Nincs gazdája a sötétségnek: nem lehet tudni ki kapcsolta le a közvilágítást ott, ahol a tüntetők gyülekeztek

Publikálás dátuma
2019.01.05 19:32

Fotó: Csortos Szabolcs
Az illetékes cég sajnálatos meghibásodásról beszél, ám annak nincs nyoma, hogy a kijavításán dolgoznának.
Nem tudtuk meg azt: mi az oka annak, hogy a Pécsett a péntek esti kormányellenes tüntetés gyülekezési helyén, nem égtek az utcai lámpák. Mint arról írtunk, a pécsi demonstráció résztvevői a középkori várfal nyugati körbástyájánál, a Barbakánnál gyűltek össze, s az első felszólalók – az LMP, a Jobbik és az Új Kezdet politikusai – itt mondták el beszédjüket. A bástya előtti tér négy lámpája nem égett, így a szónokok arcát csak a tüntetők fáklyáinak haloványan remegő fénye világította meg, a hallgatóság pedig korom sötétben botorkált. A tértől 30-50 méterre, minden utca ragyogott az esti fényben. A demonstrálók biztosak voltak abban, hogy valaki szándékosan oltotta el a lámpákat a Barbakánnál. Megkérdeztük a pécsi közvilágításért felelős E.ON-t, hogy a körbástya előtti téren miért nem égtek a lámpák? A cég sajtóreferense azt válaszolta, hogy az említett helyen 2010. óta nem az E.ON, hanem a pécsi önkormányzat egyik cége üzemelteti a közvilágítást. Ezek után megkerestük a városháza sajtószóvivőjét, akitől azt kérdeztük: miért kapcsolta le az önkormányzat péntek este az utcai lámpákat a Barbakánnál? A bástya előtti tér közvilágításáért felelős önkormányzati cég, a Biokom emailben küldött válasza ennyi volt: „A kérdésében megfogalmazott rágalmazó állítása minden alapot nélkülöz, hiszen senki nem kapcsolta és senki nem kapcsoltatta le a kérdésében jelzett helyszínen a lámpákat. A közvilágítási rendszer a környéken jóval napokkal az esemény előtt sajnálatos módon meghibásodott, a jelenség semmiféle összefüggésben nincs a helyszínen rendezett eseménnyel. A hiba elhárítását jelenleg is végzik a szakemberek.” Az elektronikus levél elolvasása után elmentünk a helyszínre, ám ott semmilyen munka nem folyt, a lámpák továbbra sem működtek. A szóvivőt egyébként arra is kértük, hogy tegye lehetővé: hadd beszéljünk a Biokom illetékesével ebben az ügyben. Erre azonban nem volt lehetőségünk, így azt se tudtuk meg, hogy mikortól sötétültek el a lámpák a Barbakánnál, s mi az a makacs hiba, ami kifogott a cégen, és miért fogott ki? Tegyük hozzá, hogy a Barbakán idegenforgalmi szempontból Pécs egyik hangsúlyos helyszíne, ezért nehezen érthető, hogy ott miért tűri el napokon keresztül az esti sötétséget a Biokom. A tüntetők emlékei szerint december 14-én este, a korábbi kormányellenes tüntetésen égtek még a lámpák a körbástyánál. Mivel a január 4-ei tüntetést már akkor meghirdették, a demonstrálók úgy vélték, hogy a fideszes városvezetésnek szerepe van a tartós sötétségben. Erősen kérdéses, hogy ezt a meggyőződésüket a Biokom szakmai magyarázatot nélkülöző válasza képes lesz-e megnyugtatóan cáfolni?
Frissítve: 2019.01.06 18:31

Itt vannak a lottószámok - darabonként több mint 600 millió forintot érnek

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:44
Illusztráció/Shutterstock
Minden idők harmadik legnagyobb nyereményét lehet szakítani, ha valaki egyedül találja el a helyes számokat, akkor menthetetlenül milliárdos lesz.
Szóval tessék a szelvényegyeztetésre felkészülni, és:
7;17;42;53;76
Témák
lottó

Novák Katalin: ha balra tolódik a Néppárt, nincs helyünk benne

Publikálás dátuma
2019.03.23 19:33

Fotó: kormany.hu/ Botár Gegely
A magyar emberek érdekeire hivatkozva sasszézna ki pártcsaládjából a Fidesz, ha nem tudja rendezni konfliktusait - derül ki a Novák Katalin által adott interjúból.
Szétköltözésként, de nem válásként jellemezte a Fidesz és a Néppárt konfliktusát a Magyar Hírlapnak nyilatkozva Novák Katalin, aki két fideszes társával (Varga Judittal és Szájer Józseffel) magyar részről próbálja kezelni az EPP és a Fidesz konfliktusát.
Novák szerint Manfred Weber három, Fidesznek számára szabott feltételéből a a plakátkampány befejezése és a bocsánatkérés is teljesült, a CEU Magyarországon maradása pedig még döntés kérdése. „Ami a CEU-t illeti, nem tekintem olyan kérdésnek, ami a Néppárt és a Fidesz kapcsolatában sorsdöntő lenne, de ott is megvizsgáljuk a javaslatukat” - fogalmazott Novák; igaz, Weber alapvetően nem az ő álláspontjára volt kíváncsi az ügyben.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a Néppártból háromtagú bizottság ellenőrzi majd, hogy teljesültek e a weberi követelések; ennek fogadására alakult a Varga-Novák-Szájer -féle delegáció, a helyzetet ugyanakkor párbeszédként és nem alá-felé rendeltségként jellemezte az interjúban. Novák Katalin szavaiból kitűnik az is, hogya Fidesz felkészült a pártcsaládból való kiválására. Mint fogalmazott, „megnézzük, mire számíthatunk május után, várhatóan hogyan alakul át a politikai színtér. (...) A kérdés az, melyik lesz az a politikai közösség, ahol a leginkább tudjuk képviselni a magyarok érdekeit” (...)
"Mindenképpen lesz átrendeződés, nagy kérdés, a tagpártok rádöbbennek-e végre, hogy vesztes pálya a balra tolódás. A Néppártnak csak akkor van jövője, ha jobbközép pártszövetség marad. Ha tovább tolódik balra, akkor nekünk nincs helyünk benne."
Novák szerint egyébként sokan a Fidesz győzelmének tekintették, amikor a Néppártban 190 igen és 3 nem voks, valamint 70 tartózkódás mellett döntöttek a párt felfüggesztéséről. Ezt a kommunikációs panelt ismételték itthon  felfüggesztés után a kormányközeli lapok, így a metróban ingyenesen terjesztett Lokál is.