Díszpolgár „lábmobillal” - Garadnán nem értik, miért vitték el a volt fideszes hivatalvezetőt

Publikálás dátuma
2019.01.08 09:30

Autópályát, kastélyt és már Mészáros Lőrincet is ott sejtik az Ódor-ügy hátterében
A négyszáz lelkes borsodi Garadna lassan ocsúdik december 18-a óta, amikor is kommandósok teperték le és vitték el munkahelye elől a borsodi falu díszpolgárát, Ódor Ferenc volt fideszes országgyűlési képviselőt, az encsi járási kormányhivatal vezetőjét, kenőpénz elfogadásának gyanúja miatt. – Itt álltak a rendőrök, ni, először itt keresték. Kérdezték, tudom-e a telefonszámát, hát mondtam, honnét tudnám, hisz pórnép vagyok. Kocogtatták gumibotta´ az ablakot, attú féltem, betörik, spuriztam is elfele – mutat a családi ház felé egy fülvédős sapkát viselő, középkorú asszony. A ház régebben állatorvosi rendelő is volt, ezt a szakmát űzte korábban, feleségével együtt a politikus: névtáblájuk ma is kint van a homlokzaton. Sem bent, sem az udvaron nincs mozgás, Ódorékat napok óta nem látta senki errefelé. A családfő vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt bűnügyi őrizetben van – a hatályos törvény szerint ez házi őrizetet, lakhelyelhagyási tilalmat jelent, s azt, hogy az erre kötelezett személynek meghatározott időközönként jelentkeznie kell a rendőrségen. A helyiek azonban úgy tudják, hogy Ódor Ferenc nem a faluban, hanem Budapesten élő, jogász végzettségű lányánál tölti az erre szabott időt.
– Én megértem. Ha itt maradt volna, és netán kijön a házból, mindenki azt bámulja, hová van neki felcsatolva a jeladó – mondja egy idősebb, fogatlan asszony, hozzátéve, hogy ilyen készüléket Garadnán már többet is láttak, igaz, „nem a doktor bácsi, hanem valamelyik helyi tolvaj lábán”. Úgy is hívják itt: lábmobil. A Jutka presszóban – ami a dohánybolt, a kocsma és a helyi agóra különös keveréke, pattogó cserépkályhával, falra szerelt, hangosan üvöltő tévével – jöttünkre hangos diskurzus kezdődik arról, vajon bűnös vagy sem az amúgy köztiszteletben álló politikus.
– Valami vaj biztosan van a fején, nem hiszem, hogy ekkora cirkuszt kockáztattak volna az elfogásával, a semmire – mondja egy idősebb férfi, akiről később megtudjuk, negyvenhat évet húzott le a vízműnél, s csak a becenevét árulja el. – Bugyúrnak hívnak, mert fiatalkoromban szerettem a lányok bugyiját, aztán rajtam maradt a név öregkoromra is – somolyog. A pultos asszony szerint a járási hivatalvezető látványos elfogásának nem feltétlenül vannak számukra megérthető okai, s az is lehet, hogy így akartak „üzenni” valakinek: jobb ha csendben marad. Garadna határában hatalmas földhalmok jelzik, hogy elkezdődött az M30-as autópálya Miskolctól a szlovák határig tartó szakaszának építése, amelyik szinte keresztülszeli az amúgy csendes kis falut. Sokan arra gyanakszanak, hogy az itteni földek adásvétele kapcsán történhetett olyasfajta korrupció, amibe belebukott a járási hivatalvezető.
– Senki nem ért semmi, mindenki a saját szakállára nyomozgat, kérdezősködik, találgat, de teljes a tanácstalanság – ezt már Pauló Tiborné, Garadna független polgármestere mondja, akit az idősek klubjában átmenetileg berendezett irodájában találunk, mert a hivatalt épp most újítják fel. Szavai szerint Ódor Ferenc ízig-vérig az a fajta politikus, aki élvezi a közszereplést, fáradhatatlan, ott van a legkisebb közösségi eseményen is, s épp ezért népszerű az emberek között. – Ha jött hazafelé a munkából és meglátott egy közmunkást, vagy egy idős embert, megállt a kocsival, kihajolt, s beszélgetni kezdett. Ott volt nyugdíjas találkozókon, futball-meccseken, bármikor meg lehetett őt találni, s nem szaladt el a bajok elől – sorolja. A polgármester szerint, ha nem is hangosan vagy látványosan, de a járási hivatal vezetője az utóbbi időben az autópálya továbbépítése kapcsán is hallatta a hangját, főképp, amikor kiderült, hogy a korábban tervezett, a falut elkerülő nyomvonal helyett közvetlenül a kertek alján át vezetik el a forgalmas utat. – Ez nem tetszett senkinek, neki sem, ráadásul nagyon alacsony árat ajánlottak a földekért, s volt, aki emiatt perre is ment – mondja. A Garadnát érintő autópálya szakasz kivitelezője egyébként a Mészáros Lőrinchez több szálon köthető Szijj László érdekeltségébe tartozó Hódút és Duna Aszfalt Kft. – ők építhetik meg 64 milliárd forintért a határszéli Tornyosnémetiig tartó harmadik szakaszt, mintegy 22 kilométert. A helyiek szerint Mészáros Lőrinc érdeklődik a 2004-ben felújított, Garadnától pár kilométerre lévő, jelenleg közel 300 millió forintért árult pusztaradványi volt Pallavicini-kastély iránt, amely az utóbbi években nívós szállodaként működött, de egy ideje zárva tart. Párhuzamot ugyan egyelőre nem találtak Ódor ügye és e között, de a népnyelv szerint nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél. Többek szerint a volt járási hivatalvezetőt „megvezették”, s ha van is bűne, az viszonylag csekély. Az eddigi ügyészségi közlemények egy négymilliós vesztegetési ügyről szólnak, amit Ódor Ferenc következetesen tagadott, míg az ügyben érintett földhivatali vezető részben beismert. Mindenesetre beszédes, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség hiába kérte, hogy a volt járási hivatalvezetőt helyezzék előzetes letartóztatásba, ezt előbb az első fokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság utasította el, majd – az ügyészség fellebbezése után – a napokban ugyanígy járt el másodfokon a Fővárosi Törvényszék is – erősítette meg értesülésünket Papp Gábor, Ódor Ferenc ügyvédje. Ő – miként ügyfele - bővebben egyelőre nem akart nyilatkozni lapunknak. Az ügyvéd lapunk korábbi információit sem kívánta kommentálni. Mint emlékezetes, a közelmúltban arról írtunk: a térségben igen ismert és kedvelt Ódor meggyanúsítását többen összefüggésbe hozták azzal: korábban a Fidesz afféle belső ellenzékéhez tartozott, ismerői szerint pedig azt tervezte, hogy függetlenként politizálna tovább.
Frissítve: 2019.01.08 09:37

Orbán romboló és kártékony – a néppárti döntés mindent vitt az Országgyűlésben

Publikálás dátuma
2019.03.25 13:18

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd
Felfüggesztési hazugsággal vádolták a Fideszt, meg azzal, hogy nem tudja, ki is az ország ellensége.
A parlament hétfőn, a második hét első munkanapján fejezi be kéthetes ülését. Az ülésnapon elsőként elhangzott, hogy Hegedüs Loránté 2019. március 21-én lemondott a képviselői mandátumáról, a képviselők létszáma jelenleg 198 fő. Ezt követően megkezdődtek a napirend előtti felszólalások. 

A migránsokkal a KGB bankjáról terelnék a figyelmet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, nem hajtják végre a globális migrációs csomag egyetlen pontját sem, és megismételte: „nem hagyjuk, hogy Magyarország bevándorlóország legyen”. Úgy véli, új csata kezdődik, ezúttal a titkos bevándorláspárti tervek alkotása ellen. Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője válaszul közölte, szerinte Szijjártónak az lenne a feladata, hogy kiáll Brüsszelben a magyar érdekek mellett, az MSZP-s Hiller István pedig arról beszélt: az Európai Unió nem ellenségünk, nem az EU-tól kell megvédeni hazánkat. Semmiképpen sem helyes külpolitika, ha a szövetségesünket ellenségnek tekintjük, keletre nézve pedig a nem szövetségesünket barátunknak. A DK-s Arató Gergely arra hívta fel a figyelmet: az ENSZ-csomag nem kötelező érvényű dokumentum, és Magyarországgal szemben azért vannak kötelezettségszegési eljárások, mert a magyar polgárok jogait és a jogállamot nem tisztelik. A párbeszédes Tordai Bence terelésnek, „B kategóriás konteónak” nevezte a miniszter által elmondottakat, szerinte a Fidesz néppárti felfüggesztéséről, a KGB bankjának Budapestre településéről akarják elterelni a figyelmet.

Csak a kiváltságosok

Ezután Korózs Lajos, az MSZP képviselője szólalt fel: kiemelte, hogy értékrendbeli különbségekről van szó, a Fidesz csak a kiváltságosoknak akar jobblétet. Példaként egyebek mellett a túlóratörvényt, a várólistákat, Mészáros Lőrinc balatoni vásárlásait is említette. Rétvári Bence, az Emmi államtitkára válaszolt: szerinte a Fidesz-KDNP kormánynak kellett eljönnie a minimálbéremelésért, a munkavállalókat és kisvállalkozókat terhelő adók csökkenéséért.

Kiszorítás-vádra múltidézéssel felelnek

Gyöngyösi Márton arról beszélt, hogy a Fidesz (miután megszületett a felfüggesztésről szóló döntés az EPP-ben) folyamatosan győzelemről beszélt, és arról, hogy önként függesztik fel tagságukat pártcsaládjukban. „Önök most a saját pártcsaládjukon belül partszélre szorultak”, és nem fogják tudni Magyarország érdekeit képviselni, saját szövetségeseik is hátat fordítottak nekik. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára egyebek mellett azzal védekezett, hogy a Jobbik korábban az uniós kilépés miatt kampányolt. Most pedig megint „az üléspont határozza meg” az álláspontjukat.
Arató Gergely felszólalásában kiemelte, hogy az EPP-ben döntöttek úgy: nem kérnek abból a politikából, amit a Fidesz képvisel. „Ha önök önként kérték volna a felfüggesztést, nem kellett volna szavazni” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy „ez bizony kizárás”. Majd közölte: lehet, hogy nem akarják kivezetni Magyarországot az Európai Unióból, de ez lesz a következő lépés. Hozzátette, hogy ezt nem fogják hagyni, végül elhagyta a termet. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azért elmondta válaszát: szerinte nem szeretnének „bevándorláspárti összeborulást” Európában, azt akarják, ha az európai jobboldal megújulna.

Pártdöntés is kell a Fidesznek az önfelfüggesztéshez

A jelek szerint a Fideszben semmilyen formális döntés nem született arról, hogy a párt „önkéntesen” felfüggeszti tagságát az Európai Néppártban, ez ugyanakkor ellentétes lehet a párt alapszabályával. A Választmánynak, vagy az Elnökségnek, vagy a Kongresszusnak kellett volna határoznia a tagság felfüggesztéséről – de semmiképpen sem egyedül a pártelnöknek, vagyis Orbán Viktornak. Mint látható, még akár az Alapszabály módosításának kérdése is felmerülhet, ez pedig már egyértelműen a Kongresszus hatásköre. Az erről szóló cikkünket itt találja. 

Bevándorlás és kereszténység über alles

Ezt követően Tordai Bence hangsúlyozta, hogy vannak „építők” és „rombolók”. Példaként említette, hogy nemrég Jávor Benedek elnyerte az „Év EP-képviselője díjat”, miközben Orbán Viktor szégyenfalra került az Európai Néppárt döntésével. Így hivatalossá vált, hogy a magyar miniszterelnököt „romboló, kártékony” szereplőként könyvelték el. Ismét Dömötör Csaba válaszolt, aki egyebek mellett azzal védekezett: számukra a pártfegyelemnél fontosabb a bevándorlás elleni fellépés és a keresztény értékek védelme.

Meghibásodás csökkentette a Paksi Atomerőmű teljesítményét

Publikálás dátuma
2019.03.25 13:14

Fotó: PAKSI ATOMERŐMŰ/ BODAJKI ÁKOS
100 MW-ot meghaladó teljesítménycsökkentés történt az atomerőmű 3. blokkján vasárnap. A szakemberek már javították a hibát.
Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 3. blokkján gőzfejlesztő szintszabályozó szelep meghibásodása miatt karbantartást végeztek a szakemberek március 24-én 8 és 12 óra között - írja a Portfolio.hu.
A történtek miatt a blokkot 70 százalékra terhelték le - ez a nettó 443 MW teljesítményű blokk esetében 100 MW-nál nagyobb kiesést jelentett. A teljesítménycsökkenés az átviteli rendszerirányító által közölt termelési adatokban is látható.
A művelet a szabályok betartásával, a rendszerirányítóval (MAVIR) egyeztetve, a HUPX közzétételi honlapon bejelentve zajlik - közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.