„Unjuk a lopást!”: ezrek tüntettek a kormány ellen Szegeden

Publikálás dátuma
2019.01.03 18:26
Ellenzéki demonstráció a Sándor-palota előtt 2018. december 21-én
Fotó: Molnár Ádám
A teljes ellenzék, civil és szakszervezetek demonstráltak együtt a túlóratörvény és Orbán Viktor rendszere ellen. Elegünk van!- skandálták a tüntetők. Az eseményre állítólag meghívták a szegedi Fideszt is, nem jöttek el.
Több ezren gyűltek össze csütörtökön délután a szegedi Dugonics téren, hogy a Védjük meg Szegedet nevű demonstráción tiltakozzanak a kormányzati intézkedések ellen. Az eseményen együtt tüntetett az összes mérvadó ellenzéki párt a Jobbiktól a DK-ig, négy országos szakszervezet és a Szegedi Civil Háló is. A tüntetők elkeseredetten skandálták, hogy a Elegünk van, Unjuk a lopást, miközben a demonstráció részeként végigvonultak a városon. A szervezők szerint „Orbán kiszolgáltatja a magyar dolgozókat, miközben azt hazudja, hogy az ő érdekeiket keresi. Orbán közpénzen folytat propagandát, miközben azt hazudja, hogy nemzeti érdek az embereket tájékoztatni, és a sajtót megőrizni, mely épp miatta van veszélyben. Orbán Családok Évéről beszél, miközben maximum saját családja járt jól idén is” . A tüntetésről élő közvetítést adott Facebook-oldalán a 168 Óra.
A kormány megosztó politikájáról beszélt Naszály Sándor, az Egységes Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke is, aki a tömeg előtt felszólalva hangsúlyozta: nem a pártok érdekében, hanem 4, 5 millió dolgozó védelmében tiltakoznak most a szakszervezetek. Szerinte a kormány a kormány fokozatosan és tudatosan hozta meg korlátozó intézkedéseinek sorozatát: elvették a sztrájkjogot – a dolgozói érdekképviselet eszközét – elvették a nyugdíj-megtakarítást, a munkaközi szünetet, és a cafeteriát is. Helyette jött a kizárólag a jómódúaknak kedvező egykulcsos adó, és a fokozatosan 400 óráig emelt túlóraszint (ami 1992-ben még csak 140 óra volt).
Igen, jól élünk, hiszen 106 ezer év alatt az átlag magyar dolgozó is megkeresheti Orbán Viktor Mészáros Lőrincnél tartott, 381 milliárdos vagyonát – ironizált Naszály.
A tüntetésen felszólalt az MSZP országgyűlési képviselője Szabó Sándor is. Mint mondta, „azért vagyunk ennyien itt, mert elnyomó, kizsákmányoló kormánya van Magyarországnak, ami ellen az utcán is ki kell állni.” Szabó szerint a túlóratörvény áterőszakolásával a kormány rátámadt a magyar munkavállalókra, és szomorú, hogy ebben Áder János sem talált kivetnivalót, helyette boldog karácsonyt kívánt.
A tömeg Áder neve hallatán ütemesen skandálni kezdte a Bajszos szar!-szlogent.
A politikus köszönetet mondott a szegedi városvezetésnek, amiért több nagyvároshoz hasonlóan bojkottálta a túlóratörvényt, és nem engedi, hogy az önkormányzati cégek alkalmazzák ezt több mint 2000 dolgozójukkal szemben. Tarnay Kristóf Ábel a Szegedi Civil Hálótól  pedig arról beszélt, hogy a szegedi Fidesz meghívása ellenére sem jött el erre a tüntetésre, a kormánypártnak pedig nincsenek konkrét válaszai túlóratörvényt érő kritikákra. Tarnay szerint az is jellemző a hatalomra, hogy álcivil szervezetek támogatásával próbálja igazolni magát. Az eseményen bezédet mondott  Mihálik Edvin, a Momentum képviselője is, aki  az MTI szerint úgy fogalmazott, a kormány nem a nemzet érdekeit szolgálja, hanem a felemelkedés lehetőségét veszi el a nemzettől.  A tüntetők Dugonics tér után sétára indultak Szeged belvárosában, végül a Csongrád Megyei Kormányhivatal Rákóczi téri épülete elé,  a Nagy Imre-szoborhoz vonultak.
Frissítve: 2019.01.03 20:07

Zavartalan napsütés igen, felmelegedés még nem lesz szerdán

Publikálás dátuma
2019.03.26 19:32
Fotó: Thinkstock
Éjszaka a keleti országrészben több helyen kell gyenge fagyra készülni. Szerdán aztán szinte egész nap derült, napos idő várható, ennek ellenére országszerte 10 fok környékén maradnak a maximumok.
Kedd estétől átmenetileg nagy területen kiderül az ég, csapadék nem valószínű. Éjszaka északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, a Dunántúl északi felén vastagabb felhőzet várható. Északon egy-egy futó zápor is előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +5 fok között alakul, fagyra elsősorban az Északi-középhegység vidékén kell számítani, de a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon is 0 fok alá süllyedhet a hőmérséklet.

Szerda reggeltől észak, északkelet felől csökken a felhőzet, és a napsütést csak itt-ott zavarhatja meg erősebben megnövekvő gomolyfelhőzet. Jelentéktelen zápor kialakulására legfeljebb a nyugati határvidéken van esély. Az északi, északnyugati szelet eleinte még gyakran kísérik élénk vagy erős lökések, de estére jelentősen és tartósan mérséklődik a légmozgás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 8 és 14 fok között várható. Az alacsonyabb értékeket a nyugati megyékben, a magasabbakat pedig délen, délkeleten várhatjuk.

Az ország felében mától újra tűzgyújtási tilalom van érvényben

Publikálás dátuma
2019.03.26 18:26
Illusztráció
Fotó: Népszava
Keddtől tíz - a Duna vonalától keletre fekvő - megyében ismét tilos lesz tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében.
Március 26-tól ismét érvénybe lépnek a tűzgyújtási tilalom idején betartandó korlátozások a keleti országrészben - tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapja. Mint írják, a csapadékmentes időjárás hatására fokozódik a vízhiány a talajban. A száraz, gyakran szeles, enyhe időben egyre nő a száraz fűvel, gazzal, bozóttal borított területeken a tűzesetek esélye.

A március 15-én feloldott tilalom újra bevezetését emellett az indokolja, hogy
jelentős csapadék, mely ellensúlyozni tudná az éghető biomassza kiszáradását, a hét folyamán az előrejelzések alapján nem várható a keleti országrészben.
Az elszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között rövid idő alatt gyúlékony állapotba kerülhet és az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik.

Tekintettel arra, hogy az elmúlt egy hét folyamán nagyszámú tűzeset keletkezett, keddtől az alábbi megyékben tilos a tűzgyújtás:
  • Bács-Kiskun
  • Békés
  • Borsod-Abaúj-Zemplén
  • Csongrád
  • Hajdú-Bihar
  • Heves
  • Jász-Nagykun-Szolnok
  • Nógrád
  • Pest
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg
A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az érintett területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról többek közt a www.erdotuz.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.