Halálkamion: négy vádlottra is életfogytiglant kért az ügyészség

Publikálás dátuma
2019.01.09. 17:05
A holttesteket rejtő teherautó egy nickelsdorfi telepen
Fotó: dead migrants / AFP
A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség 14 vádlott közül 13 büntetésének súlyosítását indítványozta a 71 halálos áldozattal járó 2015-ös embercsempészési ügyben.
A bűnszervezetben elkövetett embercsempészés és más bűncselekmények miatt a Kecskeméti Törvényszék által végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt 14 vádlott közül 13 büntetésének súlyosítását indítványozta a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség abban a 2015 augusztusi ügyben, amikor is 71-en haltak meg egy a sajtó által csak "halálkamionként" emlegetett járműben - idézi Lőrinczy Györgyöt, a főügyészség szóvivőjét a 24.hu.  Az elsőfokú ítélet szerint a bűnszervezet 2015 februárja és 2015. augusztus 27. között működött, júniustól naponta szállítottak embertelen körülmények között migránsokat arra alkalmatlan, zárt, sötét és levegőtlen tehergépkocsikba zsúfolva Ausztriába és Németországba. A bűnszervezet tagjai augusztus 25-én hajnalban 59 férfit, nyolc nőt és négy gyereket zártak be egy belülről nem nyitható, sötét és szellőzés nélküli hűtőkamionba a szerb-magyar határ közelében, Mórahalom térségében. A kamion Ausztriába indult, a járművet a negyedrendű vádlott vezette, előfutóként pedig három társa haladt előtte. A bezárt emberek röviddel az indulás után kiabálással és dörömböléssel jelezték, hogy nem kapnak levegőt, ezt a sofőr és egyik társa is hallotta. A problémát telefonon jelezték a bűnszervezetet vezető elsőrendű vádlottnak, aki többször is azt az utasítást adta, ne nyissák ki a raktér ajtaját, ne foglalkozzanak a fuldokló emberekkel, hanem minél hamarabb jussanak el Nyugat-Európába. A vádlottak követték az utasítást, ennek következményeként a raktérbe zsúfolt 71 ember az indulástól számított három órán belül – még magyar területen – gyötrelmes körülmények között megfulladt. A vádlottak – miután átlépték az osztrák határt – a hűtőkamiont az A4-es autópálya leálló sávjában Parndorf közelében leállították, majd az előfutó autóval visszatértek Magyarországra. Az ügyészség az emberölés bűntette miatt is 25-25 év szabadságvesztésre ítélt négy vádlottal szemben életfogytig tartó büntetés kiszabását indítványozta azzal, hogy csak a másodrendű vádlott legyen bocsátható feltételes szabadságra. A többi vádlott esetében hosszabb, határozott tartamú szabadságvesztés kiszabására tett indítványt a Szegedi Ítélőtáblának az ügyészség.

Hétköznapi közlekedési konfliktus fajult halált okozó testi sértésig

Publikálás dátuma
2019.01.09. 11:35
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Egy rolleres majdnem elütötte egy férfi élettársát, aki emiatt rászólt. A szóváltásból dulakodás lett, amely során a férfi megütötte a sértettet, aki elesett, és később belehalt sérüléseibe.
Egy 2017. április 15-i történetet elevenít fel közleményében a Fővárosi Főügyészség, az ügyben ugyanis most nyújtották be a vádiratot. Eszerint egy 42 éves férfi a budapesti VII. kerületi Alsóerdő soron kereket cserélt a gépkocsiján, miközben megérkezett az élettársa. Amikor az élettárs a gépkocsi hátsó ajtajához ért, közte és a jármű közötti szűk helyen – hátulról érkezve – rolleren elhaladt egy másik férfi. A rolleres a keskeny hely miatt majdnem nekiütközött a vádlott élettársának, aki ijedtében felkiáltott. A kiáltásra felfigyelt a vádlott és a rollerrel tovább közlekedő férfira szólt, hogy figyeljen jobban. A sértett ekkor leszállt a rollerről, azt a földre tette, és elindult a vádlott irányába. A vádlott és a sértett között lökdösődés, dulakodás alakult ki, amely során a vádlott nagy erővel megütötte a sértett fejét. Az ütés következtében a sértett elesett, fejét az aszfaltba ütötte, és eszméletét vesztette. A vádlott élettársa a mentőket, egy járókelő a rendőrséget értesítette. Eközben a vádlott is a helyszínen maradt, egy pólót tett a sértett feje alá. A sértett koponyasérülést szenvedett, és a szakszerű orvosi ellátás ellenére a sérülés következtében 9 nappal később életét vesztette.  A Fővárosi Főügyészség a vádlottal szemben vádiratot nyújtott be a Fővárosi Törvényszékre halált okozó testi sértés bűntette miatt, amelyet a törvény 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntet. 
Szerző

Vádat emeltek a mohácsi férfi ellen, aki baltával verte agyon a kutyáit

Publikálás dátuma
2019.01.09. 10:34
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vádlott a kutyákat az ütlegelés után a házához közeli aknába dobta.
Állatkínzás bűntette miatt emelt vádat a Mohácsi Járási Ügyészség egy helyi férfi ellen, aki egy baltával annyira megverte kutyáit, hogy azok koponyája betört - áll az ügyészség közleményében. A férfi ezt követően a két állatot a lakóháza közelében lévő aknába dobta, ahol azok rövid időn belül elpusztultak. A két kutya a vádlott bántalmazása következtében különös szenvedésnek volt kitéve, a férfi tette így kimeríti az állatkínzás bűntettét, amelynél a Büntető Törvénykönyv szerint akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is kiszabható.
Szerző