Előfizetés

Civil az, akivel a kormány egyetért, a többiek hiába pályáznak közpénzre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.07. 13:44
A CÖF által szervezett Békemenet 2018 március 15-én
Fotó: Draskovics Ádám
Mint azt a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, Szalay-Bobrovniczky elmondta: a szakmai helyett a politikai szempontok döntenek a pályázati pénzek elosztásakor.
Gyomorszorítóan őszinte választ adott Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arra, hogy mit is takar az úgynevezett "álcivil" kifejezés - szúrta ki a Mérce.hu. A helyettes államtitkártól az ECHO TV Jó reggelt című műsorának hétfői adásában kérdezte a műsorvezető, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) hogyan szűri ki a pályázatok elbírálásakor az említett "álcivileket". Mire Szalay-Bobrovniczky a következőképpen válaszolt:
"igyekszünk kiszűrni minden olyan szervezetet, amelyről úgy gondoljuk, nem végez hasznos munkát, hanem alapvetően olyan politikai célokat kíván megvalósítani, amelyekkel nem értünk egyet".

Ez pedig annak az elismerése, hogy a közpénzek elosztásán dolgozó alap politikai, és nem szakmai szempontok szerint hoz döntést. Pedig a most megpályázható keret a fel nem használt egy százalékokból tevődik össze, azaz állami pénz, és nem a kormánypárt magán pénze.
Szalay-Bobrovniczky egyébként arról beszélt az adásban, hogy 2019 januártól egy elvileg minden non-profit, civil szervezet számára elérhető támogatást vezet be a Nemzeti Együttműködési Alap. A Bethlen Gábor Alap neve alatt futó pályázati rendszer keretében 200.000 forint állami támogatásra pályázhatnak a kormánynak tetsző civilek, január 16-tól.

Az egyik legismertebb magyar luxusétterem főz Orbánra a Várban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.07. 13:16
A Gundelben látja vendégül ma este Orbán Viktor a miniszterelnöki eskütétele utáni vacsorára meghívottakat
Fotó: Kertész Gábor
A Gundel kapta megbízást, hogy a budai Várba költöző Miniszterelnökség menzáját üzemeltesse.
"A Gundel egyet jelent a magyar gasztronómia és a magyar vendéglátás történetével. Az alapító Gundel Károly megszelídítette a magyar konyhát és ötvözte azt a szélesedő világból érkező behatásokkal. Úttörő munkájával felhelyezte Magyarországot a világ gasztronómiai térképére" - olvasható a luxusétterem honlapján. A hvg.hu most megtudta: a Gundel üzemelteti a Várba költöző Miniszterelnökség menzáját. 
A hírportál névtelenséget kérő informátora szerint a megbízást pályázaton nyerték el, és magában foglalja a teljes catering tevékenységet a kormány új székhelyén.  
Kérdésünkre az információt az étterem kommunikációs igazgatója, Angelus Barbara megerősítette, ahogy azt is, hogy tenderen nyerték el a megbízást. A szolgáltatás ellenértékéről és más részletekről viszont nem kívánt nyilatkozni, a várgondnoksághoz irányított bennünket

- írja az online újság. Felidézik: a Gundel exkluzív étteremnek számít, a honlapjukon elérhető menüben a legolcsóbb főétel közel 6000 forint, míg a legdrágább 16 500 forint. Természetesen ebből nem következik, hogy a Miniszterelnökség menzájának üzemeltetését is ilyen árszinten vállalták, de az biztos, hogy a színvonalat tekintve magasra tették a lécet az új kormányzati munkahelyen. 
A hírportál megszólaltatott egy névtelenséget kérő szakmabelit, aki szerint jó döntés a Gundel kiválasztása. Egyrészt Litauszki Zsolt vezetőn séf elismertsége, másrészt az étterem nemzetközi hírneve miatt, hiszen az Orbán Viktorhoz érkező, legmagasabb szintű delegációk előtt is bátran lehet majd dicsekedni azzal, hogy a Gundel remekeit szolgálják fel nekik.

Veronai buszbaleset: megtagadta a vallomást a meggyanúsított háziorvos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.07. 13:02
Megemlékezés a veronai buszbaleset első évfordulóján 2018 januárjában
Fotó: Vajda József
Megtagadta a vallomást az a háziorvos, akit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt hallgatott ki a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda december 14-én a 17 halálos áldozattal járó veronai buszbalesettel kapcsolatban.
24.hu értesülései szerint a szabadlábon védekező háziorvos nem ismerte el bűnösségét a gyanúsítotti kihallgatása során. Az orvos megalapozott gyanú szerint tudott az autóbuszvezető alvászavaráról, mégsem végezte el soron kívül a férfi egészségügyi alkalmassági vizsgálatát.
A hírportál megkereste az Országos Rendőr-Főkapitányság sajtóosztályát, hogy a részletekről érdeklődjön, de a korábban közölteknél - miszerint foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt egy személyt gyanúsítottként hallgattak ki - nem szerettek volna bővebben nyilatkozni a nyomozás részleteiről. A Bács-Kiskun megyei főügyészség helyettes szóvivője, Négyessyné Bodó Marianna viszont elmondta:    
A gyanúsítottként kihallgatott háziorvos nem tett érdemi vallomást, és védekezést sem terjesztett elő. A háziorvos panaszt tett a gyanú közlése ellen. A panasz érdemi elbírálására azt követően kerül sor, amikor kijelölik az ügyben eljáró ügyészséget.

A háziorvos legfeljebb egy év börtönt kaphat, ha bűnösnek találják.
A lap az esettel kapcsolatban felidézi: Paolo Sachar veronai államügyész hat személy ellen nyújtott be vádemelési kérelmet közúti baleset okozása címén. Köztük az egyetlen magyar az autóbusz sofőrje, aki túlélte a tragikus balesetet. A többi vádlott olasz, köztük van a baleset helyszíne, az A4-es autósztráda Brescia-Padova szakaszáért felelős mérnök, a sztrádaszakasz biztonsági elemeit tervező és ezek építését irányító műszaki hivatal vezetője, valamint az Anas olasz autósztráda-üzemeltető vállalat három mérnöke, akik szintén a biztonsági elemekért voltak felelősek. Az érintett sztrádaszakasz biztonsági kiépítése ugyanis még a kilencvenes évek elején történt. A legutóbbi, decemberi tárgyaláson egyikük sem jelent meg a veronai bíróságon. A magyar nyomozásnak pedig egészen december közepéig nem volt gyanúsítottja: a háziorvos D. Antal az első.