Tisztességtelen lehetett az Emag legutóbbi Black Friday akciója

Publikálás dátuma
2019.01.10. 15:55

Fotó: eMAG
Valószínű, hogy a webáruház nem megfelelően járt el novemberi akciója feltételeit, árazását és készletmennyiségét illetően.
Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított az Emag webáruház legutóbbi Black Friday akciója miatt, amely feltételezhetően a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába ütközött – idézi a GVH közleményét az Index.

A GVH valószínűsíti, hogy a webáruházat üzemeltető S.C. Dante International S.A. nem megfelelően alakította ki és ellenőrizte 2018 novemberi Black Friday akciója feltételeit, árazását, illetve kedvezményrendszerét. A hatóság feltételezi azt is, hogy a cég tévesen mérte fel a szükséges készletmennyiséget – a várható érdeklődés nagyságához képest. „A vállalkozás az akció idején tanúsított magatartásával megsérthette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát, hiszen nem tartotta szem előtt a szakmai gondosság követelményét" – áll a közleményben.

Az áruház saját becslése szerint az Emag weboldala a Black Friday napján 2,7 millió egyedi látogatóval rendelkezett, a rendelések összértéke pedig 6,8 milliárd forintot tett ki. A fogyasztói döntéshozatal feltételezett torzítása így olyan széles körben valósulhatott meg GVH szerint, amely hatással lehetett a versenyfolyamatokra is. A GVH korábban már az Alza.hu webáruház leárazásait is vizsgálni kezdte.

A GVH azonban hangsúlyozza, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti automatikusan azt, hogy a hatóság szerint a vállalkozás jogsértést követett el. „Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható" – írja a versenyhivatal.
Szerző

Milliókat fizethetnek Erzsébetvárosban az Airbnb-n kiadott lakások tulajdonosai

Publikálás dátuma
2019.01.10. 15:32

Fotó: Kállai Márton
A budapesti VII. kerület is lépett a rövidtávú lakáskiadással szemben, legalább 2 millió forintért kell parkolóhelyeket vásárolnia azok után.
Már a VII. kerületben is parkoló-mérleg díjat kell fizetni, ha valaki szálláskiadásra, például Airbnb-re akar bejegyeztetni egy lakást - szúrta ki az Index.hu. Az önkormányzat január 6-én életbe lépett, Erzsébetváros Építési Szabályzatáról szóló rendelete alapján
egy ingatlan minden megkezdett 50 négyzetmétere után egy parkolóhelyet kell biztosítani.

Egy parkolóhely megváltásának költsége 2 millió forint plusz áfa. Így a rendelet azt jelenti, például egy 70 négyzetméteres Airbnb-re kiadott lakás után 5 millió 80 ezer forintot kell fizetni a jövőben a VII. kerületben.
Hasonlót lépett tavaly januárban a VI. kerület vezetése is: ha valaki Airbnb-re akar bejegyeztetni lakást Terézvárosban, minden szobáért egyszeri, akár másfél millió forintos parkoló-mérleg díjat kell fizetnie.
A VIII. kerületben is nemrég vetettek ki egy új adónemet a rövid távú lakáskiadásra, ez alapján 2019. január 1-től az így kiadott lakás vagy lakások alapterülete után adóztat az önkormányzat, egységesen 1820 Ft/nm/év értékben. Vagyis Józsefvárosban egy turistákkal feltöltött 120 négyzetméteres lakás után például 218 ezer forintot kellene fizetnie a tulajdonosnak építményadó címén, ha a lakás rövid távra adja ki. A kerületben 2017 október óta pedig már csak akkor lehet az Airbnb-n szobát kiadni, ha a ház többi lakásának lakója is beleegyezik abba.
Az Airbnb-nek és a hozzá hasonló szolgáltatásoknak komoly felelőssége van abban, hogy a fővárosi lakás- és albérletárak a megfizethetetlenségig emelkedtek.

Rövid távon, egy-egy napra kiadva ugyanis hatalmas pénzeket kereshet lakásával egy tulajdonos; olyan összeget, amit egy állandó lakó nem tudna megfizetni. Rengeteg tulajdonos ezért inkább kivonja lakásait a klasszikus lakásbérleti piacról, mások pedig befektetésként vesznek újabb és újabb ingatlanokat, amik így szintén elérhetetlenné váltak azoknak, akik egyszerűen csak lakni szeretnének Budapesten. Az erzsébetvárosi rendelethez hasonlóak elkedvteleníthetik a befektetőket, rövidtávon valamelyest csökkentve ezzel az albérletárakat. Ha pedig főváros-szinten hoznának hasonló intézkedéseket, előbb-utóbb talán ismét megfizethetővé válna a fővárosi lakhatás azoknak is, akik nem részei a kormány által felkarolt, rohamosan gazdagodó elitnek.
Szerző

Ismét hófúvásra figyelmeztetnek, -15 foknál is hidegebb lehet pénteken

Publikálás dátuma
2019.01.10. 15:25
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Átmenetileg kisüt majd a nap, de estétől havazás kezdődhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet +2 és -6 fok között alakul.
Északnyugat felől átmenetileg szárazabb levegő érkezik, ezért pénteken mindenhol lehet számítani több-kevesebb napsütésre. Napközben nem valószínű csapadék, de este észak, északnyugat felől felhősödés kezdődik, és késő este északnyugaton már eleredhet a hó – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. Délelőtt még többfelé megerősödik majd az északi, északkeleti szél, melyet az Alpokalján és északkeleten viharos lökések is kísérhetnek, ezért – főként az utóbbi tájakon – néhol hófúvás is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és -15 fok között várható, de a szélcsendes, kevésbé felhős, vastagabb hóval borított vidékeken ennél jóval hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire +2 és -6 fok között alakul, fagypont feletti értékek elsősorban nyugaton, délnyugaton várhatók. Csütörtök estétől a kevésbé felhős, szélvédett tájakon zúzmarás köd képződhet, amely pénteken néhol tartósabban megmaradhat. Borsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megyére hófúvás miatt adtak ki figyelmeztetést, itt a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.
Forrás: OMSZ
Nógrád megyében az extrém hideg miatt figyelmeztetnek, az előrejelzés szerint a hőmérséklet -15 fok alá csökkenhet.
Szombaton erősen felhős vagy borult lesz az ég. Eleinte többfelé, majd helyenként vegyes halmazállapotú csapadék lehet: reggelig döntőn hó, napközben délnyugat felé haladva egyre inkább havas eső, eső valószínű, néhol esetleg ónos eső is eshet. A nyugati, délnyugati szél helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -4 és -10 fok között alakul, de a kezdetben gyengén felhős, hóval borított tájakon ennél jóval hidegebb is lehet. Hajnalra enyhül az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet -3 és +6 fok között várható, északkeleten lesz hidegebb. 
Vasárnap általában erősen felhős lesz az ég, de átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Többfelé fordulhat elő vegyes halmazállapotú csapadék (nagyrészt eső, főként északkeleten, keleten havas eső, hó is lehet). A nyugati, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +7 fok között alakul.
Szerző