BUÉK helyett BUkjÉK - ez a menő újévi jókívánság, és természetesen O1G-re gondolt a sok ezer tüntető

Publikálás dátuma
2019.01.06. 07:30

Fotó: Draskovics Ádám
És újabb betűszó is született: Á1BSZ. A megfejtésért tessék olvasni!
Kérjük kedves utasainkat, igyekezzenek elhagyni az állomást! – buzdított egy női hang a Hősök terénél. Nagy volt a torlódás. A kisföldalattira szombaton kora délután, fél órával a demonstráció kezdete előtt már alig lehetett felférni. „Fizetésemelést is kapunk, vagy csak túlórát?” – tette fel a költői kérdést egy szomorkás hangulatban lévő jegyellenőr a tüntetésre igyekvőknek. „Nagyon kevés pénzért dolgozunk” – közölte fanyar mosollyal. Nem telt sok időbe, hogy feltűnjön az ellenzéki tüntetések nemzetközi hírűvé vált jelszava, az O1G. Jelvényen, matricán, transzparensen is látni lehetett. Akadt, aki szükségesnek érezte hozzátenni, hogy Á1BSZ. (Ha valakinek nem ugrik be a megfejtés, segítünk: Áder egy bajszos sz.r.) 
A Hősök terén gyülekező tömeget a Paksi Atomerőmű szakszervezetének dolgozói fáradhatatlan dobolással szórakoztatták. A szocialisták piros lapokat osztogattak, rajta a követeléssel: „Stop Orbán!”. Nagy keletje volt a „sztrájk” feliratú piros-fehér-zöld jelvényeknek is. Az ellenzéki pártok külön csoportokban táboroztak. A jobbikos társaságból egy fiatal férfit arról kérdeztünk, milyen érzés árpádsávos zászlót tartani egy olyan rendezvényen, ahol MSZP-s vagy DK-s lobogók is lengedeznek. Szegény, teljesen zavarba jött, és csak azt ismételgette: „nem nyilatkozom”. Társa mentette meg a helyzetet. „Egyetértünk a tüntetés céljaival, de nem szakadunk el a gyökereinktől, attól, amit a Jobbik eddig is képviselt” – mondta. Ugyanazt, csak fordított előjellel, baloldaliaktól is megkérdeztük. Milyen érzés árpádsávos zászló társaságában tüntetni? „Összefogás, az ügy érdekében. Egyelőre” – zárták rövidre a témát Miskolcról jött DK-sok. Hasonló magyarázatot kaptunk egy salgótarjáni MSZP-s nőtől is: „Fantasztikus érzés! Az ügy a fontos. Engem csak a narancssárga zászló zavarna, de olyan sosem lesz közöttünk.”
Nem sokkal a demonstráció előtt hozta nyilvánosságra a 444.hu azt a felvételt, amely bizonyította, hogy – a köztévé manipulatív, a valóságot meghamisító híradásával szemben – a biztonsági őrök törvénysértő módon bántalmazták az MTVA székházában Varju László DK-s képviselőt. Kiderült, hogy a politikus miért szorult kórházi ellátásra. „Örülök annak, hogy abban a rezsimben is vannak bátor emberek, akik kiadták a felvételt” – reagált a történtekre a tüntetésen résztvevő Varju László. A Népszavának elmondta: reméli, hogy a bíróságon megnézhetik majd a teljes változatot is, nemcsak azt a részletet, amit most kiszivárogtattak a sajtónak. Az eseményeket ugyanis egy operatőr profi kamerával végig rögzítette. 
A hidegben várakozók számára jó hírként a demonstráció kezdetére elállt a havazás. Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője hangpróbát kért a tömegtől. Közös visszaszámlálás után – tíz, kilenc, nyolc… – elindult a „Tiltakozunk a rabszolgatörvény ellen!” molinó mögé felsorakozó tömeg. Majdnem húsz percen át vonultak az emberek az Andrássy úton. Az egyik transzparensen fekete alapon fehér betűk tájékoztattak arról, hogy „A hiba a rendszerben van”. A Vasas-szakszervezet aktivistája a Bikinitől kölcsönözte a táblájára írt szöveget: „Ilyen jó dolgom még sosem volt, csókolom, megszakadhatok?”. Még a Platón Párt is tiszteletét tette, tudatva a világgal, hogy „van erény”.
Többen arra hívták fel a figyelmet, hogy nemcsak az ellenzéki pártoknak kell összefogniuk, hanem Budapestnek és vidéknek, vagy munkásoknak és diákoknak is. „Utáljuk a nagyhasút, üsse el a kisvasút!” – köszönt vissza a szlogen korábbi demonstrációkról. A hangszóróból a Beatrice nótája, a „nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás” szólt. A tömeget kísérő rendőrök egyike félhangosan énekelni kezdte a dalt, kollégái bólogatva nyugtázták a produkciót. Az Oktogonnál több százan vörös zászlókat lengetve és általános sztrájkot követelve csatlakoztak a tízezresre nőtt tömeghez. „BUkjÉK!” – kívánt valaki unortodox boldog új évet a kormányfőnek. „Hazaáruló!” – zendített rá a tiltakozók kórusa. A Bajcsy-Zsilinszky úton, az Arany János utcai metrómegállónál egy erkélyről öt lány csillagszórókkal köszöntötte a menetet. Nagy tetszést arattak, különösképpen azért, mert az erkély korlátjára kitették: O1G. A Parlamenthez közeledve forrósodni kezdett a légkör. Felerősödött a duda- és sípszó, az egyik rigmus elnyomta a másikat: „Nem leszünk rabszolgák!”, „Orbán, takarodj!”. A hömpölygő tömeg szépen megtöltötte az Országház előtti teret. A Rákóczi-szobor elé egy férfi hatalmas feliratot taposott a havas-latyakos fűbe. Nem fogják kitalálni, mi volt az: O1G. Következett az elmaradhatatlan fényképezkedés a magasba emelt, világító mobiltelefonokkal, aztán sorra jöttek a szónokok, szakszervezetek és ellenzéki pártok képviselői. A demonstráció után voltak, akik hazamentek, mások maradtak a Kossuth téren, vagy átvonultak az Oktogonhoz. Ami a folytatást illeti, nem maradtak kétségek: általános sztrájk!
Szerző

Ellenőrizte már a lottószelvényét? Íme az öt szám

Publikálás dátuma
2019.01.05. 20:17
Illusztráció: Shutterstock
Aki szerencsés, mert rengeteg lencsét és malacot fogyasztott, ráadásul jó számokat is ikszelt be, az közelébe kerülhet mintegy 1500 millió forintnak.
És akkor a nyerőszámok:
4;8;25;57;65
Nyeremények: 5 találatos szelvény nem volt; 4 találatos szelvény 53 darab, nyereményük egyenként 968.565 forint; 3 találatos szelvény 3906 darab, nyereményük egyenként 14.020 forint; 2 találatos szelvény 94.578 darab, nyereményük egyenként 1265 forint. Joker: 367194 - 1 darab Joker telitalálatos szelvény van, nyereménye 18.707.600 forint. 
Szerző
Témák
lottó
Frissítve: 2019.01.06. 10:14

Nincs gazdája a sötétségnek: nem lehet tudni ki kapcsolta le a közvilágítást ott, ahol a tüntetők gyülekeztek

Publikálás dátuma
2019.01.05. 19:32

Fotó: Csortos Szabolcs
Az illetékes cég sajnálatos meghibásodásról beszél, ám annak nincs nyoma, hogy a kijavításán dolgoznának.
Nem tudtuk meg azt: mi az oka annak, hogy a Pécsett a péntek esti kormányellenes tüntetés gyülekezési helyén, nem égtek az utcai lámpák. Mint arról írtunk, a pécsi demonstráció résztvevői a középkori várfal nyugati körbástyájánál, a Barbakánnál gyűltek össze, s az első felszólalók – az LMP, a Jobbik és az Új Kezdet politikusai – itt mondták el beszédjüket. A bástya előtti tér négy lámpája nem égett, így a szónokok arcát csak a tüntetők fáklyáinak haloványan remegő fénye világította meg, a hallgatóság pedig korom sötétben botorkált. A tértől 30-50 méterre, minden utca ragyogott az esti fényben. A demonstrálók biztosak voltak abban, hogy valaki szándékosan oltotta el a lámpákat a Barbakánnál. Megkérdeztük a pécsi közvilágításért felelős E.ON-t, hogy a körbástya előtti téren miért nem égtek a lámpák? A cég sajtóreferense azt válaszolta, hogy az említett helyen 2010. óta nem az E.ON, hanem a pécsi önkormányzat egyik cége üzemelteti a közvilágítást. Ezek után megkerestük a városháza sajtószóvivőjét, akitől azt kérdeztük: miért kapcsolta le az önkormányzat péntek este az utcai lámpákat a Barbakánnál? A bástya előtti tér közvilágításáért felelős önkormányzati cég, a Biokom emailben küldött válasza ennyi volt: „A kérdésében megfogalmazott rágalmazó állítása minden alapot nélkülöz, hiszen senki nem kapcsolta és senki nem kapcsoltatta le a kérdésében jelzett helyszínen a lámpákat. A közvilágítási rendszer a környéken jóval napokkal az esemény előtt sajnálatos módon meghibásodott, a jelenség semmiféle összefüggésben nincs a helyszínen rendezett eseménnyel. A hiba elhárítását jelenleg is végzik a szakemberek.” Az elektronikus levél elolvasása után elmentünk a helyszínre, ám ott semmilyen munka nem folyt, a lámpák továbbra sem működtek. A szóvivőt egyébként arra is kértük, hogy tegye lehetővé: hadd beszéljünk a Biokom illetékesével ebben az ügyben. Erre azonban nem volt lehetőségünk, így azt se tudtuk meg, hogy mikortól sötétültek el a lámpák a Barbakánnál, s mi az a makacs hiba, ami kifogott a cégen, és miért fogott ki? Tegyük hozzá, hogy a Barbakán idegenforgalmi szempontból Pécs egyik hangsúlyos helyszíne, ezért nehezen érthető, hogy ott miért tűri el napokon keresztül az esti sötétséget a Biokom. A tüntetők emlékei szerint december 14-én este, a korábbi kormányellenes tüntetésen égtek még a lámpák a körbástyánál. Mivel a január 4-ei tüntetést már akkor meghirdették, a demonstrálók úgy vélték, hogy a fideszes városvezetésnek szerepe van a tartós sötétségben. Erősen kérdéses, hogy ezt a meggyőződésüket a Biokom szakmai magyarázatot nélkülöző válasza képes lesz-e megnyugtatóan cáfolni?
Szerző
Frissítve: 2019.01.06. 18:31