Havazás, köd és eső nehezíti a közlekedést

Publikálás dátuma
2019.01.10. 08:31

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Jellemzően vizes, sónedves a főúthálózat. A déli országrészben, valamint északkeleten 100 méter alatti a látótávolság.
Sokfelé havazik a Dunántúl nyugati, északnyugati részén, valamint a főváros és Székesfehérvár térségében. Fonyód és Dunaújváros környékén eső esik. Az Alföldön sokfelé, elsősorban a déli és északkeleti részeken köd miatt korlátozottak a látási viszonyok – figyelmeztet honlapján az Útinform. A jelentések szerint a gyorsforgalmi utak burkolata országszerte a kiszórt sótól nedves. Székesfehérvár környékén latyakos a főutak burkolata, máshol az országban jellemzően vizes, sónedves a főúthálózat. Télies útviszonyokra lehet számítani több alsóbbrendű úton is Komárom-Esztergom, Fejér és Nógrád megyében, valamint a Tiszántúlon. A sűrű köd miatt néhol 100 méter alatti a látótávolság a déli országrészben, illetve északkeleten. Az ország nagy részén többnyire mérsékelt a légmozgás. A hőmérséklet a Dunántúl nyugati részén -2 és +2 fok között változik, keletebbre -10 és -3 fok közötti értékeket mérnek.

Hófúvás miatt figyelmeztetnek

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtökre. Az érintett, friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Az előrejelzés szerint kora délutánig helyenként, nagyobb eséllyel a Dunántúlon (napközben fokozatosan egyre inkább nyugaton) fordulhat elő hózápor, illetve időszakosan kissé nagyobb területre kiterjedő havazás – a várható időjárásról itt írtunk bővebben.

Szerző
Témák
havazás eső köd

A Néppárt inkább nem vitázna Magyarországról

Publikálás dátuma
2019.01.10. 08:15

Fotó: Elyxandro Cegarra / AFP
Valószínűleg nem lesz vita a magyarországi helyzetről az Európai Parlament jövő heti plenáris ülésén — tudta meg a Népszava több brüsszeli forrásból.
Bár a végső döntést az Elnökök Értekezlete (az EP házbizottsága) hozza meg csütörtökön, a strasbourgi tanácskozást előkészítő találkozókon kiderült, hogy a képviselőcsoportok nem tudnak megegyezni a téma napirendre vételéről. Értesüléseink szerint a balliberális politikai csoportok támogatják az újabb plenáris vitát, ám a parlament többségét alkotó jobboldali és euroszkeptikus, illetve EU-ellenes frakciók ellenzik, ezért rendkívül kicsi az esély rá, hogy azt a jövő héten megtartják. Mint megírtuk, a Zöldek decemberben álltak elő a javaslattal, hogy “az aggasztó fejlemények” miatt a képviselő-testület januárban tárgyalja meg a magyarországi helyzetet. Forrásaink szerint a frakció vezetése a csütörtöki házbizottsági ülésen tesz még egy kísérletet a kezdeményezés elfogadtatására. Ha a várakozásoknak megfelelően ez nem sikerül, a téma még előkerülhet egy későbbi plenáris ülésen — mondta lapunknak egy EP illetékes. A képviselő-testület áprilisban tartja a választások előtti utolsó tanácskozását. A tagállamoknak, a kormányfőknek és a parlamenteknek egyaránt harsányabban kell kiállniuk az európai uniós értékek és a jogállamiság védelmében — mondta Jyrki Katainen, az Európai Bizottság alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján. A finn politikus — aki tagja az Európai Néppárt Elnökségének — azt mondta, hogy a korrupció azokra az országokra jellemző, amelyekben a jogállam nem megfelelően működik. Ebben az összefüggésben megemlítette Magyarországot is. Megerősítette a bizottsági álláspontot, miszerint a következő uniós költségvetésből járó kifizetéseket az EU értékek tiszteletben tartásához kell kötni. - Egyetlen okot sem látok arra, hogy az európai adófizetők miért támogassanak egy olyan országot, ahol nem tartják tiszteletben a jogállamot — tette hozzá.
Témák
Európai Unió
Frissítve: 2019.01.10. 08:18

Öt megyében hófúvás miatt figyelmeztetnek

Publikálás dátuma
2019.01.10. 07:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Többfelé havazás és viharos szél lehet csütörtökön. Késő estére -1 és -6 fok közé hűl le a levegő.
Borsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar, HevesSzabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtökre. Az érintett, friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Az előrejelzés szerint kora délutánig helyenként, nagyobb eséllyel a Dunántúlon (napközben fokozatosan egyre inkább nyugaton) fordulhat elő hózápor, illetve időszakosan kissé nagyobb területre kiterjedő havazás. Megerősödik, a Dunántúl nyugati felében és északkeleten helyenként viharossá fokozódhat az északi, északkeleti szél. Általában alacsony szintű hófúvás valószínű, de a szelesebb Bodrogköz térségében erősebb lehet.
Forrás: OMSZ
Délen, délkeleten, valamint nyugaton sok lesz a felhő, ugyanakkor máshol szakadozott felhőtakaróra, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A csúcshőmérséklet -2 és +2 fok között várható, késő estére -1 és -6 fok közé hűl le a levegő.
Szerző