazíliai munkalátogatása keretében kétoldalú megbeszélést folytatott Jair Bolsonaro brazil elnökkel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerdán. A találkozó során a felek áttekintették a két ország közötti nemzetközi, gazdasági és politikai együttműködési lehetőségeket. A magyar miniszterelnök megerősítette Jair Bolsonaro meghívását Magyarországra, melyet a brazil elnök elfogadott – közölte a sajtófőnök. A magyar miniszterelnököt korábban a brazil elnök hívta meg beiktatására, miután a magyar miniszterelnök gratulált a diktatórikus rendről ábrándozó, melegellenes kijelentéseiről ismert új államfőnek. Arról még kedden számoltunk be, hogy – bár Recep Tayyip Erdogan legutóbb októberben járt Budapesten – a török elnök hamarosan újra Magyarországra látogat. A közeljövőben Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszter és Abdulhamit Gül igazságügyi miniszter is Budapestre érkezik.
Szerző

Az Intercity-kocsik gyártásáról és a Mészáros-féle jachtról is beszélt a MÁV-vezér

Publikálás dátuma
2019.01.02. 16:49

Fotó: Pongrátz Anita / NFM
Homolya Róbert elrendelte a MÁV-Start járműgazdálkodásának felülvizsgálatát, ami összefügg az IC+-szal is.
Interjút adott Homolya Róbert, a nyáron kinevezett MÁV elnök-vezérigazgató a hvg.hu-nak. Ebben azzal kapcsolatban, hogy az Átlátszó lefotózta egy jachton, amelyet Mészáros Lőrinc és üzlettársai is használtak, Homolya azt mondta,
„a fotón Szijj László és Kovács Ernő volt jelen. Én májusig voltam államtitkár, 2010 előtt pedig ügyvédként dolgoztam, nagyon sok ügyfelem jött az építőipari cégektől, Szijj urat 2005 óta ismerem. Nagyon sokan megkerestek az államtitkári megbízásom megszűnését követően, Szijj úr is, és kaptam egy meghívást. Ez egy magánprogram volt a feleségemmel.”

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint személyes kapcsolatban van-e velük, közölte: ez túlzás, 2010 előtt dolgozott Szijj Lászlónak, onnan van az ismeretség. Azt mondta, Mészáros Lőrincet is ismeri személyesen, hivatalos rendezvényeken találkozott vele, például a komáromi Duna-híd alapkőletételén.
Homolya az IC+ programmal kapcsolatban azt mondta: arról nincs vita, hogy kellenek a MÁV-Startnak új intercitykocsik. „Én azt gondolom, hogy a kocsi jó, a szükséges uniós szabványokkal és engedélyekkel rendelkezik, de tény, hogy az ütemtervben a MÁV-Start azt vállalta, hogy 20 készül el 2018 év végéig, és csak 6 lett kész. Az is komoly kérdés, hogy ez milyen kapacitásokat vett el egyéb tevékenységektől” – közölte.
„Mindezért elrendeltem a MÁV-Start járműgazdálkodásának felülvizsgálatát, ami összefügg az IC+-szal is. Ezt a BME végzi, és a gyártási folyamatok auditját, amelyre egy multinacionális cégeknél szerzett tapasztalattal rendelkező, német járműgyártási szakértőt kértem fel”

– tette hozzá.

Szavai szerint lehet, hogy be kell vonniuk a piacot is. „Nekünk kellenek az új kocsik, de lehet, hogy azokat nem a MÁV-Startnak mint személyszállítási közszolgáltatónak kell legyártania” – jelentette ki.
Az interjúban Homolya arról is beszélt, hogy Zugló és Kőbánya alsó állomás őszre megújulhat, de Kőbánya-Kispestre szerinte még nagyjából öt évet kell várni. A reptéri gyorsvasúttal kapcsolatban közölte: a projekt tervezésére és előkészítésére kaptak uniós forrást, és „a projektben már nem a vasúti megvalósíthatóság a fő kérdés, hanem az, hogy privatizálva lett a reptér, és az a koncessziós szerződés milyen beavatkozást enged a területen”. Ugyanis a repteret üzemeltető cég használatába adták azt a területet 75 évre. Szavai szerint a HÉV-fejlesztés már biztos, teljes járműcsere lesz, és a csepeli és ráckevei vonalat alagútban bevezetik a Kálvin térig. A szentendrei HÉV pályáját is teljesen felújítják. A gödöllői HÉV-et a főváros készíti elő, a műszaki tartalmáról még nincs pontos döntés, vita van még róla, hogy össze kell-e kötni a 2-es metróval.   A Déli és Nyugati pályaudvar közé épített vasúti alagúttal kapcsolatban pedig azt mondta: az egész nem értelmezhető a Budapesten belüli elhanyagolt vonalhálózat fejlesztése nélkül. „Hiába lesz ott alagút, ha utána kijön a vonat, és 40-nel tud csak továbbmenni. Ezt az egész problémát együtt kell kezelni” – tette hozzá.
Szerző
Frissítve: 2019.01.02. 16:57

Tavaly legalább ötféle különgéppel repülhetett Orbán

Publikálás dátuma
2019.01.02. 16:02

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
A hivatalos és a magánutak költségeit is titkolják.
Orbán Viktor miniszterelnök legalább ötféle különgéppel utazott 2018-ban – írja az Átlátszó. A portál összesítésében kiemeli, hogy
  • 2018. február elején a Magyar Honvédség két Airbus A319-es repülőgépet vásárolt. Hadrendbe állításuk után Orbán elkezdte rendszeresen használni a hivatalosan katonai csapatszállítónak vett honvédségi repülőket: például nyáron a 605-ös lajstromjelű géppel utazott Izraelbe és Montenegróba, a másik, 604-es lajstromjelű honvédségi repülővel pedig szeptemberben Kirgizisztánba utazott hivatalos látogatásra, novemberben pedig Prágába és Zágrábba.
  • július 25-én a miniszterelnök a 17 milliárd forint értékű, Bombardier Global 6000 típusú, OE-LEM lajstromjelű osztrák magánrepülőgéppel utazott a Vidi bulgáriai meccsére. Orbán sajtófőnöke végül azt mondta, hogy a luxusrepülést a MOL Vidi FC futballklub tulajdonosától, Garancsi István üzletembertől kapta ajándékba a miniszterelnök.
  • Orbán hivatalos Facebook-oldalán videó van arról is, hogy a miniszterelnök 2018. július 4-én a HA-LKZ lajstromjelű magánrepülőgéppel utazott Berlinbe, ahol aznap Horst Seehoferrel, a bajor Keresztényszociális Unió elnökével, német szövetségi belügyminiszterrel folytatott megbeszélést, másnap pedig Angela Merkel német kancellárral tárgyalt. A körülbelül 11 milliárd forint értékű Dassault Falcon 900LX típusú repülőgép tulajdonosa az Air-Invest Kft., az OTP egyik leányvállalata.
  • 2018 októberében a brazil elnökválasztást a szélsőjobboldali Jair Bolsonaro nyerte. Orbán Viktor telefonon gratulált Bolsonaronak, aki meghívta őt a beiktatási ünnepségére 2019. január 1-jére. Orbán a ceremónia előtti napon, 2018. december 31-én érkezett meg Brazília fővárosába, és a repülési tracker oldalak szerint a Magyar Honvédség tulajdonában lévő, HA-LKX lajstromjelű Dassault Falcon 7X típusú repülőgéppel utazott.
A portál hozzáteszi, hogy Orbán repülőútjainak költségeit következetesen titkolják: a hivatalos állami látogatások esetében nem közlik, hogy ezek mennyibe kerülnek a magyar adófizetőknek, a meccsnézős magánutakról pedig csak találgatni lehet, hogy pontosan kiktől, és milyen értékű ajándékokat fogad el a miniszterelnök.
Szerző
Frissítve: 2019.01.02. 17:39