Orbán Weberről: Az én barátomat bepalizták

Publikálás dátuma
2019.01.10 10:26

Fotó: / Molnár Ádám
A liberálisok a szabadság ellenségei – mondta a miniszterelnök. Tiborcz és Mészáros gazdagodásának kérdését azzal hárította el, hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik, lapunk kérdésére pedig azt is közölte: nem akar újságírókkal „bikaviadalt vívni”.
Rendkívüli módon Orbán Viktor tartotta az idei év első Kormányinfóját. A miniszterelnök a sajtótájékoztatón elsőként arról beszélt: mostani tudásuk szerint a bruttó hazai termék (GDP) tavalyi növekedése 4,6 százalék lesz, a hiány két százaléknál megáll és a lakosság fogyasztása 6 százalékkal bővül. Orbánt a pénzügyminiszter arról tájékoztatta, hogy a gazdaság stabil, a miniszterelnök szerint ez várható jövőre is. A családokról szóló nemzeti konzultációval kapcsolatban megjegyezte, hogy az összesítést követően megkezdődött az intézkedések kidolgozása, és reméli, hogy a február 10. körül esedékes évértékelő beszédében ismertetni tudja majd ezeket. Szavai szerint egyébként ez volt a harmadik legnagyobb részvételű konzultáció, 1 millió 382 ezer kérdőívet küldtek vissza. Mint mondta, „Harminc éve szabadon” néven kétéves emlékév kezdődik, a szervezésre Kövér László házelnököt kérték fel, és a kormányt Gulyás Gergely képviseli majd.    Orbán az EP-választással kapcsolatban arról is beszélt: szerinte Magyarország volt eddig az egyetlen ország, ahol az emberek elmondhatták a véleményüket például a migrációról, ezért az európai választás „nagy lehetőség az európai embereknek”. Egy decemberi felmérésre hivatkozva pedig azt mondta, a magyarok számára a legfontosabb kérdés a migráció. A miniszterelnök közölte, hogy szeretné, ha az Európai Unió intézményeiben a bevándorlásellenes erők lennék többségben.Kiemelte, hogy az ENSZ „migránspaktumát” kilenc EU-állam utasította vissza, amit önmagában is előrelépésnek tart. Az EP-választás célja szerinte az, hogy többségük legyen – az EP-ben a migrációt ellenző pártoknak,  – utána az Európai Bizottságban a migrációt ellenző biztosoknak, – majd a nemzeti parlamenti választások eredményeként az Európai Tanácsban. Az is cél, hogy az EP-választás eredményeként „mi legyünk a legsikeresebb párt” Európában és az Európai Néppártban – fogalmazott. Kitért arra is: a Fidesz listavezetője az EP-választásokon a kormány jelöltje is az Európai Bizottságba (a Fidesz listáját Trócsányi László igazságügyi miniszter vezeti).
Ezt követően elkezdődtek az újságírói kérdések. „Miniinterjúkat nem fogok engedni” – jegyezte meg Kovács Zoltán. A miniszterelnök az MTVA Guy Verhofstadttal szavaival kapcsolatos felvetésére (aki azt mondta: Orbán se nem demokrata, se nem keresztény) közölte:
„a liberálisok a szabadság legnagyobb ellenségei”.
A Reuters munkatársa arra volt kíváncsi, Matolcsy marad-e a jegybankelnök – Orbán erre annyit mondott, hogy az ügyben „semmilyen meglepetés nem várható”. Arról is beszélt, hogy a Budapest Bankot visszaadják a magánszektornak. Az Origo azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy mi a véleménye a közös ellenzéki lista ötletéről. Ezzel az ellenzék „a saját sírját ássa” – reagált Orbán. Beszélt a túlóratörvényről is: úgy véli, a munkavállalók szempontjából inkább jó a kialakult helyzet, mert ha ma valaki dolgozót akar, „lasszóval kell fogni”, és „az alku urai a dolgozók”, ami kikényszeríti a magasabb fizetést, a jobb képzést. A Pesti Srácok szerint érdekes, hogy több országban is egyszerre robbantak ki tüntetések jobboldali kormányok ellen. Orbán azt mondta: „Soros György által támogatott”, „bevándorlás-párti erők” mindenhol tüntetnek, de „ennek a sportágnak ez a természete”. Nemzetközi színtéren mérik ugyanis össze az erejüket a bevándorlásellenes és bevándorláspárti erők, „itt most nekünk Európa-léptékű sikerre van szükségünk” – jelentette ki. „Az, hogy valamit összeadnak vagy nem, az arányokon nem változtat” – ezt már a 444 kormányközeli médiaalapítvánnyal kapcsolatos kérdésére válaszolta a miniszterelnök. Majd arról beszélt: ahogy felkel tudja, „a mai napon is ellenszélben fogok dolgozni”. „Többen vannak ellenem önök közül, mint velem” – jelentette ki, bár szerinte a választások megmutatták, hogy „ilyen körülmények között” is lehet sikereket elérni. A portál Tiborcz István és Mészáros Lőrinc milliárdossá válásáról is megkísérelt feltenni egy kérdést, ám Orbán ezt annyival elintézte, hogy
üzleti ügyekkel nem foglalkozik.
Az mfor.hu-nak arról beszélt, hogy „a korrupciónak nincs elfogadható szintje”, és kijelentette: ebből a szempontból a zéró tolerancia elvét kell követni. Azzal kapcsolatban, hogy az EPP frakcióvezetője is megszavazta a Sargentini-jelentést, úgy összegezte véleményét:
„az én barátomat, Manfred Webert bepalizták.”
Szerinte Webert a CEU ügyében vezették félre.
Az Index arra volt kíváncsi, hogy „milyen illiberális fordulatokat kell még Magyarországon végrehajtani” 2030-ig, Orbán pedig közölte, hogy szerinte a magyarok a fontos kérdésekben illiberális álláspontot foglalnak el, ezek a bevándorlás, a család és a keresztény kultúra megvédése. Majd hangsúlyozta, hogy a liberális szó mást jelent például Magyarországon, mint az angolszász világban. Az alkotmányrevízióról azt mondta: „lassan haladunk”, néhány hónappal később fognak végezni. Lapunk arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy mikor fog interjút adni nem kormánypárti médiumoknak, és miért nem engedtek be több szerkesztőséget a mostani Kormányinfóra. Orbán közölte:
„egy interjúnak nem az az értelme hogy bikaviadalt vívjak egy újságíróval.”
Azt mondta, ha egy beszélgetés azt a célt szolgálja, hogy minél több oldalról megvilágítsanak egy kérdést, rendelkezésre áll. A második kérdésre Kovács Zoltán válaszolt: mint minden kormányinfón, ez is meghívásos, szerinte ennyien férnek el a teremben. A Várba költözéssel kapcsolatban közölte, hogy a hatalmi ágak szétválasztása fontos, egyébként pedig a világ legszebb munkahelyéről, a Parlamentből ment a kolostorba. Szerinte a kormányzati médiaalapítvány pedig azért lett nemzetstratégiai érdek, mert non-profit. Azt, hogy a Tesco és a Spar sem fogja alkalmazni a 400 túlórát, Orbán annyival összegezte: „tehát működik”. Ez a törvény jó törvény, senkire nem ró kötelességet, aki akar él vele, aki nem akar nem. A hvg.hu felidézte, hogy Mészáros Lőrinc első helyen áll a leggazdagabb magyarok listáján. Orbán erre reagálva arról beszélt, hogy ezeknél a listáknál fizetni szoktak azért, hogy valaki felkerüljön vagy lekerüljön róla. Végül megismételte, hogy
üzleti ügyekkel nem foglalkozik.
A 24.hu – azzal kapcsolatban, hogy az üzletet és a politikát külön kell választani – felvetette Orbánnak, nem érzi-e a kompromittálva magát, amikor üzletemberek magángépén utazik. A miniszterelnök azt mondta, szuverén ember, a kormány is az, és nem lát olyan példát, hogy az üzleti életből bárkinek megérte volna nyomást gyakorolni rá. A Kormányinfót a miniszterelnök Facebook-oldalán élőben közvetítették:
Orbán Viktor emberemlékezet óta nem tartott olyan tájékoztatót a hazai sajtónak, ahol elméletileg bármiről kérdezhető. E célra a kancelláriaminisztert – korábban Lázár Jánost, most Gulyás Gergelyt – ajánlotta, aki néhány hetente olyan tájékoztatót tart a magyar nyelvű sajtónak, ahol elvileg bármi szóba kerülhet. Esetenként különböző nyilvános eseményekre érkezvén, illetve onnan távozóban tehettek fel az újságírók a kormányfőnek néhány gyors kérdést, már amennyiben ez a miniszterelnököt ilyenkor fizikailag is eltakarni igyekvő Havasi Bertalan, illetve a testőrök szándékai ellenére sikerült. Orbán Viktor tavaly egy hasonló, gyors újságírói kérdés megválaszolását utasította vissza akképp, hogy az év végén úgy is sajtótájékoztatót tart.
Orbán csütörtök hajnalban már a Facebookon írt a közelgő eseményről. „Ma Gulyás helyett velem kell beérnetek” – üzente a miniszterelnök.

A Klubrádió, a Magyar Hang, a Mérce és az Azonnali sem kérdezhet

Tudomásul vette a Miniszterelnökség a Magyar Hang létezését, hisz hónapok óta először válaszoltak a szerkesztőség leveleire. Azonban a hetilap számára már nincs hely Orbán Viktor első kormányinfóján – mondta a hvg.hu-nak György Zsombor, a lap főszerkesztője. A Klubrádió számára sem jut hely: csütörtök reggeli műsorában ismertették, hogy hajnalban kaptak levelet a Miniszterelnökségtől. Elmondásuk szerint elsők között kérvényeztek minden létező csatornán belépést a sajtótájékoztatóra, és úgy tudják, hogy más szerkesztőségek későn regisztrálva is pozitív visszajelzést kaptak. Az Azonnali, a Mérce, Direkt36 és az Alfahír  számára sincs már hely Orbán Viktor első kormányinfóján.

2019.01.10 10:26
Frissítve: 2019.01.10 13:57

Ónos eső miatt adtak ki riasztást több járásra

Publikálás dátuma
2019.01.17 21:20
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelezte, északról csapadékzóna érte el Magyarországot, néhány helyen ónos eső hullik.
Elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az északi határ több járására. Borsod-Abaúj-Zemplén megye Miskolctól északkeletre fekvő részein, Edelénytől Sátoraljaújhelyen át Cigándig esik az ónos eső, és az Északi-középhegység északi előterében az éjszaka, esetleg a korai hajnali órákban is kialakulhat átmeneti ónos eső - adta hírül az OMSZ honlapja.

Csütörtök este csapadékzóna éri el az országot, jellemzően eső fog esni, de a péntek hajnali óráktól és péntek napközben egyre többfelé havas eső váltja fel az esőt. Az Északi-középhegységben, a Dunántúli-középhegységben és a Mecsekben havazni is fog, amelyből legfeljebb 2 cm hóréteg alakulhat ki, a dunántúli régióban ez nagyrészt tapadó hó lesz. Péntek délutántól északnyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék, és este már csak északkeleten lehet még némi havazás, havas eső.
2019.01.17 21:20

Miniszteri biztossá nevezték ki a Klik vezérét

Publikálás dátuma
2019.01.17 20:47
Hajnal Gabriella, miniszteri biztos és Klik-vezető
Fotó: / Vajda József
Hajnal Gabriella – aki egyben a Klebelsberg Központ igazgatója is – az alaptanterv megújításával foglalkozhat, egészen az új tanév indításáig.
A nemzeti alaptanterv megújításáért felelős miniszteri biztosnak nevezték ki Hajnal Gabriellát, az állami iskolafenntartó vezetőjét – derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből
Minderről Kásler Miklós humánminiszter döntött, a kinevezés értelmében pedig Hajnalnak kerettantervek elkészítését irányítja, előkészíti 2019. szeptember elsejéig az új nemzeti alaptantervet – illetve felügyeli a NAT megvalósítását is a gyakorlatban. Mindezért külön fizetést és titkárságot sem kap.
Mint arról korábban beszámoltunk, Hajnal Gabriella tavaly augusztusban lépett a Klebelsberg Központ (közkeletű nevén Klik) élére, azután, hogy az iskolafenntartó központ Solti Péter távozása után közel egy hónapig vezető nélkül maradt. Hajnal több mint 30 éven át volt matematika-fizika szakos általános és középiskolai tanár, illetve 17 éven át középfokú intézmény vezetője. 2017-ről dolgozott a KK szakmai elnökhelyetteseként, előtte egy budapesti középiskola igazgatója, valamint az Oktatási Vezetők Szakszervezetének (OVSZ) elnöke volt. Érdekvédőként többször bírálta a kormány oktatáspolitikáját, az OVSZ a Pedagógusok Sztrájkbizottságának is tagja volt. Kinevezése után lapunknak adott interjújában Hajnal már úgy vélekedett: a jelenlegi tankerületi központokból és a Klebelsberg Központból álló fenntartói rendszerrel jó az irány – a kormány pedig a jelek szerint szintén látta a potenciált Hajnal személyében.  
2019.01.17 20:47