Szijjártó Péter;gyár;lámpa;Tungsram;

2019-01-07 17:55:18

Homályos közlések a Tungsram-szerződés kapcsán

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a stratégiai együttműködéskötés fennkölt pillanatában már magyar tulajdonúnak látta a valójában német kézbe került Tungsramot.

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a magyar kormány és a Tungsram – közölte a Külgazdasági és Külögyminisztérium, átvéve az MTI-nek az eseményről szóló tudósítását. Eszerint Szijjártó Péter tárcavezető rámutatott: az elmúlt év kiemelkedő gazdasági sikerei közé tartozik, hogy a 123 éves magyar márkát, az elsősorban lámpákat gyártó Tungsramot sikerült újjáéleszteni. Az amerikai General Electric (GE) térségi fényforrás-, valamint világszintű autólámpa-ágazatát magyar tulajdonos, Jörg Bauer, a GE korábbi felső vezetője irányította Tunsgram-csoport vásárolta meg – közölte Szijjártó Péter.

Ehhez képest információink szerint Jörg Bauer német állampolgár. Igaz, a lakcíme magyarországi. Ugyanakkor a német hátterű vállalkozás magyar tulajdonúnak minősítése Szijjártó Péter részéről bizonyosan nem volt nyelvbotlás, hisz a tudósítás szerint többször élt ugyanezzel a fordulattal. Szerinte ugyanis eddig 80 stratégiai megállapodást kötöttek, amelyek sorába a Tungsrammal immár 7 magyar vállalat tartozik, illetve a cég a 3. legnagyobb magyar tulajdonú vállalat. A Tungsram saját tudósítása szerint Szijjártó Péter a csoportot a harmadik legnagyobb „magánkézben lévő vállalatként” mutatta be.

Miközben a tudósítások következetesen Tungsramot, illetve Tungsram-csoportot említenek szerződő félként, értesülésünk szerint maga a társaság a hazai gyárak és szerződések tulajdonosa, a tavaly februárban újonnan alapított újpesti Tungsram Operations Kft. Áprilisban a GE Hungary Kft.-től ez a cég került át a Rohrerhof Menedzsment Kft.-hez, amely július óta a januárban alapított Tungsram Group Zrt.-é, amit a közvetlenül Jörg Bauer jegyezte Confluentia Holding alapított.

Az MTI tudósítása szerint Szijjártó Péter kifejtette: a multinacionális vállalatnak Magyarországon öt városban működnek gyárai, Budapesten, Nagykanizsán, Hajdúböszörményben, Zalaegerszegen és Kisvárdán. Észak-Afrikában és a Közel-Keleten továbbra is erős a márka, ami a Távol-Keleten és Délkelet-Ázsiában is azzá válhat; az Egyesült Államokat viszont külön kihívásnak nevezte. Hozzátette: a cég technológiai újításoknak kitett iparágban működik, ami miatt az állami Eximbank jelentős hitelt nyújtott a vállalatnak versenyképessége fejlesztéséhez. A Tungsram 1500 beszállítójából 670 magyar kis- és középvállalat – jegyezte meg. 

Jörg Bauer elnök-vezérigazgató felidézte: a világ egyes részein a Tungsram szó egyet jelent a minőségi lámpával, amit 123 év kiváló termékeivel és világszinten jó kereskedelmi kapcsolataival sikerült elérni. Megjegyezte: 100 országban vannak jelen, majdnem ötezer dolgozót foglalkoztatnak Magyarországon. Az MTI kérdésére közölték: az előzetes adatok szerint 2018-ban 300 millió dollár (mintegy 85 milliárd forint) árbevételt ér el a Tungsram-csoport.

Februárban a GE Lighting bejelentette, hogy eladja európai, közel-keleti, afrikai és törökországi üzletágát, valamint a globális autólámpa-ágazatát a GE egy korábbi felső vezetője, Jörg Bauer irányította cégnek – emlékeztet a csoport saját közleménye. Áprilisban a Tungsram Group tulajdonába kerültek a vállalat magyar egységei. Novemberben befejeződött a külföldi egységek csatlakozása: így a magyarországi központhoz 22 országban működő 23 leányvállalat csatlakozott. Így létrejött egy globálisan működő magyar vállalat. A Tungsram története azonban 1896, a vállalat elődje, az Egyesült Izzó megalapítása óta összefonódik Magyarországgal és az innovációval. Jelenleg 5 hazai városban működnek gyárai, és a cég itthon fektet kutatás-fejlesztési tevékenységbe is.

A Tungsram 2018 áprilisában magyarországi központú, innovatív, világszintű márkaként tért vissza a piacra a GE Lighting Emeat fényforrásüzletágának és világszintű autólámpa-ágazatának felvásárlásával. A 4500 alkalmazottat foglalkoztató vállalat termékeinek 95 százalékát külföldre szállítja és 100 nemzetközi piacon értékesíti - közli a vállalkozás.