Viharos széllel, hózáporokkal és mínuszokkal folytatódik az újév első hete

Publikálás dátuma
2019.01.02. 19:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Tizenegy megyére esőfokú figyelmeztetést adtak ki. Akár -10 foknál is hidegebb lehet a hétvégén.
A tőlünk északra, majd északkeletre örvénylő ciklon áramlási rendszerében több hullámban egyre hidegebb, váltakozó nedvességtartalmú levegő éri el a Kárpát-medencét – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Csütörtökön a felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Szórványosan hózápor, esetleg egy-egy zivatar alakulhat ki, és az északnyugati szél északkelet kivételével megerősödik, többfelé viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -6 fok között várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig -2 és +2 fok között alakul. A szél miatt Budapestre és Pest, BaranyaBács-Kiskun, FejérGyőr-Moson-SopronKomárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.
Forrás: OMSZ
Pénteken napközben gyengén és erősen felhős időszakok váltják egymást, helyenként pedig hózápor alakulhat ki. Estétől északnyugat felől beborul az ég, és egyre többfelé kezdődik havazás. Az északi, északnyugati szelet erős, a Dunántúlon viharos lökések is kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -10, a legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -3 fok között várható.
Szombaton borult lesz az ég, és sokfelé várható havazás, főként nyugaton havas eső, eső is eshet. Kezdetben időnként megélénkül a délnyugati szél, amely délután a Dunántúlon fokozatosan északnyugatira fordul és megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és -11 fok között várható, amely a Dunántúlon az éjszaka első felében áll be. A legmagasabb nappali hőmérséklet +3 és -5 fok között alakul.
Vasárnap szakadozottá válik a felhőzet, de továbbra is döntően erősen felhős marad az ég. Elszórtan valószínű kisebb havazás, hózápor. Az északi szél megerősödik, főként a Dunántúlon viharossá fokozódik, ezért helyenként hófúvásra is számítani lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet +1 és -4 fok között várható.
Szerző

Újabb illiberális vezető jön Magyarországra

Publikálás dátuma
2019.01.02. 17:57
Orbán Viktor miniszterelnök és Jair Bolsonaro brazil államfővel Brazíliavárosban
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs / MTI
Jair Bolsonaro brazil elnök elfogadta Orbán Viktor meghívását. Kedden kiderült, hogy Erdogan is hazánkba látogat.
Orbán Viktor kormányfő brazíliai munkalátogatása keretében kétoldalú megbeszélést folytatott Jair Bolsonaro brazil elnökkel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerdán. A találkozó során a felek áttekintették a két ország közötti nemzetközi, gazdasági és politikai együttműködési lehetőségeket. A magyar miniszterelnök megerősítette Jair Bolsonaro meghívását Magyarországra, melyet a brazil elnök elfogadott – közölte a sajtófőnök. A magyar miniszterelnököt korábban a brazil elnök hívta meg beiktatására, miután a magyar miniszterelnök gratulált a diktatórikus rendről ábrándozó, melegellenes kijelentéseiről ismert új államfőnek. Arról még kedden számoltunk be, hogy – bár Recep Tayyip Erdogan legutóbb októberben járt Budapesten – a török elnök hamarosan újra Magyarországra látogat. A közeljövőben Mevlüt Cavosoglu török külügyminiszter és Abdulhamit Gül igazságügyi miniszter is Budapestre érkezik.
Szerző

Az Intercity-kocsik gyártásáról és a Mészáros-féle jachtról is beszélt a MÁV-vezér

Publikálás dátuma
2019.01.02. 16:49

Fotó: Pongrátz Anita / NFM
Homolya Róbert elrendelte a MÁV-Start járműgazdálkodásának felülvizsgálatát, ami összefügg az IC+-szal is.
Interjút adott Homolya Róbert, a nyáron kinevezett MÁV elnök-vezérigazgató a hvg.hu-nak. Ebben azzal kapcsolatban, hogy az Átlátszó lefotózta egy jachton, amelyet Mészáros Lőrinc és üzlettársai is használtak, Homolya azt mondta,
„a fotón Szijj László és Kovács Ernő volt jelen. Én májusig voltam államtitkár, 2010 előtt pedig ügyvédként dolgoztam, nagyon sok ügyfelem jött az építőipari cégektől, Szijj urat 2005 óta ismerem. Nagyon sokan megkerestek az államtitkári megbízásom megszűnését követően, Szijj úr is, és kaptam egy meghívást. Ez egy magánprogram volt a feleségemmel.”

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint személyes kapcsolatban van-e velük, közölte: ez túlzás, 2010 előtt dolgozott Szijj Lászlónak, onnan van az ismeretség. Azt mondta, Mészáros Lőrincet is ismeri személyesen, hivatalos rendezvényeken találkozott vele, például a komáromi Duna-híd alapkőletételén.
Homolya az IC+ programmal kapcsolatban azt mondta: arról nincs vita, hogy kellenek a MÁV-Startnak új intercitykocsik. „Én azt gondolom, hogy a kocsi jó, a szükséges uniós szabványokkal és engedélyekkel rendelkezik, de tény, hogy az ütemtervben a MÁV-Start azt vállalta, hogy 20 készül el 2018 év végéig, és csak 6 lett kész. Az is komoly kérdés, hogy ez milyen kapacitásokat vett el egyéb tevékenységektől” – közölte.
„Mindezért elrendeltem a MÁV-Start járműgazdálkodásának felülvizsgálatát, ami összefügg az IC+-szal is. Ezt a BME végzi, és a gyártási folyamatok auditját, amelyre egy multinacionális cégeknél szerzett tapasztalattal rendelkező, német járműgyártási szakértőt kértem fel”

– tette hozzá.

Szavai szerint lehet, hogy be kell vonniuk a piacot is. „Nekünk kellenek az új kocsik, de lehet, hogy azokat nem a MÁV-Startnak mint személyszállítási közszolgáltatónak kell legyártania” – jelentette ki.
Az interjúban Homolya arról is beszélt, hogy Zugló és Kőbánya alsó állomás őszre megújulhat, de Kőbánya-Kispestre szerinte még nagyjából öt évet kell várni. A reptéri gyorsvasúttal kapcsolatban közölte: a projekt tervezésére és előkészítésére kaptak uniós forrást, és „a projektben már nem a vasúti megvalósíthatóság a fő kérdés, hanem az, hogy privatizálva lett a reptér, és az a koncessziós szerződés milyen beavatkozást enged a területen”. Ugyanis a repteret üzemeltető cég használatába adták azt a területet 75 évre. Szavai szerint a HÉV-fejlesztés már biztos, teljes járműcsere lesz, és a csepeli és ráckevei vonalat alagútban bevezetik a Kálvin térig. A szentendrei HÉV pályáját is teljesen felújítják. A gödöllői HÉV-et a főváros készíti elő, a műszaki tartalmáról még nincs pontos döntés, vita van még róla, hogy össze kell-e kötni a 2-es metróval.   A Déli és Nyugati pályaudvar közé épített vasúti alagúttal kapcsolatban pedig azt mondta: az egész nem értelmezhető a Budapesten belüli elhanyagolt vonalhálózat fejlesztése nélkül. „Hiába lesz ott alagút, ha utána kijön a vonat, és 40-nel tud csak továbbmenni. Ezt az egész problémát együtt kell kezelni” – tette hozzá.
Szerző
Frissítve: 2019.01.02. 16:57