Magyar edző csapata is elhódíthatja a Super Bowl-t

Publikálás dátuma
2019.01.05. 12:00

Fotó: Shutterstock
Az alapszakasz véget ért, kezdődik az egyenes kieséses szakasz, a rájátszás. Az NFL legizgalmasabb hetei következnek.
Tony Romo, a Dallas Cowboys volt irányítója, aki visszavonulása után tévés szakkommentátorként folytatta, a mostani szezon kezdete előtt megkapta a szokványos kérdést. Jelesül azt, hogy szerinte melyik két csapat kerül a döntőbe, a Super Bowlba. Nyár volt, ilyenkor a nullánál is kevesebbet lehet tudni az esélyekről. Tony Romo mégis belement a játékba. Tétova mosoly kíséretében kibökte: Jacksonville Jaguars és Green Bay Packers.
Nos, a döntőbe várt két csapatnak még a rájátszásba sem sikerült beverekednie magát. A Jaguars és a Packers annyira leszerepelt, hogy szurkolóik képzett pszichoterapeuták közreműködésével próbálják feldolgozni az elmúlt hónapok kínszenvedését. (Mindkettő jócskán negatív mérleggel zárt, a Jaguars tizenhat meccsből mindössze ötöt, a Packers hatot nyert meg.) A továbbjutók közül más nagy nevek is hiányoznak, elég, ha a Pittsburgh Steelerst említjük.
Ennyit a jóslatokról. Az NFL-ben a tippek úgy kacsáznak, mint a rosszul eldobott tojáslabda a levegőben. A helyzet az alapszakasz lezárultával is csak annyiban változott, hogy szűkült a potenciális győztesek köre, a harminckét csapatból húsz már kénytelen a jövő évre készülni. A rájátszásban szereplő tizenkettő közül viszont bárki, de tényleg bárki megnyerheti a Super Bowlt.
Tavaly se gondolta volna senki, hogy története során először a Philadelphia Eagles megszerzi a bajnoki kupát, a Vince Lombardi-trófeát. Rendben: ennél is nagyobb meglepetés lenne, ha idén a Houston Texans lenne a befutó. A masszív csapat benyomását keltő Chicago Bears viszont kezd újra régi fényében csillogni. Gyaníthatóan itthon is sokan drukkolnak majd nekik, elvégre Matt Nagy személyében a Maciknak magyar származású vezetőedzője van.
Megingásokkal ugyan, de határozottan felfelé ívelő formát mutat az Indianapolis Colts és a Dallas. Még inkább a Seattle Seahawks, amelynek irányítója, Russell Wilson – több csapattársához hasonlóan – csúcsokat döntöget. A surranópályán titkos favorittá lépett elő a Los Angeles Chargers, ahogyan a Baltimore Ravens is: a Hollóknak nyilván dupla erőt ad a nagy vetélytárs Steelers kiesése.
Persze a felsoroltak közül négyen már most hétvégén, a rájátszás első, úgynevezett Wild Card körében elvéreznek majd. Míg az alapszakasz négy legjobban teljesítő csoportgyőztese csak a második fordulóban lép (automatikusan hazai) pályára. Az egyik főcsoportban (AFC) a Kansas City Chiefs és a New England Patriots, a másikban (NFC) a New Orleans Saints és a Los Angeles Rams kapott szabad hetet.
Némelyeknek kifejezetten jól jön az extra pihenő, mások viszont hajlamosak kizökkenni a ritmusból. A bökkenő csak az, hogy mindig utólag derül ki, melyik csapatra érvényes egyik vagy másik állítás. Mindenesetre már csak alig több mint egy hetet kell várni, és azt is megtudjuk, hogy az alapszakasz végére a Chiefs és a Rams szándékosan engedett ki, netán valóban elfogyott a lendület.
Az ismét zseniális Drew Brees vezérletével a Saints pillanatnyilag megállíthatatlannak tűnik, de éppen az előző szezon rá a példa, hogy egy-két hiba is bőven elegendő a búcsúhoz. A New England hiába botladozott néhányszor az alapszakaszban, ennek a csapatnak teljesen mindegy, hogy kivel játszik: garantáltan esélyes a győzelemre.
Az eleve nehezen feltérképezhető erőviszonyokat a sérülések is jelentősen befolyásolhatják. Sokat mesélhetne erről a szép reményekkel induló Washington Redskins, amely sorra vesztette el irányítóit, végül a rájátszást is elbukta.
A lényeg az, hogy a magunk részéről nem vállalkozunk tippelésre. Legfeljebb Tom Brady, a New England klasszis irányítója szavait idézhetjük, aki a szezon előtt így reagált Tony Romo jóslatára: „Meglátjuk, Tony, meglátjuk!”.

Az első kör párosításai

Szombat este fél tizenegytől a Houston Texans–Indianapolis Colts, vasárnap hajnali kettőtől a Dallas Cowboys–Seattle Seahawks, vasárnap este héttől a Baltimore Ravens–Los Angeles Chargers, vasárnap este fél tizenegytől pedig a Chicago Bears–Philadelphia Eagles mérkőzéseket közvetíti a Sport TV.

Szerző

Visszavonul Nagy László, többszörös világválogatott és magyar bajnok kézilabdás

Publikálás dátuma
2019.01.03. 16:21
Nagy László
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Szakmai igazgatóként vagy szakmai felügyelőként a jövőben is a sportággal foglalkozhat Nagy, aki idő közben a Magyar Kézilabda Szövetség elnökségi tagja is lett.
Nagy László, a Telekom Veszprém válogatott kézilabdázója bejelentette visszavonulását. A 37 éves jobbátlövő úgy nyilatkozott csütörtökön, hogy várhatóan ez lesz játékos-pályafutása utolsó időszaka.
"2019 nyarán lejár a szerződésem, és azzal szerintem be is fejezem az aktív kézilabdát"

- fogalmazott. Azt viszont nem zárja ki, hogy segíthet még a válogatottnak az olimpiai kvalifikáció során. A pályafutása után is foglalkozna a kézilabdával, akár jelenlegi klubjánál, a Telekom Veszprémnél is. Mint hangsúlyozta:
"szakmai igazgatóként vagy szakmai felügyelőként tartanának továbbra is állományban. Emellett ott van a Magyar Kézilabda Szövetség, ahol nem is olyan régen beválasztottak az elnökségbe".

Nagy László 1999-ben a Pick Szeged játékosaként mutatkozott be a magyar válogatottban, majd a Barcelonához igazolt, amellyel Bajnokok Ligáját kétszer, spanyol bajnokságot négyszer nyert. Három évig (2009 és 2012 között) nem lépett pályára nemzeti színekben, de a londoni olimpia előtt Veszprémbe szerződött, és azóta ismét ő volt a csapatkapitány.
Pályafutása során eddig 201 válogatott mérkőzésen 732 gólt szerzett. Az athéni (2004) és a londoni olimpián (2012) negyedik, valamint a 2003-as és a 2009-es világbajnokságon hatodik helyezett csapatnak is kulcsembere volt, és a jövő héten kezdődő, német-dán közös rendezésű világbajnokságra készülő keretnek is tagja.
A háromszoros világválogatott, ötszörös magyar bajnok játékost négyszer választották az év legjobbjának Magyarországon.

Edzője szerint az új úton is célba fog érni a Győr

Publikálás dátuma
2019.01.03. 15:03
Danyi Gábor
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Danyi Gábort is kellemes meglepetésként érte Crina Pintea gólerős bemutatkozása, a bajnoki elsőség sorsa azonban a tréner szerint még nem dőlt el az FTC legyőzésével.
Amint arról a csütörtöki számunkban megjelenő tudósításban is beszámoltunk, a címvédő Győri Audi ETO KC vendéglátóként 39-33-ra legyőzte a Ferencvárost a női kézilabda-bajnokság szerdai rangadóján. Mivel az idény végén nincs rájátszás, az ETO nagy lépést tett a bajnoki cím felé, amelynek megszerzése mellett kimondott cél az újabb hazai kupagyőzelem és a Bajnokok Ligája megnyerése is. A győriek vezetőedzőjévé tavaly nyáron előlépő korábbi másodedző, a csapat játékstílusát tempósabbra formáló Danyi Gábor lapunknak elmondta: hisz benne, hogy a célok 2019-ben is elérhetők.
Csapata végig vezetve nagyon magabiztosan győzte le legnagyobb riválisát. Maradéktalanul elégedett? Természetesen nem. A második félidő első 10-12 percében nem úgy játszottunk, ahogy megbeszéltük. Talán nem tűnik elbizakodott kijelentésnek, hogy szerdán – abszolút nem megbántva senkit, hiszen végig jól, szimpatikusan küzdött a Ferencváros – inkább az volt a kérdés, hogy a győzelmünk mekkora arányú lesz, viszont azt megtanultam már, hogy ami helyzet adódik, azzal élni kell, ha hibázunk, az visszafele is elsülhet. Szerdán ez történt, hiszen emlékezhetünk, hogy a nyolcgólos hátrányból visszajött háromra az FTC. Döntő momentum volt, amikor a második félidőben produkáltunk egy olyan 4 percet emberhátrányban, amelyből pozitívan jöttünk ki, de meghatározó volt Crina Pintea játéka is.
No igen – a decemberben szerződtetett román beállós meggyőző játékkal kezdett a Győrben. Számomra is kicsit váratlan volt Pintea ilyenfajta becsatlakozása, nagyon-nagyon örülök neki. Csak dicsérhető a hozzáállásáért, hasznosan játszik, s remek csapatemberként – ugyanezt mondanám akkor is, ha teszem azt nem nyolc, csak négy gólt dobott volna. Számunkra mindig nagyon fontos, hogy egy játékos ténylegesen a csapat, a közösség tagjává tudjon válni. Nagyon úgy néz ki, hogy Crina Pintea személyében ilyen kézilabdázót szerződtettünk.
Az ETO-t váratlan veszteség is érte az évnyitón Eduarda Amorim sérülésével, a brazil-magyar balátlövő várhatóan hat hétre kidőlt. Sajnáljuk, hogy így kezdődött az év, ráadásul úgy, hogy egy teljesen ártalmatlan szituáció vezetett sérüléshez. Itt szeretném hozzátenni, hogy semmi szándékosság nem volt a Ferencváros játékosának részéről. Nagyon remélem, hogy jól sikerül majd Amorim rehabilitációja. Jó hír a rossz hírben, hogy sajnos van már tapasztalatunk, hogy ilyenkor hogyan kell pótolni valakit, ezt az elmúlt évek sérülései közepette megtanultuk. Mindenkinek egy picivel többet kell vállalnia, a kieső egészt így tudjuk felosztani egymás közt.
Az előző idényben – még Ambros Martín irányítása alatt – közelebb volt az FTC a Győrhöz. Minek köszönhető, hogy ennyire elléptek az ellenféltől? A másfajta kézilabdának. Ezzel nem azt mondom, hogy az előző évek csapata rossz volt, badarság lenne ezt állítani, hiszen az előző idényben mindent megnyertünk, nekem viszont nem volt más választásom, nem is szerettem volna mást, minthogy elinduljunk egy másik úton. Nem szerettem volna lemásolni Ambros munkáját. Nem azért, mert rossz volt, hanem mert én én vagyok. Az új idényben gyorsabb kézilabdát játszunk, szerintem ez meg is látszik, hiszen rendre 38 gól körüli átlagot tudunk produkálni a mérkőzéseinken. Hiszek benne, hogy ezen a másik úton is oda lehet érni a csúcsra. A cél 2019-ben is változatlanul minden sorozat megnyerése.
Mit gondol, a Ferencváros hatgólos legyőzésével eldőlt a bajnoki cím sorsa? A legnagyobb hiba lenne ha ezt bárki is elhinné – nemhogy elhinné, hanem akár csak erre gondolna. Persze, a győzelem után lehet, kell is egy kicsit örömködni, mindig meg kell ünnepelni a sikereket, de csütörtöktől már a szombati ellenfelünk, az Eger ellen készülünk. Bármilyen furcsán is hangzik, de ha nem sikerülne legyőzni az Egert, akkor ez a mai győzelem mindjárt semmit sem érne. Az a fajta gondolkodás nagyon távol áll tőlünk, hogy bárkit is lebecsüljünk vagy megelégedjünk az elért eredményekkel, csináljuk a dolgunkat és mindig a következő feladatra készülünk.

Sok, de reális a különbség

A Ferencváros csapatkapitánya, Kovacsics Anikó is tudja, hogy csapata nehéz helyzetbe került a győri vereséggel, ám még nem számolgatna a bajnoki címet illetően. „Bőven van még meccs a bajnokságból, úgyhogy még nem számolgatnék, bárkinek bármikor lehet egy olyan napja, amikor megszorongatja a Győrt vagy akár minket. Sok ez a hat gól, főleg, ha úgy nézzük, hogy májusban ennyivel kéne legyőznünk a Győrt, de messze még a szezon vége, csináljuk tovább a dolgunkat” – nyilatkozta a Népszavának a válogatott játékos, aki elismerte: a Győr és az FTC közti szerdai eredmény összességében reális különbséget mutat a riválisok között.

Szerző