BUÉK helyett BUkjÉK - ez a menő újévi jókívánság, és természetesen O1G-re gondolt a sok ezer tüntető

Publikálás dátuma
2019.01.06 07:30

Fotó: / Draskovics Ádám
És újabb betűszó is született: Á1BSZ. A megfejtésért tessék olvasni!
Kérjük kedves utasainkat, igyekezzenek elhagyni az állomást! – buzdított egy női hang a Hősök terénél. Nagy volt a torlódás. A kisföldalattira szombaton kora délután, fél órával a demonstráció kezdete előtt már alig lehetett felférni. „Fizetésemelést is kapunk, vagy csak túlórát?” – tette fel a költői kérdést egy szomorkás hangulatban lévő jegyellenőr a tüntetésre igyekvőknek. „Nagyon kevés pénzért dolgozunk” – közölte fanyar mosollyal. Nem telt sok időbe, hogy feltűnjön az ellenzéki tüntetések nemzetközi hírűvé vált jelszava, az O1G. Jelvényen, matricán, transzparensen is látni lehetett. Akadt, aki szükségesnek érezte hozzátenni, hogy Á1BSZ. (Ha valakinek nem ugrik be a megfejtés, segítünk: Áder egy bajszos sz.r.) 
A Hősök terén gyülekező tömeget a Paksi Atomerőmű szakszervezetének dolgozói fáradhatatlan dobolással szórakoztatták. A szocialisták piros lapokat osztogattak, rajta a követeléssel: „Stop Orbán!”. Nagy keletje volt a „sztrájk” feliratú piros-fehér-zöld jelvényeknek is. Az ellenzéki pártok külön csoportokban táboroztak. A jobbikos társaságból egy fiatal férfit arról kérdeztünk, milyen érzés árpádsávos zászlót tartani egy olyan rendezvényen, ahol MSZP-s vagy DK-s lobogók is lengedeznek. Szegény, teljesen zavarba jött, és csak azt ismételgette: „nem nyilatkozom”. Társa mentette meg a helyzetet. „Egyetértünk a tüntetés céljaival, de nem szakadunk el a gyökereinktől, attól, amit a Jobbik eddig is képviselt” – mondta. Ugyanazt, csak fordított előjellel, baloldaliaktól is megkérdeztük. Milyen érzés árpádsávos zászló társaságában tüntetni? „Összefogás, az ügy érdekében. Egyelőre” – zárták rövidre a témát Miskolcról jött DK-sok. Hasonló magyarázatot kaptunk egy salgótarjáni MSZP-s nőtől is: „Fantasztikus érzés! Az ügy a fontos. Engem csak a narancssárga zászló zavarna, de olyan sosem lesz közöttünk.”
Nem sokkal a demonstráció előtt hozta nyilvánosságra a 444.hu azt a felvételt, amely bizonyította, hogy – a köztévé manipulatív, a valóságot meghamisító híradásával szemben – a biztonsági őrök törvénysértő módon bántalmazták az MTVA székházában Varju László DK-s képviselőt. Kiderült, hogy a politikus miért szorult kórházi ellátásra. „Örülök annak, hogy abban a rezsimben is vannak bátor emberek, akik kiadták a felvételt” – reagált a történtekre a tüntetésen résztvevő Varju László. A Népszavának elmondta: reméli, hogy a bíróságon megnézhetik majd a teljes változatot is, nemcsak azt a részletet, amit most kiszivárogtattak a sajtónak. Az eseményeket ugyanis egy operatőr profi kamerával végig rögzítette. 
A hidegben várakozók számára jó hírként a demonstráció kezdetére elállt a havazás. Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője hangpróbát kért a tömegtől. Közös visszaszámlálás után – tíz, kilenc, nyolc… – elindult a „Tiltakozunk a rabszolgatörvény ellen!” molinó mögé felsorakozó tömeg. Majdnem húsz percen át vonultak az emberek az Andrássy úton. Az egyik transzparensen fekete alapon fehér betűk tájékoztattak arról, hogy „A hiba a rendszerben van”. A Vasas-szakszervezet aktivistája a Bikinitől kölcsönözte a táblájára írt szöveget: „Ilyen jó dolgom még sosem volt, csókolom, megszakadhatok?”. Még a Platón Párt is tiszteletét tette, tudatva a világgal, hogy „van erény”.
Többen arra hívták fel a figyelmet, hogy nemcsak az ellenzéki pártoknak kell összefogniuk, hanem Budapestnek és vidéknek, vagy munkásoknak és diákoknak is. „Utáljuk a nagyhasút, üsse el a kisvasút!” – köszönt vissza a szlogen korábbi demonstrációkról. A hangszóróból a Beatrice nótája, a „nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás” szólt. A tömeget kísérő rendőrök egyike félhangosan énekelni kezdte a dalt, kollégái bólogatva nyugtázták a produkciót. Az Oktogonnál több százan vörös zászlókat lengetve és általános sztrájkot követelve csatlakoztak a tízezresre nőtt tömeghez. „BUkjÉK!” – kívánt valaki unortodox boldog új évet a kormányfőnek. „Hazaáruló!” – zendített rá a tiltakozók kórusa. A Bajcsy-Zsilinszky úton, az Arany János utcai metrómegállónál egy erkélyről öt lány csillagszórókkal köszöntötte a menetet. Nagy tetszést arattak, különösképpen azért, mert az erkély korlátjára kitették: O1G. A Parlamenthez közeledve forrósodni kezdett a légkör. Felerősödött a duda- és sípszó, az egyik rigmus elnyomta a másikat: „Nem leszünk rabszolgák!”, „Orbán, takarodj!”. A hömpölygő tömeg szépen megtöltötte az Országház előtti teret. A Rákóczi-szobor elé egy férfi hatalmas feliratot taposott a havas-latyakos fűbe. Nem fogják kitalálni, mi volt az: O1G. Következett az elmaradhatatlan fényképezkedés a magasba emelt, világító mobiltelefonokkal, aztán sorra jöttek a szónokok, szakszervezetek és ellenzéki pártok képviselői. A demonstráció után voltak, akik hazamentek, mások maradtak a Kossuth téren, vagy átvonultak az Oktogonhoz. Ami a folytatást illeti, nem maradtak kétségek: általános sztrájk!
2019.01.06 07:30
Frissítve: 2019.01.06 07:30

Influenza – Újabb kórházakban rendeltek el látogatási tilalmat

Publikálás dátuma
2019.01.18 12:47
Kedden részleges látogatási tilalom három szabolcsi kórházban MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: /
A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán közölte, hogy megkezdődött az influenzajárvány. Mutatjuk, melyik intézményekben tilos a látogatás.
Az influenzajárvány miatt további intézményekben rendeltek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett legfrissebb adatokból. Az MTI összefoglalója szerint péntektől teljes körű látogatási tilalmat vezettek be a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) budapesti, balatonfüredi és hévízi telephelyein. Szintén teljes látogatási tilalom van a Fejér megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban és a Szent Pantaleon Kórház Rendelőintézetben, illetve a megyében működő több ápolási otthonban is. Nem lehet a betegeket felkeresni a Semmelweis Egyetem I. Sz. belgyógyászati klinikájának hematológiai és nefrológiai részlegein, a transzplantációs és onkológiai központban, a gyermekgyógyászati és pulmonológiai klinikán, valamint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Szívelégtelenségi és Szívtranszplantációs Klinika intenzív részlegén. Teljes körű a látogatási tilalom a Heim Pál Gyermekgyógyászati Központban is. Részleges látogatási tilalmat vezettek be a Bethesda Gyermekkórházban, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben és a törökbálinti tüdőgyógyintézetben. Szintén korlátozottan lehet a betegek felkeresni a budapesti Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben és a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben. Részleges látogatási tilalmat vezettek be a Bács-Kiskun megyei kalocsai Szent Kereszt Kórházban, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi kórházában, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kátai Gábor Kórházban.

Megkezdődött a járvány

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdán közölte, hogy megkezdődött az influenzajárvány az országban. Az adatok szerint a január 7. és 13. közötti időszakban 19 300 ember, az előző hetinél 75,6 százalékkal többen fordultak panaszukkal orvoshoz. Valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Fejér megyében, Budapesten, Pest és Somogy megyében volt, a legkevesebb pedig Somogy, Nógrád és Csongrád megyében. A betegek 19,7 százaléka gyermek, 42,6 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,7 százaléka, 11 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.
2019.01.18 12:47

Rabszolgatörvény – Mindenkit tiltakozásra hívnak a szakszervezetek

Publikálás dátuma
2019.01.18 12:37

Fotó: / Tóth Gergő
Magyarország-szerte autós felvonulásokat, félpályás útlezárásokat és tüntetéseket tartanak szombaton.
Nem tárgyal a kormány a három szakszervezeti konföderáció által a múlt héten átnyújtott négypontos követelésről, amelyben egyebek mellett az érdekképviseletek a „rabszolgatörvény” visszavonását, illetve tisztességes munkáért tisztességes bért követelnek – írja közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ).
Tavaly decemberben 15 szakszervezet, illetve szakszervezeti szövetség alakította meg az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottságot. Megfogalmazták követeléseiket, melyek a következők:
  • a munka törvénykönyve átfogó felülvizsgálata, különös tekintettel a rendkívüli munkaidő és a munkaidőkeret szabályozására és a munkavállalókra nézve kedvező módosítása,
  • a sztrájkjog újraszabályozása, a szociális párbeszéd munkavállalói érdekeket is tükröző érdemi megállapodásokra törekvő működtetése,
  • tisztességes munkáért tisztességes béreket a béregyenlőtlenségek mérséklésére is figyelemmel, a béren kívüli juttatásokra vonatkozó kedvező szabályok visszaállítása, a közszféra bérhelyzetének rendezése, különös tekintettel a Kjt. illetménytáblájának rendezésére és a diplomás bérminimum bevezetésére,
  • és rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozása, a korengedményes illetve a korkedvezményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszaállítása, a megváltozott képességű dolgozók támogatása.
A kormány azonban egyértelművé tette, hogy nem kíván tárgyalni ezekről a pontokról az érdekképviseletekkel. Ezért január 19-re részben civil szervezetek, részben egyes munkavállalói érdekképviseletek demonstrációkat – autós felvonulásokat, félpályás útlezárásokat, tüntetéseket – szerveznek Magyarország számos településén a rabszolgatörvény visszavonása, a munkavállalók növekvő kiszolgáltatottsága ellen, valamint a méltányos munkafeltételekért és bérekért. A Magyar Szakszervezeti Szövetség a tagjaitól, valamennyi munkavállalótól, illetve a munka világába készülő diákoktól egyaránt azt kéri, hogy tájékozódjanak, a településükön milyen akciókra kerül sor, s mind nagyobb számban vegyenek részt ezeken a rendezvényeken (Magyarország-szerte és külföldön is lesznek tiltakozások, erről itt írtunk bővebben).
„Elsősorban a jogainkért tüntetünk, azért, hogy ne dönthessenek rólunk, nélkülünk. Egységben erősebbek vagyunk”
– üzente a Magyar Szakszervezeti Szövetség.
2019.01.18 12:37