Havazással, kemény mínuszokkal és ónos esővel kezdődik a hét

Publikálás dátuma
2019.01.06 15:53
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Hétfőn és kedden -15 fokot is mérhetünk, több megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Hétfő este egy melegfront éri el térségünket. Napközben még túlnyomóan napos idő várható, de a Nyugat-Dunántúlon erősen felhős lesz az ég. Estétől éri el a nyugati határt a melegfront csapadéka, ott helyenként már havazhat is – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.
Kezdetben keleten még élénk, néhol erős lökések kísérhetik az északi szelet, majd ott is mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és -5 fok között alakul, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pedig -15 és -2 fok között lehet. Borsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki hófúvás miatt, itt a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.
Kedden éjszaka megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, majd napközben már többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Északnyugat felől egyre több helyen várható havazás, a nyugati, délnyugati megyékben havas eső, ónos eső, eső is eshet. A déli, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -10 fok között alakul, de a kevésbé felhős, havas tájakon akár -15 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet +3 és -6 fok között alakul. Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében ónos esőre figyelmeztetnek. 
Szerdán többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Több helyen és több alkalommal várható havazás, a nyugati, délnyugati megyékben havas eső, ónos eső, eső is hullhat. A nyugati, északnyugati szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között valószínű. BaranyaBács-Kiskun, FejérGyőr-Moson-SopronKomárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt. 
Csütörtökön rövid, átmeneti napos időszakok mellett többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Szórványosan havazhat, és az északi, északnyugati szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -10, a legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.
Pénteken változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, elszórtan gyengén havazhat. A nyugati, északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és -10, a legmagasabb nappali hőmérséklet +2 és -3 fok között valószínű.
Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég. Szórványosan havazhat, délnyugaton, nyugaton havas eső, eső is eshet. A nyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul.

A havazás miatt figyelmeztet a rendőrség

A rendőrség arra hívta fel az autósok figyelmét, hogy óvatosan közlekedjenek az utakon. Kiemelték, hogy hétfő hajnalig elszórtan – nagyobb eséllyel az ország középen és nyugaton – kisebb havazás és hózápor fordulhat elő. Hétfő estétől északnyugat felől kezdődik havazás, amely éjfélig körülbelül a Dunántúl északnyugati felére jut el. Vasárnap a gyakran megerősödő, a Dunántúlon több helyen viharossá fokozódó északnyugati, északi szél pedig – a hó állagától függően – hófúvást okozhat, elsősorban a Dunántúli-középhegység 300 méter feletti területein illetve az ország keleti harmadán. A rendőrség a police.hu oldalon azt tanácsolta az úton lévőknek, hogy – autójukkal csak akkor induljanak el, ha azon téli gumi van, – tartsák szem előtt a látni és a látszani elvet, – a szokásosnál nagyobb követési távolság biztonságosabb, – amennyiben előznek, vagy álló járművet kerülnek ki, tartsanak nagyobb oldaltávolságot, és számoljanak az oldalszéllel, – és ha hosszabb útra indulnak, legyen a járműben hólapát, takaró és meleg ital, a mobiltelefonjuk pedig legyen teljesen feltöltött állapotban.

2019.01.06 15:53
Frissítve: 2019.01.06 16:00

Tíz hónapos vágányzárra készül a MÁV a Budapest-Hatvan vonalon

Publikálás dátuma
2019.01.18 20:44
Illusztráció
Fotó: / Kállai Márton
Február 4-én megy el az utolsó vonat a budapesti Keletiből egyenesen Hatvanra, aztán a legközelebbi talán majd decemberben.
Február 4-től várhatóan december végéig nem járnak a vonatok Pécel és Aszód között a Budapest-Hatvan vasútvonal felújítása miatt - közölte a MÁV. A tíz hónapos vágányzár ideje alatt mindkét sínpárt elbontják és újjáépítik, illetve Péceltől Turáig elkezdődik az állomások és megállóhelyek teljes átépítése is.
Idén négy állomás és mintegy 22 kilométernyi vonalszakasz teljes átépítése történik meg. A Budapest-Hatvan vonalszakasz felújítása tavaly tavasszal kezdődött, és a tervek szerint 2020-ig tart. Az uniós és hazai forrásból finanszírozott beruházás idején a munkálatokhoz igazodva több fázisban változik a vonatok közlekedése. Jelenleg egy vágányon, de menetrend-módosítással fenntartható a vonatközlekedés.

Pótlóbuszok járnak majd

A munka első ütemében, május 12-ig az S80-as személyvonatok csak Budapest-Keleti pályaudvar és Pécel, illetve Aszód és Hatvan között közlekednek.  Pécel és Aszód között S80-as és G80-as jelzéssel pótlóbuszok szállítják az utasokat. Az S80-as pótlóbuszok minden állomáson és megállóhelyen megállnak, míg a G80-as járatok csak Bag, Dózsa György út 8. autóbusz-megállóhelyen állnak meg.
A Pécel-Hatvan szakaszon gyors pótlóbuszok közlekednek, és biztosítják a csatlakozást a MÁV-HÉV járataira - melyeken a vasúti jegyeket és bérleteket is elfogadják. Aszódot a lényegesen hosszabb közúti eljutási idő miatt a gyors pótlóbuszok nem érintik, ezért az eljutást Aszód és Hatvan között személyvonatok, a főváros felől pedig Pécelről pótlóbuszok biztosítják.
A Keleti pályaudvar és Hatvan között a miskolci, a kassai, a nyíregyházi és a debreceni InterCityk helyett IC-pótlóbuszok szállítják az utasokat. Közölték továbbá, hogy a hatvani vonal vágányzári menetrendje miatt február 4-től március 31-ig az Aszód-Balassagyarmat vonalon több vonat menetrendje módosul. Április 1-től május 12-ig Aszód és Galgamácsa között nem közlekednek a vonatok, helyettük vonatpótló buszok viszik az utasokat.
2019.01.18 20:44

Márki-Zay: önkormányzati cég számláit zárolta a NAV, veszélyben a bérek és a közétkeztetés

Publikálás dátuma
2019.01.18 20:22

Fotó: / Vajda József
A polgármester reméli, a Fidesz nem csinál Hódmezővásárhelyből Esztergomot: rendkívüli közgyűlést hívott össze, ám a kormánypárti szavazatokra is szükség lesz a helyzet rendezéséhez.
"Gyermekeink sportja után most az étkeztetésük és a HMSZ dolgozóinak bérfizetése forog kockán" - írja közösségi oldalán Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Mint írja, a héten inkasszózta a NAV a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. (HMSZ) számláit, amivel veszélybe került a szolgáltatások működése és a dolgozók bérének kifizetése. Honlapja alapján rengeteg egyéb mellett a városi közétkeztetésért, a hulladékkezelésért és a parkolásért is felel a cég. A polgármestert az ügyvezetés úgy tájékoztatta, a jelen fizetésképtelenség oka a külső partnerek tartozása.
"Bár a fideszes képviselők eddig nem voltak együttműködőek, őszintén reméljük, hogy ezúttal megszavazzák a benyújtandó üzleti és reorganizációs tervet, valamint a pénzügyi védelmet, amivel a közétkeztetés és a dolgozók bérének kifizetése biztosítható"
- fogalmazott Márki-Zay. A városi szolgáltató működését biztosító üzleti tervet a közgyűlés fideszes többsége korábban nem fogadta el, így jelenleg az egyetlen gyors megoldás a pénzügyi védelem alá helyezés, részletezi a polgármester. Pénteken arra szólította fel a cég vezetését, hogy azonnal tegye meg a szükséges lépéseket a bérek és a beszállítók számláinak kifizetését lehetővé tevő eljárás elindítására. Ezzel párhuzamosan rendkívüli közgyűlést is összehívott jövő csütörtökre. Hozzáteszi még:
"bízunk benne, hogy a Fidesz nem teremt szándékosan Esztergomhoz hasonló helyzetet az októberi választásokig hátralévő alig 9 hónapban, önös politikai bosszúból ellehetetlenítve a gyermekétkeztetést, a közterületek karbantartását, a sportlétesítmények működtetését és a szemétszállítást is".
2019.01.18 20:22
Frissítve: 2019.01.18 20:34