"Kár volt ma Orbánnak két órán keresztül zsibbasztania a nyilvánosságot"

Publikálás dátuma
2019.01.10. 14:35

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Így vélekedik Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a miniszterelnök mai sajtótájékoztatójáról. Az ellenzéki reakciók gyakori közös eleme, hogy Orbán kitért az érdemi kérdések elől. Az MSZP közben bejelentette, a kormánnyal szemben ők Európa-párti kampányt kezdenek.
"Orbán Viktor egy nem létező magyar valóságot festett le" - mondta Szabó Tímea (Párbeszéd) az Ujhelyi Istvánnal (MSZP) közös sajtótájékoztatóján, ahol a miniszterelnök által tartott mai Kormányinfóról osztották meg véleményüket. Szabó szerint a kormányfő a kényes kérdések, így a korrupciót vagy Mészáros Lőrincet feszegetők, elől kitért, a "rabszolgatörvény" kapcsán pedig valójában nem kíváncsi az emberek véleményére . Ujhelyi ezt követően elmondta, pártja a mai nappal Európa-párti kampányt kezd az Európa-ellenes Orbánnal szemben. A két politikus teljes mondandója az alábbi videóban tekinthető meg:
A Demokatikus Koalíció szintén sajtótájékoztatót hívott össze a miniszterelnöki Kormányinfó értékelésére, ezt Arató Gergely országgyűlési képviselő úgy kezdte, az európai értékek és a demokrácia arcon köpése, hogy Orbán Viktor az utóbbi időben kizárólag a saját lakájmédiájának adott interjút, és lényegében ma sem lehetett neki egyetlen érdemi kérdést sem feltenni. A teljes esemény a lenti videóban látható:
A Kormányinfóról számos más ellenzéki szereplő is megosztotta a véleményét, ezek közül az LMP-ből korábban kilépett, most függetlenként dolgozó Hadházy Ákosé volt az egyik legtömörebb. Ő Facebook-bejegyzésében azt írta, mivel Orbán azt mondta, a kormány részéről zéró tolerancia van a korrupcióval szemben, ebből két dolog következik: 
  • 1) Sok újságíró köszönheti az életét Zoboki Gábornak, aki Orbán új palotájának átépítését vezette. Ha nem lenne jó mérnök, rájuk omlott volna a plafon.
  • 2) Ez után a mondat után a sajtótájékoztató egyetlen pillanata sem ér meg egyetlen sor elemzést, reakciót sem.
Az LMP másokkal egyetemben többek közt Orbán Viktor mellébeszélésére hívta fel a figyelmet. Az MTI-hez eljuttatott közleményben Keresztes László Lóránt társelnök az ország szuverenitásának védelmével kapcsolatban úgy fogalmazott, az akkor lehetne hatékony, ha az ország erős lenne, 2010 óta azonban minden szempontból gyengült az ország.

A Jobbik parlamenti frakciója Orbán mai szereplése kapcsán azt jegyezte meg, "Orbán Viktor egész évben egyszer áll ki a sajtó ki nem tiltott része elé, ezért azt gondolja, hogy az egész éves hazudozást be kell pótolnia." A párt hozzáteszi, a miniszterelnök éppen akkor beszél a demokrácia fontosságáról, amikor bedarálta annak utolsó bástyáját, a független igazságszolgáltatást. Orbán sajtótájékoztatójára reagált a Magyar Liberális Párt is, az ő közleményükben többek közt az áll, "a Fidesz és Orbán Viktor ahelyett, hogy a magyar emberek valódi problémáival foglalkozna, a menekültek elleni gyűlöletkeltést folytatja. A következő uniós választás valódi tétje az lesz, hogy a magyar emberek meg tudják-e állítani a Fidesz szabadság- és Európa-ellenes politikáját."
Szerző
Frissítve: 2019.01.10. 14:41

Léptek a civilek a Miskolc környéki levegő szennyezettsége miatt

Publikálás dátuma
2019.01.10. 14:30

Fotó: Draskovics Ádám
A kormányhivataltól kérték a jelenlegi levegőminőségi terv soron kívüli felülvizsgálatát.
A Sajó-völgy hazánk, sőt egész Európa egyik legszennyezettebb levegőjű területe: az uniós határértékeket jócskán meghaladja az apró részecskék koncentrációja, emiatt szükség lenne egy olyan levegőminőségi tervre, amely hatékony, kikényszeríthető intézkedéseket és rövid határidőket tartalmaz a szennyezés csökkentésére – közölte honlapján a Levegő Munkacsoport. Mint írják, a Sajó-völgye levegőminőségi tervét legutóbb 2016-ban vizsgálta felül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal.
„A levegő szennyezettsége azóta sem javult, sőt a fűtési időszakban gyakorlatilag folyamatosan meghaladja az egészségügyi határértéket, sokszor azok többszörösét is eléri”

– emelték ki.

Mivel úgy vélik, hogy a jelenlegi levegőminőségi terv nem tartalmaz elegendő konkrét, határozott és betartatható intézkedést a légszennyezés érdemi csökkentésére, a Levegő Munkacsoport, a miskolci Zöld Kapcsolat Egyesület és egy itt élő magánszemély – a ClientEarth (Ügyfél a Föld) nevű nemzetközi környezetjogi szervezet támogatásával és a Környezeti Management és Jog Egyesület (EMLA) jogi segítségével – a kormányhivataltól kérte a terv soron kívüli felülvizsgálatát.
A civilek kérelmükben felhívták a figyelmet arra, hogy a levegőminőségi terv intézkedési javaslatai nem elégségesek az illegális lakossági égetések mielőbbi visszaszorítására, pedig ezek a rendkívül egészségkárosító égetések a Sajó-völgyben a fűtési szezon idején mindennaposak, és a nyári időszakban sem szűnnek meg.
„Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) adatai szerint hazánkban több mint tizennégyezer ember veszti életét idő előtt a légszennyezés miatt. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, rengeteg megbetegedés, kieső munkaidő és komoly életminőség-romlás is a rossz levegőminőség számlájára írható. Mindannyiunk érdeke tehát, hogy a hatóságok olyan terveket dolgozzanak ki, és olyan intézkedéseket írjanak elő, amelyek rövid időn belül és érdemben javítanak a jelenlegi helyzeten”

– közölte Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Hozzátette: nemzetközi példák bizonyítják, hogy vannak jó intézkedések és meg is valósíthatóak, ha megvan a politikai akarat.
Szerző

A jégtörő hajók készenlétben állnak a Tiszán

Publikálás dátuma
2019.01.10. 14:29

Fotó: Üveges Zsolt
A jégtorlódás szempontjából veszélyes folyószakaszokat a vízügyi szakemberek fokozottan ellenőrzik.
Bár még csak néhány centi vastagságú a zajló és part menti jég a Tiszán, és a meteorológiai előrejelzések szerint a jégzajlás mértékének csökkenése várható, a jégtörő hajók december közepe óta készültségben vannak Szegeden – írja a Délmagyar. Kádár Mihály, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) műszaki igazgatóhelyettese a portállal közölte: a Jégvirág V. és Jégtörő IV. jégtörő hajó a vonatkozó belügyminisztériumi utasításnak megfelelően 2018. december 15-től melegen tartva és időszakosan járatva üzemképes állapotban a Szegedi Medencés Kikötőben lévő állomáshelyén vesztegel. Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy a román vízügyi hatóság legfrissebb, szerdai tájékoztatója alapján a Maros felső romániai szakaszán, Arad és Nagylak között 10–60 százalékos jégzajlás, illetve parti jég is megfigyelhető. A jégvastagság 1–4 centiméter közötti. A Maros magyarországi szakaszán jelenleg 50–90 százalékos a jégzajlás, itt a jég vastagsága 3–8 centiméter közötti. A Tisza Maros-torok és a déli országhatár közötti szakaszán 30–50 százalékos a jégzajlás, a Maros-torok felett Csongrádig a folyó jégmentes. A jég vastagsága a zajló szakaszokon 3–6 centiméter. A jégtorlódás szempontjából veszélyes folyószakaszokat a vízügyi szakemberek fokozottan ellenőrzik.
Szerző