Egert is eléri a stadionépítési láz: 1,5 milliárdból készül az új sportközpont

Publikálás dátuma
2019.01.08 17:25
A Szentmarjay Tibor Városi Stadion Egerben
Fotó: Németh András Péter
Az utóbbi évek sportberuházásainak egyik nagy haszonélvező cége nyerte el a munkát. Az Eger SE tavaly még a megyei osztályban szerepelt.
A stadionépítésekkel kapcsolatos hírekből jól ismert Pharos 95 Sportpályaépítő Kft.-t hirdették ki nyertesnek az Észak Sporttelep Edzőközpont kialakítására, tervezésére és kivitelezésére kiírt pályázaton - tudósít a 24.hu.  A munka várhatóan nettó 1,523 milliárd forintba kerül majd. Azért csak várhatóan, mert a Pharos részt vesz a kispesti Bozsik Stadion régóta húzódó építésében is, amely az eredetileg tervezett 5 milliárd helyett 11,7 milliárd forintból épül.

Az említett összegből egy új edzőközpontot kell létrehozni a régi helyén, ami jelenleg mindössze egy irodából, öltözőblokkból és egy 400 férőhelyes mobil lelátóból, valamint több kiszolgálókonténerből, illetve 2 nagy méretű és 3 kis méretű labdarúgópályából áll. Az ajánlatkérő szerint a jelenlegi épületi infrastruktúra nem tudja kielégíteni a sportpálya ideális használatához szükséges feltételeket, emiatt döntött a rekonstrukció mellett. Elbontják a meglévő épületet és konténereket, és a centerpályától nyugatra eső területen fogják kialakítani az új, 1276 négyzetméteres épületet, amely 272 fő befogadására alkalmas épített lelátóval rendelkezik. Az új épület építése mellett tervben van a teljes sporttelep korszerűsítése is, amely magában foglalja a közművesítést, térvilágítás, a tereprendezést, és parkosítást.

A város labdarúgó csapata, az Eger SE a 2012/13-as idényben még az NB I-ben szerepelt, azóta egészen a megyei osztályig süllyedt, majd a mostani szezonra sikerült visszajutnia az NB III-ba. Az együttes jelenleg a harmadosztály keleti csoportjának 11. helyén áll.

A 24.hu emlékeztet, a Felcsúton is telephellyel rendelkező Pharos a kormány stadionépítési lázának egyik nagy haszonélvezője: 930 millióért szálltak be a békéscsabai stadion felújításába, részt vettek a dél-pesti utánpótlás-nevelési centrum több mint 3 milliárdos fejlesztésében, de a Pharos bomba üzletét emlegetették az NB II-es pályák fűtésének kötelezővé tétele mögött is. A cég egyik tulajdonosa, Végh Gábor egész alakos Puskás Ferenc-szobrot adományozott a felcsúti akadémiának, amelyben az ő munkájuk is benne van, az ottani műfüves pályát építették. Végh 2012-ben egy VIP-páholyból nézte a Videoton-Debrecen meccset Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Videóüzenetekkel tiltakoznak a szülők az állami tankönyvek ellen

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Emmi szerint azonban „1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”.
Elégedetlen az állami tankönyvek minőségével, ezért videóban tiltakozik a Szülői Hang. A szülőkből álló szervezet január óta akciózik, és arra próbálják felhívni a többi szülő figyelmét, hogy a következő tanévtől a magánkiadók könyveinek jelentős része lekerül a választható tankönyvek listájáról. Az RTL Klub híradójában elhangzott, hogy eddig majdnem 3900-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. A céljuk az, hogy rávegyék a szülőket arra: akár saját pénzből, de a jobb tankönyveket vegyék meg.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a csatorna megkeresésére közölte, hogy szerintük a Szülői Hang véleményét nem lehet reprezentatívnak tekinteni.
„1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”
– fogalmaztak.
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: tudomása szerint a PDSZ-szel nem folytak tárgyalások, „érdemi tárgyalások egyébként általában nem folynak érdemi kérdésekben”.

Magyar állampolgár lett az amerikai tiszteletes, aki miatt összeveszett Trump és Erdogan

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:09
Andrew Brunson tiszteletes
Fotó: AFP/ ROBERTO SCHMIDT
A lelkipásztor a washingtoni magyar nagykövetségen tette le az állampolgársági esküt.
Magyar állampolgár lett az amerikai Andrew Brunson tiszteletes – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a washingtoni magyar nagykövetség. A tiszteletes, akinek nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 2016 őszén Törökországban letartóztatták, ünnepélyes keretek között tette le az állampolgársági esküt a washingtoni magyar nagykövetségen. Az észak-karolinai presbiteriánus lelkész feleségének a dédapja volt magyar: Csopják Attila pénzügyminisztériumi tisztviselőként dolgozott, és a magyarországi baptista egyház első elöljárója volt 1906 és 1908 között. Andrew Brunson többször járt már Magyarországon, és gyermekei is magukénak vallják a magyar örökséget. A lelkipásztor évtizedeken keresztül a törökországi Izmirben élt, ahol kis protestáns templomot is létrehozott. 2016 októberében, a Recep Tayyip Erdogan elnök elleni törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le. Azzal vádolták meg, hogy az Egyesült Államok javára kémkedett, és segítette a puccskísérlet hátterében sejtett, amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen prédikátor mozgalmát. 2017-ben a török államfő azt javasolta, hogy szabadon bocsátja a tiszteletest, ha Washington kiadja Ankarának a Pennsylvaniában élő Fethullah Gülent. Az amerikai kormány ezt visszautasította, és Donald Trump az amerikai–török viszony egyik sarkalatos kérdésévé tette a lelkipásztor szabadon bocsátását. Washington Törökország elleni szankciókkal érte el, hogy 2018 októberében szabadon engedték Andrew Brunsont. A tiszteletest és feleségét akkor Donald Trump elnök is fogadta a Fehér Házban.
Szerző