Még több hó jön, borús marad az idő

Publikálás dátuma
2019.01.09. 16:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A szárazabb léghullámok csütörtök estére érkeznek, addig viszont maradnak a hózáporok és elszórt ónos esők.
Reggelig többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán átmenetileg, főként a középső országrészben szakadozhat fel a felhőzet. Elszórtan várható havazás, kezdetben nyugaton, délen havas eső, eső, néhol ónos eső is lehet.
Csütörtökön délen, délkeleten sok lesz a felhő, másutt erősen és közepesen felhős területek és időszakok egyaránt lesznek. Észak-, északkelet kivételével elszórtan valószínű havazás, hózápor. Szerdán többnyire mérsékelt marad a légmozgás, majd csütörtöktől megélénkül, többfelé meg is erősödik az északi, északkeleti szél, északkeleten néhol hófúvás is lehet.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -8 fok között alakul, a szélcsendes, havas, átmenetileg kevésbé felhős tájakon hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön -2 és +2 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában

Európa középső része fölött többközéppontú ciklon helyezkedik el. Hatására itt többnyire erősen felhős az ég, és több helyen havazik, de a ciklon nyugati oldalán helyenként eső, havas eső, néhol ónos eső is előfordul. Sekély ciklon okoz felhős, csapadékos időt a Fekete-tenger keleti medencéjének térségében. Ugyanakkor Nyugat-Európa időjárását anticiklon alakítja, területén felhős, párás és kevésbé felhős területek és időszakok egyaránt előfordulnak, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Az Ural előtere fölött is magasnyomású zóna található, arrafelé túlnyomóan borult az ég, helyenként havazik.
A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északkeleti felén általában -2 és -8, az Észak-Ural előterében néhol -10, -20 fok között változik. Észak- és Közép-Európa területén enyhébb az idő, itt általában -2 és +7 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A legmelegebb a Pireneusi-félsziget déli vidékén van, ahol a kora délutáni órákra 15, 19 fok közé melegszik fel a levegő.
Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé kissé szárazabb, hidegebb léghullámok érkeznek, kevesebb helyen valószínű havazás.
Témák
időjárás

Vége a kálváriának: hárommilliárd forintért megvette az állam a Golgotát

Publikálás dátuma
2019.01.09. 16:21

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
A kormány jó ideje próbálta meggyőzni a tulajdonost, hogy "minden körülmények között érdemes megállapodni a magyar állammal." Ezzel Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának mindhárom darabja magyar kézen van.
Véget ért a Golgota kálváriája, a magyar kormány 3 milliárd forintért megvette Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtőtől Munkácsy Mihály festményét - ezt Gulyás Gergely kancelláriaminiszter jelentette be mai kormányülés szünetében, tudósít az atv.hu. A kép a debreceni Déri Múzeumba kerül majd, Munkácsy Krisztus-trilógiájának másik két darabja mellé: az Ecce homo című festmény a múzeum tulajdonában van, míg a Krisztus Pilátus előtt című alkotás korábban a kanadai Art Hamiltoné volt, de az MNB 2015-ben megvette.   
A trilógia másik két tagja Debrecenben
Fotó: Bognár Tibor / AFP/Photononstop
A Golgota megvásárlása régóta a kormány napirendjén volt. A Magyar Nemzeti Bank 2015-ben 6 millió dollárt (átszámítva mintegy 1,7 milliárd forintot) ajánlott a képért, Pákh Imre viszont ennek az összegnek a másfélszeresét (kicsivel több, mint 2,5 milliárdot) kért, miután pedig megszakadt a párbeszéd a felek közt, a tulajdonos bejelentette, elviszi a képet Debrecenből. Azonban a nemzeti örökségvédelmi központ védetté nyilvánította a festményt, megakadályozva ezzel, hogy Pákh  külföldre szállíthassa a Golgotát. Az intézkedést akkor Lázár János kancelláriaminiszter azzal indokolta: „Szerettük volna Pákh urat meggyőzni ezzel a barátságos lépéssel is, hogy minden körülmények között érdemes megállapodni a magyar állammal”, "zsarolni nem hagyjuk magunkat!".
Pákh Imre a Golgota védetté nyilvánítása elleni per tárgyalásán 2016 szeptemberében
Fotó: Molnár Ádám
Szerintem meg fogunk tudni egyezni - ezt már Gulyás Gergely mondta tavaly júniusban az egyik kormányinfón az ATV kérdésére, miszerint megvásárolja-e az állam Munkácsy Golgotájat Pákh Imrétől.  Azt, hogy a festmény előbb-utóbb úgyis a magyar államhoz kerül, legkésőbb Gulyás Gergely egyik akkori mondata után lett egyértelmű: "A miniszterelnök úr határozott szándéka, hogy szeretnénk megvásárolni a képet” - mondta sokat sejtetően a miniszter. Nos, az alku most, 3 milliárd forintos áron, ami egyébként a Pákh által 4 éve kért összegnél valamelyest magasabb, meg is köttetett.
Szerző

Megszerezte a DK a Miniszterelnökség és a Gundel szerződését

Publikálás dátuma
2019.01.09. 15:32

Fotó: Varju László Facebook oldala
A várbeli luxus-menzára is betértek a párt képviselői, akik minden iskolában és kórházban Gundel-minőségű ételeket akarnak látni.
Már megpróbált bejutni a Miniszterelnökség épületébe kedden a DK két politikusa, Varju László alelnök és Gréczy Zsolt frakciószóvivő, miután kiderült, az ottani menzát a Gundel Étterem működteti, és egy menü 850 forintba kerül. A bejáratnál egy miniszteri biztos, Fodor Gergely várta őket, derül ki az MTI beszámolójából. Fodor felel a várbeli kormányzati beruházások koordinálásáért, és a frissen megalakított Várkapitányság igazgatósági tagja. A látogatáshoz 72 órával korábban be kell jelentkezniük, közölte velük a miniszteri biztos. A szerződést pedig közérdekű adatigénylés útján kérhetik ki. 
Szerdán a két ellenzéki politikus újra megjelent az épületnél, arra hivatkozva, hogy képviselőként nem kell korábban bejelentkezniük a belépéshez. Ismét Fodorral találták szembe magukat, aki - bár adatigénylés még nem érkezett hozzá - ezúttal átadta a Miniszterelnökség és a Gundel szerződését. Egyúttal kinyomtatott étlapokon bemutatta:
  • az Országházban 780,
  • a Képviselői Irodaházban 650-770,
  • a Miniszterelnökség menzáján 850 forintba kerül a napi menü.
Az Országházban és a Képviselői Irodaházban nem a Gundel Étterem főz - értékelte az étlapot Gréczy Zsolt. Egyúttal kérte, hogy
ne hasonlítsák össze azokat az adminisztratív dolgozókat, akiknek például a Képviselői Irodaház a munkahelyük, azokkal, akik a Miniszterelnökség menzáján étkeznek.

Fodor Gergely válaszként a luxusétterem által fizetett magas bérleti díjat emlegette: kiderült, a Gundel havi 2,5 millió forint körül fizet. A miniszteri biztos ezután meghívta Varjut és Gréczyt a menzára, akik így bementek az épületbe. Mikor ismét kijöttek, Gréczy Zsolt újságíróknak elmondta, hogy
két menüt vásároltak, amit ételhordóban elhoztak és elvisznek az Iványi Gábor lelkész által vezetett Oltalom Karitatív Egyesületnek.

Hozzátette, később vissza szeretnének menni, hogy a Miniszterelnökség többi részét is megnézzék. Varju László jelezte, a DK kedden benyújtott egy törvényjavaslatot azt kezdeményezve, hogy minden iskolában és kórházban "Gundel minőségű" ételeket szolgáljanak fel.

Nehéz elképzelni, hogyan érheti meg

A Gundel, mint most kiderült, évente 30 millió forintot fizet bérleti díjként. Ami számításaink szerint azt jelenti, hogy – havi húsz munkanappal és 850 forintos menüárral kalkulálva – 150 ebédet kellene eladni naponta ahhoz, hogy legalább a bérleti díj visszajöjjön. És akkor még nem beszéltünk az alapanyagok áráról, a dolgozók béréről, az egyéb kiadásokról.
A lapunknak adott korábbi tájékoztatás szerint a Várnegyedben mintegy 110-en dolgoznak a Miniszterelnökségen, elvileg ennyien étkeznek a karmelita menzán. Ránézésre nehéz elképzelni, hogyan lesz ebből rentábilis vállalkozás. A Gundel közleménye szerint azonban az étterem egy „komplex szolgáltatási kör ellátására” kiírt pályázatot nyert el, amely protokolláris események gasztronómiai kiszolgálását is magában foglalja. Ennek részletei egyelőre nem ismertek.
A Gundel Kft. tulajdonosának leányvállalata egyébként több közbeszerzést is nyert. Így tavalyelőtt a Danubius Szállodaszervező Zrt. volt a vizes világbajnoksághoz kapcsolódó szállodai tender nagy győztese: a vizes vb-re jövő csapatok és a média elszállásolására a Danubius összesen 1,6 milliárd forintnyi keretösszegre szóló szerződést köthetett a világbajnokságot lebonyolító állami tulajdonú Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.-vel. Szintén 2017-ben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) nonprofit cégétől a Danubius további több mint százmillió forintnyi megrendelést kapott „Euroskill2018”, azaz az európai szakmunkásverseny résztvevőinek az elszállásolására.

Szerző
Frissítve: 2019.01.09. 20:43