Akár egy bravúr is elég lehet a kéziválogatottnak a vb-n

Publikálás dátuma
2019.01.11 13:00

Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A dán-német közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csütörtökön elkezdődött, de magyar szempontból péntekre marad a rajt: Lékai Mátéék Argentína ellen lépnek pályára.
A társházigazda Németország Korea elleni 30-19-es sikerével vette kezdetét a férfi kézilabdázók olimpiai kvalifikációs vb-je, amely késő este a másik rendező, Dánia Chile elleni párharcával folytatódott, és 39-16-os végeredménnyel zárult.
A csoportkörben péntektől Koppenhágában szereplő, a válogatottságot korábban lemondó, a világbajnoki szereplésre mégis készen álló, Argentína ellen is kerettag klasszist, Nagy Lászlót is soraiban tudó Magyarország számára mostanra aligha ismeretlen a dán környezet, hiszen a Csoknyai István és Vladan Matics által felkészített csapat egy Chile elleni – Budaörsön 31-24-re megnyert – edzőmérkőzést leszámítva január 3-án, Aarhusban 33-19-re kikapott Dániától, majd 6-án már Odensében verte 28-25-re az olimpiai címvédő skandinávokat.
„Utazás szempontjából nem a legoptimálisabban alakult a torna kezdete előtti néhány napunk, de a vb-rajt előtti dániai túrát még az előző szövetségi kapitány, Ljubomir Vranjes szervezte, azon már nem lehetett változtatni – mondta el lapunknak a néhány napra hazatérő, majd ismét kiutazó nemzeti csapat és a Telekom Veszprém irányítója, Lékai Máté. – Jobb, hogy sikerélménnyel tudtuk zárni az utolsó két mérkőzést, de szerintem a felkészülési meccsek eredményeiből messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, pláne, mert Dánia személyében egy európai topcsapattal játszottunk, a csoportban viszont ázsiai, afrikai és dél-amerikai topcsapatok lesznek az ellenfeleink, akik más stílusban fognak majd kézilabdázni.”
Sorrendben Argentína, Angola, Katar, Egyiptom és az Európa-bajnoki ezüstérmes Svédország lesz a magyar együttes ellenfele a D csoportban, a hatosból az első három jut tovább a középdöntőbe. Az európai csapat kivételével elvileg mindenki verhető, a válogatott körül dolgozók az utóbbi napokban mégis igyekeztek minden lehetséges fórumon nyomatékosítani, hogy – noha kimondott elvárás a legjobb hét közé kerülés, azaz az esély megszerzése a tokiói kvalifikációra – a továbbjutás nem lesz sétagalopp.
„Egyáltalán nem lesz az – reagált felvetésünkre Lékai, aki kitért a riválisokra is. – Az argentinok edzője az a Manuel Cadenas, akit senkinek nem kell bemutatni. A sérülés miatt hiányzók ellenére is nagyon erős csapatról van szó, amelynek a nagyja a spanyol ligában kézilabdázik, tehát játékosai európai kézilabdaközegben edződnek hétről hétre. Katar és Egyiptom már csak azért sem ígérkezik könnyű ellenfélnek, mert ők szinte egész évben együtt tudnak készülni, hiszen majdnem minden kerettagjuk otthon játszik. Egyiptom például december harmadika óta a világbajnokságra hangol, jól ismerem az edzőjüket (David Davis, aki Lékai trénere is Veszprémben – a szerk.) pontosan tudom, hogy mennyit készülnek ránk és a tornára. Katarról mindent elmond, hogy négy éve vb-második volt.”
Amennyiben Magyarország továbbjut, még mindig Dániában, de már Herningben folytathatja: az ágrajznak megfelelően a C csoportból érkező középdöntős ellenfelek várhatóan az olimpiai címvédő dánok, az előző vb-n második norvégok és az osztrákok vagy a tunéziaiak lehetnek. Ebből a hatosból az első kettő a hamburgi elődöntőbe jut, a harmadik az ötödik helyért, a negyedik pedig a hetedik helyért játszhat, azaz az előzetes erőviszonyok alapján úgy tűnik, hogy csupán egyetlen olyan tétre menő erőpróba vár majd a válogatottra a vb-n, amelyen bravúrt kéne produkálni a cél teljesítése érdekében, az pedig a helyosztó.
Persze, kár ennyire előreszaladni: a vb a döntőig, azaz január 27-ig tart, a következő hetekben pedig bármi megtörténhet.

Milliókat érhet a cél elérése

A hazai szövetség elnöke, Kocsis Máté még a kiutazást megelőző keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a csapattal szembeni minimum elvárás a legjobb hétbe kerülés, azaz az olimpiai kvalifikációs tornán szereplés jogának kivívása (a vb-győztes automatikusan kijut a 2020-as ötkarikás játékokra, míg míg a 2-7. helyezett selejtezőt játszhat a részvételért). Kocsis egyúttal azt is bejelentette, hogy a prémiumot is ehhez igazították: a végső győzelem 120, egy elveszített döntő 90, a harmadik helyezés 60, a negyedik 40, az ötödik 30, a hatodik 20, a hetedik pozíció pedig 15 millió forintot érne a nemzeti együttes tagjainak.

A válogatott vb-programja

Január 11., péntek Argentína-Magyarország 18.00 Január 13., vasárnap Magyarország-Angola 18.00 Január 14., hétfő Magyarország-Katar 15.30 Január 16., szerda Magyarország-Egyiptom 18.00 Január 17., csütörtök Svédország-Magyarország 20.30 A tornát és a magyar csapat valamennyi mérkőzését az M4 Sport közvetíti.

2019.01.11 13:00
Frissítve: 2019.01.11 13:00

Álomszerű kezdés után háromgólos vereség

Publikálás dátuma
2019.01.17 22:13

Fotó: MTI/ Illyés Tibor
A magyar férfi kézilabda-válogatott 33-30-ra kapott ki Svédországtól.
Utolsó játéknapjához érkezett a német–dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csoportköre. A szerdai, Egyiptom elleni 30-30-as – továbbjutást érő – keserédes döntetlen már önmagában sem adott okot az örömre, azonban a mérkőzés után kiderült, Dzsamali Iman és Ancsin Gábor is olyan mértékben megsérült, hogy egyikük sem tudja vállalni a további küzdelmeket.
Előbbinek elszakadt a keresztszalagja, így ő még csütörtökön hazautazott, hogy a térdét mielőbb megműtsék. Ancsin pedig már a torna előtt is könyöksérüléssel bajlódott, a szakvezetés pedig úgy döntött, a 28 éves hórihorgas átlövő nem tud kellő mértékben a csapat segítségére lenni.
A Csoknyai István, Vladan Matic duó a helyükre a Ferencváros rutinos játékosát, Schuch Timuzsint – aki beállóban és védekezésben adhat pluszt –, illetve a Balatonfüred fiatal jobbátlövőjét, Máthé Dominiket hívta be. A bokasérüléssel bajlódó Balogh Zsoltot pedig a gyógyulását követően továbbra is visszavárják a társak.
A svédek elleni összecsapást biztatóan kezdte a magyar csapat, amely minimálisan többet pihenhetett az Egyiptom elleni döntetlent követően, ugyanis a svédek szerdai lapzártánk után győzték le Katart. Bodó Richárd találatára gyorsan jött a skandinávok válasza, majd Nagy László rontott lövését követően már az ellenfélnél volt az előny.
Ennek ellenére bátran, megilletődöttség nélkül kézilabdázott a magyar csapat, Székely Márton kapus bravúrjainak is köszönhetően pedig újfent a mieink kerültek előnybe. Máthé Dominik második találata után Lékai Máté vágott be egy ziccert, először alakult ki kétgólos különbség a mérkőzésen. (5-3) A 10. percben Bánhidi Bence góljával hárommal léptek meg a magyarok, majd négy minutummal később Máthé növelte négyre a különbséget. (9-5)
A magyarok fürgén, bátran védekeztek, s jól is állták a sarat, mígnem a svédek időt kértek. Az ellenfél emberelőnybe került, illetve Mikael Appelgren is elkezdett jól védeni a másik oldalon, így elkezdett fogyatkozni az előny. Lukas Nilsson 11-11-re módosította az állást, majd a mindössze 19 éves Máthé ötödik góljával kerültek előnybe a magyarok. Sipos kétperces kiállítása alatt remekeltek a svédek, akik Bodó sérülését kihasználva a vezetést is átvették. (14-13) Kisebb rövidzárlat, kétgólosra nőtt a skandináv előny, ám a magyarok rendezték soraikat, a svédek 16-15-re vezettek a félidőben.
A térfélcsere után Székely mutatott be pazar védéseket, Lékai pedig egalizált. Az elkövetkezendő percek kiegyenlített játékot hoztak, minden svéd gólra érkezett magyar válasz. A 40. perc múltával kettőre nőtt a különbség, a mieink részéről hiába jöttek a gólok, a svédek úgy mentek át a magyar falon, mint kés a vajon.
Az első félidőben látott betonvédekezés már a múlté volt, 26-24-es svéd vezetésnél ráadásul ember hátrányba kerültek a magyarok. A 45. percben hárommal húzott el az ellenfél, válaszul időt kért Csoknyai István. Székely bravúrjaival meccsben tartotta a magyarok, a 48. percben pedig Bánhidi egyre faragta a svéd fórt. (27-26)
Végletekig kiegyenlített végjátékéra volt kilátás, Nagy az 53. percben 29-29-re módosította az eredményt. Székely az 55. percben már 14. védését mutatta be, ám Ligetvári kiállításának is köszönhetően 31-29-re léptek el a svédek, innen pedig már nem volt visszaút, a skandinávok 33-30-ra győztek.
A svédek és a magyarok mellett Egyiptom jutott a középdöntőbe a C csoportból, míg a D jelű hatosból Dánia, Norvégia és Tunézia vár nemzeti tizenegyünkre.
Témák
kézilabda
2019.01.17 22:13

Szalayék a 20. helyen zártak a perui Dakaron

Publikálás dátuma
2019.01.17 19:12
MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: /
A Szalay Balázs, Bunkoczi László páros több mint 16 órás hátránnyal a huszadik helyen fejezte be a Peruban rendezett Dakar-ralit.
Az Opel Dakar Team kettőse az elmúlt tíz szakasz során 5600 kilométert teljesített a híres hírhedt perui dűnék között, amelyből 2956 km volt a mért szakaszok hossza. A szokásosnál rövidebb verseny volt, de az indulók egybehangzó véleménye szerint a legkeményebb azóta, hogy 2009-ben Afrikából Dél-Amerikába költözött a verseny.
„Megküzdöttünk ezért a célba érkezésért, s ezért a huszadik helyezésért, aminek nagyon örülök - olvashatóak Szalay Balázs szavai csapatának honlapján. – Noha voltunk már huszadikok, évről évre nehezebb a verseny, sűrűbb a mezőny, egyre több gyári autót adnak bérbe és egyre több a jó és rutinos versenyző. Nagyon szép eredmény a huszadik hely, megküzdöttünk érte, sok kitartás kellett, hogy elérjük. Csapatmunka volt: Bunkoczi Laci és a szervizes srácok nélkül nem ment volna” – tette hozzá. A páros ezzel beállította eddigi legjobb Dakar-eredményét: 2012-ben ugyancsak a 20. helyen végeztek.
Az autósoknál összetettben - pályafutása során harmadszor - Nasszer al-Attijah nyert. A 48 éves, a tereprali mellett sportlövészetben is jeleskedő, a 2012-es londoni olimpián skeetben bronzérmes, katari versenyző sikerével a Toyota gyár első Dakar-győzelmét ünnepelheti. A dobogóra Nani Roma és Sebastien Loeb állhatott még fel, hátrányuk 46 perc és 1 óra 54 perc volt.
A motorosoknál az utolsó szakaszon is első ausztrál Toby Price diadalmaskodott, közel tíz perccel megelőzve a címvédő, osztrák Matthias Walknert. Price második alkalommal nyerte meg a Dakart.


Szerző
Témák
Dakar
2019.01.17 19:12
Frissítve: 2019.01.17 19:23