Előfizetés

400 ezer forintot és titoktartási szerződés aláírását akarja az MLSZ a tao-dokumentumok kiadásáért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.07. 11:13

Fotó: Molnár Ádám
A Kúria ítélete alapján közérdekű adatokról van szó, melyet kötelező kiadniuk, de a Csányi Sándor vezette szövetséget ez nem hatotta meg.
Hiába nyert már a Kúrián is pert a Transparency International Magyarország (TI) tavaly a sportszövetségek ellen, az általuk kezelt TAO-adatok megszerzéséért, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) ennek ellenére sem akarja kiadni azokat. Mint az Átlátszó írja: az MLSZ 400 ezer forint költségtérítést követel a TI-tól, és titoktartási nyilatkozatot akar aláíratni a korrupcióellenes civil szervezettel.
A tao-rendszer bevezetése óta - vagyis, mióta a cégek a társasági adójuk (tao) egy részét egyenesen egy általuk kiválasztott látványcsapatsport vagy kulturális egyesületnek küldhetik. A sport-tao legnagyobb része, több száz milliárd forint került az MLSZ gondozásába.
A szövetségen keresztül pedig a felcsúti Puskás FC kapta a legtöbb közpénzt.

Évekig nem lehetett tudni, hogy melyik csapatba melyik cég mennyi TAO-támogatást irányított, és a csapatok mire költötték ezeket az összegeket. A kormány végig azzal érvelt, hogy ez nem közpénz, 2018-ban azonban a legfelsőbb bírósági szerv, a Kúria is kimondta, hogy mivel a tao az ország adóbevételeit csökkenti, az közvetett állami támogatás, tehát közpénz. Ebből az következik, hogy nyilvánosságra kell hozni a vele kapcsolatos adatokat.
Arról konkrétan 2018 májusában döntött a Kúria, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetségnek is ki kell adnia a kapcsolódó dokumentumokat. 2018. december elején az MLSZ arról tájékoztatta a TI-t, hogy a Kúria ítélete értelmében 40 000 oldalnyi támogatási igazolást kell kiadniuk, ez pedig oldalanként 10 forint anyagköltséggel és munkaerőigénnyel is jár. De ez nem minden:
az MLSZ azt is akarja, hogy a TI írjon alá egy titoktartási nyilatkozatot a közérdekű adatok kezelésével kapcsolatban.

"Az MLSZ kicsinyessége különösen annak fényében visszás, hogy a labdarúgó ágazatba eddig közel 230 milliárd forint összegű TAO-támogatás érkezett" - fogalmazott ezzel kapcsolatban a TI jogi igazgatója, Ligeti Miklós. Ligeti szerint talán a támogatási igazolásokon található számlaszámokat és adószámokat tekinti személyes és védett adatnak a szövetség. Ám ennek nincs jelentősége: a társasági adóalanyok cégek, számlaszámuk és adószámuk egyébként is nyilvánosan elérhető adat.
Az Átlátszótól egyébként tavaly az MLSZ 2,5 millió forintot kért a támogatási igazolásokért, majd végül per nélkül és ingyen kiadta a NER erős embereinek tulajdonában lévő focicsapatok (Felcsút, Fradi, Kisvárda, Mezőkövesd, Videoton) 2015 és 2017 közti tao-igazolásait.

Karácsony tiltaná Zuglóban a rabszolgatörvény alkalmazását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.07. 10:02

Fotó: Draskovics Ádám
Állásfoglalást kényszerítene ki a túlóratörvényről Tarlós Istvánból is Karácsony Gergely, aki magabiztosan készül a főpolgármester-választásra.
Zugló is megtilthatja nemsokára a rabszolgatörvény alkalmazását - Karácsony Gergely a hvg.hu-nak. "A soron következő zuglói képviselő-testületi ülésen én is be fogok terjeszteni egy hasonló javaslatot" - nyilatkozta Botka László kezdeményezése kapcsán, aminek lényege, hogy az önkormányzatok bojkottálják a túlóratörvény alkalmazását.
"És állásfoglalást fogunk kikényszeríteni Tarlósból is, derüljön ki, ő kinek az oldalán áll: a »gazdái« vagy a budapestiek oldalán"

- tette hozzá Karácsony. Szerinte az önkormányzati intézményeknél az is általános, hogy a vezetők a túlórapénzek kifizetése helyett azokat a bértartalékba rakják, hogy aztán ők oszthassák el. Ezért Karácsony szeretné azt is, "ha olyan iránymutatást is adnánk az intézményvezetőknek, hogy a túlórát ki kell fizetni", mégpedig túlórapénzként, és nem más jogcímen.
Horváth Csabáéhoz és Puzséréhoz hasonló PR-szlogennel nem készül Karácsony: "az ingyen-BKV nem realitás, de a díjakat jelentősen csökkenteni kell, miközben a közösségi közlekedés presztízsét növeljük. A Sétáló Budapest filozófiájában rokonszenves, de ebben nem merülhet ki egy fővárosi program. Mert a séta nem csak közlekedési kérdés, nagyon rossz a városszerkezet is" - fogalmazott az interjúban. Programját szakmai szervezetek és a budapestiek bevonásával kívánja összerakni. Karácsony emberközpontú, zöld Budapestben gondolkozik, és annyira magabiztos, hogy mint fogalmazott:
"én háromszor vállalom, hogy megméretem magam. Mind a hármat meg is fogom nyerni".

Zuglói polgármesterként a szociális gondoskodás és a közösségépítés terén elért eredményeire a legbüszkébb, illetve a felújított óvodákra, bölcsődékre és közparkokra.
Az EP-választásról azt mondta el Karácsony: listavezető nem lesz, és ez az ő döntése volt. "Főpolgármesterként nekem nemcsak az ellenzéki, hanem adott esetben fideszes szavazókat is kell képviselnem. Erre a szerepre tudatosan készülök" - fogalmazott. A Párbeszéd társelnöke arra is készül, hogy az ellenzéki egység az EP-választás után alakul ki. Mint elmondta,
"szombaton a Kossuth téren én azt láttam, hogy a választóknál már van egység. Azt majd én intézem, hogy a pártoknál is legyen."

Negyed évet már biztos késik a 3-as metró felújítása, a költségek 230 milliárd fölött járhatnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.07. 08:14
3-as metró - Illusztráció
Fotó: Népszava
Annak megkezdése előtt még 100 milliárd forinttal olcsóbbnak tűnt a metrófelújítás. 2022-re fejeződhetnek be a munkálatok a teljes vonalon.
2017. novemberében kezdődött a 3-as metró északi, Lehel tér és Újpest-Központ közötti szakaszának felújítása. Akkor azt ígérték, a rekonstrukció egy évig tart majd, vagyis 2018. novemberében befejeződik, ám ez nem így alakult - írja a hvg.hu. A műszaki átadás-átvétel a szakasz felújításának befejezése után, várhatóan 2019. január végén kezdődhet meg, majd a sikeres próbaüzem lefolytatása után következik a hatósági forgalomba helyezési eljárás, mondta el a lapnak a BKK. Vagyis az Újpest-Központ – Dózsa György út állomások közötti szakasz felújítása legalább két hónapos késésben van.
A felújítás során a következő szakasz a déli, azaz Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér közti lesz. Ahogy a középső (Lehel tér – Nagyvárad tér) szakaszé, úgy a délié esetében is még folyamatban vannak a közbeszerzési eljárások.
A déli szakasz befejezése után, várhatóan 2020 második felében kezdődhet meg az utolsó szakasz modernizálása. A teljes metróvonal megújítása a tervek szerint 2022 végére fejeződik be.
A metrórekonstrukció végösszege 234 milliárd forintra is rúghat. Mivel a középső és a déli szakaszra a közbeszerzési eljárások még folyamatban vannak, így azok tervezett költségét még nem árulhatta el a BKV. Ám az biztos, hogy az EU mintegy 154 milliárd forinttal támogatja a metrófelújítást, és novemberben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is bejelentette a keret 80 milliárdos bővítését. A költségeket nem kis mértékben növelik a kormányközelinek tudott vállalkozások árajánlatai, Tarlós Istvánt már a felújítás kezdete előtt is csak egy hajszálnyi választotta el, hogy kimondja a kartellezés vádját. Akkor még 100 milliárd forint közpénzzel alacsonyabb költségekről volt szó.