A TV2 szerint rémes, hogy Vona ugyanazt csinálta, amit Orbán

Publikálás dátuma
2019.01.05 09:38

Fotó: Vajda József
A Jobbik volt elnökét vonzza az iszlám, mivel Isztambulba utazott - fejti ki a kormányközeli televízió, a szintén kormányközeli Figyelőre hivatkozva. Orbán törökországi útjaira már nem tértek ki.
Vona Gábor és felesége nem tud elszakadni a muszlim világtól -ezzel a felütéssel kezdte tudósítását a TV2, melyet a 444.hu is szemlézett. A csatorna a „szenzációs leleplezést” részben a Figyelő azon információira alapozta, hogy a Jobbik volt elnöke feleségével Isztambulba látogatott. A csatorna szerint Vona rendszeresen a keresztény ünnepek környékén látogat Törökországba, mert „nem tud elszakadni a hagyományoktól”, iszlámhoz való vonzódását pedig az is mutatja, hogy több fotó tanúsága szerint is török embereket ölelgetett.
A csatorna azt is megjegyezte, hogy - afféle kritikaként - Vona kampánykörútján rendszeresen megszólalt „a muszlimok imára hívó zenéje, a müezzin”. Ezzel csak három probléma van
 • a dallamot Fidesz-közeli provokátorok játszották be, amiről a TV2 elegánsan hallgatott; utóbbiak ragasztottak Allakhu Akbar feliratot a volt jobbikos autójára is
  • A müezzin nem zene, hanem a mecset alkalmazottja, aki naponta ötször hívja imára az iszlám híveit (a müezzin így voltaképp keresztény kántornak felelne meg)
  • A müezzin éneke sem zene, hanem egy dallam - az adzan, amit sok mecsetben már felvételről játszanak be
  Az ehhez hasonló hírek  félrevezetőek és ártalmasak, de legalább kifizetődőek: korábban a Jobbik, újabban pedig személyesen Vona is többször beszélt róla, hogy a bevételeik fontos részét képezik a megnyert sajtóperekben szerzett összegek.
  Tegyük hozzá, Orbán Viktor is többször látogatott Isztambulba, legutóbb például Recep Tayyip Erdogan török elnök júliusi beiktatásán vett részt -hogy októberben aztán Erdogan látogasson Budapestre, és muszlim módra mádkozzon Gül Baba felújított türbéjében. Ha pedig az ölelgetésről beszélünk, jusson eszünkbe, micsoda gyengédséggel, szeretettel lapogatta egymást tavaly a magyar és török vezető Ankarában. A TV2-nek szerkesztőinek valahogy mégsem jutott eszébe, hogy Orbán iszlám iránti vonzalmáról készítsenek riportot.
  Frissítve: 2019.01.05 09:44

  Ezrével végzik az amputációkat a kórházakban - így kezelné az orvoshiányt az Emmi

  Publikálás dátuma
  2019.03.22 12:58
  Képünk illusztráció
  Fotó: AFP/ Andreas Arnold
  180 érsebész szakorvos kellene az egészségügybe, de csak harmad ennyien vannak. Érsebészeti ellátással megelőzhető lenne rengeteg amputáció, de az Emmi inkább csak a dohányzásról szoktatna le.
  Magyarországon világviszonylatban is nagyon magas az amputációk száma, évente közel 7000 végtag teljes, vagy részleges eltávolítása történik meg keringészavar miatt. Ez két és félszerese az európai átlagnak, lakosságarányosan pedig a legtöbb ilyen műtét az uniós országok között.
  Az amputációk magas száma ugyanakkor nem csak a magyarok rossz egészségi állapotát mutatja, hanem a drámai orvoshiányt is. Mint a Népszava korábban megírta,
  miközben évente legalább 15 ezer érműtétre lenne szükség az országban, jelenleg csak 9500-ra telik az érsebészek munkaidejéből.
  Az amputációk kiugróan magas számának ügye már az Emberi Erőforrások Miniszté­riumának ingerküszöbét is elérte: az Emmi részletes javaslatot készített az érintett szakmákkal közösen az alsó végtagi amputációk számának csökkentésére, írja a Magyar Nemzet. Az Emmi terve, hogy - megelőzéssel - 2030-ra felére csökkenteni ezeknek a drasztikus beavatkozásoknak a számát. Ehhez már egyeztetés alatt áll a Nemzeti keringési program és a Nemzeti keringési szakpolitikai program 2019–2022. Ennek keretében részletes javaslatokat dolgoztak ki szakorvosok – köztük kardiológusok, érsebészek, interven­ciós radio­lógusok – bevonásával. A minisztérium tervei között szerepel a dohányzás 30 százalékos csökkentése, valamint 10 százalékkal lejjebb vinni azok számát, akik semmi testmozgást nem végeznek.
  Nyilvánvaló, hogy abszolút hiány van érsebészből Magyarországon. Az Orvosok Lapja című szakmai újság február végén ismertette az Egészségügyi Szakmai Kollégium Érsebészeti és Angiológiai Tagozatának felmérét, mely szerint tavaly összesen 119 sebész végzett valamiféle érsebészeti ellátást, köztük pedig csak 71 orvos volt, aki teljes munkaidejében ezzel a feladattal foglalkozott. Ám ahhoz, hogy a hazai betegek mindegyike megkapja szükség esetén ezt az ellátást, legalább 180 érsebész szakorvosra lenne szükség. Ezen pedig az sem változtat, ha többen járnak focizni, vagy - Kásler Miklós emberminiszter javaslatára - mindenki a Tízparancsolathoz igazítja életét.
  Az érsebész az az orvos, aki az elmeszesedett ereket képes átjárhatóvá tenni, vagy az elzáródásokat másik érrel áthidalni, megstoppolni. Az érsebészeti ellátás hiányában viszont az amputáció marad a betegek egyetlen esélye.

  Macron levegőnek nézte Orbánt - videó

  Publikálás dátuma
  2019.03.22 12:53

  Fotó: AFP/ EMMANUEL DUNAND
  A magyar miniszterelnök ezt láthatóan zavartan vette tudomásul.
  Jelentősen csökkent a magyar miniszterelnök befolyása az Európai Unióban az Európai Néppárt (EPP) szerdai döntése nyomán, amikor felfüggesztették a Fidesz tagságát. S ez már az Európai Tanács csütörtökön kezdődött és ma záruló csúcsértekezletén is nyilvánvalóvá vált. Amint egy, a Twitterre felkerült felvétel is bizonyítja, az ülésre megérkező Emmanuel Macron francia köztársasági elnök egyszerűen levegőnek nézte a magyar miniszterelnököt. Amikor Macron megérkezett, kezét Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének vállára tette, Katrín Jakobsdóttir izlandi miniszterelnöknek nagy puszikat adott. Junckerhez hasonlóan üdvözölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt, különösen szívélyesen parolázott Jean Michel belga miniszterelnökkel, majd Leo Varadkar ír kormányfővel. A belga és a lengyel kormányfő között ülő Orbánt azonban kimaradt a köszöntésből, amit a magyar miniszterelnök láthatóan némiképp zavartan vett tudomásul.
  Témák
  EU-csúcs