Akár egy bravúr is elég lehet a kéziválogatottnak a vb-n

Publikálás dátuma
2019.01.11 13:00

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A dán-német közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csütörtökön elkezdődött, de magyar szempontból péntekre marad a rajt: Lékai Mátéék Argentína ellen lépnek pályára.
A társházigazda Németország Korea elleni 30-19-es sikerével vette kezdetét a férfi kézilabdázók olimpiai kvalifikációs vb-je, amely késő este a másik rendező, Dánia Chile elleni párharcával folytatódott, és 39-16-os végeredménnyel zárult.
A csoportkörben péntektől Koppenhágában szereplő, a válogatottságot korábban lemondó, a világbajnoki szereplésre mégis készen álló, Argentína ellen is kerettag klasszist, Nagy Lászlót is soraiban tudó Magyarország számára mostanra aligha ismeretlen a dán környezet, hiszen a Csoknyai István és Vladan Matics által felkészített csapat egy Chile elleni – Budaörsön 31-24-re megnyert – edzőmérkőzést leszámítva január 3-án, Aarhusban 33-19-re kikapott Dániától, majd 6-án már Odensében verte 28-25-re az olimpiai címvédő skandinávokat.
„Utazás szempontjából nem a legoptimálisabban alakult a torna kezdete előtti néhány napunk, de a vb-rajt előtti dániai túrát még az előző szövetségi kapitány, Ljubomir Vranjes szervezte, azon már nem lehetett változtatni – mondta el lapunknak a néhány napra hazatérő, majd ismét kiutazó nemzeti csapat és a Telekom Veszprém irányítója, Lékai Máté. – Jobb, hogy sikerélménnyel tudtuk zárni az utolsó két mérkőzést, de szerintem a felkészülési meccsek eredményeiből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, pláne, mert Dánia személyében egy európai topcsapattal játszottunk, a csoportban viszont ázsiai, afrikai és dél-amerikai topcsapatok lesznek az ellenfeleink, akik más stílusban fognak majd kézilabdázni.”
Sorrendben Argentína, Angola, Katar, Egyiptom és az Európa-bajnoki ezüstérmes Svédország lesz a magyar együttes ellenfele a D csoportban, a hatosból az első három jut tovább a középdöntőbe. Az európai csapat kivételével elvileg mindenki verhető, a válogatott körül dolgozók az utóbbi napokban mégis igyekeztek minden lehetséges fórumon nyomatékosítani, hogy – noha kimondott elvárás a legjobb hét közé kerülés, azaz az esély megszerzése a tokiói kvalifikációra – a továbbjutás nem lesz sétagalopp.
„Egyáltalán nem lesz az – reagált felvetésünkre Lékai, aki kitért a riválisokra is. – Az argentinok edzője az a Manuel Cadenas, akit senkinek nem kell bemutatni. A sérülés miatt hiányzók ellenére is nagyon erős csapatról van szó, amelynek a nagyja a spanyol ligában kézilabdázik, tehát játékosai európai kézilabdaközegben edződnek hétről hétre. Katar és Egyiptom már csak azért sem ígérkezik könnyű ellenfélnek, mert ők szinte egész évben együtt tudnak készülni, hiszen majdnem minden kerettagjuk otthon játszik. Egyiptom például december harmadika óta a világbajnokságra hangol, jól ismerem az edzőjüket (David Davis, aki Lékai trénere is Veszprémben – a szerk.) pontosan tudom, hogy mennyit készülnek ránk és a tornára. Katarról mindent elmond, hogy négy éve vb-második volt.”
Amennyiben Magyarország továbbjut, még mindig Dániában, de már Herningben folytathatja: az ágrajznak megfelelően a C csoportból érkező középdöntős ellenfelek várhatóan az olimpiai címvédő dánok, az előző vb-n második norvégok és az osztrákok vagy a tunéziaiak lehetnek. Ebből a hatosból az első kettő a hamburgi elődöntőbe jut, a harmadik az ötödik helyért, a negyedik pedig a hetedik helyért játszhat, azaz az előzetes erőviszonyok alapján úgy tűnik, hogy csupán egyetlen olyan tétre menő erőpróba vár majd a válogatottra a vb-n, amelyen bravúrt kéne produkálni a cél teljesítése érdekében, az pedig a helyosztó.
Persze, kár ennyire előreszaladni: a vb a döntőig, azaz január 27-ig tart, a következő hetekben pedig bármi megtörténhet.

Milliókat érhet a cél elérése

A hazai szövetség elnöke, Kocsis Máté még a kiutazást megelőző keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a csapattal szembeni minimum elvárás a legjobb hétbe kerülés, azaz az olimpiai kvalifikációs tornán szereplés jogának kivívása (a vb-győztes automatikusan kijut a 2020-as ötkarikás játékokra, míg míg a 2-7. helyezett selejtezőt játszhat a részvételért). Kocsis egyúttal azt is bejelentette, hogy a prémiumot is ehhez igazították: a végső győzelem 120, egy elveszített döntő 90, a harmadik helyezés 60, a negyedik 40, az ötödik 30, a hatodik 20, a hetedik pozíció pedig 15 millió forintot érne a nemzeti együttes tagjainak.

A válogatott vb-programja

Január 11., péntek Argentína-Magyarország 18.00 Január 13., vasárnap Magyarország-Angola 18.00 Január 14., hétfő Magyarország-Katar 15.30 Január 16., szerda Magyarország-Egyiptom 18.00 Január 17., csütörtök Svédország-Magyarország 20.30 A tornát és a magyar csapat valamennyi mérkőzését az M4 Sport közvetíti.

Frissítve: 2019.01.11 13:00

Hosszú és Verrasztó is győzött Marseille-ben

Publikálás dátuma
2019.03.22 20:03

Fotó: AFP/DPPI/ Stephane Kempinaire
Hosszú Katinka 400, Verrasztó Dávid pedig 200 méter vegyesen diadalmaskodott.
Hosszú Katinka 400, Verrasztó Dávid pedig 200 méter vegyesen győzött a Golden Tour elnevezésű úszóverseny-sorozat marseille-i állomásának pénteki nyitónapján. A háromnapos viadal honlapjának beszámolója alapján a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú 4:33.83 perces idővel, szezonbeli legjobb eredményével utasította maga mögé a mezőnyt. Ezzel az idővel a tavalyi glasgow-i Európa-bajnokságon – ahol ebben a számban nem állt rajthoz – aranyérmet nyert volna. Verrasztó Dávid ezúttal 200 méter vegyesen 2:01.29 perces idővel győzött, 200 méter pillangón pedig a dél-afrikai Chad le Clos mögött 1:59.22-vel második lett. 
Szerző

Szlovák–magyar: 11 embert állított elő a rendőrség

Publikálás dátuma
2019.03.22 18:10

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A rendőröket többször is azért vetették be, hogy elkerüljék a két szurkolótábor találkozását.
A rendőrség 11 embert állított elő csütörtökön a szlovák–magyar EB-selejtező napján – írja az ujszo.com. Mária Linkešová, a Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője a TASR-t arról tájékoztatta, hogy a mérkőzést veszélyesnek nyilvánították, ezért a biztonsági intézkedések keretében a rendőrség körülbelül 600 rendőrt és egy konfliktuselhárító egységet küldött az utcára, ezenkívül kutyás és lovas járőröket, valamint különleges járműveket is biztosított. „A rendezvény résztvevői nem sértették meg komolyabban a közrendet. A mérkőzés előtt a bevetett rendőrök kényszerítő intézkedéseket foganatosítottak a közbiztonság megőrzése érdekében” – tette hozzá.  Mint mondta, a rendőröket többször is azért vetették be, hogy elkerüljék a két szurkolótábor találkozását. „A sportrendezvényekről szóló törvény értelmében a rendőrök kilenc magyarországi polgár számára róttak ki 150-től 200 euróig terjedő pénzbüntetést különböző szabálysértések miatt. Az érintett személyek pirotechnikai eszközöket akartak a stadion területére vinni, és több esetben nem tartották tiszteletben a biztonsági egységek utasításait” – mondta a szóvivő. A rendőrség egy magyarországi állampolgár ellen – közfeladatot ellátó személy elleni erőszak gyanújával – büntetőeljárást indított. „Hasonló szabálysértést követett el a közrend fenntartása ellen az a 28 éves nagyszombati szurkoló, aki a mérkőzés előtt egy teleszkópikus botot rántott elő, és a magyarországi szurkolókat provokálta” – közölte Linkešová. Az illetőt a rendőrségre szállították, ahol 200 eurós pénzbüntetést kapott.