„Unjuk a lopást!”: ezrek tüntettek a kormány ellen Szegeden

Publikálás dátuma
2019.01.03. 18:26
Ellenzéki demonstráció a Sándor-palota előtt 2018. december 21-én
Fotó: Molnár Ádám
A teljes ellenzék, civil és szakszervezetek demonstráltak együtt a túlóratörvény és Orbán Viktor rendszere ellen. Elegünk van!- skandálták a tüntetők. Az eseményre állítólag meghívták a szegedi Fideszt is, nem jöttek el.
Több ezren gyűltek össze csütörtökön délután a szegedi Dugonics téren, hogy a Védjük meg Szegedet nevű demonstráción tiltakozzanak a kormányzati intézkedések ellen. Az eseményen együtt tüntetett az összes mérvadó ellenzéki párt a Jobbiktól a DK-ig, négy országos szakszervezet és a Szegedi Civil Háló is. A tüntetők elkeseredetten skandálták, hogy a Elegünk van, Unjuk a lopást, miközben a demonstráció részeként végigvonultak a városon. A szervezők szerint „Orbán kiszolgáltatja a magyar dolgozókat, miközben azt hazudja, hogy az ő érdekeiket keresi. Orbán közpénzen folytat propagandát, miközben azt hazudja, hogy nemzeti érdek az embereket tájékoztatni, és a sajtót megőrizni, mely épp miatta van veszélyben. Orbán Családok Évéről beszél, miközben maximum saját családja járt jól idén is” . A tüntetésről élő közvetítést adott Facebook-oldalán a 168 Óra.
A kormány megosztó politikájáról beszélt Naszály Sándor, az Egységes Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke is, aki a tömeg előtt felszólalva hangsúlyozta: nem a pártok érdekében, hanem 4, 5 millió dolgozó védelmében tiltakoznak most a szakszervezetek. Szerinte a kormány a kormány fokozatosan és tudatosan hozta meg korlátozó intézkedéseinek sorozatát: elvették a sztrájkjogot – a dolgozói érdekképviselet eszközét – elvették a nyugdíj-megtakarítást, a munkaközi szünetet, és a cafeteriát is. Helyette jött a kizárólag a jómódúaknak kedvező egykulcsos adó, és a fokozatosan 400 óráig emelt túlóraszint (ami 1992-ben még csak 140 óra volt).
Igen, jól élünk, hiszen 106 ezer év alatt az átlag magyar dolgozó is megkeresheti Orbán Viktor Mészáros Lőrincnél tartott, 381 milliárdos vagyonát – ironizált Naszály.

A tüntetésen felszólalt az MSZP országgyűlési képviselője Szabó Sándor is. Mint mondta, „azért vagyunk ennyien itt, mert elnyomó, kizsákmányoló kormánya van Magyarországnak, ami ellen az utcán is ki kell állni.” Szabó szerint a túlóratörvény áterőszakolásával a kormány rátámadt a magyar munkavállalókra, és szomorú, hogy ebben Áder János sem talált kivetnivalót, helyette boldog karácsonyt kívánt.
A tömeg Áder neve hallatán ütemesen skandálni kezdte a Bajszos szar!-szlogent.

A politikus köszönetet mondott a szegedi városvezetésnek, amiért több nagyvároshoz hasonlóan bojkottálta a túlóratörvényt, és nem engedi, hogy az önkormányzati cégek alkalmazzák ezt több mint 2000 dolgozójukkal szemben. Tarnay Kristóf Ábel a Szegedi Civil Hálótól  pedig arról beszélt, hogy a szegedi Fidesz meghívása ellenére sem jött el erre a tüntetésre, a kormánypártnak pedig nincsenek konkrét válaszai túlóratörvényt érő kritikákra. Tarnay szerint az is jellemző a hatalomra, hogy álcivil szervezetek támogatásával próbálja igazolni magát. Az eseményen bezédet mondott  Mihálik Edvin, a Momentum képviselője is, aki  az MTI szerint úgy fogalmazott, a kormány nem a nemzet érdekeit szolgálja, hanem a felemelkedés lehetőségét veszi el a nemzettől.  A tüntetők Dugonics tér után sétára indultak Szeged belvárosában, végül a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri épülete elé,  a Nagy Imre-szoborhoz vonultak.
Szerző
Frissítve: 2019.01.03. 20:07

Sorsok Háza - Elrugaszkodás Schmidt Mária koncepciójától

Publikálás dátuma
2019.01.03. 18:05

Fotó: Tóth Gergő
Reményt keltőnek nevezte Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, amit Orbán Viktor a Sorsok Házáról mondott Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőnek. Orbán nemrég Brazíliában járt Jair Bolsonaro elnöki beiktatásán, ahol Netanjahuval is tárgyalt. A magyar miniszterelnök arról tájékoztatta izraeli kollégáját, hogy hamarosan teljesen új tervekkel állnak elő a Sorsok Házával kapcsolatban – szemlézte a magas rangú kormányzati forrásokra hivatkozó Times of Israel cikkét a Klubrádió és a Magyar Narancs. A lap emlékeztetett rá, hogy a józsefvárosi Sorsok Háza a kezdetektől viták kereszttüzében áll, mert a kiállítás koncepciója szerint a magyarok „nem igazán felelősek” a magyarországi holokausztért. A történelemhamisítónak tartott felfogást a jeruzsálemi Jad Vasem is elutasítja. A magyar kormány tavaly a Köves Slomó rabbi vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonába adta az évek óta üresen álló Sorsok Házát, a projektben Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is közreműködik. Schmidt Mária és Köves Slomó eddig nem reagált megkeresésünkre. Heisler András kérdésünkre elmondta, hogy Orbán Viktor szavai „talán a Schmidt Mária koncepciójától való elrugaszkodást jelentik”. Netanjahu hivatalának közleménye is fontos. Ennek értelmében az izraeli kormány csak akkor járul hozzá a múzeum megnyitásához, ha annak narratívája egybevág az általánosan elfogadott történelemszemlélettel. A Mazsihisz – hangsúlyozta Heisler – régóta ezt az álláspontot képviseli.
Szerző

Még most is a Kossuth téren állnak az ajándéknak szánt szánkók

Publikálás dátuma
2019.01.03. 17:16
A Gyimes Völgye Férfikórus tagjai tíz szánkót hoztak, hogy részben pótolják a december közepén tartott tüntetésen ellopott, megr
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Hó nincs, de Parlament előtt álló szánkókat sem kapták meg a rászoruló gyerekek, hiába ígérte nekik karácsonyi ajándékként a Fidesz.
Még mindig a Kossuth téri karácsonyfa körül állnak azok a bizonyos szánkók, amelyek a kormányzati nyilatkozatokban az ellenzéki randalírozások szimbólumaként kerültek a sajtóba -írja az Index. A december 13-i ellenzéki tüntetések idején ugyanis néhány tüntető megrongált pár szánkót, amelyet a karácsonyfa előtt állítottak fel. A Fidesz és a kormányzati média szerint ezeket a szánkókat karácsonyi ajándékként adták volna rászoruló gyerekeknek.
A Fidesz kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs már másnap arról beszélt, hogy a tüntetők – „bevándorláspárti Soros-aktivisták”, „külföldi Soros-zsoldosok” – provokatív randalírozása azzal a céllal, hogy „lejárassák hazánkat”, elfogadhatatlan és ezt a magyar emberek elutasítják.  „Minden jóérzésű magyar ember döbbenten áll” a történetek előtt, hogy a Soros-aktivisták sem a törvényeket, sem a hagyományokat nem tisztelik.  Egy nappal a szánkórongálás után, december 14-én is volt tüntetés a Kossuth téren – a tüntetők egy része aznap a Sándor-palotához vonult, azt kérve Áder János köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a túlóráról és a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt –, ekkor már helyreállították a szánkógyűrűt, amely nem tűnt foghíjasnak. Egy héttel később aztán a határon túlról is jött segítség: a Gyimes Völgye Férfikórus tíz szánkót adott át a Kossuth téren az Országgyűlés KDNP-s alelnökének, Latorcai Jánosnak, aki az átvételkor elmondta: bízik benne, hogy ez a karácsonyi gesztus a Kárpát-medencén túl is jelezni fogja, hogy a magyar nép karácsonykor is a szeretetet látja, és azt tartja követendőnek – írta akkor az Origo.
Az adományügy további érdekessége, hogy a Gyimesvölgye Férfikórus pontosan ugyanolyan (piros gumírozott orrú) szánkókat adományozott a sérült darabok helyett, mint amilyenek korábban is a Kossuth téren álltak. Az együttestől, illetve kórusvezetőjüktől közösségi oldalukon kérdeztük meg, hogy hol vásárolták, illetve kitől kapták a szánkókat – és mit szólnak ahhoz, hogy ajándékuk még mindig nem jutott el a gyerekekhez.  Frissítés: A  Gyimes Völgye Férfikórus oldalán valaki azt válaszolta kérdésünkre, hogy a csíkszeredai Dedeman üzletből vásárolták a szánkókat, amik kicsit kisebbek, mint amik eredetileg körbevették a karácsonyfát. Az említett üzlet pedig valóban árul hasonló típusú gyerekszánkókat.
Szerző
Frissítve: 2019.01.06. 20:26