Havazással, kemény mínuszokkal és ónos esővel kezdődik a hét

Publikálás dátuma
2019.01.06. 15:53
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hétfőn és kedden -15 fokot is mérhetünk, több megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Hétfő este egy melegfront éri el térségünket. Napközben még túlnyomóan napos idő várható, de a Nyugat-Dunántúlon erősen felhős lesz az ég. Estétől éri el a nyugati határt a melegfront csapadéka, ott helyenként már havazhat is – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Kezdetben keleten még élénk, néhol erős lökések kísérhetik az északi szelet, majd ott is mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és -5 fok között alakul, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pedig -15 és -2 fok között lehet. Borsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki hófúvás miatt, itt a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.
Forrás: OMSZ
Kedden éjszaka megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, majd napközben már többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Északnyugat felől egyre több helyen várható havazás, a nyugati, délnyugati megyékben havas eső, ónos eső, eső is eshet. A déli, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -10 fok között alakul, de a kevésbé felhős, havas tájakon akár -15 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet +3 és -6 fok között alakul. Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében ónos esőre figyelmeztetnek. 
Forrás: OMSZ
Szerdán többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Több helyen és több alkalommal várható havazás, a nyugati, délnyugati megyékben havas eső, ónos eső, eső is hullhat. A nyugati, északnyugati szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között valószínű. BaranyaBács-Kiskun, FejérGyőr-Moson-SopronKomárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt. 
Forrás: OMSZ
Csütörtökön rövid, átmeneti napos időszakok mellett többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Szórványosan havazhat, és az északi, északnyugati szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -10, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.
Pénteken változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, elszórtan gyengén havazhat. A nyugati, északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -10, a legmagasabb nappali hőmérséklet +2 és -3 fok között valószínű.
Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég. Szórványosan havazhat, délnyugaton, nyugaton havas eső, eső is eshet. A nyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul.

A havazás miatt figyelmeztet a rendőrség

A rendőrség arra hívta fel az autósok figyelmét, hogy óvatosan közlekedjenek az utakon. Kiemelték, hogy hétfő hajnalig elszórtan – nagyobb eséllyel az ország középen és nyugaton – kisebb havazás és hózápor fordulhat elő. Hétfő estétől északnyugat felől kezdődik havazás, amely éjfélig körülbelül a Dunántúl északnyugati felére jut el. Vasárnap a gyakran megerősödő, a Dunántúlon több helyen viharossá fokozódó északnyugati, északi szél pedig – a hó állagától függően – hófúvást okozhat, elsősorban a Dunántúli-középhegység 300 méter feletti területein illetve az ország keleti harmadán. A rendőrség a police.hu oldalon azt tanácsolta az úton lévőknek, hogy – autójukkal csak akkor induljanak el, ha azon téli gumi van, – tartsák szem előtt a látni és a látszani elvet, – a szokásosnál nagyobb követési távolság biztonságosabb, – amennyiben előznek, vagy álló járművet kerülnek ki, tartsanak nagyobb oldaltávolságot, és számoljanak az oldalszéllel, – és ha hosszabb útra indulnak, legyen a járműben hólapát, takaró és meleg ital, a mobiltelefonjuk pedig legyen teljesen feltöltött állapotban.

Szerző
Frissítve: 2019.01.06. 16:00

Ujhelyi: Olyan egység formálódik, amelytől retteg a hatalom

Publikálás dátuma
2019.01.06. 12:58

Fotó: Vajda József
„Meg fogjuk roppantani a rothadó, bűzös-bűnös orbáni rezsimet” – közölte az MSZP EP-képviselője.
„Valami olyan történik most, amire korábban nem volt példa. Valami olyan egység formálódik, amelytől érezhetően retteg a hatalom. Hiába húzódnak fel sérthetetlenségük pökhendi hitével a Várba, idelent jól érezni a zavart félelmük szagát”

– írta közleményében Ujhelyi István. Az MSZP EP-képviselője felidézte: ezrek vonultak tegnap a csontig hatoló hideg ellenére is Budapest utcáin, békésen, de határozottan. Ahogy Tóth Bertalan, az MSZP pártelnöke mondta: ez még csak a bemelegítés volt, folytatnunk kell, mert elindultunk és már nincs visszaút. „Megteremtettük az egységet a Parlamentben, megteremtettük az egységet az utcán, nincs más hátra, mint előre. Teremtsük meg az egységet az idei választásokra is: legyen egység az EP-választásokon és az önkormányzati választásokon. Egy az egy ellen!” – tette hozzá. Ujhelyi azt írta, az MSZP és a Párbeszéd már létrehozta az Európa-párti erők nyitott szövetségét.
„Elindultunk és nincs visszaút. Meg fogjuk roppantani a rothadó, bűzös-bűnös orbáni rezsimet. Egységben a változást akarókkal”

– fogalmazott.

Kiemelte, hogy a magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadta: európai képviselőként nyílt levélben fogja minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire.
„Kétszázhuszonötödik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom”

– tette hozzá Ujhelyi István.

Szerző
Frissítve: 2019.01.06. 13:00

A sztrájk bejelentésére várt a tömeg

Publikálás dátuma
2019.01.06. 12:25

Fotó: Vajda József
A tegnapi tüntetés legfontosabb eleme a szakszervezetek ultimátuma a kormánynak: a rövid határidő és a sztrájkkészültség bejelentése.
– A szombati tüntetés legfontosabb eleme a szakszervezetek ultimátuma a kormánynak: a rövid határidő és a sztrájkkészültség bejelentése pontosan az volt, amire a tömeg várt – értékelte a szombati demonstrációt lapunknak Reiner Roland, az Integrity Lab alapítója. Virág Andrea, a Republikon Intézet elemzője arra is rámutatott, hogy az elvárásokhoz képest a szakszervezetek talán nem reagáltak elég gyorsan, a választók ugyanis már a rabszolgatörvény elfogadása óta várták a sztrájk meghirdetését. Mindenesetre ez és a szakszervezetek négy pontja az elemző szerint arra elég, hogy nem fullad ki a tiltakozási hullám és van konkrét terv is. Reiner Roland szerint a tömeg mérete Budapesten talán elmaradt az előzetes várakozásoktól és nem volt éjszakába nyúló folytatás sem, de ennél sokkal fontosabb, hogy pénteken és szombaton az ország számos pontján zajlottak helyi demonstrációk 500-1000-2000 fővel. – Ezen a szinten ez komoly eredmény: valójában az, hogy a tüntetések a fővároson kívül is ennyi embert megmozgatnak, fontosabb, mint ha a budapesti tüntetésen 4-5 ezer fővel többen lettek volna – vélekedett a politológus. – Pozitív tapasztalata volt a tüntetőknek, hogy nem tört meg a tavaly év végi lendület – folytatta Virág Andrea. A Republikon Intézet elemzője szerint ugyanis nagy kérdés volt, hogy tud-e folytatódni az a tömegeket vonzó tüntetéssorozat, amely decemberben kezdődött. A szombati demonstráció viszont legalább akkora volt, mint bármelyik tavaly év végi akció. Az viszont a szakértőt meglepte, hogy nem volt folytatása a tüntetésnek, amikor hivatalosan vége lett a demonstrációnak. – A Fidesznek emiatt talán nehezebb lesz rásütni a tiltakozásra, hogy a Soros György által irányított agresszív emberek szétverik a fővárost – legalábbis Virág Andrea szerint. Reiner Roland szerint nem egyértelmű, hogy a politikus felszólalók üzenetei mennyire találtak célt, szemben a szakszervezeti konkrét és egy irányba mutató követelésekkel. – A pártok képviselői, miközben jelenlétükkel egységet mutattak, tartalmilag kevésbé voltak egységesek. Jellemzően mindenkinél a saját politikai agenda került előtérbe, ezzel viszont a köztük lévő stratégiai különbségek jobban láthatóvá váltak – fogalmazott a szakértő. Az ugyanakkor fontos, hogy az összegyűlt tömeg minden megoldási javaslatot éljenezve fogadott, a Hadházy Ákos-féle bojkott elképzeléstől egészen a Tóth Bertalan-féle teljes közös ellenzéki EP-listáig. A jövőre nézve ugyanakkor – folytatta Reiner – szerencsésebb lenne, ha nem csak a célok, de az eszközök tekintetében is egységet mutatnának az ellenzéki politikusok.
Szerző
Témák
tüntetés
Frissítve: 2019.01.06. 12:31