Nincs gazdája a sötétségnek: nem lehet tudni ki kapcsolta le a közvilágítást ott, ahol a tüntetők gyülekeztek

Publikálás dátuma
2019.01.05. 19:32

Fotó: Csortos Szabolcs
Az illetékes cég sajnálatos meghibásodásról beszél, ám annak nincs nyoma, hogy a kijavításán dolgoznának.
Nem tudtuk meg azt: mi az oka annak, hogy a Pécsett a péntek esti kormányellenes tüntetés gyülekezési helyén, nem égtek az utcai lámpák. Mint arról írtunk, a pécsi demonstráció résztvevői a középkori várfal nyugati körbástyájánál, a Barbakánnál gyűltek össze, s az első felszólalók – az LMP, a Jobbik és az Új Kezdet politikusai – itt mondták el beszédjüket. A bástya előtti tér négy lámpája nem égett, így a szónokok arcát csak a tüntetők fáklyáinak haloványan remegő fénye világította meg, a hallgatóság pedig korom sötétben botorkált. A tértől 30-50 méterre, minden utca ragyogott az esti fényben. A demonstrálók biztosak voltak abban, hogy valaki szándékosan oltotta el a lámpákat a Barbakánnál. Megkérdeztük a pécsi közvilágításért felelős E.ON-t, hogy a körbástya előtti téren miért nem égtek a lámpák? A cég sajtóreferense azt válaszolta, hogy az említett helyen 2010. óta nem az E.ON, hanem a pécsi önkormányzat egyik cége üzemelteti a közvilágítást. Ezek után megkerestük a városháza sajtószóvivőjét, akitől azt kérdeztük: miért kapcsolta le az önkormányzat péntek este az utcai lámpákat a Barbakánnál? A bástya előtti tér közvilágításáért felelős önkormányzati cég, a Biokom emailben küldött válasza ennyi volt: „A kérdésében megfogalmazott rágalmazó állítása minden alapot nélkülöz, hiszen senki nem kapcsolta és senki nem kapcsoltatta le a kérdésében jelzett helyszínen a lámpákat. A közvilágítási rendszer a környéken jóval napokkal az esemény előtt sajnálatos módon meghibásodott, a jelenség semmiféle összefüggésben nincs a helyszínen rendezett eseménnyel. A hiba elhárítását jelenleg is végzik a szakemberek.” Az elektronikus levél elolvasása után elmentünk a helyszínre, ám ott semmilyen munka nem folyt, a lámpák továbbra sem működtek. A szóvivőt egyébként arra is kértük, hogy tegye lehetővé: hadd beszéljünk a Biokom illetékesével ebben az ügyben. Erre azonban nem volt lehetőségünk, így azt se tudtuk meg, hogy mikortól sötétültek el a lámpák a Barbakánnál, s mi az a makacs hiba, ami kifogott a cégen, és miért fogott ki? Tegyük hozzá, hogy a Barbakán idegenforgalmi szempontból Pécs egyik hangsúlyos helyszíne, ezért nehezen érthető, hogy ott miért tűri el napokon keresztül az esti sötétséget a Biokom. A tüntetők emlékei szerint december 14-én este, a korábbi kormányellenes tüntetésen égtek még a lámpák a körbástyánál. Mivel a január 4-ei tüntetést már akkor meghirdették, a demonstrálók úgy vélték, hogy a fideszes városvezetésnek szerepe van a tartós sötétségben. Erősen kérdéses, hogy ezt a meggyőződésüket a Biokom szakmai magyarázatot nélkülöző válasza képes lesz-e megnyugtatóan cáfolni?
Szerző
Frissítve: 2019.01.06. 18:31

A kormánysajtó a fordított arányosság elvében hisz: minél erősebb egy tüntetés, annál kisebb a hír

Publikálás dátuma
2019.01.05. 18:32

Fotó: Vajda József
A jelek szerint a kormánymédia tartja magát a legfontosabb maffiaszabályhoz, a hallgatás törvényéhez.
Az MTV nyerte a korrektségi versenyt a mai demonstrációs napon, ugyanis a köztévé mintegy fél perces bejátszásban emlékezett meg a rabszolgatörvény elleni demonstrációról, és a felvételen tömeghatású menet vonult. Ráadásul a hirado.hu a nyitóoldalon hozta az eseményt, a kisebb vezető hírek között (az igazi hírértéket az ukrán-orosz konfliktusban látta meg). Ezzel szemben az MTI-nek 3 szikár sorra tellett, és egy szakszervezeti követelésről szól az anyag, amit egy tüntetés keretez. (FRISSÍTÉS: Az ellenzéki követeléseket is összefoglalta pár sorban a nemzeti hírügynökség).
Az  Origo pedig semmit nem talált fontosabbnak annál, hogy miért éri meg télen utazni - és a tüntetésről csak áttételesen értesülhet az olvasó, nevezetesen egy Fidesz-közleményből, miszerint naná, hogy Soros.
Szerző
Frissítve: 2019.01.05. 18:42

A Jászaira vonult a tüntetők egy része

Publikálás dátuma
2019.01.05. 18:07

Fotó: Draskovics Ádám
A hivatalos demonstráció után még ezrek állnak a Parlament előtt, és Orbán rendszerét szidják. Az időközben megfogyatkozó tömeg később a Margit hídhoz indult, hogy ott útlezárással demonstráljon.
18:43 Eddig tartott az útblokád: az akciónak rohamrendőrök vetnek véget, akik leterelik az úttestről a tüntetőket. A  tiltakozók kisebb csoportja így a járdán, villamosmegállóban állva kiabálja, hogy "Orbán takarodj, vidd az összes haverod!" A rendőrök később több embert igazoltattak közülük.

Mi vagyunk a villamos!

18:40 Ezt ismétlik a Margit hídhoz vonuló, zömében fiatal tüntetők, miközben a 2-es villamos sínjein sétálnak. A Jászai Mari térre érve pár tucatnyian elállják a közlekedő autók útját, és azt kiabálják, hogy "Aki dudál, velünk van." Senki sem dudál velük, a közlekedők inkább szeretnének tovább haladni.

A következő cél a Margit híd lehet

18:27 Margit híd, hídfoglalás - skandálják egyre többen. A tanácstalannak tűnő tömeg el is indul a híd irányába.
18:22 A skandáláson kívül egyelőre a fogyatkozó tömeg sem tesz mást, a Parlament főlépcsője előtt felsorakozó rohamrendőrök egy csoportja el is hagyta a helyszínt. Viszlát, jó pihenést! - kiabálnak utánuk a tüntetők,  valaki fel viccesen fel is vetette, hogy nélkülük mi értelme maradni. Az Orbán-ellenes rigmusok azért így sem halkulnak a Kossuth téren, újra és újra felzúg a Mocskos Fidesz! is.
18:05  Több ezer ember maradt a Parlament előtt, hogy tiltakozzon a rabszolgatörvény és a NER ellen: dobbal, sípolva demonstrálnak, szemben a rohamrendőrök sorfalával, Orbán Viktort és Áder Jánost szidva.   
A tömegből valaki egy rakétát is lőtt az Országház homlokzata felé, amit a többiek nagy ujjongással fogadtak – bár a rendőrség már ezért is felléphet ellenük. Valaki egy O1G feliratú, fényfüzéres molinót tart a magasba, más sámándobbal próbálja elűzni a NER szellemét; az Orbán takarodj- rigmust azonban mindenki egyszerre ismétli. Kedvelt szlogen a "Nem bírjuk a nagyhasút, üsse el a kisvasút!" is. 
A DK képviselői bátorításként saját molinójukat lógatták ki a Parlament egyik ablakán. 
A szombati fővárosi demonstráció hivatalos része véget ért: a több mint tízezer embet megmozgató kormányellenes tüntetésről, a felszólalók Orbán Viktornak címzett üzeneteiről itt írtunk részletesen
Szerző
Frissítve: 2019.01.05. 19:03