Együtt tüntet az ország: féltucatnyi vidéki városnak van elege az Orbán-rendszerből

Publikálás dátuma
2019.01.05 14:00

Fotó: Hornyák Dániel
Már az sem számít, hogy a vidéki városokban sokkal erősebb a hatalomtól való függés, tömegesen állnak ki az emberek, hogy elmondják: nem ilyen országot akarnak.
Tapolcán 14 órától a Magyar Kétfarkú Kutyapárt demonstrál, „a rabszolgatörvény ellen és mellett”. Komlón, Szolnokon, Hódmezővásárhelyen, Debrecenben és Békéscsabán is demonstrálnak majd. Cegléden is tiltakoztak volna, de ezt a tüntetést rendőrség nem engedélyezte.    

14:12, Tapolca

A veszprémi kisvárosban a Magyar Kétfarkú Kutyapárt szervezte a tüntetést. Felhívásuk alapján"túl sokan tüntetnek a rabszolgatörvény ellen. Gyertek megvédeni Orbán Viktort és a hazát MA 14:00- a Fő térre! Tapolca nem hagyja, hogy szidják a kormányt!" A Kutyapárt szerint "lassan 1 hónap elteltével sem hagy minket nyugodni az a gondolat, hogy csak 400 órát akarnak engedni túlórázni minket!  Felháborító!!! Követeljük, hogy ezt a számot azonnal emeljék minimum 4000-re!"
A szakadó hóesésben a demonstrálókat Fidesz-szimpatizánsok kis csoportja várta, a nagyobbik kormánypárt irodája előtt felsorakozó ellentüntetők Soros-bérencezős - Összenő, ami összetartozik feliratú - molinót tartanak a magasba. Mi miért nem vagyunk rajta? - kérdezi az egyik kutyapárti aktivista, mire lekommunistázzák, egy másik kormánybarát pedig "sok mocskos embernek" nevezte a jelentős többségben lévő tüntetőket.

14:28, Nyíregyháza

A komoly hideg ellenére nagyjából negyven autóval, magyar, uniós és szakszervezeti zászlókkal tartottak forgalomlassító útlezárást Nyíregyházán civilek, valamint szakszervezetek és pártok képviselői. A délelőtti eseményen részt vett a vasas szakszervezet, a PDSZ, a vegyipari dolgozók érdekképviselete, az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Jobbik. A demonstrálók a város egyik forgalmas csomópontját zárták le, derült ki a Mérce.hu élő tudósításából.

14:35, Tapolca

Nagyjából négyszázan gyűltek össze a beszédek kezdetére. A szónokok a korábbi demonstrációk ismert témáiról, a túlóratörvényről, a közigazgatási bíróságokról, a korrupcióról beszélnek, miközben a fideszes ellentüntetők folyamatosan sípolnak, illetve kiabálnak. Szemkilövetők! 2006! Soros-csicska! – hallatszik a soraikból. Akadnak, aki ennél is vehemensebbek: amikor az egyik kutyapárti aktivista az Orbán Viktort kisvasúton ábrázoló Basky-képet akarja átadni egy idős kormánypárti férfinek, az az esernyőjével durván rávág a kezére, társa pedig rálép a földre eső képre.

15:00, Szolnok

A szervezők délután három órára a Szolnoki Tiszai hajósok Terére várták a kormánnyal elégedetlen helyieket.  Töröljük le a cinikus mosolyt a Fidesz szájáról! kérték a demonstrálókat, akiket felszólítottak, vigyenek magukkal zseblámpát, mert előfordulhat, hogy Szegedhez és Pécshez hasonlóan a hatalom rájuk oltja majd a közvilágítást. 

15:02, Komló

A baranyai kisvárosban a Momentum szervezte a demonstrációt Komló sem kér a rabszolgatörvényből! címmel. Azt hitték, a bejglitől lenyugszunk. Azt hitték, karácsony miatt megúszhatják. Azt hitték, büntetlenül folytathatják a hazudozást a mi pénzünkön. Tévedtek! - írták a Facebookon. A szervezők a pénteki, pécsi tüntetés sikerén felbuzdulva - több mint másfélezren gyűltek össze a megyeszékhelyen, ami részvételi rekord a rendszerváltás óta megrendezett demonstrációkon - több tucat résztvevőre számítanak - előzetes több mint hétszázan érdeklődtek az esemény iránt, s bő százan biztosra ígérték, hogy el is mennek tüntetni.

15:32, Tapolca

A demonstráció külön sikerének tartják a szervezők, hogy több tucatnyi aláírást sikerült összegyűjteni az európai ügyészséghez csatlakozás miatti népszavazás-kezdeményezés támogatására.

15:45, Szolnok

Noha a hideg és a havazás miatt a szervezők kevesebb résztvevővel számoltak, hiszen a környező településekről és a megye más városaiból sokan nem tudtak Szolnokra utazni az időjárás miatt, bő ötszázan gyűltek össze a tüntetésre.  Orbán, takarodj!, skandálják a résztvevők, majd a kormányfő nevét Szolnok polgármesteréére cserélik, s felhangzik a Szalay, takarodj! is. A tüntetésen civilek mellett az ellenzéki pártok képviselői is szót kapnak, a demonstrálók így tucatnyi  beszédet hallgathatnak meg. S nemcsak országos témákban, hiszen akad olyan szónok, aki arról beszél, a közvilágítás botrányos "korszerűsítésekor", melyet természetesen az Orbán-vej Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Elios végzett, mennyi pénz tűnt el kézen-közön.

16:04, Komló

A Zrínyi térről skandálva - Orbán, takarodj!, Mocskos Fidesz!, Viktátor! - vonult végig mintegy kétszáz tüntető a Városház térre, ahol Nemes Balázs, a Momentum országos szóvivője, valamint Hidegkuti Szabolcs, a párt helyi elnöke beszélt az egybegyűltekhez.  A Momentum komlói vezetője felszólította Polics József fideszes polgármestert, hogy a városi cégekben ne alkalmazzák a rabszolgatörvényt, s erre kérte a helyi vállalkozásokat is. A demonstráció végén a tüntetők kiragasztották az ellenzék öt pontját a városháza ajtajára - a túlóratörvény azonnali visszavonását, kevesebb rendőri túlórát, független bíróságokat, az európai ügyészséghez csatlakozást és független közmédiát követelnek -, majd az időjárási lehetőséget kihasználva hógolyó-zápor zúdult a helyi Fidesz-irodára. A tüntetés mindenféle atrocitás nélkül ért véget.

16:35, Szolnok

Felváltva taps és pfújolás kísérte a felszólalók beszédeit. Amikor a Fidesz, Orbán Viktor vagy a kormánypárti városvezetés került szóba, fütyültek és tiltakoztak a tüntetők, akik a helyi ellenzéki összefogást említését viszont kitörő örömmel fogadták. Szolnokon ugyanis már áprilisban is az összefogás hiánya akadályozta meg az ellenzék sikerét, hiszen együttesen több voksot kaptak, mint a kormánypártok. A beszédek végén a már több mint félezresre nőtt tömeg a városháza elé indult, útközben a budapesti demonstrációkról ismert rigmusokat skandálva, a helyi Fidesz-irodát pedig O1G-matricákkal tervezik kidekorálni. 

16:42, Tapolca

Tapolcán is véget ért a tüntetés, még ha nem is a legbékésebb keretek között. A cirka tucatnyi kormánypárti szimpatizáns, akik végigsípolták, - kiabálták és -gyalázkodták az eseményt zárásként hógolyóval dobálta meg a szervező Kutyapárt aktivistáit. A bő négyszáz főnyi tüntető viszont nem ült fel a provokációnak, így a rendőröknek továbbra is csak a szemlélődő biztosító szerep maradt.

16:58, Hódmezővásárhely

Öt felszólaló, köztük Márky-Zay Péter polgármester lépett a tüntetők elé. A városvezető, aki az év elején hivatalosan is elindította mozgalmát az országos problémák mellett helyi ügyekről és az ellene folyamatosan zajló lejáratókampányról is beszélt. Kijelentette, a kormánypártok helyi képviselői félnek, hiszen nem merték vállalni az előrehozott választásokat. Kiemelte az ellenzéki összefogás fontosságát, melynek hiánya áprilisban a harmadik kétharmados Fidesz-sikert hozta. Emlékeztetett a Orbán Viktor menekültkérdésbeli ellentmondásos politikájára, a határokon feltartóztatott százezrekkel szemben a pénzért - letelepedési kötvénnyel - befogadott közel húszezer külföldiekre.  Követelte az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát, s a pártállamot támogatónak nevezte Lázár Jánost és a Fideszt.   Európa, Európa! - skandálta a tömeg, amikor a polgármester kijelentette, vissza kell állítani a nyugati integrációt az orosz befolyás és a török barátság helyett.   - Olyan Magyarországot fogunk építeni, amit egy év alatt Hódmezővásárhelyen már felépítettünk  - jelentette ki Márky-Zay. - A fideszeseknek nem tőlünk, hanem a Fidesztől kell félniük. Arra is ígéretet tett, a közgyűlés elé terjeszti, hogy a helyi cégek ne alkalmazhassák a rabszolgatörvényt.  A közigazgatási bíróságokkal kapcsolatban megjegyezte, a független bíróságok felszámolása azt jelenti, hogy az átlagembernek nem lesz esélye érvényt szereznie az igazának egy fideszes oligarchával szemben.  A sajtószabadsággal kapcsolatban kijelentette, a jelenlegi hatalomnak hiába van a kezében a közmédia, s megannyi más sajtótermék, nehezebb a dolga, mint a Rákosi-rezsimnek, hiszen az internetet, a közösségi médiát nem tudja igájába hajtani. 

17:12, Hódmezővásárhely

Beszéde végén Márky-Zay helyi békemenetre hívta a vásárhelyieket, míg a szervezők bejelentették, forró tea várja a hidegben kitartó tüntetőket. Egyúttal arra kérték az ellenzéki demonstrálókat, nem gyűlöljék a kormánypártiakat, hanem próbálják meggyőzni őket, magyarázzák el nekik a helyi, illetve az országban tapasztalható visszásságokat. Meg kell értetni velük, hogy elég volt a gyűlölet Magyarországából!

17:26, Szolnok

Végül elmaradt a helyi Fidesz-székház felmatricázása, ugyanis az épületet rendőrsorfal zárta el a demonstrálóktól. A szervezők azonban így is kiosztották az O1G-matricákat, hogy saját felelősségére bárki használhassa őket, egyúttal felszólították a tüntetőket, műemlékekre még véletlenül se ragasszanak. Hamarosan a belváros villanyoszlopainak többségén már O1G felirat virított. A tüntetés a városháza előtt véget ért, ám a szervezők bejelentették, összhangban a budapesti tüntetésekkel a jövőben Szolnokon is folytatódhatnak majd a demonstrációk. 

17:34, Hódmezővásárhely

A tüntetők, akiknek létszáma úgy 4-500 fő környékén lehetett, egy kisebb sétát tettek Márky-Zay Péter polgármester vezetésével a belvárosban, majd a demonstráció eredeti helyszínére, a Kossuth térre visszatérve a szervezők befejezettnek nyilvánították a mindvégig békés rendezvényt.

17:55, Békéscsaba

A propaganda nem média! hívószóval szerveznek tüntetést hat órától a békési megyeszékhelyre. A szervezők azokat várják, akiknek elegük van abból, hogy nem tudnak úgy helyi médiát fogyasztani, hogy ne kapjanak hozzá kormányzati propagandát, akiknek elegük van, hogy Soros-bérencnek nevezik őket, s akik nem hajlandóak konfettii-esőben fürdeni a Kormány elhibázott és arrogáns politikája láttán. Helyszínnek éppen ezért a Derkovits sor elejét választották, egy saroknyira a kormánypropagandát sulykoló, korábban Mészáros Lőrinc-érdekeltségű, ma már a kormánypárti médiaalapítványhoz tartozó helyi újság, a Békés Megyei Hírlap, illetve internetes kiadása, a beol.hu szerkesztőségétől.

18:19, Békéscsaba

A hideg és az erős szél miatt a vártnál kevesebben gyűltek össze a demonstrációra, nagyjából két tucatnyian hallgatják Sebők Évát, a Momentum megyei elnökét, aki országos témákról beszél. Külön foglalkozik a sajtó helyzetével, a tervek szerint a tüntetők elsétálnak majd a Békés Megyei Hírlap szerkesztőségéhez, mely a megyei könyvtárnak is otthont adó épület második emeletén található, hogy kiragasszák az ellenzék öt pontját.

18:48, Békéscsaba

Sebők Éva az országos események helyi vetületeiről is beszélt hallgatóságának. Külön kiemelte a dél-békési fideszes képviselőt, Simonka Györgyöt, aki ellen jelenleg eljárás zajlik, mint a Fidesz-rezsim szimbólumát. A Momentum megyei elnöke kijelentette, az ellenzéki célok eléréséhez együttműködésre, közösségi hálózatra van szükség, hogy egységesen tudjanak fellépni a hatalommal szemben. A tüntetés atrocitások nélkül ért véget.
Vidéken a jelenleg is zajló debreceni demonstráción kívül a hét végén nem lesz több ellenzéki tüntetés, keddre viszont Kaposváron az ellenzéki pártok Második figyelmeztetés! címmel szerveznek kormányellenes megmozdulást. A somogyi megyeszékhelyen decemberben már tartottak egy háromszáz fős demonstrációt, a szervezők remélik, hogy noha a meteorológia mínusz hét fokot jósol a jövő hét első napjára, ismét sokan merik vállalni a véleményüket.
Frissítve: 2019.01.05 21:17

Ezrével végzik az amputációkat a kórházakban - így kezelné az orvoshiányt az Emmi

Publikálás dátuma
2019.03.22 12:58
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/ Andreas Arnold
180 érsebész szakorvos kellene az egészségügybe, de csak harmad ennyien vannak. Érsebészeti ellátással megelőzhető lenne rengeteg amputáció, de az Emmi inkább csak a dohányzásról szoktatna le.
Magyarországon világviszonylatban is nagyon magas az amputációk száma, évente közel 7000 végtag teljes, vagy részleges eltávolítása történik meg keringészavar miatt. Ez két és félszerese az európai átlagnak, lakosságarányosan pedig a legtöbb ilyen műtét az uniós országok között.
Az amputációk magas száma ugyanakkor nem csak a magyarok rossz egészségi állapotát mutatja, hanem a drámai orvoshiányt is. Mint a Népszava korábban megírta,
miközben évente legalább 15 ezer érműtétre lenne szükség az országban, jelenleg csak 9500-ra telik az érsebészek munkaidejéből.
Az amputációk kiugróan magas számának ügye már az Emberi Erőforrások Miniszté­riumának ingerküszöbét is elérte: az Emmi részletes javaslatot készített az érintett szakmákkal közösen az alsó végtagi amputációk számának csökkentésére, írja a Magyar Nemzet. Az Emmi terve, hogy - megelőzéssel - 2030-ra felére csökkenteni ezeknek a drasztikus beavatkozásoknak a számát. Ehhez már egyeztetés alatt áll a Nemzeti keringési program és a Nemzeti keringési szakpolitikai program 2019–2022. Ennek keretében részletes javaslatokat dolgoztak ki szakorvosok – köztük kardiológusok, érsebészek, interven­ciós radio­lógusok – bevonásával. A minisztérium tervei között szerepel a dohányzás 30 százalékos csökkentése, valamint 10 százalékkal lejjebb vinni azok számát, akik semmi testmozgást nem végeznek.
Nyilvánvaló, hogy abszolút hiány van érsebészből Magyarországon. Az Orvosok Lapja című szakmai újság február végén ismertette az Egészségügyi Szakmai Kollégium Érsebészeti és Angiológiai Tagozatának felmérét, mely szerint tavaly összesen 119 sebész végzett valamiféle érsebészeti ellátást, köztük pedig csak 71 orvos volt, aki teljes munkaidejében ezzel a feladattal foglalkozott. Ám ahhoz, hogy a hazai betegek mindegyike megkapja szükség esetén ezt az ellátást, legalább 180 érsebész szakorvosra lenne szükség. Ezen pedig az sem változtat, ha többen járnak focizni, vagy - Kásler Miklós emberminiszter javaslatára - mindenki a Tízparancsolathoz igazítja életét.
Az érsebész az az orvos, aki az elmeszesedett ereket képes átjárhatóvá tenni, vagy az elzáródásokat másik érrel áthidalni, megstoppolni. Az érsebészeti ellátás hiányában viszont az amputáció marad a betegek egyetlen esélye.

Macron levegőnek nézte Orbánt - videó

Publikálás dátuma
2019.03.22 12:53

Fotó: AFP/ EMMANUEL DUNAND
A magyar miniszterelnök ezt láthatóan zavartan vette tudomásul.
Jelentősen csökkent a magyar miniszterelnök befolyása az Európai Unióban az Európai Néppárt (EPP) szerdai döntése nyomán, amikor felfüggesztették a Fidesz tagságát. S ez már az Európai Tanács csütörtökön kezdődött és ma záruló csúcsértekezletén is nyilvánvalóvá vált. Amint egy, a Twitterre felkerült felvétel is bizonyítja, az ülésre megérkező Emmanuel Macron francia köztársasági elnök egyszerűen levegőnek nézte a magyar miniszterelnököt. Amikor Macron megérkezett, kezét Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének vállára tette, Katrín Jakobsdóttir izlandi miniszterelnöknek nagy puszikat adott. Junckerhez hasonlóan üdvözölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt, különösen szívélyesen parolázott Jean Michel belga miniszterelnökkel, majd Leo Varadkar ír kormányfővel. A belga és a lengyel kormányfő között ülő Orbánt azonban kimaradt a köszöntésből, amit a magyar miniszterelnök láthatóan némiképp zavartan vett tudomásul.
Témák
EU-csúcs