Előfizetés

TAO-trükk: a Kúria cáfolja az MLSZ-t

Vas András
Publikálás dátuma
2019.01.07. 19:38
A taopénzek legnagyobb része a labdarúgásba került. A legtöbbet, 17,6 milliárdot az Orbán Viktor alapította felcsúti Puskás Akad
Fotó: NÉMETH ANDRÁS PÉTER
A szövetség köti az ebet a karóhoz, pedig a Kúria leszögezte: a TAO-adatok korlátozás nélkül megismerhetőek.
Négyszázezer forintot kér költségtérítésként a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) az általa kiadott úgynevezett TAO-igazolásokért a Transparency International Magyarországtól (TI), emellett a labdarúgó-szövetség titoktartási nyilatkozatot is alá akar íratni a szervezettel – írta meg az Átlátszó, s a cikk nyomán lapunk. A sportági szövetség annak ellenére köti feltételekhez a TAO-költések kiadását, hogy tavaly májusi döntésében a Kúria jogerősen kimondta: közvetett állami támogatásról, azaz közpénzről van szó, így az adatokat nyilvánosságra kell hozni. – Elvileg nem tudunk mit tenni, a törvény ugyanis nem szabályozza a közadatokkal kapcsolatban az utólagos költségfelszámolást – felelte megkeresésünkre Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója. – A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulhatunk, amiért sérül az alapvető jogunk, hogy megismerhessünk közadatokat, ilyen ügyünk amúgy több is akad, például a Magyar Államkincstárral kapcsolatban is megtettük. Ligeti Miklós hozzátette: az érintett szervezetek részéről egyre nagyobb fegyver a költségtérítés előírása az adatokért, a rendszer ugyanis alulszabályozott, így nyugodtan próbálkozhatnak, ezzel is elodázva a közadatok kiadását. – Miután nincs erre ennyi pénzünk, levélben kértük az MLSZ-től, engedje el a költségtérítést az adatokért – jegyezte meg a TI jogi igazgatója. – Emellett jeleztük, szerintünk a titkosítás ebben az ügyben értelmetlen, hiszen nem minősített adatokról van szó. A támogatási igazolásokon ugyanis a támogatási összeg, a támogatott sportszervezet, a támogató cég, valamint annak adó- és számlaszáma szerepel. Utóbbi kettő nyilvános, az e-cégjegyzékben is fellelhető adat, az első hármat pedig a Kúria döntése tette nyilvánossá. A szövetség az év végén válaszolt, s ragaszkodott mindkét feltételhez. Ezek alapján Ligeti Miklós 
cinikus kekeckedésnek nevezte az MLSZ lépését,

szerinte egyértelmű: a milliárdokból gazdálkodó szövetségnek bizonyosan nincs szüksége a tőlük kért 400 ezer forintra, s csak azért élnek a lehetőséggel, hogy elnyújtsák a hozzáférés lehetőségét az adatokhoz. Megkerestük az MLSZ-t, amely kérdéseinkre nem válaszolt, csak egy közleményt adott ki. Ebben az állították: indokolt a 400 ezres költségtérítés, a titkosításra pedig azért van szükség, mert különben személyes adatok is nyilvánosságra kerülhetnek. Ez utóbbiról egészen más álláspontja van a Kúriának. Lapunk érdeklődésére a Kúria úgy reagált: az ítéletet a másodfokú bíróság által megszabott tartalommal kell végrehajtani. A verdiktben pedig az olvasható: „a támogató kizárólag jogi személy lehet, így a személyes adatok védelméhez fűződő alapjog a jelen esetben nem vehető figyelembe”, és az Alaptörvény alapján 
„a kedvezményre jogosultak adatai olyan közérdekű adatok, amelyek korlátozás nélkül megismerhetőek”.

Jókora havazásra van kilátásunk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.07. 19:11
Illusztráció Fotó: Németh András Péter
Hétfő este éri el az országot a csapadékzóna, a következő napokban lesz, ahol 20 centi friss hó is hullhat.
Hétfő estétől Nyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és a Dunántúlon egyre többfelé veszi kezdetét havazás, de a nyugati tájakon átmeneti ónos eső is előfordulhat - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. A Tiszántúlon eközben kedd reggelig még maradhatnak gyengén felhős, derült tájak is. A déli, délnyugati szél többnyire mérsékelt marad. Hajnalra a nyugati országrészben -1, -7 fokig, a középső területeken és Keleten pedig -8, -12 fokig hűl a levegő, de a derült, hóval borított területeken ennél több fokkal hidegebb is lehet.

A havazás keddre az egész országra kiterjed, ám elsősorban a Dunántúlon, majd a Duna-Tisza közének nyugati tájain átválthat havas esőbe, esőbe, de néhol átmeneti ónos eső sem kizárt. Várhatóan élénk, néhol erős lökések kísérik majd a déli, délnyugati szelet, amely elsősorban az Alföldön időnként a havat is hordhatja.

A várható friss hó mennyisége az ország déli felén 5 cm alatt, az északi felén 5 cm fölött várható. Az Észak-Alföldön, az Északi-középhegység előterében és a Dunántúl északkeleti felén kb. 5-10 cm-re lehet számítani. Komárom-Esztergom és Nógrád megyében, valamint Pest megye északi részén lesz a legtöbb hó. Ezeken a területeken 10-15 cm közötti friss hóréteg valószínű holnap éjfélig, a hegyekben (pl. Börzsöny) 15 cm fölötti is várható.

Korózs Lajos is feljelentést tett az MTVA székházánál történtek miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.07. 18:54

Fotó: Tóth Gergő
Az MSZP elnökségi tagja igazolta, hogy országgyűlési képviselő, mégis fizikai erőszakkal gátolták a belépését. Korábban többen, így a durván bántalmazott Varju László is tett jogi lépéseket.
A politikus a saját Facebook-oldalán osztotta meg a dokumentumot, amely szerint a Büntető Törvénykönyv alapján feljelentést tett ismeretlen tettes ellen csoportosan, fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak büntette miatt.

Korózs úgy fogalmazott: "2018. december 17. napján országgyűlési képviselőként, e minőségemet képviselői igazolvánnyal igazolva, közfeladatom ellátása során be kívántam lépni az MTVA székházába. Az épületbe történő belépésemet nagy számban, szervezetten jelenlévő fegyveres őrök fizikai erőszak alkalmazásával akadályozták."

A köztelevízió épületében történt botrány egyik új fejleménye volt az a napokban kiszivárgott felvétel, amelyről mi is írtunk: a 444.hu birtokába került videón az látszik, amint Varju László DK-s országgyűlési képviselőt fél tucat biztonsági őr vonszolja a földön és csavargatja a végtagjait.