A Néppárt inkább nem vitázna Magyarországról

Publikálás dátuma
2019.01.10. 08:15

Fotó: Elyxandro Cegarra / AFP
Valószínűleg nem lesz vita a magyarországi helyzetről az Európai Parlament jövő heti plenáris ülésén — tudta meg a Népszava több brüsszeli forrásból.
Bár a végső döntést az Elnökök Értekezlete (az EP házbizottsága) hozza meg csütörtökön, a strasbourgi tanácskozást előkészítő találkozókon kiderült, hogy a képviselőcsoportok nem tudnak megegyezni a téma napirendre vételéről. Értesüléseink szerint a balliberális politikai csoportok támogatják az újabb plenáris vitát, ám a parlament többségét alkotó jobboldali és euroszkeptikus, illetve EU-ellenes frakciók ellenzik, ezért rendkívül kicsi az esély rá, hogy azt a jövő héten megtartják. Mint megírtuk, a Zöldek decemberben álltak elő a javaslattal, hogy “az aggasztó fejlemények” miatt a képviselő-testület januárban tárgyalja meg a magyarországi helyzetet. Forrásaink szerint a frakció vezetése a csütörtöki házbizottsági ülésen tesz még egy kísérletet a kezdeményezés elfogadtatására. Ha a várakozásoknak megfelelően ez nem sikerül, a téma még előkerülhet egy későbbi plenáris ülésen — mondta lapunknak egy EP illetékes. A képviselő-testület áprilisban tartja a választások előtti utolsó tanácskozását. A tagállamoknak, a kormányfőknek és a parlamenteknek egyaránt harsányabban kell kiállniuk az európai uniós értékek és a jogállamiság védelmében — mondta Jyrki Katainen, az Európai Bizottság alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján. A finn politikus — aki tagja az Európai Néppárt Elnökségének — azt mondta, hogy a korrupció azokra az országokra jellemző, amelyekben a jogállam nem megfelelően működik. Ebben az összefüggésben megemlítette Magyarországot is. Megerősítette a bizottsági álláspontot, miszerint a következő uniós költségvetésből járó kifizetéseket az EU értékek tiszteletben tartásához kell kötni. - Egyetlen okot sem látok arra, hogy az európai adófizetők miért támogassanak egy olyan országot, ahol nem tartják tiszteletben a jogállamot — tette hozzá.
Témák
Európai Unió
Frissítve: 2019.01.10. 08:18

Öt megyében hófúvás miatt figyelmeztetnek

Publikálás dátuma
2019.01.10. 07:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Többfelé havazás és viharos szél lehet csütörtökön. Késő estére -1 és -6 fok közé hűl le a levegő.
Borsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar, HevesSzabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtökre. Az érintett, friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. Az előrejelzés szerint kora délutánig helyenként, nagyobb eséllyel a Dunántúlon (napközben fokozatosan egyre inkább nyugaton) fordulhat elő hózápor, illetve időszakosan kissé nagyobb területre kiterjedő havazás. Megerősödik, a Dunántúl nyugati felében és északkeleten helyenként viharossá fokozódhat az északi, északkeleti szél. Általában alacsony szintű hófúvás valószínű, de a szelesebb Bodrogköz térségében erősebb lehet.
Forrás: OMSZ
Délen, délkeleten, valamint nyugaton sok lesz a felhő, ugyanakkor máshol szakadozott felhőtakaróra, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A csúcshőmérséklet -2 és +2 fok között várható, késő estére -1 és -6 fok közé hűl le a levegő.
Szerző

Nyomoz az ügyészség Fekete-Győr ellen, miután füstgránátot dobott a rendőrök felé

Publikálás dátuma
2019.01.10. 07:30

Fotó: Tóth Gergő
A Momentum elnöke szerint a felelősség az utcai ellenállás minden pillanatáért Orbán Viktort és a kormányát terheli. Hangsúlyozta: nem használt olyan eszközt, ami sérülést tudna okozni.
A napokban jelent meg a kormánypárti sajtóban a hír, hogy már a Központi Nyomozó Főügyészségen van a feljelentés, miután Fekete-Győr András,  a Momentum elnöke a december 13-i tüntetésen feltartott, majd eldobott egy füstgránátot. Azt írták, hogy a feljelentést egy feljelentéseiről ismert magánszemély tette a BRFK-nál, és ők továbbították azt az ügyészségnek. A hvg.hu megkereste a Központi Nyomozó Főügyészséget azzal kapcsolatban, hogy döntött-e már a vádhatóság a nyomozás megindításáról vagy a feljelentés elutasításáról. A főügyészség válaszából kiderült, hogy a feljelentést a magánszemély mellett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda is megtette, és ezek alapján
a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztálya hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt már december 18-án nyomozást rendelt el.

A portálnak Fekete-Győr András azt mondta: hivatalos értesítést még nem kapott, amiben arról tájékoztatták volna, nyomoznak az ügyben. Fekete-Győr hozzátette: az a politikai rendszer, ami nem hajlandó tárgyalni, ami csak az erő nyelvén ért, az ne lepődjön meg, ha az emberek visszatámadnak.
„A felelősség azokat terheli, akik a rendőrsorfal mögé bújva belekényszerítik az embereket abba, hogy csak elzavarni lehessen őket. A felelősség tehát Orbán Viktort és kormányát terheli az utcai ellenállás minden pillanatáért”

– fogalmazott a Momentum elnöke.

Fekete-Győr András közölte, hogy a tüntetésen szerinte egy veszélytelen, játékboltban kapható füstképzőt dobott el, nem használt olyan eszközt, ami sérülést tudna okozni.
„Teljesen nyilvánvaló, hogy nem akartam senkinek sem ártani, a rendőrökért is tüntettem. Politikai véleményt nyilvánítottam ki, sok ezer emberrel közösen”

– tette hozzá.

Szerző