A jégtörő hajók készenlétben állnak a Tiszán

Publikálás dátuma
2019.01.10. 14:29

Fotó: Üveges Zsolt
A jégtorlódás szempontjából veszélyes folyószakaszokat a vízügyi szakemberek fokozottan ellenőrzik.
Bár még csak néhány centi vastagságú a zajló és part menti jég a Tiszán, és a meteorológiai előrejelzések szerint a jégzajlás mértékének csökkenése várható, a jégtörő hajók december közepe óta készültségben vannak Szegeden – írja a Délmagyar. Kádár Mihály, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) műszaki igazgatóhelyettese a portállal közölte: a Jégvirág V. és Jégtörő IV. jégtörő hajó a vonatkozó belügyminisztériumi utasításnak megfelelően 2018. december 15-től melegen tartva és időszakosan járatva üzemképes állapotban a Szegedi Medencés Kikötőben lévő állomáshelyén vesztegel. Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy a román vízügyi hatóság legfrissebb, szerdai tájékoztatója alapján a Maros felső romániai szakaszán, Arad és Nagylak között 10–60 százalékos jégzajlás, illetve parti jég is megfigyelhető. A jégvastagság 1–4 centiméter közötti. A Maros magyarországi szakaszán jelenleg 50–90 százalékos a jégzajlás, itt a jég vastagsága 3–8 centiméter közötti. A Tisza Maros-torok és a déli országhatár közötti szakaszán 30–50 százalékos a jégzajlás, a Maros-torok felett Csongrádig a folyó jégmentes. A jég vastagsága a zajló szakaszokon 3–6 centiméter. A jégtorlódás szempontjából veszélyes folyószakaszokat a vízügyi szakemberek fokozottan ellenőrzik.
Szerző

Sok volt a teherautó, péntektől súlykorlátozást vezetnek be két főúton

Publikálás dátuma
2019.01.10. 14:12
Illusztráció
Fotó: Németh András Péter / Népszava
Megvédik Csornát a 85-ös és 86-os főúton érkező jelentős teherforgalomtól, derül ki a a Magyar Közút Nonprofit Zrt. közleményéből. Kerülni az M85-ösön lehet majd.
A közlemény szerint ezután 20 tonnánál nehezebb járművek nem hajthatnak át a Rédicstől Mosonmagyaróvárig tartó 86-os főút 148-as és 153-as, illetve a Győrt és Sopront összekötő 85-ös főút 24-es és 29-es kilométerszelvényei között.
A szakemberek tehergépkocsival behajtani tilos jelzéseket helyeznek ki, amelyek az áruszállítókra, illetve a mezőgazdasági vontatókkal felszerelt járművekre nem vonatkoznak. A 20 tonnánál súlyosabb járművek az M85-ös csornai elkerülő szakaszát használhatják korlátozás nélkül a jövőben.
A korlátozás célja, hogy Csorna lakott területét védjék a járművek okozta környezeti hatásoktól, emellett fontosnak tartják a teherautóktól való tehermentesítést is, amely az M85-ös út elkerülő szakaszának megépítésével együtt valósul majd meg.

Leszámolás: „Semmi kétség, meg akarnak semmisíteni”

Publikálás dátuma
2019.01.10. 13:33
Földes György a Politikatörténeti Intézet levéltárában
Fotó: Tóth Gergő
Felszólítást kapott a Politikatörténeti Intézet, hogy egy hónapon belül hagyja el az Alkotmány utcai épületet. A PTI ellenáll.
Ha valakinek eddig szemernyi kétségei lettek volna, most már nyilvánvaló, hogy a teljes ellehetetlenítésünket, a megsemmisítésünket akarják elérni – nyilatkozta Földes György, a Politikatörténeti Intézet (PTI) ügyvezető igazgatója a Népszavának.

Az állam, jelesül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) képviseletében eljáró Varga István ügyvéd levélben tájékoztatta a baloldali szellemi műhelyként és kutatóközpontként működő intézményt, hogy 15 napos határidővel felmondják a használati jogról szóló megállapodást. Egyúttal arra szólította fel a PTI-t, hogy 30 napon belül „ingóságoktól kiürített állapotban” adja át az épületet. Ráadásul a levélből kiderül, hogy egy 8 millió forintos követelés miatt végrehajtási eljárás is indul.

„Esetünkben az ingóság nem csupán bútorokat jelent, hanem több mint 120 ezer könyvet, 1500 folyóméternyi iratanyagot és hatalmas mennyiségű újságot” – érzékeltette Földes György, hogy a vagyonkezelő lehetetlen feltételeket támaszt. Már csak azért is, mert az MNV cserébe semmiféle kompenzációt, sem másik helyiséget, sem pénzt nem ajánlott fel.

A felszólítás egyáltalán nem foglalkozik azzal, mi legyen a könyv- és levéltárral. Az eljárás Földes szerint sok mindent elárul a kormányról, és arról, hogyan viszonyul egy nemzeti értékeket őrző intézményről.

Az intézet ugyanabban a Kossuth térnél lévő saroképületben található, ahol a már bezárt, költözőfélben lévő Néprajzi Múzeum is. A kormány ide, a hajdani Igazságügyi palotába akarja visszahelyezni a Kúriát, és a Legfőbb Ügyészség is itt kap majd helyet. A múzeummal sincs minden rendben, hisz a Néprajzi új épületének csak az alapozásánál tartanak a Városligetben. A PTI sorsa azonban még ennél is bizonytalanabb.

A Kúria – ahogyan arról tavaly decemberben beszámoltunk – évek óta tartó huzavona után salamoni döntést hozott az intézet ügyében. A korábbi ítéleteket részben felülírva a Kúria kimondta, hogy a PTI használati jogát – mivel az egy jogsértőnek minősített 1996-os megállapodáson alapul – törölni kell az ingatlan-nyilvántartásból. Csakhogy mindebből nem következett, hogy a PTI jogosulatlanul használná az épületrészt: a tartalmilag „haszonkölcsön szerződésnek tekinthető kötelmi jogviszony” továbbra is fennállt.

Varga István ügyvéd, az állam képviselője ennek ellenére győzelemként értékelte az ítéletet. Lapunknak elmondta, hogy a PTI-nek szerinte „nagyon gyorsan ki kell mennie” az épületből. A részletekről az állam még tárgyalni fog, de – tette hozzá az ügyvéd – „így sokkal egyszerűbb a helyzet”. (Ugyanarról a Varga Istvánról van szó, aki kuratóriumi elnöke annak az alapítványnak, ahova az eddigi tulajdonosok „önkéntes felajánlásával” kormánybarát sajtótermékek százait terelték.)

Az ügyvéddel szemben Földes György azt hangsúlyozta, hogy a Kúria döntése értelmében az intézet jogszerűen használja az Alkotmány utcai ingatlant. Kerestük decemberben a vagyonkezelőt is, ahonnan szűkszavú választ kaptunk kérdéseinkre: „Jelenleg várjuk az írásos ítéletet, az MNV Zrt. ezt követően alakítja ki jogi álláspontját”.

Most már tudjuk, hogy az MNV milyen „jogi álláspontra” jutott. A Varga István által kilátásba helyezett lehetőségből, hogy az állam tárgyalni fog a kiköltöztetés részleteiről, semmi nem valósult meg. „A Kúria döntése után minket senki nem keresett meg, semmifajta egyeztetés nem volt” – közölte Földes György. A levélben szereplő 8 millió forintos tétel visszafizetésének jogosságát is vitatja. „Az említett összeg egyébként a részünkről felmerült ügyvédi munkadíj, ebben mi csak postások vagyunk” – mondta.

A jogsértőnek és betarthatatlannak tartott felszólításnak a PTI nem tesz eleget, erről rövidesen tájékoztatja az MNV-t is. Földes megismételte, hogy megfelelő ellentételezés – és észszerű határidő – esetén az intézet hajlandó kiköltözni az Alkotmány utcából. A Politikatörténeti Intézet néhány napon belül kiteszi honlapjára a régóta tartó ügy teljes dokumentációját.
Szerző
Frissítve: 2019.01.10. 13:45