Több mint féltucatnyi városban folytatódnak a demonstrációk

Publikálás dátuma
2019.01.04. 20:23

Fotó: Molnár Ádám
Szombaton tovább folytatódik a múlt év végén elkezdődött tiltakozáshullám: a fővárosban, kilenc vidéki helyszínen, sőt a tengerentúlon is demonstrálnak hétvégén.
Budapesten délelőtt 10 órakor kezdődik a tüntetéssorozat: „Álljon meg az Oktogon!” címmel „piknik és buli” lesz az Oktogonon, molinókészítéssel, beszélgetésekkel, az ellenzék 5 pontjának ismertetésével. Délután fél kettőkor a Hallgatói Szakszervezet a Nagy Imre szobor egykori helyén akciózik.
A legnagyobb méretű demonstráció 14 és 18 óra között lesz „Országos tüntetés a rabszolgatörvények ellen” címmel, ezen pedig szakszervezetek, ellenzéki pártok és civilek vesznek majd részt. (Az esemény előtt a Párbeszéd 13.30-kor, az MSZP 13.45-kor, a DK 14 órakor várja szimpatizánsait.) Cikkünk megjelenéséig több mint 32 ezren érdeklődtek a Facebookon az esemény iránt és csaknem kilencezren nyomtak az ott leszek gombra – a Hősök terétől a Kossuth térig vonulnak majd, ahol többen is beszédet mondanak. Estére a Yellow West HUN csoport hirdetett megmozdulást, 19 órára, a Margit hídhoz. Vidékről is lesznek résztvevők, a Mérce gyűjtése szerint ugyanis Tatán 11.20-kor kezdődik a gyülekezés a Momentum szervezésében, innen vonatoznak a budapesti tüntetésre. Esztergomból is indul hasonló közös vonatozás. Tapolcán 14 órától a Magyar Kétfarkú Kutyapárt demonstrál, „a rabszolgatörvény ellen és mellett”. Komlón, Szolnokon, Hódmezővásárhelyen, Debrecenben és Békéscsabán is demonstrálnak majd. Cegléden is tiltakoztak volna, de ezt a tüntetést rendőrség nem engedélyezte.
A tüntetésekkel párhuzamosan az útzárak is folytatódnak: Nyíregyházán, reggel 8 és 11 óra között, több szakszervezet és ellenzéki párt részvételével tartanak ilyen akciót.
Szombaton tüntetés lesz Linzben, Londonban és Dublinban is, helyi idő szerint 14 órakor, „Túlóra határok nélkül” címmel. Az amerikai kontinensen is lesz hasonló akció: New Yorkban és Torontóban is kiállnak a rabszolgatörvény ellen. A kormány egyébként a jelek szerint most sem veszi komolyan a megmozdulásokat. Rétvári Bence államtitkár pénteken ugyanis arról beszélt, hogy a „bevándorláspárti ellenzék folytatja a színészkedést”, ahogy azt a parlamentben és a közterületeken tette korábban. A minap egy másik kormánypárti államtitkár, Novák Katalin is elmondta, mit gondol a tüntetésekről. Novák szerint a tüntetők valóságshow-t játszanak az utcán, színészkednek és provokálnak.

Így változik a tüntetések miatt a közlekedés a fővárosban

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a honlapján arra hívta fel a figyelmet, hogy szombaton útlezárásokra lehet számítani a Hősök tere, az Andrássy út, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Kossuth Lajos tér környékén. A lezárások miatt a délutáni órákban számítani lehet arra, hogy rövidebb-hosszabb időszakokra – az M3-as metrópótló és a 9-es autóbusz a Nagykörútra és az Andrássy útra terelve jár, – a 2-es villamossal csak a Közvágóhíd és a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megálló között lehet utazni, – a 4-es és a 6-os villamos a Blaha Lujza tér és az Oktogon között nem jár, – a 105-ös busz két szakaszon, Buda felől a Deák Ferenc térig, Gyöngyösi utca felől pedig a Mexikói útig közlekedik, – a City-troli, valamint a 15-ös és a 115-ös busz a Bajcsy-Zsilinszky útra terelve jár, – a 20E busz a Városligeten és a Hungária körúton át, a 30-as buszcsalád járatai a Városligeten keresztül haladnak,  – a 70-es és a 78-as trolibusz az Akácfa utca megálló és a Kossuth Lajos tér között nem közlekedik,  – a 72-es trolibusz Zugló vasútállomástól a Nyugati pályaudvarig visz utasokat,  – a 73-as trolibusz közlekedése szünetel, – a 75-ös trolibusz a Hermina útra terelve közlekedik, – és a 76-os trolibusz a Rózsák tere és a Lehel tér közötti vonalszakaszt nem érinti. 

Szerző
Frissítve: 2019.01.04. 22:05

Több mint 9 millió forintot hagytak el tavaly a BKV járatain

Publikálás dátuma
2019.01.04. 18:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Volt, aki babakocsi nélkül szállt le, de egy fazék töltött káposztát és TV-t is találtak a járműveken.
2018-ban több mint 15 ezer dolgot vesztettek el az utasok BKV járatain: akadt, aki a műfogsorát, más a postagalambját, valaki pedig egy fazék töltött káposztát hagyott el utazás közben – derül ki az RTL Híradóból. Ezeket a társaság szigorúan regisztrálja, hogy később visszaadhassák a jogos tulajdonosoknak, addig pedig egy raktárban őrzik a tárgyakat. A legkülönfélébb holmik vannak a polcokon: az egyik utas például babakocsi nélkül szállt le, de mankót, TV-t, gördeszkákat és könyveket is hagytak a járműveken. Egy átlagos napon 40-nél is több ilyen tárgy kerül a raktárba, ezeket regisztrálják. A talált holmikat három hónapig őrzik meg, utána eladják. Ha ezt követően egy évig jelentkezik a tulajdonos, akkor az értékesítésből származó összeget kapja vissza, utána viszont a cég az államkincstárba utalja a pénzt.   Leggyakrabban egyébként esernyőt, sapkát, sálat és kesztyűt hagynak el az utasok. Azonban rengeteg pénzt, tavaly összesen több mint 9 millió forintot is elvesztettek. Ebből az év végéig 6 milliót adtak vissza, a fennmaradó 3 millióért még nem jelentkeztek a tulajdonosaik.
Szerző
Témák
közlekedés BKK

Pécsett dübörög a tüntetés, a gyülekező helynél eloltották az Elios-lámpákat

Publikálás dátuma
2019.01.04. 18:52

Fotó: Csortos Szabolcs
Úgy tűnik, terjedőben van a fideszes vezetésű városokban egyfajta módszer a tüntetések ellehetetlenítésére: a baranyai megyeszékhelyen lekapcsolták a világítást a demonstráció egyik pontján.
Soha nem látott tömeg mozdul Pécsett a Barbakántól (régi kapubástya) a Széchenyi térre - a rabszolgatörvény és a kormány ellen protestálva. A városvezetés egyértelmű jelét adja nem tetszésének, legalábbis helyi forrásaink így értelmezik, hogy  
a Barbakánnál lekapcsolták a közvilágítást.

(A dolog pikantériája, hogy Elios-lámpák nem égnek, hisz a városi fényeket a miniszterelnök vejének egykori érdekeltségébe tartozó Elios Innovatív Zrt. biztosította.) A tüntetők Orbán távozását sürgetik, szavuknak a takarodj igével adnak nyomatékot, illetve rögzítik, hogy Orbán Viktor örökítőanyag és diktátor. A célállomásnál a tervek szerint meghaladják a tiltakozást, és polgármesterjelöltet hirdetnek, aki mögé a baloldali pártok egy emberként sorakoznak fel.
Egy decemberi tüntetésen Érden kapcsolták le a világítást éppen a tüntetés alatt. Érdekes módon most Pécsett is ez történt.
Szerző
Frissítve: 2019.01.04. 22:07