Előfizetés

Megdőlt a magyarországi áramfogyasztás rekordja

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.01.09. 12:50
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A tél eddigi leghidegebb napján, kedden mérték a valaha volt legnagyobb rendszerterhelést.
Kedden megdőlt az áramfogyasztás rekordja Magyarországon - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szerdán az MTI-vel. A beszámoló szerint a negyedórás átlagteljesítmény csúcsértéke 6884 megawatt volt, amely a valaha mért legnagyobb rendszerterhelési adat Magyarországon. A korábbi csúcsot, 6869 megawattot tavaly december 19-én mérték. A portfolio cikke szerint amíg akkor  az év végi hajrá, a hideg időjárás és az ünnepi díszkivilágítás voltak a rekord fő okai, addig a mostani új csúcs már egyértelműen az alacsony külső hőmérséklettel hozható összefüggésbe. A mostani télen kedden mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet Magyarországon, hajnalban Vásárosnaményban mínusz 18,6 Celsius-fokig hűlt le a levegő.

Kósa Lajos Vadai Ágnesnek:"nyugodtan beszélhet, attól még se igaza nem lesz, se okosabb nem lesz"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.09. 12:30
Fotó: Molnár Ádám
Kivonult a honvédelmi és rendészeti bizottság üléséről az MSZP és a DK, miután a kormánypárti többség nem szavazta meg, hogy minisztereket hallgassanak meg az MTVA-nál történtekkel, a Gruevszki-üggyel és Orbán Viktor repülőútjaival kapcsolatban.
A két ellenzéki párt napirend-kiegészítésként szerette volna felvenni az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága mai ülésére a miniszteri meghallgatásokat, azonban a testület fideszes, illetve KDNP-s tagjai ezt leszavazták. Az ülést a Demokratikus Koalíció élő Facebook-videóban is közvetítette; ebből kiderül, hogy Kósa Lajos elnök nem hallgatta meg az ellenzéki képviselőket, Vadai Ágnesnek pedig egy ízben azt a kormánypárti politikusoktól korábbról már ismerős megjegyzést tette, hogy "nyugodtan folyamatosan beszélhet, attól még se igaza nem lesz, se okosabb nem lesz." 
Az atv.hu beszámolója szerint Vadai Ágnes (DK) és Harangozó Tamás (MSZP) azt akarták elérni, hogy a bizottság
  • hallgassa meg a belügyminisztert és az országos rendőrfőkapitányt az MTVA épületében ellenzéki képviselőket ért erőszakkal és a rendőri intézkedés elmaradásával kapcsolatban
  • hallgassa meg a belügyminisztert, a külügyminisztert, az országos rendőrfőkapitányt és a bevándorlási hivatal vezetőjét Nikola Gruevszki börtönre ítélt, volt macedón miniszterelnök Magyarországra szöktetésével összefüggésben
  • hallgassa meg a honvédelmi minisztert azokkal a honvédségi repülőgépekkel kapcsolatban, amelyeket Orbán Viktor rendszeresen saját luxusutazásaira használ.
A kormánypárti tagok elutasították a fenti ügyek napirendre vételét, így Vadai és Harangozó tiltakozásul elhagyták a termet. Később közleményben úgy fogalmaztak, "az nem parlamentarizmus, ahol a kormány mondja meg, hogy miről lehet beszélni és miről nem. Történelmi szégyen, hogy 2019 Magyarországán a két és fél millió magyar választópolgárt képviselő ellenzéki képviselők kérdéseket sem tehetnek fel a hatalomnak. Ma sem minket, hanem két és fél millió magyart köpött szembe az Orbán-rendszer. Ehhez nem fogunk asszisztálni, ezért kivonultunk a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság mai üléséről".

Négy céggel tárgyal a szakszervezet, hogy ne vezessék be a rabszolgatörvényt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.09. 12:12

Fotó: Népszava
A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének közlése szerint az érintett munkáltatókkal megállapodás közeli állapotban vannak.
Már négy céggel tárgyal a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) arról, hogy ne vezessék be a rabszolgatörvény néven elhíresült törvénymódosítást. A KASZ közleménye azt tartalmazza: a törvény aláírását követően egyeztetéseket kezdett a munkáltatókkal a konfliktus elkerülése érdekében. Ennek köszönhetően
már négy munkáltatóval megállapodás közeli állapotban vannak.

Hangsúlyozták, hogy a céljuk olyan megállapodások megkötése, amelyben az érintett munkáltatók garantálják, hogy nem alkalmazzák az elfogadott módosításokat, illetve ha a munkavállaló szeretné a számára lehetővé tett további 150 órát felhasználni, azt a KASZ felügyeletével teheti meg. Ez utóbbira azért van szükség, hogy meggyőződjenek arról, a kérése valóban önkéntes alapokon nyugszik – tették hozzá.
„Bízunk abban, hogy a bizonytalanság és a feszültség helyett mindenki belátja, hogy mi az érdeke, és így az ágazatban visszatérhetünk a nyugodt, értékteremtő munkához” – fogalmazott a KASZ.

A kormánypárti Magyar Idők szerdán számolt be arról, hogy a Tesco Globál Áruházak Zrt. lehet az első multinacionális vállalat, amely megállapodásban vállalja, hogy az elkövetkező két évben nem alkalmazza a túlóratörvény által megengedett 400 órás munkaidőkeretet áruházaiban. Ez a cég több mint 16 ezer munkavállalóját érintheti. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) által tett javaslatot a cég vezetői jelenleg mérlegelik.