Jogilag aggályos, etikailag elfogadhatatlan – tiltakoznak az akadémikusok az MTA helyzete miatt

Publikálás dátuma
2019.01.09 12:56

Fotó: Népszava
Nyilatkozatban fejezte ki súlyos aggodalmát a Stádium 28 Kör az MTA kutatóintézeteinek jelenlegi szervezeti és finanszírozási helyzetével kapcsolatban.
A dokumentumban felidézték, hogy az MTA kutatóintézeteinek működési költségét átcsoportosították az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) keretébe, és az MTA vezetése és az ITM minisztere, Palkovics László közötti tárgyalások során mindeddig nem vált világossá, hogy milyen konkrét célok érdekében történt az átcsoportosítás. 2018. decemberében kiderült, hogy az ITM-hez átcsoportosított költségvetésből Palkovics döntése alapján az MTA kutatóintézetei csak a 2019-es év első negyedévére szükséges alapfinanszírozást kapják meg.  „Ráadásul az ITM ezt a támogatást is csak részlegesen, csakis a munkabéreket fedező részben biztosítja, a dologi költségeket az intézeteknek meglévő (?) tartalékaikból lenne szükséges fedezni. Így az intézetek működése bizonytalanná válik, gyakorlatilag ellehetetlenül. Szakértői vélemények szerint, még ha az MTA saját hatáskörben esetleg képes is lenne megoldani az innovációs miniszter által visszatartott támogatás átmeneti pótlását, ez jogilag aggályos és a felelősséget az MTA vezetésére, illetve az intézeti vezetőkre terheli” – olvasható a nyilatkozatban.  
Az MTA kutatói által alapított 65 tagú szervezet hangsúlyozta, hogy ezek a tényezők – elsősorban az intézeti szerkezet és a működés finanszírozásának bizonytalan helyzete – az MTA intézeteiben folyó kutatómunkára máris súlyosan negatív hatást gyakorolnak, a kutatók elbizonytalanodását és elvándorlását idézik elő. Ezért – mint írták – a Stádium 28 Kör tagjai az ITM vezetése által kialakított helyzetet
nemcsak jogilag aggályosnak, de tudománypolitikailag és etikailag is elfogadhatatlannak tartják, ezért tiltakozásukat fejezik ki.

A Stádium 28 Kör

A Stádium 28 Kör – saját megfogalmazásuk szerint – az MTA köztestületi tagjaiból alakult társadalmi fórum, amelyet azzal a szándékkal hozott létre az MTA tudósainak egy csoportja, hogy minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak a hazai társadalmi viszonyokkal kapcsolatos tudományos igényű vizsgálatok eredményei és a torzulások lehetséges orvoslására születő javaslatok. Tevékenységük a problémák feltárására, majd a közvélemény számára történő bemutatására irányul, miután számos olyan jelenséget észlelnek, amely súlyosan korlátozhatja Magyarország közép- és hosszútávú fejlődését. Alapítói tagjai között van mások mellett Csányi Vilmos, Ferge Zsuzsa, Mellár Tamás és Radnóti Sándor. Olyan tudósok is tagjai a körnek, mint például Bazsa György, a Magyar Rektori Konferencia korábbi elnöke, Csaba László közgazdász, Gyáni Gábor történész, Marosi Ernő művészettörténész.

Frissítve: 2019.01.09 13:51

Gyorsan adtak még 57 milliót a kormányzati taxizásra

Publikálás dátuma
2019.03.26 11:18

Fotó: Népszava/ Vajda József
A City Taxi úgy kötött új szerződést a minisztériumi dolgozók szállítására, hogy még élt a korábbi megállapodásuk is. Most a régi szerződés értékét módosították.
Egyre drágább mulatságnak tűnik, hogy a minisztériumi alkalmazottak közpénzből taxiznak: az mfor.hu csak két napja írta meg, hogy a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF)  208 milliós szerződést kötött 24 hónapra a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel miközben még élt a régi, elvileg 2019. november elsejéig érvényes megállapodásuk is.
Most viszont a régi szerződés árát módosították, március 12-én – vettük észre az uniós közbeszerzési értesítőben  
228, 6 millióra drágult az eredetileg 171,6 millió forint értékű szolgáltatás, a felek pedig előre nem látható okokra – többek között a növekvő munkaigényre és a hatóságilag emelt tarifákra – hivatkoztak.
Az ügyben nem csak az furcsa, hogy a KEF két, egymást időben is fedő szerződést köt ugyanarra a szolgáltatásra, de az is, hogy a régebbi szerződés, megnevezése szerint a 2016-2018 közötti időszakra szólt, mégis 2017 februárjában, legfeljebb 33 hónapos időkerettel kötötték meg. 

Megvan a Figyelő új főszerkesztője

Publikálás dátuma
2019.03.26 11:11

Fotó: Népszava/ Szalmás Péter
Deák Bálint váltja Lánczi Tamást a poszton.
„A Mediaworks Hungary Zrt. döntése alapján a Figyelő főszerkesztője március 26-tól Deák Bálint lett. Deák Bálint emellett maradt a Világgazdaság főszerkesztője is” – közölte a Figyelő. A közleményben azt írják, hogy Lánczi Tamás közös megegyezéssel távozik. „Lánczi Tamás 2017 februárjában vette át a Figyelő vezetését, működése alatt a lap mind tartalmilag, mind formailag megújult. A modern megjelenésű és sokoldalú hetilap az elmúlt években a hazai lappiac kiemelkedő tagjává vált. Számos sikeres konferencia és kiadvány fűződik ehhez az időszakhoz, mint például a megújult Top200 gálasorozat, a BÉT50 kiadvány, a Figyelő - Felsőoktatási Rangsor és egy sor más kezdeményezés” – teszik hozzá.