A nyugdíjasoknak már nem éri meg a szövetkezet

Publikálás dátuma
2019.01.07 10:00
Képünk illusztráció
Fotó: KÁLLAI MÁRTON
Nehéz helyzetbe kerültek a 2017 nyarán indult közérdekű nyugdíjas szövetkezetek (nyusz), olyannyira, hogy egyesek már a megszűnést fontolgatják. Elvesztették ugyanis legfőbb vonzerejüket, hiszen a nyugdíjasok az idei évtől már nem csupán a szövetkezeteken keresztül vállalhatnak kedvezményes adózással munkát. Január 1-jétől a munkát vállaló nyugdíjasoknak nem kell a jövedelmük után 4 százalékos egészségbiztosítási járulékot és 10 százalékos nyugdíjjárulékot fizetniük, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót. Ez a kedvezmény eddig csupán a nyusz-tagoknak járt. Az elmúlt másfél évben összesen 148 nyusz alakult meg. Az általunk megkérdezett szövetkezeti vezetők elismerték: most nehéz helyzetbe kerültek. A lapunknak nyilatkozó Hrubi Gyula, a kecskeméti székhelyű Nyugdíj-Plusz Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke arról is beszámolt, hogy a 2019-es esztendő eddig eltelt néhány munkanapján 2-3 tagjuk már be is jelentette: kilépnek a szövetkezetből. Úgy döntöttek ugyanis, hogy inkább közvetlenül létesítenek munkaügyi kapcsolatot foglalkoztatójukkal. Szerinte azonban akadnak előnyei is a nyuszoknak, elsősorban az így foglalkoztatottak számára. Ha a nyugdíjast a munkahelye közvetlenül foglalkoztatja, akkor évente 30 napos fizetett szabadságot kell nyújtania, emellett betegség esetén 15 nap is jár a dolgozó számára, amiből 12-őt ki is kell fizetni. Ha nyusz-tagot foglalkoztatnak, akkor a munkáltató ezeket a költségeket megtakaríthatja. Hrubi Gyula tapasztalatai szerint a nyugdíjas munkavállalóknak előnyösebb, ha a szabadságukkal saját igényeik szerint gazdálkodhatnak, és így nyusz-tagokként megtehetik például, hogy nyáron akár két-három hónapig nem dolgoznak. Igaz, ilyenkor fizetést sem kapnak. Arról is kevesebb szó esett eddig, hogy bár az Erzsébet-utalvány forgalmazása január 1-jétől megszűnt, de továbbra is felhasználhatóak az év végéig, mégpedig úgy, hogy a nyusz-tag nem adózik utána. De továbbra is fennmarad az ételjuttatási kedvezmény adómentessége, vagyis ha a nyusz-tag munkavállaló összegyűjti az élelmiszervásárláskor kapott számláit, és azt bemutatja, akkor a bruttó keresetének ekkora hányada után nem kell személyi jövedelemadót fizetnie. Hrubi Gyulától megtudtuk: elsősorban könnyű fizikai munkát tudnak ajánlani, takarítást vagy árufeltöltést. Az adminisztratív jellegű munkakörökben a foglalkoztatók inkább a volt alkalmazottaikat foglalkoztatnák tovább, például a könyvelőket vagy a bérszámfejtőket. S noha az időskorúak szívesen vállalnának otthonról is végezhető távmunkákat, a munkáltatóknak nincs ilyen jellegű igényük. Építőipari szakemberekre,  például hideg- és a melegburkolókra vagy  víz- és gázszerelőkre viszont nagyon is igény tartanának, ezek a szakemberek azonban nem veszik igénybe a nyuszok segítségét.
Frissítve: 2019.01.07 10:00

313,97 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.03.20 19:14
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben szerda este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 313,97 forintra emelkedett este háromnegyed hétkor a reggel fél nyolckor jegyzett 312,97 forintról. Az euró szerdán 312,61 forint és 314,06 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 275,93 forintról 277,31 forintra, a dolláré pedig 275,88 forintról 276,66 forintra emelkedett. Az euró a reggeli 1,1348 dollár után este 1,1349 dolláron állt.
Szerző

Hétmilliót vettek ki Andy Vajna vendéglős cégéből

Publikálás dátuma
2019.03.20 16:37

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
Néhány napja új bejegyzés jelent meg a Buno Vendéglátóipari Kft.-nél.
Nincs hír a januárban elhunyt Andy Vajna örökségének rendezéséről, apró mozgások azonban akadnak a hagyatékban: néhány napja új bejegyzés jelent meg a Buno Vendéglátóipari Kft.-nél, a Nobu éttermet üzemeltető cég jegyzett tőkéjét 64 millióról 57 millió forintra csökkentették – írja a 24.hu. A portál szerint még Vajna életében, december elején határozták el a tőkeleszállítást. Indoklásként tőkekivonást jelöltek meg, egyebekben nem részletezték a lépést a cégbíróságnak beküldött dokumentum szerint. Tőkerendezési kötelezettségre amúgy nem utalt semmi a vendéglős cég mérlegében, legalábbis a saját vagyona 200 millió forint felett volt 2017-ben, és csaknem egymilliárdos árbevétele mellett alig látható, 3,6 millió forint veszteséget mutatott ki. A tőkekivonásról a 100 százalékos tulajdonos, a Vajna-cégháló központi magyarországi vagyonkezelője, az AV Investments Befektetési Kft. határozott, amelynek képviselője a döntés meghozatalakor Andy Vajna volt. És ezek szerint bizalmi embere, Russell Falconello is így látta jónak – teszi hozzá a portál.
Témák
Andy Vajna