Előfizetés

Korózs Lajos is feljelentést tett az MTVA székházánál történtek miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.07. 18:54

Fotó: Tóth Gergő
Az MSZP elnökségi tagja igazolta, hogy országgyűlési képviselő, mégis fizikai erőszakkal gátolták a belépését. Korábban többen, így a durván bántalmazott Varju László is tett jogi lépéseket.
A politikus a saját Facebook-oldalán osztotta meg a dokumentumot, amely szerint a Büntető Törvénykönyv alapján feljelentést tett ismeretlen tettes ellen csoportosan, fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak büntette miatt.

Korózs úgy fogalmazott: "2018. december 17. napján országgyűlési képviselőként, e minőségemet képviselői igazolvánnyal igazolva, közfeladatom ellátása során be kívántam lépni az MTVA székházába. Az épületbe történő belépésemet nagy számban, szervezetten jelenlévő fegyveres őrök fizikai erőszak alkalmazásával akadályozták."

A köztelevízió épületében történt botrány egyik új fejleménye volt az a napokban kiszivárgott felvétel, amelyről mi is írtunk: a 444.hu birtokába került videón az látszik, amint Varju László DK-s országgyűlési képviselőt fél tucat biztonsági őr vonszolja a földön és csavargatja a végtagjait.

Már Várkapitánysága is van a Miniszterelnökségnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.07. 18:21

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Két kft. összeolvadásából jött létre az új cég, amely több milliárd forinttal gazdálkodhat majd. Az egyik előd tevékenysége még az Állami Számvevőszék szerint is átláthatatlan volt.
Átalakította a budai Várnegyed területén zajló beruházásokat koordináló cégeket a Miniszterelnökség és megalapította a Várkapitányság Nonprofit Zrt.-t – írja a napi.hu a Céginfo.hu adataira hivatkozva. A 2018. december 31-én alakult cég a budai várbeli kormányzati beruházásokat is felügyelő Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft., valamint a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. összeolvadásából jött létre.

A Várgondnokság 1998 óta foglalkozott a Budavári Palotával és környezetében található állami tulajdonú műemlékingatlanok, így például a Várkert Bazár vagyonkezelésével, fejlesztésével, valamint az üzemeltetés egyes területeinek feladataival. A Várgondnokság és a Budavári Kft. egyaránt az Ybl Miklós tér 6. alatt üzemelt - a Várkapitányságnak is ez a központja -, mindkettőt Gyutai Csaba fideszes politikus, volt zalaegerszegi polgármester vezette - egyelőre nem tudni, hogy az összeolvadással miként alakult az ő sorsa.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök irodája már felköltözött a budai várba, így is hatalmas büdzsével gazdálkodhat majd az új Várkapitányság, hiszen a budai vár és a Várnegyed megújítását célzó tervre a 2019-ben is 10,63 milliárd forintot szánt a költségvetés. A Budavári Kft. tevékenysége amúgy még az Állami Számvevőszék szerint is átláthatatlan volt, a hivatal az állami tulajdonban lévő társaság 2013-2016-os tevékenységét vizsgálta és jelentésében megállapította: a közvagyonnal való felelős gazdálkodás nem volt biztosított, a cég a közzétételi kötelezettségének nem tett eleget, ezért tevékenysége nem volt átlátható.

Potencianövelő étrend-kiegészítőt vont ki a forgalomból a Nébih

MTI
Publikálás dátuma
2019.01.07. 17:06

Fotó: Nébih
Veszélyes gyógyszerhatóanyag-tartalma miatt megtiltotta az Eroton nevű potencianövelő étrend-kiegészítő forgalmazását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), egyúttal a fogyasztóktól is azonnali hatállyal visszahívja a terméket.
hivatal honlapján hétfőn közzétett tájékoztatás szerint a laboratóriumi vizsgálat tadalafilt és szildenafilt mutatott ki a férfiak számára kifejlesztett, potencianövelés elősegítésére szánt étrend-kiegészítőben, noha az nem tartalmazhatna gyógyszerhatóanyagot. A keringési és idegrendszeri problémákat okozó hatóanyagokat élelmiszerben felhasználni tilos, az ilyen készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött. A Nébih a készítményt forgalmazó Panda Vit Pharma Kft.-vel szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki, és csak akkor engedélyezi számára újra a forgalmazást, ha bebizonyítja a készítmény hatóanyag-mentességet.