Havazással, kemény mínuszokkal és ónos esővel kezdődik a hét

Publikálás dátuma
2019.01.06 15:53
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hétfőn és kedden -15 fokot is mérhetünk, több megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Hétfő este egy melegfront éri el térségünket. Napközben még túlnyomóan napos idő várható, de a Nyugat-Dunántúlon erősen felhős lesz az ég. Estétől éri el a nyugati határt a melegfront csapadéka, ott helyenként már havazhat is – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Kezdetben keleten még élénk, néhol erős lökések kísérhetik az északi szelet, majd ott is mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és -5 fok között alakul, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pedig -15 és -2 fok között lehet. Borsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki hófúvás miatt, itt a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.
Kedden éjszaka megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, majd napközben már többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Északnyugat felől egyre több helyen várható havazás, a nyugati, délnyugati megyékben havas eső, ónos eső, eső is eshet. A déli, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -10 fok között alakul, de a kevésbé felhős, havas tájakon akár -15 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet +3 és -6 fok között alakul. Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében ónos esőre figyelmeztetnek. 
Szerdán többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Több helyen és több alkalommal várható havazás, a nyugati, délnyugati megyékben havas eső, ónos eső, eső is hullhat. A nyugati, északnyugati szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között valószínű. BaranyaBács-Kiskun, FejérGyőr-Moson-SopronKomárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt. 
Csütörtökön rövid, átmeneti napos időszakok mellett többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Szórványosan havazhat, és az északi, északnyugati szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -10, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.
Pénteken változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, elszórtan gyengén havazhat. A nyugati, északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -10, a legmagasabb nappali hőmérséklet +2 és -3 fok között valószínű.
Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég. Szórványosan havazhat, délnyugaton, nyugaton havas eső, eső is eshet. A nyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul.

A havazás miatt figyelmeztet a rendőrség

A rendőrség arra hívta fel az autósok figyelmét, hogy óvatosan közlekedjenek az utakon. Kiemelték, hogy hétfő hajnalig elszórtan – nagyobb eséllyel az ország középen és nyugaton – kisebb havazás és hózápor fordulhat elő. Hétfő estétől északnyugat felől kezdődik havazás, amely éjfélig körülbelül a Dunántúl északnyugati felére jut el. Vasárnap a gyakran megerősödő, a Dunántúlon több helyen viharossá fokozódó északnyugati, északi szél pedig – a hó állagától függően – hófúvást okozhat, elsősorban a Dunántúli-középhegység 300 méter feletti területein illetve az ország keleti harmadán. A rendőrség a police.hu oldalon azt tanácsolta az úton lévőknek, hogy – autójukkal csak akkor induljanak el, ha azon téli gumi van, – tartsák szem előtt a látni és a látszani elvet, – a szokásosnál nagyobb követési távolság biztonságosabb, – amennyiben előznek, vagy álló járművet kerülnek ki, tartsanak nagyobb oldaltávolságot, és számoljanak az oldalszéllel, – és ha hosszabb útra indulnak, legyen a járműben hólapát, takaró és meleg ital, a mobiltelefonjuk pedig legyen teljesen feltöltött állapotban.

Frissítve: 2019.01.06 16:00

Megvan a Figyelő új főszerkesztője

Publikálás dátuma
2019.03.26 11:11

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Deák Bálint váltja Lánczi Tamást a poszton.
„A Mediaworks Hungary Zrt. döntése alapján a Figyelő főszerkesztője március 26-tól Deák Bálint lett. Deák Bálint emellett maradt a Világgazdaság főszerkesztője is” – közölte a Figyelő. A közleményben azt írják, hogy Lánczi Tamás közös megegyezéssel távozik. „Lánczi Tamás 2017 februárjában vette át a Figyelő vezetését, működése alatt a lap mind tartalmilag, mind formailag megújult. A modern megjelenésű és sokoldalú hetilap az elmúlt években a hazai lappiac kiemelkedő tagjává vált. Számos sikeres konferencia és kiadvány fűződik ehhez az időszakhoz, mint például a megújult Top200 gálasorozat, a BÉT50 kiadvány, a Figyelő - Felsőoktatási Rangsor és egy sor más kezdeményezés” – teszik hozzá.

Tovább fogy a magyar: jóval kevesebb gyerek született

Publikálás dátuma
2019.03.26 11:03

Fotó: AFP/ WALTRAUD GRUBITZSCH
A halálozások száma eközben jelentős mértékben, 19 százalékkal nőtt januárban.
Kevesebben születtek és többen haltak meg idén januárban, mint az elmúlt év első hónapjában, így nőtt a természetes fogyás – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel. A közlemény szerint 2019 januárjában 5,5 százalékkal kevesebb gyermek született (7364), míg a halálozások száma (13 790) jelentős mértékben, 19 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest. Így a természetes fogyás 68 százalékkal, 2603 fővel meghaladta a 2018. januárit. A halálozások számának emelkedése mögött a tavalyinál korábban tetőző influenzajárvány állhatott. A teljes termékenységi arányszám egy nőre számított becsült havi értéke 1,44 volt, az előző év azonos időszakára számított 1,50-hoz képest. A házasságkötések száma mérséklődött, 1436 pár lépett frigyre, ami 5 százalékkal, 76-tal kevesebb, mint amennyi 2018 januárjában volt. Ezer lakosra 8,9 élveszületés és 16,6 halálozás jutott. Az előbbi adat 0,5 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 2,6 ezrelékponttal magasabb 2018 azonos hónapjához viszonyítva. Ennek eredményeként a természetes fogyás a 2018. januári 4,6 ezrelékkel szemben 2019. januárban 7,8 ezrelékre emelkedett. 2019 első hónapjában ezer élveszületésre 3,5 csecsemőhalálozás jutott, ez 1,2 ezrelékponttal meghaladja az előző év azonos havi értékét. A házasságkötési arányszám 1,7 ezrelék volt, 0,1 ezrelékponttal kevesebb, mint 2018 januárjában – áll a KSH közleményében.
Szerző