Ujhelyi: Olyan egység formálódik, amelytől retteg a hatalom

Publikálás dátuma
2019.01.06. 12:58

Fotó: Vajda József
„Meg fogjuk roppantani a rothadó, bűzös-bűnös orbáni rezsimet” – közölte az MSZP EP-képviselője.
„Valami olyan történik most, amire korábban nem volt példa. Valami olyan egység formálódik, amelytől érezhetően retteg a hatalom. Hiába húzódnak fel sérthetetlenségük pökhendi hitével a Várba, idelent jól érezni a zavart félelmük szagát”

– írta közleményében Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője felidézte: ezrek vonultak tegnap a csontig hatoló hideg ellenére is Budapest utcáin, békésen, de határozottan. Ahogy Tóth Bertalan, az MSZP pártelnöke mondta: ez még csak a bemelegítés volt, folytatnunk kell, mert elindultunk és már nincs visszaút. „Megteremtettük az egységet a Parlamentben, megteremtettük az egységet az utcán, nincs más hátra, mint előre. Teremtsük meg az egységet az idei választásokra is: legyen egység az EP-választásokon és az önkormányzati választásokon. Egy az egy ellen!” – tette hozzá. Ujhelyi azt írta, az MSZP és a Párbeszéd már létrehozta az Európa-párti erők nyitott szövetségét.
„Elindultunk és nincs visszaút. Meg fogjuk roppantani a rothadó, bűzös-bűnös orbáni rezsimet. Egységben a változást akarókkal”

– fogalmazott.

Kiemelte, hogy a magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadta: európai képviselőként nyílt levélben fogja minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire.
„Kétszázhuszonötödik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom”

– tette hozzá Ujhelyi István.

Szerző
Frissítve: 2019.01.06. 13:00

A sztrájk bejelentésére várt a tömeg

Publikálás dátuma
2019.01.06. 12:25

Fotó: Vajda József
A tegnapi tüntetés legfontosabb eleme a szakszervezetek ultimátuma a kormánynak: a rövid határidő és a sztrájkkészültség bejelentése.
– A szombati tüntetés legfontosabb eleme a szakszervezetek ultimátuma a kormánynak: a rövid határidő és a sztrájkkészültség bejelentése pontosan az volt, amire a tömeg várt – értékelte a szombati demonstrációt lapunknak Reiner Roland, az Integrity Lab alapítója. Virág Andrea, a Republikon Intézet elemzője arra is rámutatott, hogy az elvárásokhoz képest a szakszervezetek talán nem reagáltak elég gyorsan, a választók ugyanis már a rabszolgatörvény elfogadása óta várták a sztrájk meghirdetését. Mindenesetre ez és a szakszervezetek négy pontja az elemző szerint arra elég, hogy nem fullad ki a tiltakozási hullám és van konkrét terv is. Reiner Roland szerint a tömeg mérete Budapesten talán elmaradt az előzetes várakozásoktól és nem volt éjszakába nyúló folytatás sem, de ennél sokkal fontosabb, hogy pénteken és szombaton az ország számos pontján zajlottak helyi demonstrációk 500-1000-2000 fővel. – Ezen a szinten ez komoly eredmény: valójában az, hogy a tüntetések a fővároson kívül is ennyi embert megmozgatnak, fontosabb, mint ha a budapesti tüntetésen 4-5 ezer fővel többen lettek volna – vélekedett a politológus. – Pozitív tapasztalata volt a tüntetőknek, hogy nem tört meg a tavaly év végi lendület – folytatta Virág Andrea. A Republikon Intézet elemzője szerint ugyanis nagy kérdés volt, hogy tud-e folytatódni az a tömegeket vonzó tüntetéssorozat, amely decemberben kezdődött. A szombati demonstráció viszont legalább akkora volt, mint bármelyik tavaly év végi akció. Az viszont a szakértőt meglepte, hogy nem volt folytatása a tüntetésnek, amikor hivatalosan vége lett a demonstrációnak. – A Fidesznek emiatt talán nehezebb lesz rásütni a tiltakozásra, hogy a Soros György által irányított agresszív emberek szétverik a fővárost – legalábbis Virág Andrea szerint. Reiner Roland szerint nem egyértelmű, hogy a politikus felszólalók üzenetei mennyire találtak célt, szemben a szakszervezeti konkrét és egy irányba mutató követelésekkel. – A pártok képviselői, miközben jelenlétükkel egységet mutattak, tartalmilag kevésbé voltak egységesek. Jellemzően mindenkinél a saját politikai agenda került előtérbe, ezzel viszont a köztük lévő stratégiai különbségek jobban láthatóvá váltak – fogalmazott a szakértő. Az ugyanakkor fontos, hogy az összegyűlt tömeg minden megoldási javaslatot éljenezve fogadott, a Hadházy Ákos-féle bojkott elképzeléstől egészen a Tóth Bertalan-féle teljes közös ellenzéki EP-listáig. A jövőre nézve ugyanakkor – folytatta Reiner – szerencsésebb lenne, ha nem csak a célok, de az eszközök tekintetében is egységet mutatnának az ellenzéki politikusok.
Szerző
Témák
tüntetés
Frissítve: 2019.01.06. 12:31

Orbán elszámíthatta magát – A szombati tüntetésről ír a Washington Post

Publikálás dátuma
2019.01.06. 12:06

Fotó: Draskovics Ádám
A lap szerint többen mentek el a tegnapi tiltakozásra, mint a decemberiekre, ami azt jelezheti: nincs meg az egység, amelyre a miniszterelnök többször is hivatkozott.
Hosszú összefoglalóban számol be a szombati tüntetésről a Washington Post – vette észre a hvg.hu. Az amerikai lap felidézi, hogy második hónapja tartanak a tiltakozások a magyar fővárosban. A cikkben szerepel a legutóbbi parlamenti választás, amelyen a Fidesz újabb kétharmadot szerzett, Orbán Viktor negyedjére lehetett az ország miniszterelnöke. A lap szerint jóval többen mentek el a szombati tüntetésre, mint a decemberi tiltakozásokra, ami azt jelzi, hogy a miniszterelnök elszámíthatta magát, és nincs meg az egység, amelyre többször is hivatkozott. Szombaton tízezrek mozdultak meg Budapesten és vidéken, hogy kifejezzék nemtetszésüket a dolgozókat kiszolgáltatott helyzetbe hozó, „rabszolgatörvény” néven híressé vált módosítás miatt. A több ezres fővárosi demonstráció résztvevői hangosan dudálva, demokráciát követelve vonulnak a Parlament felé. Az eseményekről itt írtunk bővebben.
Szerző