Előfizetés

Budapesten is feltűnik a sárga mellény: elfoglalnák a Margit hidat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.03. 15:54

Fotó: Népszava
Félpályás hídlezárást tervez a szombati tüntetés után a Yellow Vest HUN -csoport, de ennél keményebb terveik is vannak.
Félpályás hídlezárással folytatja a január 5-re meghirdetett őszellenzéki demonstrációt egy Facebook-csoport: mint a Yellow Vest HUN  ígéri, átvonulnak majd a Margit hídra, és „nem engedik, hogy buliba fulladjon a tüntetés.” 
A félpályás blokád után, január 11-én a Váci út belvárosi szakaszát szeretnék blokád alá vonni, beleértve a a Westend City Center melletti teljes etapot.
Az útlezáró demonstrációt szervező csoport a jelek szerint nem csak a kormány, de a neoliberalizmus, mint a dolgozókat kizsákmányoló erő ellen is tüntet.  

Újabb útszakaszok váltak fizetőssé

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2019.01.03. 14:13

Fotó: Kállai Márton
Érdemes figyelni, mert január 1-jével bővült a díjköteles úthálózat, illetve változott a pótkocsikra és a pótdíjfizetésre vonatkozó szabályozás is.
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. csütörtöki közleménye szerint az M35-ös autópálya Berettyóújfalu és a 481. számú főút közötti 18,7 kilométeres, valamint az M4-es autópálya Berettyóújfalu és a 47. számú főút közötti, 3,67 kilométeres szakaszával bővült a magyarországi díjköteles úthálózat, amely immár 1380 kilométeres.

A D2 és B2 kategóriába tartozó járművekre 2019-től a pótkocsikra érvényes jogosultságot is meg lehet vásárolni, vagyis az U díjkategóriájú e-matrica birtokában bármilyen vontatmánnyal lehet közlekedni. Az eddigi kettő helyett csak egy pótdíjat kell fizetni, ha sem a járműszerelvény D2 vagy B2 díjkategóriába tartozó vontató járműve, sem a pótkocsija nem rendelkezik úthasználati jogosultsággal. Büntetés terheli viszont az üzembentartót vagy a tulajdonost akkor is, ha a vontató jármű rendelkezik úthasználati jogosultsággal, de a vontatmány nem.


Ferihegyen kellett megszakítania az útját egy török repülőgépnek, rosszul lett egy utas

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.03. 14:00
Képünk illusztráció
Fotó: Markus Mainka / AFP
A SunExpress légitársaság Antalya–Berlin járatán rosszul lett egy utas, a gép így kénytelen volt a budapesti repülőtéren landolni. A 75 év körüli német nő életét már nem tudták megmenteni.
A Boeing 737-800-as gép személyzetének Magyarország légterében kellett a budapesti leszállás mellett dönteni, amelyre csütörtökön a délik órákban került sor – számolt be az airportal.hu. A landolás után Ferihegyen az AMS Repülőtéri Sürgősségi Szolgálat mentőegysége várta a repülőgépet.

Az AMS közlése szerint a fedélzeten egy 75 év körüli német állampolgárságú nő lett rosszul, akinek az újraélesztését egy a gépen utazó orvos segítségével már a fedélzeten szakszerűen megkezdték, azonban a közel egy órán át tartó újraélesztés nem járt sikerrel. A leszállást követően az AMS szakemberei csak a halál beálltát tudták megállapítani.