Váratlanul beolvasták az ellenzék öt pontját a köztévében

Publikálás dátuma
2019.01.07. 14:54

Fotó: Tóth Gergő
Miután csaknem egy hónapja sikerrel kerülték el, az M1 végül túlesett a dolgon. Egy lejárató anyag keretében mind az öt követelés elhangzott.
Majdnem egy hónapot kellett rá várni, de végül mégis szerepelt az ellenzék öt pontos követelés-listája a köztévé adásában, szúrta ki a 444.hu. A pontok - melyekkel olyannyira nem akart foglalkozni az MTVA, hogy még az ezzel ellenzéki országgyűlési képviselők bántalmazása is belefért az ügy érdekében - ugyanakkor ezúttal is csak egy lejárató anyagban kaptak helyet. A 2 perc 11 másodperc hosszú híradós klip témája és címe a következő:
"Nem tudta felsorolni az ellenzéki követelések minden pontját a Momentum elnöke".

Az anyag azt a kétségtelenül kínos pillanatot dolgozza fel, amikor Fekete-Győr András pártelnök a HVG-nek adott interjúban csak négyet tudott felidézni a pontok közül. Ezeket egyébként éppen a Momentum találta ki decemberben, és elsőként maga Fekete-Győr olvasta fel őket a Kunigunda utcai székház előtt tüntető tömegnek. Az ellenzék országgyűlési képviselői csak ezután karolták fel a pontokat, melyekhez januárban már mint a magyar emberek követeléseihez fogadtak hűséget:
  • 1. Követeljük rabszolgatörvény azonnali visszavonását!
  • 2. Követeljük a kevesebb rendőri túlórát!
  • 3. Követeljük a független bíróságokat!
  • 4. Követeljük az Európai Ügyészséget!
  • 5. Követeljük a független közmédiát!
Fekete-Győrnek az Európai Ügyészséghez való csatlakozás nem jutott eszébe, melyért egyébként Hadházy Ákos gyűjt aláírásokat.
Nemrég egyébként a szakszervezetek is összefoglalták követeléseiket a túlóratörvény kapcsán. Ők négy pontot fogalmaztak meg, melyeket a szombati demonstráción ismertetett Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke: követelik, hogy töröljék el a rabszolgatörvény; követelik a tisztességes munkáért járó tisztességes bért; követelik a sztrájktörvény módosítását, a sztrájkjog visszaadását, hogy a munkás megvédhesse magát; és követelik az emberi nyugdíjkorhatárt, hogy a munkás ne a munkapad mellől kerüljön a koporsóba.
Szerző

Emberek helyett kamuprofilok akartak tüntetni Orbán hivatala előtt

Publikálás dátuma
2019.01.07. 14:38

Fotó: Vajda József
Alig tizenöten jöttek össze a volt Karmelita kolostor elé az Orbán Viktor házavató bulija a Várban nevű eseményre.
Az esemény Facebook-oldalán több mint kétezren jelezték, hogy elmennének Orbán Viktor miniszterelnök hivatala elé hétfőn délben tüntetni, továbbá 16 ezren jelezték érdeklődésüket. A szervezők közül végül egyedül Geletey Tamás jött el. Az esztergomi tanárember elmondta: a eseményt ő és egy külföldi művész ismerőse kezdte el szervezni. Hozzájuk csapódott egy másik szervező, aki a hangosítást intézte volna, ám végül nemhogy nem jött el, de még a telefonját is kikapcsolta. A szervezőktől megtudtuk: eredetileg nem is tüntetésre, csak baráti dzsemborira készültek a miniszterelnöki hivatal előtt. Majd az első, még január első napjaira hirdetett esemény után csatlakozott hozzájuk a segítséget ígérő rejtélyes szervező. Ezzel párhuzamosan a Facebookon egyszerre felfutott az esemény iránti érdeklődés: kétezren jelezték, hogy biztosan részt vennének a szokatlan időpontban, hétfőn délre szervezett tüntetésen. Ehhez képest a korábban lelkes segítő az esemény előtt hirtelen eltűnt, a telefonját nem vette fel, illetve, mint azt a szervezőktől megtudtuk, számukra már a Facebookon sem érhető el. 
Ami szintén fura: a rendezvény közösségi oldalán a magukat biztos résztvevőnek feltüntető kétezer felhasználó között tallózva az tapasztalható, hemzsegnek az egy-két, vagy éppen néhány tucat ismerőssel rendelkező, úgynevezett kamuprofilok. Szép számmal vannak például „Mutyi Matyi”, „Loti Futi” és hasonló nevű felhasználók. A találomra megnézett, magát biztos résztvevőnek feltüntetők között volt, aki Miskolcot, más Ausztráliát tüntette fel lakhelyének.  Aki végül eljött, rövid álldogálás után hazament. A "tüntetést" ehhez képest jelentős rendőri készültség előzte meg.

Közös kampánnyal mozgósít az ellenzék az EP-választásokon

Publikálás dátuma
2019.01.07. 14:24

Fotó: Vajda József
A magas részvétel az ellenzéki pártoknak kedvez. Közösen sikerrel mozdíthatják meg választóikat.
Közös mozgósító kampányt menedzselnek az ellenzéki pártok - erről állapodott meg az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum, az LMP és a Jobbik azon a megbeszélésen, melyet Ujhelyi István szocialista EP-képviselő hívott össze.
"Mindent meg kell tennünk azért, hogy az a 2,8 millió ember, aki tavaszi választáson az Orbán-rezsim ellen szavazott, megértse, hogy az európai parlamenti voksolásnak igenis nagyon komoly tétje van"

- magyarázta Ujhelyi István. Az MSZP-s politikus bízik benne, hogy ha a pártok összekapaszkodnak, sikerrel mozdítják meg az embereket. (Ugyanis a magas részvételi arány akárcsak az országgyűlési, úgy az EP-megmérettetésen is az ellenzéki pártoknak kedvez. Emlékeztetőül: a brüsszeli választásokon általában a választók 25-35 százaléka vonul az urnákhoz.)
Szerző
Frissítve: 2019.01.07. 15:15