Negyed évet már biztos késik a 3-as metró felújítása, a költségek 230 milliárd fölött járhatnak

Publikálás dátuma
2019.01.07 08:14
3-as metró - Illusztráció
Fotó: Népszava
Annak megkezdése előtt még 100 milliárd forinttal olcsóbbnak tűnt a metrófelújítás. 2022-re fejeződhetnek be a munkálatok a teljes vonalon.
2017. novemberében kezdődött a 3-as metró északi, Lehel tér és Újpest-Központ közötti szakaszának felújítása. Akkor azt ígérték, a rekonstrukció egy évig tart majd, vagyis 2018. novemberében befejeződik, ám ez nem így alakult - írja a hvg.hu. A műszaki átadás-átvétel a szakasz felújításának befejezése után, várhatóan 2019. január végén kezdődhet meg, majd a sikeres próbaüzem lefolytatása után következik a hatósági forgalomba helyezési eljárás, mondta el a lapnak a BKK. Vagyis az Újpest-Központ – Dózsa György út állomások közötti szakasz felújítása legalább két hónapos késésben van.
A felújítás során a következő szakasz a déli, azaz Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közti lesz. Ahogy a középső (Lehel tér – Nagyvárad tér) szakaszé, úgy a délié esetében is még folyamatban vannak a közbeszerzési eljárások.
A déli szakasz befejezése után, várhatóan 2020 második felében kezdődhet meg az utolsó szakasz modernizálása. A teljes metróvonal megújítása a tervek szerint 2022 végére fejeződik be.
A metrórekonstrukció végösszege 234 milliárd forintra is rúghat. Mivel a középső és a déli szakaszra a közbeszerzési eljárások még folyamatban vannak, így azok tervezett költségét még nem árulhatta el a BKV. Ám az biztos, hogy az EU mintegy 154 milliárd forinttal támogatja a metrófelújítást, és novemberben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is bejelentette a keret 80 milliárdos bővítését. A költségeket nem kis mértékben növelik a kormányközelinek tudott vállalkozások árajánlatai, Tarlós Istvánt már a felújítás kezdete előtt is csak egy hajszálnyi választotta el, hogy kimondja a kartellezés vádját. Akkor még 100 milliárd forint közpénzzel alacsonyabb költségekről volt szó.

Ellenőrizte már? - Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

Publikálás dátuma
2019.03.24 16:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 12. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
Nyerőszámok: 1 (egy) 4 (négy) 6 (hat) 35 (harmincöt) 38 (harmincnyolc) 45 (negyvenöt) Nyeremények: 6 találatos szelvény nem volt; az 5 találatos szelvényekre 484 980; a 4 találatos szelvényekre 9400; a 3 találatos szelvényekre 1840 forintot fizetnek.
Szerző

Letartóztatták az Iszlám Állam Magyarországon elfogott, feltételezett tagját

Publikálás dátuma
2019.03.24 13:15
A Terrorelhárítási Központ (TEK) különleges egysége szállítja a terrorizmus miatt március 22-én őrizetbe vett szír állampolgárt
Fotó: MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap/ MTI/Mihádák Zoltán
A Fővárosi Törvényszék egy hónapra rendelte el a szír férfi letartóztatását. Ügyvédje korábban lapunknak elárulta, mindent tagadó védencét többek közt azzal gyanúsítják, hogy részt vett 20 ember meggyilkolásában.
Letartóztatták a terrorizmus gyanúja miatt elfogott szír férfit - tájékoztatta a fővárosi főügyész vasárnap az MTI-t. F. Haszant,  a Magyarországon elfogott, és terrorizmus miatt március 22-én őrizetbe vett szír állampolgárt a Terrorelhárítási Központ (TEK) különleges egysége szállította vasárnap a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületéhez.
A férfi a gyanú szerint három éve az Iszlám Állam nemzetközi terrorszervezet tagja és 2016-ban kivégzésekben vett részt.
Az ügyészség minősített emberölés bűntettével elkövetett terrorcselekmény bűntette és terrorcselekmény előkészülete miatt hallgatta ki és indítványozta a letartóztatását. Ez utóbbit a hivatalos közlemény szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság vasárnap egy hónapra el is rendelte.

Lapunk szombaton elérte a férfi ügyvédjét, Kelen Lászlót, aki egyéb részletek mellett azt mondta, Polt Péter legfőbb ügyész személyesen kért nyomozást a szír állampolgár ellen.
Az ügyvéd elárulta, védencét többek közt azzal gyanúsítják, hogy Homszban részt vett 20 ember meggyilkolásában.
Kelen akkor úgy nyilatkozott, F. Haszan következetesen tagad minden ellene felhozott állítást. Az ügyvéd már tegnap azt valószínűsítette, hogy a szír férfit letartóztatják, mivel bűnösségének bizonyításához vagy cáfolatához hosszas eljárásra, külföldi hatóságoktól beszerzett információkra is szükség lesz.
Frissítve: 2019.03.24 13:48