„Unjuk a lopást!”: ezrek tüntettek a kormány ellen Szegeden

Publikálás dátuma
2019.01.03 18:26
Ellenzéki demonstráció a Sándor-palota előtt 2018. december 21-én
Fotó: / Molnár Ádám
A teljes ellenzék, civil és szakszervezetek demonstráltak együtt a túlóratörvény és Orbán Viktor rendszere ellen. Elegünk van!- skandálták a tüntetők. Az eseményre állítólag meghívták a szegedi Fideszt is, nem jöttek el.
Több ezren gyűltek össze csütörtökön délután a szegedi Dugonics téren, hogy a Védjük meg Szegedet nevű demonstráción tiltakozzanak a kormányzati intézkedések ellen. Az eseményen együtt tüntetett az összes mérvadó ellenzéki párt a Jobbiktól a DK-ig, négy országos szakszervezet és a Szegedi Civil Háló is. A tüntetők elkeseredetten skandálták, hogy a Elegünk van, Unjuk a lopást, miközben a demonstráció részeként végigvonultak a városon. A szervezők szerint „Orbán kiszolgáltatja a magyar dolgozókat, miközben azt hazudja, hogy az ő érdekeiket keresi. Orbán közpénzen folytat propagandát, miközben azt hazudja, hogy nemzeti érdek az embereket tájékoztatni, és a sajtót megőrizni, mely épp miatta van veszélyben. Orbán Családok Évéről beszél, miközben maximum saját családja járt jól idén is” . A tüntetésről élő közvetítést adott Facebook-oldalán a 168 Óra.
A kormány megosztó politikájáról beszélt Naszály Sándor, az Egységes Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke is, aki a tömeg előtt felszólalva hangsúlyozta: nem a pártok érdekében, hanem 4, 5 millió dolgozó védelmében tiltakoznak most a szakszervezetek. Szerinte a kormány a kormány fokozatosan és tudatosan hozta meg korlátozó intézkedéseinek sorozatát: elvették a sztrájkjogot – a dolgozói érdekképviselet eszközét – elvették a nyugdíj-megtakarítást, a munkaközi szünetet, és a cafeteriát is. Helyette jött a kizárólag a jómódúaknak kedvező egykulcsos adó, és a fokozatosan 400 óráig emelt túlóraszint (ami 1992-ben még csak 140 óra volt).
Igen, jól élünk, hiszen 106 ezer év alatt az átlag magyar dolgozó is megkeresheti Orbán Viktor Mészáros Lőrincnél tartott, 381 milliárdos vagyonát – ironizált Naszály.
A tüntetésen felszólalt az MSZP országgyűlési képviselője Szabó Sándor is. Mint mondta, „azért vagyunk ennyien itt, mert elnyomó, kizsákmányoló kormánya van Magyarországnak, ami ellen az utcán is ki kell állni.” Szabó szerint a túlóratörvény áterőszakolásával a kormány rátámadt a magyar munkavállalókra, és szomorú, hogy ebben Áder János sem talált kivetnivalót, helyette boldog karácsonyt kívánt.
A tömeg Áder neve hallatán ütemesen skandálni kezdte a Bajszos szar!-szlogent.
A politikus köszönetet mondott a szegedi városvezetésnek, amiért több nagyvároshoz hasonlóan bojkottálta a túlóratörvényt, és nem engedi, hogy az önkormányzati cégek alkalmazzák ezt több mint 2000 dolgozójukkal szemben. Tarnay Kristóf Ábel a Szegedi Civil Hálótól  pedig arról beszélt, hogy a szegedi Fidesz meghívása ellenére sem jött el erre a tüntetésre, a kormánypártnak pedig nincsenek konkrét válaszai túlóratörvényt érő kritikákra. Tarnay szerint az is jellemző a hatalomra, hogy álcivil szervezetek támogatásával próbálja igazolni magát. Az eseményen bezédet mondott  Mihálik Edvin, a Momentum képviselője is, aki  az MTI szerint úgy fogalmazott, a kormány nem a nemzet érdekeit szolgálja, hanem a felemelkedés lehetőségét veszi el a nemzettől.  A tüntetők Dugonics tér után sétára indultak Szeged belvárosában, végül a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri épülete elé,  a Nagy Imre-szoborhoz vonultak.
2019.01.03 18:26
Frissítve: 2019.01.03 20:07

Kígyózott a sor a Corvin mozi foteleiért

Publikálás dátuma
2019.01.18 13:06
Nem csak a műgyűjtőket érdekelte
Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt
Ezer forintért lehetett ma megvenni a Corvin mozi székeit.
A hétfőtől kezdődő felújítás miatt ezer forintért árulták délelőtt a több mint húszéves nézőtéri fotelüléseket a Corvin moziban, ezért, ahogy a 444.hu tudósításából kiderült, már az akció kezdete előtt a Nagykörútig állt a sor. Volt, aki teherbiciklivel érkezett, de a lefoglalt székeket csak később lehet elvinni. A nagy érdeklődésre való tekintettel egy ember legfeljebb 15 széket vásárolhatott meg. 
2019.01.18 13:06

Influenza – Újabb kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat

Publikálás dátuma
2019.01.18 12:47
Kedden részleges látogatási tilalom három szabolcsi kórházban MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: /
A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán közölte, hogy megkezdődött az influenzajárvány. Mutatjuk, melyik intézményekben tilos a látogatás.
Az influenzajárvány miatt további intézményekben rendeltek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett legfrissebb adatokból. Az MTI összefoglalója szerint péntektől teljes körű látogatási tilalmat vezettek be a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) budapesti, balatonfüredi és hévízi telephelyein. Szintén teljes látogatási tilalom van a Fejér megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban és a Szent Pantaleon Kórház Rendelőintézetben, illetve a megyében működő több ápolási otthonban is. Nem lehet a betegeket felkeresni a Semmelweis Egyetem I. Sz. belgyógyászati klinikájának hematológiai és nefrológiai részlegein, a transzplantációs és onkológiai központban, a gyermekgyógyászati és pulmonológiai klinikán, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Szívelégtelenségi és Szívtranszplantációs Klinika intenzív részlegén. Teljes körű a látogatási tilalom a Heim Pál Gyermekgyógyászati Központban is. Részleges látogatási tilalmat vezettek be a Bethesda Gyermekkórházban, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben és a törökbálinti tüdőgyógyintézetben. Szintén korlátozottan lehet a betegek felkeresni a budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben és a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben. Részleges látogatási tilalmat vezettek be a Bács-Kiskun megyei kalocsai Szent Kereszt Kórházban, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi kórházában, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kátai Gábor Kórházban.

Megkezdődött a járvány

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán közölte, hogy megkezdődött az influenzajárvány az országban. Az adatok szerint a január 7. és 13. közötti időszakban 19 300 ember, az előző hetinél 75,6 százalékkal többen fordultak panaszukkal orvoshoz. Valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Fejér megyében, Budapesten, Pest és Somogy megyében volt, a legkevesebb pedig Somogy, Nógrád és Csongrád megyében. A betegek 19,7 százaléka gyermek, 42,6 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,7 százaléka, 11 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.
2019.01.18 12:47