Előfizetés

Sorsok Háza - Elrugaszkodás Schmidt Mária koncepciójától

Cz. G.
Publikálás dátuma
2019.01.03. 18:05

Fotó: Tóth Gergő
Reményt keltőnek nevezte Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, amit Orbán Viktor a Sorsok Házáról mondott Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőnek. Orbán nemrég Brazíliában járt Jair Bolsonaro elnöki beiktatásán, ahol Netanjahuval is tárgyalt. A magyar miniszterelnök arról tájékoztatta izraeli kollégáját, hogy hamarosan teljesen új tervekkel állnak elő a Sorsok Házával kapcsolatban – szemlézte a magas rangú kormányzati forrásokra hivatkozó Times of Israel cikkét a Klubrádió és a Magyar Narancs. A lap emlékeztetett rá, hogy a józsefvárosi Sorsok Háza a kezdetektől viták kereszttüzében áll, mert a kiállítás koncepciója szerint a magyarok „nem igazán felelősek” a magyarországi holokausztért. A történelemhamisítónak tartott felfogást a jeruzsálemi Jad Vasem is elutasítja. A magyar kormány tavaly a Köves Slomó rabbi vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) tulajdonába adta az évek óta üresen álló Sorsok Házát, a projektben Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is közreműködik. Schmidt Mária és Köves Slomó eddig nem reagált megkeresésünkre. Heisler András kérdésünkre elmondta, hogy Orbán Viktor szavai „talán a Schmidt Mária koncepciójától való elrugaszkodást jelentik”. Netanjahu hivatalának közleménye is fontos. Ennek értelmében az izraeli kormány csak akkor járul hozzá a múzeum megnyitásához, ha annak narratívája egybevág az általánosan elfogadott történelemszemlélettel. A Mazsihisz – hangsúlyozta Heisler – régóta ezt az álláspontot képviseli.

Még most is a Kossuth téren állnak az ajándéknak szánt szánkók

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.03. 17:16
A Gyimes Völgye Férfikórus tagjai tíz szánkót hoztak, hogy részben pótolják a december közepén tartott tüntetésen ellopott, megr
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Hó nincs, de Parlament előtt álló szánkókat sem kapták meg a rászoruló gyerekek, hiába ígérte nekik karácsonyi ajándékként a Fidesz.
Még mindig a Kossuth téri karácsonyfa körül állnak azok a bizonyos szánkók, amelyek a kormányzati nyilatkozatokban az ellenzéki randalírozások szimbólumaként kerültek a sajtóba -írja az Index. A december 13-i ellenzéki tüntetések idején ugyanis néhány tüntető megrongált pár szánkót, amelyet a karácsonyfa előtt állítottak fel. A Fidesz és a kormányzati média szerint ezeket a szánkókat karácsonyi ajándékként adták volna rászoruló gyerekeknek.
A Fidesz kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs már másnap arról beszélt, hogy a tüntetők – „bevándorláspárti Soros-aktivisták”, „külföldi Soros-zsoldosok” – provokatív randalírozása azzal a céllal, hogy „lejárassák hazánkat”, elfogadhatatlan és ezt a magyar emberek elutasítják.  „Minden jóérzésű magyar ember döbbenten áll” a történetek előtt, hogy a Soros-aktivisták sem a törvényeket, sem a hagyományokat nem tisztelik.  Egy nappal a szánkórongálás után, december 14-én is volt tüntetés a Kossuth téren – a tüntetők egy része aznap a Sándor-palotához vonult, azt kérve Áder János köztársasági elnöktől, hogy ne írja alá a túlóráról és a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt –, ekkor már helyreállították a szánkógyűrűt, amely nem tűnt foghíjasnak. Egy héttel később aztán a határon túlról is jött segítség: a Gyimes Völgye Férfikórus tíz szánkót adott át a Kossuth téren az Országgyűlés KDNP-s alelnökének, Latorcai Jánosnak, aki az átvételkor elmondta: bízik benne, hogy ez a karácsonyi gesztus a Kárpát-medencén túl is jelezni fogja, hogy a magyar nép karácsonykor is a szeretetet látja, és azt tartja követendőnek – írta akkor az Origo.
Az adományügy további érdekessége, hogy a Gyimesvölgye Férfikórus pontosan ugyanolyan (piros gumírozott orrú) szánkókat adományozott a sérült darabok helyett, mint amilyenek korábban is a Kossuth téren álltak. Az együttestől, illetve kórusvezetőjüktől közösségi oldalukon kérdeztük meg, hogy hol vásárolták, illetve kitől kapták a szánkókat – és mit szólnak ahhoz, hogy ajándékuk még mindig nem jutott el a gyerekekhez.  Frissítés: A  Gyimes Völgye Férfikórus oldalán valaki azt válaszolta kérdésünkre, hogy a csíkszeredai Dedeman üzletből vásárolták a szánkókat, amik kicsit kisebbek, mint amik eredetileg körbevették a karácsonyfát. Az említett üzlet pedig valóban árul hasonló típusú gyerekszánkókat.

Főutat vesz blokád alá pénteken a Magyar Szakszervezeti Szövetség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.03. 17:12
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Három órás forgalomlassító akciót tartanak 30 autóval a szakszervezetek Szombathelynél.
Pénteken délután két, a rabszolgatörvény ellen tiltakozó tüntetés is lesz Szombathelyen, írja a Nyugat.hu. Az egyik egy délután 5 órakor kezdődő menet lesz, mely a város Fidesz-irodájánál ér majd véget. A másik pedig a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZ) félpályás útlezárása, ami a 86-os főút Szombathely felé vivő oldalát foglalja majd el, délután 1-től.
30 autót jelentettek be a rendőrségen, és ennyi szinte biztosan lesz is

- nyilatkozta a portálnak Horváth Csaba, a MASZ szombathelyi irodavezetője. A tiltakozók 12.30 kor találkoznak, majd egy vonulást követően délután 4-ig a helyén marad a konvoj.
“Még ez is kevés”, a munkavállalók tudják, érzik, hogy valami nagy gond van a túlóratörvénnyel, és a többség szimpatizál a tüntetőkkel

- mondta Horváth arra a felvetésre válaszul, hogy a demonstráció bizony nem lesz kényelmes az autósoknak.
  • módosítsák a Munka törvénykönyvét, hogy az a mostaninál sokkal jobban vegye figyelembe a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást pedig vonja vissza a kormány;
  • emeljék a minimálbért két számjegyűen, a cafetéria-juttatásokat állítsák vissza, rendezzék a közszféra béreit;
  • szabályozzák újra a sztrájkjogot, illetve a szakszervezetek érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést várnak el a dolgozókat érintő törvények módosításánál;
  • dolgozzanak ki egy rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszert, ide értve a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozását és a megváltozott munkaképességű dolgozók tisztességes támogatását is.