Előfizetés

Együtt tüntet az ország: féltucatnyi vidéki városnak van elege az Orbán-rendszerből

Vas András
Publikálás dátuma
2019.01.05. 14:00

Fotó: Hornyák Dániel
Már az sem számít, hogy a vidéki városokban sokkal erősebb a hatalomtól való függés, tömegesen állnak ki az emberek, hogy elmondják: nem ilyen országot akarnak.
Tapolcán 14 órától a Magyar Kétfarkú Kutyapárt demonstrál, „a rabszolgatörvény ellen és mellett”. Komlón, Szolnokon, Hódmezővásárhelyen, Debrecenben és Békéscsabán is demonstrálnak majd. Cegléden is tiltakoztak volna, de ezt a tüntetést rendőrség nem engedélyezte.    

14:12, Tapolca

A veszprémi kisvárosban a Magyar Kétfarkú Kutyapárt szervezte a tüntetést. Felhívásuk alapján"túl sokan tüntetnek a rabszolgatörvény ellen. Gyertek megvédeni Orbán Viktort és a hazát MA 14:00- a Fő térre! Tapolca nem hagyja, hogy szidják a kormányt!" A Kutyapárt szerint "lassan 1 hónap elteltével sem hagy minket nyugodni az a gondolat, hogy csak 400 órát akarnak engedni túlórázni minket!  Felháborító!!! Követeljük, hogy ezt a számot azonnal emeljék minimum 4000-re!"
A szakadó hóesésben a demonstrálókat Fidesz-szimpatizánsok kis csoportja várta, a nagyobbik kormánypárt irodája előtt felsorakozó ellentüntetők Soros-bérencezős - Összenő, ami összetartozik feliratú - molinót tartanak a magasba. Mi miért nem vagyunk rajta? - kérdezi az egyik kutyapárti aktivista, mire lekommunistázzák, egy másik kormánybarát pedig "sok mocskos embernek" nevezte a jelentős többségben lévő tüntetőket.

14:28, Nyíregyháza

A komoly hideg ellenére nagyjából negyven autóval, magyar, uniós és szakszervezeti zászlókkal tartottak forgalomlassító útlezárást Nyíregyházán civilek, valamint szakszervezetek és pártok képviselői. A délelőtti eseményen részt vett a vasas szakszervezet, a PDSZ, a vegyipari dolgozók érdekképviselete, az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Jobbik. A demonstrálók a város egyik forgalmas csomópontját zárták le, derült ki a Mérce.hu élő tudósításából.

14:35, Tapolca

Nagyjából négyszázan gyűltek össze a beszédek kezdetére. A szónokok a korábbi demonstrációk ismert témáiról, a túlóratörvényről, a közigazgatási bíróságokról, a korrupcióról beszélnek, miközben a fideszes ellentüntetők folyamatosan sípolnak, illetve kiabálnak. Szemkilövetők! 2006! Soros-csicska! – hallatszik a soraikból. Akadnak, aki ennél is vehemensebbek: amikor az egyik kutyapárti aktivista az Orbán Viktort kisvasúton ábrázoló Basky-képet akarja átadni egy idős kormánypárti férfinek, az az esernyőjével durván rávág a kezére, társa pedig rálép a földre eső képre.

15:00, Szolnok

A szervezők délután három órára a Szolnoki Tiszai hajósok Terére várták a kormánnyal elégedetlen helyieket.  Töröljük le a cinikus mosolyt a Fidesz szájáról! kérték a demonstrálókat, akiket felszólítottak, vigyenek magukkal zseblámpát, mert előfordulhat, hogy Szegedhez és Pécshez hasonlóan a hatalom rájuk oltja majd a közvilágítást. 

15:02, Komló

A baranyai kisvárosban a Momentum szervezte a demonstrációt Komló sem kér a rabszolgatörvényből! címmel. Azt hitték, a bejglitől lenyugszunk. Azt hitték, karácsony miatt megúszhatják. Azt hitték, büntetlenül folytathatják a hazudozást a mi pénzünkön. Tévedtek! - írták a Facebookon. A szervezők a pénteki, pécsi tüntetés sikerén felbuzdulva - több mint másfélezren gyűltek össze a megyeszékhelyen, ami részvételi rekord a rendszerváltás óta megrendezett demonstrációkon - több tucat résztvevőre számítanak - előzetes több mint hétszázan érdeklődtek az esemény iránt, s bő százan biztosra ígérték, hogy el is mennek tüntetni.

15:32, Tapolca

A demonstráció külön sikerének tartják a szervezők, hogy több tucatnyi aláírást sikerült összegyűjteni az európai ügyészséghez csatlakozás miatti népszavazás-kezdeményezés támogatására.

15:45, Szolnok

Noha a hideg és a havazás miatt a szervezők kevesebb résztvevővel számoltak, hiszen a környező településekről és a megye más városaiból sokan nem tudtak Szolnokra utazni az időjárás miatt, bő ötszázan gyűltek össze a tüntetésre.  Orbán, takarodj!, skandálják a résztvevők, majd a kormányfő nevét Szolnok polgármesteréére cserélik, s felhangzik a Szalay, takarodj! is. A tüntetésen civilek mellett az ellenzéki pártok képviselői is szót kapnak, a demonstrálók így tucatnyi  beszédet hallgathatnak meg. S nemcsak országos témákban, hiszen akad olyan szónok, aki arról beszél, a közvilágítás botrányos "korszerűsítésekor", melyet természetesen az Orbán-vej Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios végzett, mennyi pénz tűnt el kézen-közön.

16:04, Komló

A Zrínyi térről skandálva - Orbán, takarodj!, Mocskos Fidesz!, Viktátor! - vonult végig mintegy kétszáz tüntető a Városház térre, ahol Nemes Balázs, a Momentum országos szóvivője, valamint Hidegkuti Szabolcs, a párt helyi elnöke beszélt az egybegyűltekhez.  A Momentum komlói vezetője felszólította Polics József fideszes polgármestert, hogy a városi cégekben ne alkalmazzák a rabszolgatörvényt, s erre kérte a helyi vállalkozásokat is. A demonstráció végén a tüntetők kiragasztották az ellenzék öt pontját a városháza ajtajára - a túlóratörvény azonnali visszavonását, kevesebb rendőri túlórát, független bíróságokat, az európai ügyészséghez csatlakozást és független közmédiát követelnek -, majd az időjárási lehetőséget kihasználva hógolyó-zápor zúdult a helyi Fidesz-irodára. A tüntetés mindenféle atrocitás nélkül ért véget.

16:35, Szolnok

Felváltva taps és pfújolás kísérte a felszólalók beszédeit. Amikor a Fidesz, Orbán Viktor vagy a kormánypárti városvezetés került szóba, fütyültek és tiltakoztak a tüntetők, akik a helyi ellenzéki összefogást említését viszont kitörő örömmel fogadták. Szolnokon ugyanis már áprilisban is az összefogás hiánya akadályozta meg az ellenzék sikerét, hiszen együttesen több voksot kaptak, mint a kormánypártok. A beszédek végén a már több mint félezresre nőtt tömeg a városháza elé indult, útközben a budapesti demonstrációkról ismert rigmusokat skandálva, a helyi Fidesz-irodát pedig O1G-matricákkal tervezik kidekorálni. 

16:42, Tapolca

Tapolcán is véget ért a tüntetés, még ha nem is a legbékésebb keretek között. A cirka tucatnyi kormánypárti szimpatizáns, akik végigsípolták, - kiabálták és -gyalázkodták az eseményt zárásként hógolyóval dobálta meg a szervező Kutyapárt aktivistáit. A bő négyszáz főnyi tüntető viszont nem ült fel a provokációnak, így a rendőröknek továbbra is csak a szemlélődő biztosító szerep maradt.

16:58, Hódmezővásárhely

Öt felszólaló, köztük Márky-Zay Péter polgármester lépett a tüntetők elé. A városvezető, aki az év elején hivatalosan is elindította mozgalmát az országos problémák mellett helyi ügyekről és az ellene folyamatosan zajló lejáratókampányról is beszélt. Kijelentette, a kormánypártok helyi képviselői félnek, hiszen nem merték vállalni az előrehozott választásokat. Kiemelte az ellenzéki összefogás fontosságát, melynek hiánya áprilisban a harmadik kétharmados Fidesz-sikert hozta. Emlékeztetett a Orbán Viktor menekültkérdésbeli ellentmondásos politikájára, a határokon feltartóztatott százezrekkel szemben a pénzért - letelepedési kötvénnyel - befogadott közel húszezer külföldiekre.  Követelte az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát, s a pártállamot támogatónak nevezte Lázár Jánost és a Fideszt.   Európa, Európa! - skandálta a tömeg, amikor a polgármester kijelentette, vissza kell állítani a nyugati integrációt az orosz befolyás és a török barátság helyett.   - Olyan Magyarországot fogunk építeni, amit egy év alatt Hódmezővásárhelyen már felépítettünk  - jelentette ki Márky-Zay. - A fideszeseknek nem tőlünk, hanem a Fidesztől kell félniük. Arra is ígéretet tett, a közgyűlés elé terjeszti, hogy a helyi cégek ne alkalmazhassák a rabszolgatörvényt.  A közigazgatási bíróságokkal kapcsolatban megjegyezte, a független bíróságok felszámolása azt jelenti, hogy az átlagembernek nem lesz esélye érvényt szereznie az igazának egy fideszes oligarchával szemben.  A sajtószabadsággal kapcsolatban kijelentette, a jelenlegi hatalomnak hiába van a kezében a közmédia, s megannyi más sajtótermék, nehezebb a dolga, mint a Rákosi-rezsimnek, hiszen az internetet, a közösségi médiát nem tudja igájába hajtani. 

17:12, Hódmezővásárhely

Beszéde végén Márky-Zay helyi békemenetre hívta a vásárhelyieket, míg a szervezők bejelentették, forró tea várja a hidegben kitartó tüntetőket. Egyúttal arra kérték az ellenzéki demonstrálókat, nem gyűlöljék a kormánypártiakat, hanem próbálják meggyőzni őket, magyarázzák el nekik a helyi, illetve az országban tapasztalható visszásságokat. Meg kell értetni velük, hogy elég volt a gyűlölet Magyarországából!

17:26, Szolnok

Végül elmaradt a helyi Fidesz-székház felmatricázása, ugyanis az épületet rendőrsorfal zárta el a demonstrálóktól. A szervezők azonban így is kiosztották az O1G-matricákat, hogy saját felelősségére bárki használhassa őket, egyúttal felszólították a tüntetőket, műemlékekre még véletlenül se ragasszanak. Hamarosan a belváros villanyoszlopainak többségén már O1G felirat virított. A tüntetés a városháza előtt véget ért, ám a szervezők bejelentették, összhangban a budapesti tüntetésekkel a jövőben Szolnokon is folytatódhatnak majd a demonstrációk. 

17:34, Hódmezővásárhely

A tüntetők, akiknek létszáma úgy 4-500 fő környékén lehetett, egy kisebb sétát tettek Márky-Zay Péter polgármester vezetésével a belvárosban, majd a demonstráció eredeti helyszínére, a Kossuth térre visszatérve a szervezők befejezettnek nyilvánították a mindvégig békés rendezvényt.

17:55, Békéscsaba

A propaganda nem média! hívószóval szerveznek tüntetést hat órától a békési megyeszékhelyre. A szervezők azokat várják, akiknek elegük van abból, hogy nem tudnak úgy helyi médiát fogyasztani, hogy ne kapjanak hozzá kormányzati propagandát, akiknek elegük van, hogy Soros-bérencnek nevezik őket, s akik nem hajlandóak konfettii-esőben fürdeni a Kormány elhibázott és arrogáns politikája láttán. Helyszínnek éppen ezért a Derkovits sor elejét választották, egy saroknyira a kormánypropagandát sulykoló, korábban Mészáros Lőrinc-érdekeltségű, ma már a kormánypárti médiaalapítványhoz tartozó helyi újság, a Békés Megyei Hírlap, illetve internetes kiadása, a beol.hu szerkesztőségétől.

18:19, Békéscsaba

A hideg és az erős szél miatt a vártnál kevesebben gyűltek össze a demonstrációra, nagyjából két tucatnyian hallgatják Sebők Évát, a Momentum megyei elnökét, aki országos témákról beszél. Külön foglalkozik a sajtó helyzetével, a tervek szerint a tüntetők elsétálnak majd a Békés Megyei Hírlap szerkesztőségéhez, mely a megyei könyvtárnak is otthont adó épület második emeletén található, hogy kiragasszák az ellenzék öt pontját.

18:48, Békéscsaba

Sebők Éva az országos események helyi vetületeiről is beszélt hallgatóságának. Külön kiemelte a dél-békési fideszes képviselőt, Simonka Györgyöt, aki ellen jelenleg eljárás zajlik, mint a Fidesz-rezsim szimbólumát. A Momentum megyei elnöke kijelentette, az ellenzéki célok eléréséhez együttműködésre, közösségi hálózatra van szükség, hogy egységesen tudjanak fellépni a hatalommal szemben. A tüntetés atrocitások nélkül ért véget.
Vidéken a jelenleg is zajló debreceni demonstráción kívül a hét végén nem lesz több ellenzéki tüntetés, keddre viszont Kaposváron az ellenzéki pártok Második figyelmeztetés! címmel szerveznek kormányellenes megmozdulást. A somogyi megyeszékhelyen decemberben már tartottak egy háromszáz fős demonstrációt, a szervezők remélik, hogy noha a meteorológia mínusz hét fokot jósol a jövő hét első napjára, ismét sokan merik vállalni a véleményüket.

Ultimátum: öt napja van a kormánynak, hogy tárgyaljon a szakszervezetekkel, vagy jön az általános sztrájk két hét múlva (élő videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.05. 13:58

Fotó: Draskovics Ádám
Tízezrek mozdulnak meg szombaton Budapesten és vidéken, hogy kifejezzék nemtetszésüket a dolgozókat kiszolgáltatott helyzetbe hozó „rabszolgatörvény” miatt. A több ezres fővárosi demonstráció résztvevői hangosan dudálva, demokráciát követelve vonulnak a Parlament felé.
Élő közvetítésünket itt követheti:

Marad, dobol és kiabál a tömeg

A  rendezvény hivatalos része már véget ért a tömeg jelentős része azért maradt: dobolva skandálják, hogy "Orbán geci, Áder nyeli", és Demokráciát!

Karácsony Gergely: csak együtt, kézen fogva lehet megújítani Magyarországot

 Jól néztek ki – mondta az éljenző tömegnek a következő felszólaló, Karácsony Gergely. A Párbeszéd elnöke szerint csoda történik most, hiszen az „Oszd meg és uralkodj” ócska diktátor-trükkjét soha többé nem lehet bevetni a magyar demokraták ellen. Karácsony minden tüntetőt kézfogásra kért: nem számít, hogy fiú vagy lány vagy, bal vagy jobboldali, fogd meg a melletted álló kezét, és tartsd magasra – Magyarországot csak együtt lehet megújítani, mondta a Párbeszéd elnöke, aki a színpadra hívta a tüntetés összes szervezőjét. A hivatalos demonstráció beszédével véget ért, a tüntetők pedig együtt énekelték el a Hinuszt.

Egységet a választásokon!

17:34 Itt az ideje, hogy bemelegítsünk. Mert az, hogy a rabszolgatörvény és a korrupt média ellen felléptünk, az csak a kezdet, mert én nem akarok ebben a rendszerben élni, hirdet hosszú harcot Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke szerint miután megteremtették az egységet az utcán és az Országgyűlésben, itt az ideje, hogy létrehozzák az egységet a választásokon, nevezetesen az EP-és az önkormányzati választásokon. Hajrá!

Nem leszünk rabszolgák

17:30 Donáth Anna szerint a szavaknál már jóval többre van szükség, eljött a tettek ideje. Úgyhogy a Momentum alelnöke nem is cifrázza hosszan, csupán annyit mond: nem leszünk rabszolgák!

Ettől retteg Orbán

17:26 Óriási dolog történt az elmúlt hetekben: megszületett a bizalom az ellenzéki padsorokban és az utcán egyaránt, vetett számot Bősz. A Liberálisok politikusa szerint ettől rettegett egyedül Orbán Viktor, ugyanis egy összekapaszkodó közösség egyetlen pillanat alatt leváltja a szavazófülkében az Orbán-rezsimet.

Festékszórót a kézbe!

17:23 A jobbikos Jakab Péter folytatja a pártok szónokainak sorában, és aziránt érdeklődik, megfogadják-e a tüntetők Áder János tanácsát, és csendben maradnak-e? Nem! - felel rá a tömeg. Úgy tűnik, ironizál a jobbikos honatya, hogy a hatalom nem akar a protestálókkal konzultálni. Ugyanis a NER nemzeti egysége csak azt fogadja be, aki elnézi Mészáros Lőrinc gyarapodását, a családok kilakoltatását, egyszóval semmiért nem emelnek szót. De mi konzultálni fogunk! - ígéri Jakab Péter. És beszélgetési módot is ajánl: az utcákat mindjárt elárasztják a kormány kampány-plakátjai, festékszórót hát a kézbe, és mindenki fújja fel a véleményét.

Nem lehet!

17:18 Széll Bernadett egy dolgot akar mondani, miszerint a világ nem lehet a populistáké, Magyarország nem lehet Orbán Viktoré. Hadházy Ákos pedig arra biztat mindenkit, hogy ne legyen választás, ha az ellenzék öt pontja nem valósul meg - mert ez esetben szó sincs választásról, csak színjátékról, amiben a demokratikus erők nem vesznek részt.

Lázadni kell!

17:17 A rabszolgatörvény kovácsolta egybe az ellenzéket, kezdi rapid visszatekintéssel Molnár Csaba. A Demokratikus Koalíció politikusa szerint azonban egyre megy, hogy a kormány visszavonja-e az ominózus jogszabályt, mert a nép nem húzódhat vissza az utcákról. "Lázadnunk kell!", kiálltja Molnár Csaba, mert csak egy célja lehet az embereknek: elsöpörni az Orbán-rezsimet, és helyreállítani a harmadik köztársaságot. Az ellenzéknek pedig értenie kell a DK-s politikus szerint, hogy a nép a teljes lázadást, az új rendszerváltást várja.  

Fájjon nekik!

17:04 Itt az ideje, hogy megroppantsuk ezt a bántalmazó rendszert! Itt az ideje, hogy recsegjenek a rendszer eresztékei! Itt az ideje, hogy fájjon nekik! - deklarálta Törley Katalin. A Tanítanék mozgalom címerfigurája szerint az első fontos lépést a szakszervezetek tehetik meg, hiszen nekik áll módjukban, hogy mozgósítsanak országszerte. De, figyelmeztetett Törley, csak az erős szakszervezetek képesek elmenni a falig, áttörni viszont csakis akkor képesek, ha hatalmas tömeg áll mögöttük, és vállvetve küzdenek a civilekkel és az ellenzékkel. Úgyhogy a Tanítanék mozgalom vezetője mindenkit arra kért, csatlakozzon az általános sztrájkhoz, és ha valami miatt ez nem áll módjában, akkor legalább magyarázza el a környezetének, hogy ugyan járhat átmeneti kellemetlenségekkel a munkabeszüntetés, de a sztrájkolók azért küzdnek, hogy senki ne csorbíthassa az emberek jogait. 

Öt napot kapott a kormány a szakszervezetektől

16:43 Ezt az egységet a szél és a hó edzette keménnyé - üzente a második felszólaló, Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Kordás szerint a kormány magára hagyta népét, alkut kötött a tőkével, a magyarok helyett a profitvadászokat választotta a túlóratörvény elfogadásával. A kormány azt üzente, védd meg magad, ahogy tudod - hát most megvédjük magunkat, mondta Kordás László, aki felolvasta követeléseit is:    • követelik, hogy töröljék el a rabszolgatörvényt  •  követelik a tisztességes munkáért járó tisztességes bért • a sztrájktörvény módosítását • a sztrájkjog visszaadását, hogy a munkás megvédhesse magát • emberi nyugdíjkorhatárt , hogy a munkás ne a munkapad mellől kerüljön a koporsóba  Kordás öt napot adott a kormánynak, hogy felállítsa a szakszervezetek sztrájbizottságával tárgyaló delegációját. Ha ez nem történik meg, akkor országos munkabeszüntetés, útlezárások jönnek, és ennek felelősségét egyedül Orbán Viktor viseli majd -üzente a MASZSZ elnöke. Kordás ezzel országos sztrájkot hirdetett meg január 19-ére. 

PDSZ: Álljon le az ország, cselekednünk kell

16:30 A tüntetésen megszólalt Donáth Anna, a Momentum (korábban egy füstgránát miatt elhurcolt) tagja, aki  leszögezte, kizárt, hogy csak úgy haza mennek.  Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus  Szakszervezetének vezetője  szerint ugyanakkor békés erődemonstrációra készülnek (korábban tévesen azt írtuk, hogy a szónokot Szűcs Mátyásnak hívtuk) . Álljon le az ország - biztatott mindenkit Szűcs, aki csak reméli, hogy az először egy miskolci tüntetésen elmondott kívánságát minél kevesebbszer kell megismételnie,és tényleg jönnek a tettek -vagyis, az országos sztrájk. Szűcs szerint a fotelforradalmároknak is meg kell értenie, hogy csak közösen lehet fellépni a munkások tarthatatlan kizsákmányolása ellen. Álljunk a sarkunkra, ezt kérem mindenkinek -zárta beszédét. 

Mobilok ezrei a levegőben

16:20 Míg a beszédek előtt zene szól a tömeg fényjátékkal üzen: világító mobilok ezrei emelkednek a levegőbe - szó szerint rávilágítva, milyen sokan is jöttek el a Kossuth téri kormányellenes demonstrációra.

Azért vagyunk itt, hogy legyen, aki meghúzza a ravaszt

A jelek szerint aki ígérte (értsd: a Facebookon jelezte), hogy eljön, az tartotta a szavát, a tömeg mintegy 8-9 ezer főt számlálha. És rendkívül vegyes, ahogy az egy formálódó "népi koalícióhoz" illik. Feltűnt négy, bomberdzsekiben feszítő fiatalember, mellkasukon árpádsávos kitűző. Tudósítónk érdeklődésére, hogy mi hozta őket ide, velősen közlik, hogy az MSZP-seket és a DK-sokat fel kellene akasztani, káromolják a Jobbikot is, de végül arra jutnak, hogy az emberekért vannak itt - Orbán ellen. Aztán konkrét feladatot is jelölnek: jelenlétük tartalma az, hogy ha előkerülnek a fegyverek, legyen aki meghúzza a ravaszt.

Megjöttünk!

16:10 Több ezer ember foglalta el másodperceken belül a Kossuth teret, és továbbra is csak áramlik a tömeg a Parlament elé. Megjöttünk, skandálták ütemesen a tüntetők.
16:05 Hatalmas kiáltással búcsúztak a tüntetők korábbi ceremóniamesterüktől, Barabás Richárdtól. Itt ma új egység született. Nem állunk meg, folytatjuk az ellenállást! -üzente a Párbeszéd szóvivője.

József Attila után zengett a Mocskos Fidesz!

16:01 Szirénázva, füstgránátot élesítve fordult be a több mint tízezres tömeg az Alkotmány utcába. A rendőrség már az egyébként ártalmatlan játékszer használatát is szabálysértésnek kezeli, de most nem avatkoztak közbe. Egy fiatal szervezőlány érzéssel olvasta fel József Attila Levegőt című versét - aztán valamivel kevésbé emelkedetten mocskos fideszezésre buzdította a mögötte vonulókat.

Tizenötezredszerre is felhangzik a Ha én rózsa volnék

15:50 Munkás, diák, egy az irány - ez a tömeg új, közös rigmusa. A tüntetők egy óriási csoportkép kedvéért pár percre megálltak az Alkotmány utca előtt - aztán tovább indultak. Közben felhangzott az ellenzéki tüntetések agyonkoptatott, valamiért mégis kiirthatatlan dala, Bródy Jánostól  a Ha én rózsa volnék... is.
15:38 A Deák téren befordult, majd a Bajcsy-Zsilinszky útra tért rá az időközben egyre gyarapodó tömeg, az elől vonulók már el is hagyták a Bazilikát. A kövezkező cél az Alkotmány utca lehet, ezen keresztül közelítik meg a Kossuth teret.

Tüntetni csak pontosan, szépen

A rendőrség szombaton is közzétette tüntetési kisokosát, amiben azt részletezik, mit szabad és mit tilos tennie egy demonstrálónak. A közlemény sajnos arra nem tér ki, hogy a felszólítás nélküli tömegosztlatás, könnygázhasználat vagy éppen a tüntetők 72 órás, indoklás nélküli elhurcolása, eljárás közbeni fenyegetése  a jogszerű vagy a törvénysértő kategóriába tartozik.

Orbán a Várból néz le rátok, uratok lesz és nem szolgátok

15:20  Orbán Viktor a budai Várban kezdte az újévet, akár csak elődje, Horthy Miklós. Felköltözött, mert onnan akar lenézni ránk, nem szolgálni akar, hanem uralkodni - kiabálta a hangszóróba Barabás Richárd, a tüntetés hangadója.  Arra is emlékeztetett, hogy a kormány az éj leple alatt vitette el Nagy Imre szobrát a Vértanúk teréről. Hazaárulók!- skandálta válaszként, és már valóban dühösen a mögötte haladó menet.
Az Oktogont is elhagyta már  az időközben több mint tízezresre duzzadó menet, a téren több száz fiatal csatlakozott  a Hősök teréről vonuló demonstrálókhoz. Demokráciát, skandálják  tiltakozók, a menet pedig egy Általános sztrájkot! feliratú molinót visz maga előtt - a sztrájk graffitiként egyébként megjelent a Képzőművészeti Egyetem kapuján is.

Ezrek vonulnak tömött sorokban, elfoglalják az Andrássy utat

15:13 A tömeg méretére jellemző: az Andrássy út középső négy sávját teljes szélességében megtöltő, "sűrű" menet nem sokkal háromnegyed három előtt ért a Bajza utcához, az utolsó tüntetők pedig húsz perccel később vonultak át ugyanitt. A menet olyan hosszú, hogy az elöl lévők nyugodtan skandálhatták, "Orbán egy geci", az nem keveredett a hátrébb állók "Orbán takarodj!" kiáltásaival. .. - jelentette helyszíni tudósítónk.   A menetben - ahogy a decemberi tüntetéseken is - feltűnően sok a fiatal. Rengetegen kereplővel, dudával, síppal érkeztek. A hangulatról sokat elárul az a jelenet: amikor egy tüntető azt kezdte skandalni, hogy "Orbán geci, Áder nyeli", sokan elmosolyodtak, de még többen jelezték, "ezt nem kéne, ez azért túlzás." 
15:06 Hangulatfokozásként Orbán 2008-as beszédét is meghallgathatják a tüntetés résztvevői, amiben az akkor még ellenzéki politikus arról beszélt, hogy az olaj talán Keletről jön, de a demokrácia Nyugatról.
15:02 A tömegben zúg a Mocskos Fidesz, és az Orbán takarodj, Barabás pedig az Európa-szlogent is ismételteti. A tömeget lelkesítő pártszóvivő ezután a Kossuth téri demonstráció várható szónokait sorolja: beszédet mond többek között  László Zoltán, Udvarhelyi Tessza, Törley Katalin is, a politikusok közül pedig Karácsony Gergely, Szél Bernadett, Tóth Bertalan, Csárdi Antal és Donáth Anna is felszólal.

A szervező csak szervez, nem nyilatkozik

14:50 A tömeggel vonuló  tudósítónk megpróbált megszólaltani egy szervezőt, aki valamiért nem akart nyilatkozni. 

Orbán olyan, mint Voldemort nagyúr

 17:47 Orbán azt akarta, hogy a civil szervezetek, szakszervezetek és pártok ne bízzanak meg egymásban - akárcsak a Harry Potter-könyvek Voldemort nagyúrja, aki a széthúzásra építette erejét. Most megmutatjuk neki, hogy együtt vagyunk, mi vagyunk Orbán egyesült ellenzéke, és meg fogjuk ezt a rendszert dönteni - tüzelte hallgatóságát útközben Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője. A tömeg még nem igazán tüzes, de azért határozottan, dudálva-szirénázva vonul a Kossuth tér felé
14:40 Barabás Richárd szervezőként mindenkivel ki szeretné mondatni, hogy mit is rejt az O1G rövidítés, mérsékelt sikerrel. A Párbeszéd szóvivője szerint mindenkinek elege van abból, hogy Orbán gázszerelő barátja lett Magyarország leggazdagabb embere.  Miután tapsot kért a civil szervezeteknek, és a szakszervezeteknek, bejelentette a tüntetés eddigi kulcsmondatát: mindenki Orbán ellen. Hogy a közmédia manipulációit elkerüljék, Barabás arra kér mindenkit, skandálják, hogy Elég volt - elvégre, nem a rabszolgatörvényt ünneplő tömegről van szó, jobb kivédeni a csúsztatásokat.
14:30 Beszédeket ugyan nem még mondanak a Hősök terén, de a tömegtájékoztatás azért nem maradt el: egy szervező bejelentette, hogy a menet pár percen belül elindul a Kossuth tér felé az Andrássy úton. A tüntetők kreatív transzparensekkel és kiegészítőkkel szórakoztatják magukat, egy decens idős úr esernyőjén is feltűnt az O1G rövidítés. Barabás Richárd, a Párbeszéd részéről ugyanakkor  született MC-ként szórakoztatja a közönséget: közös búgásra, és ordításra biztatja a már több ezresre gyarapodó tömeget. Visszaszámlálás után elindulunk, és megmutatjuk, hogy nem félünk, nem kérünk a Fideszből és a rabszolgatörvényből - biztatott mindenkit Barabás. A visszaszámlálás után pedig dudálva, sípolva megindult a tüntető menet.
14:23 Elegünk van- kezdik skandálni a Hősök terén gyülekező tüntetők, néhányan arról beszélnek, hogy Orbánnak ideje lenne eltűnnie a közéletből. A tüntetők egyelőre egy-kétezren lehetnek, többen ritmusos dobolással igyekeznek meghozni a harci kedvet. Helyenként felhangzik az Orbán takarodj!- rigmus is.

Robotzsaruk védik a Fidesz székházát

14:14  Fidesz Lendvay utcai székházát eközben többszörös rendőrsorfal védi, méghozzá a Készenléti Rendőrség állig páncélozott "robotzsarui'; a rendőrség a jelek szerint már a tüntetés elején dulakodásra és ostromra számít - igaz, a téren egyelőre csak sétálgatnak, kisebb csoportokban beszélgetnek az emberek.

Kezdenek gyülekezni

14:02 Az MSZP szimpatizánsai és politikusai kevéssel kettő óra után már nagy számban gyülekeztek a Hősök terén, közöttük feltűnt Molnár Gyula országgyűlési képviselő is - de feltűntek már a Jobbik, a DK és a Momentum zászlói is a téren. Élő közvetítésünket itt követheti:

Budapest és a vidék is megmozdult a NER ellen

Kisebb vidéki megmozdulások után újabb országos demonstrációsorozatot tartanak a rabszolgatörvénynek is nevezett túlóratörvény és Orbán Viktor rendszere ellen. A legnagyobb rendezvény Budapesten lesz, a Facebookon meghirdetett tüntetésen eddig már közel 10 ezren biztosra jelölték részvételüket, és 33 ezer felett jár az érdeklődök száma is – a szervezők között ott a Humán Platform Egyesület az összes nagyobb ellenzéki párt, kilenc szakszervezet és jó néhány civil szervezet is. A fővárosi demonstráció a tervek szerint délután kettőkor startol a Hősök terétől, a résztvevők pedig ezután a Kossuth térre mennek. Útközben, stílszerű módon az Oktogonon csatlakozik hozzájuk az Oktogon közösség zenés demonstrációja is.    
Tapolcán a Magyar Kétfarkú Kutyapárt tüntet, de tiltakozó felvonulást tartanak Komlón,   Szlonokon, Hódmezővásárhelyen, Debrecenben és Békéscsabán is. Ismert, hogy a Kétfarkúak Cegléden is demonstrációt szervezett volna, de ezt a helyi rendőrség nem engedélyezte, mondván, a jóváhagyás nem az ő hatáskörükbe tartozik. 

Az egyik biztonsági őr a hátán térdel, a másik a lábát csavarja: így tépték-rángatták az ellenzéki képviselőt az MTVA székházában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.05. 12:20

Fotó: Tóth Gergő
Varju László, a DK politikusa meglehetősen higgadtan tűrte a helyzetet.
Fél tucatnyi biztonsági őr vonszolja a földön Varju Lászlót, miközben végtagjait facsarja - ez látszik azon a videón, ami 444.hu-nál landolt, és az MTVA székházában készült. A videót a közmédia egyik operatőre készítette, de az MTVA valamiért soha nem közölte, illetve a híradó szerkesztői csak azokat a momentumokat vágták ki belőle, amin a felvételen látható Varju László DK-s országgyűlési képviselő egyedül, a földön fekve méltatlankodik. Amikor a biztonsági őrök előtte dulakodnak vele, azt nem mutatták be.