Leszakadt a plafon a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház egyik kórtermében

Publikálás dátuma
2019.01.10. 16:38

Fotó: Hegedűs Márta
Információnk szerint egy jégdugó következtében összegyűlő víz miatt átázott a plafon, és emiatt szakadt le a mennyezet.
"Az utolsó pillanatban értem ki a kórteremből mielőtt ránk szakadt a plafon" - többek között ilyen mondatok kíséretében számolt be a 444.hu egyik olvasója arról, mi történt vele a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórházban. A portál cikke szerint az eset egy fizetős szobában történt, ahol napi 11 ezer forintért feküdhetnek a betegek. A történetet megosztó férfi látogatóként volt bent egy barátjánál, majd beszélgetés közben észrevették, hogy vízcseppek csöpögnek a plafonról. Percek múlva már folyt a víz, ekkor a vizitre érkező orvos azt mondta, távozzanak gyorsan a kórteremből. Alig hagyták el a szobát, a plafon máris leszakadt, pont a frissen operált beteg ágyára.

A 444.hu olvasója az orvos reakcióját is megosztotta: "Annyit mondott, hogy sok minden érdekes dolgot lát a közegészségügyben, így már meg sem lepődik. Úgy viselkedtek, mintha ez mindennapos dolog lett volna. Becsukták az ajtót, majd mentek tovább..."

Információnk szerint viszont, bár a magyar egészségügyben tényleg sok - hogy az iménti kifejezésnél maradjunk - "érdekes" dolgot látni, ezúttal egy vis maior esetről van szó. Valószínűleg jégdugó alakult ki a kórház ereszcsatornájában, ezért összegyűlt a víz, átázott a plafon, és emiatt szakadt le a mennyezet.
Szerző
Frissítve: 2019.01.11. 07:10

Avas dióbél, bódító mák - 8 millió forintnyi bírsággal zárult a Nébih nagy téli ellenőrzése

Publikálás dátuma
2019.01.10. 16:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
125 ellenőrzés végződött bírsággal, 117 figyelmeztetéssel, 425 élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.
Avas dióbelet és a megengedettnél magasabb morfin tartalmú étkezési mákot is találtak a Nébih szakemberei a téli szezonális ellenőrzés során, olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján. Több mint 8 millió forint bírsággal zárult a megyei kormányhivatalokkal közös élelmiszerlánc-ellenőrzése. A széles körű szemle a boroktól és pezsgőktől kezdve, a szaloncukrokon, édességeken át a hús- és haltermékekig terjedt, beleértve a füstölt húsokat és a virsliket is.
A hatósági ellenőrök 471 élelmiszer-előállító helyen, 2079 élelmiszer-forgalmazónál és 762 vendéglátóhelyen fordultak meg az országban.

A 3312 ellenőrzésből 125 végződött bírságolással, 117 figyelmeztetéssel, 14 pedig tevékenység-korlátozással. Az éves összehasonlítás alapján visszaesett a bírsággal végződő esetek száma, de a tavalyinál majdnem kétszer több enyhe, vagyis figyelmeztetéssel járó szabálytalanságot találtak. Leggyakrabban higiéniai kifogások, minőségi és összetétellel kapcsolatos szabálytalanságok, nyomon követési problémák merültek fel, illetve a dolgozók képzettségével, egészségügyi alkalmasságával összefüggő hiányosságok.
A 17 500 vizsgált élelmiszertételből 425-öt kellett kivonni a fogalomból, főként karácsonyi vásárokon és piacokon kínált, lejárt szaloncukrokat és édességeket.

Borok, pezsgők és virslik esetében viszont nem volt szükség ilyen intézkedésre, és a főváros karácsonyi vásárain is kedvező eredményekkel zárultak az ellenőrzések. A Nébih laboratóriumai 80 mintát ellenőriztek. Az érzékszervi vizsgálat két esetben talált fogyasztásra alkalmatlan diót, az alkaloidokat kimutató laboratóriumi vizsgálat pedig ugyancsak két esetben mutatott ki étkezési mákban határértéket meghaladó morfintartalmat.

Tisztességtelen lehetett az Emag legutóbbi Black Friday akciója

Publikálás dátuma
2019.01.10. 15:55

Fotó: eMAG
Valószínű, hogy a webáruház nem megfelelően járt el novemberi akciója feltételeit, árazását és készletmennyiségét illetően.
Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított az Emag webáruház legutóbbi Black Friday akciója miatt, amely feltételezhetően a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába ütközött – idézi a GVH közleményét az Index.

A GVH valószínűsíti, hogy a webáruházat üzemeltető S.C. Dante International S.A. nem megfelelően alakította ki és ellenőrizte 2018 novemberi Black Friday akciója feltételeit, árazását, illetve kedvezményrendszerét. A hatóság feltételezi azt is, hogy a cég tévesen mérte fel a szükséges készletmennyiséget – a várható érdeklődés nagyságához képest. „A vállalkozás az akció idején tanúsított magatartásával megsérthette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát, hiszen nem tartotta szem előtt a szakmai gondosság követelményét" – áll a közleményben.

Az áruház saját becslése szerint az Emag weboldala a Black Friday napján 2,7 millió egyedi látogatóval rendelkezett, a rendelések összértéke pedig 6,8 milliárd forintot tett ki. A fogyasztói döntéshozatal feltételezett torzítása így olyan széles körben valósulhatott meg GVH szerint, amely hatással lehetett a versenyfolyamatokra is. A GVH korábban már az Alza.hu webáruház leárazásait is vizsgálni kezdte.

A GVH azonban hangsúlyozza, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti automatikusan azt, hogy a hatóság szerint a vállalkozás jogsértést követett el. „Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható" – írja a versenyhivatal.
Szerző