Vénába ültetett szivacs hozhat áttörést a kemoterápia mellékhatásainak kezelésében

Publikálás dátuma
2019.01.10 19:32

Fotó: SCIEPRO / SCIENCE PHOTO LIBRARY / SKU / Science Photo Library
Pár éven belül elkezdődhetnek a klinikai kísérletek is. Az eljárással a kemoterápiás szer legalább felét sikerülhet kivonni a vérből.
Vénába ültetett apró, 3D nyomtatású szivacskával csökkentenék a kemoterápia mellékhatásait, többek között a hajhullást és a hányingert egy új eljárás kidolgozói. Az eddig állatokon tesztelt eszköz klinikai próbáit tervezik amerikai tudósok - írta a BBC hírportálja.
A szivacsdarabka kivonja a vérből a daganat elpusztítására bejuttatott gyógyszer maradványait, miután az kifejtette hatását a tumoron
- írták a tudósok az ACS Central Science című szaklap aktuális számában. A csőszerű eszközt 3D nyomtatással állítják elő, tehát testre szabottan lehet a páciensek számára gyártani. Hálószerű belsejét speciális anyag borítja, amely kivonja a gyógyszert, miközben átfolyik rajta a vér.
Sertéseken végzett kísérletek azt mutatták, hogy a doxorubicin nevű kemoterápiás szer mintegy 64 százalékát sikerült kivonni vele a véráramból. A vizsgálat alapján a gyógyszer tartósan az eszközön belül is marad: eltávolítása után laboratóriumban egy hónapig folyamatosan öblítették, mégsem sikerült eltávolítani belőle a szert. Ez azt jelenti, hogy amikor a szivacsot kiveszik, nem szivárog belőle gyógyszer a szervezetbe - mondták a Kaliforniai Egyetem tudósai.
Az első eredmények ígéretesek, az eszköz más kemoterápiás szerek kiszűrésére is alkalmas lesz, ha a speciális fedőréteget megfelelően készítik el - mondta Nitash Balsara, az egyetem egyik tudósa, aki a kutatásban részt vett. "Úgy érezzük, a gyógyszer felének kivonása jelentősen csökkenti a fájdalmas mellékhatásokat. A klinikai kísérletek, ha minden jól megy, pár éven belül elkezdődhetnek" - tette hozzá.

Újabb győzelmet aratott a zsír a cukor felett

Publikálás dátuma
2019.03.25 21:05
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Egyre biztosabb: nem a zsír, hanem a cukor fogyasztása hizlal, azaz az avokádótól vagy a vajban sült lazactól nem kell tartanunk, de jobb, ha – cukros - müzlivel nem fogyókúrázunk.
A cukor és a zsír mindig szóba kerül, ha a túlsúlyról van szó. A legtöbb új tanulmány szerint azonban a zsír önmagában fogyasztva nem járul hozzá a súlygyarapodáshoz, míg ugyanez a cukorról nem mondható el. Tehát a viszonylag zsíros avokádótól vagy a vajban sült lazactól nem hízunk, de például a cukros müzlivel nem érdemes fogyókúrázni – írta a Szeretlek Magyarország a Business Insider alapján.   
A The Lancet folyóiratban közzétett tanulmányok közelmúltbeli áttekintése érdekében a tudósok 18 országban több mint 135 ezer embert hasonlítottak össze, akik vagy alacsony zsírtartalmú vagy alacsony szénhidráttartalmú étrenden éltek. Kiderült: az alacsony zsírtartalmú étrenden élő emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg szívinfarktus és a szívbetegség következtében. Ezzel szemben az alacsony szénhidrátbevitel mindkét betegség rizikóját csökkenti. Az eredmények annyira meggyőzőek voltak, hogy a tanulmány szerzői azt javasolják: 
ideje a globális táplálkozási iránymutatásokat átgondolni.
Egy másik, nyolc éven át tartó és közel 50 000 nőt érintő vizsgálat során a tudósok alacsony zsírtartalmú diétán élőket megvizsgálva azt találták, hogy egyrészt nem igazán fogytak tőle, másrészt azt sem látták, hogy csökkent volna az emlőrák, a vastagbélrák vagy a szívbetegségek kialakulásának kockázata.
A baj az, hogy amikor valaki alacsony zsírtartalmú étrendre vált, sokszor olyan késztermékeket választ, amelyek tele vannak cukorral és szénhidrátokkal, miközben a tanulmányok arra utalnak, hogy ezek erősen kapcsolódnak a súlygyarapodáshoz. Tehát bár az "alacsony zsírtartalmú" termékeket súlycsökkentőkként ajánlják, ezek sokkal nagyobb mértékben vezethetnek hízáshoz, mint egy zsírban gazdag, de kevés finomított szénhidrátot tartalmazó termék.
Témák
zsírcukor

Az életet is meghosszabbíthatja az egészséges bélflóra

Publikálás dátuma
2019.03.23 14:14
Illusztráció
Fotó: AFP/ STEVE GSCHMEISSNER/SCIENCE PHOTO
A bélrendszerünk működése az egész szervezetünkre hat. Egy kanadai kutatás szerint a probiotikumok révén akár tovább is élhetünk.
Legyeken végzett vizsgálatokkal jutottak arra a következtetésre a montreali McGill Egyetem kutatói, hogy a probiotikumok – a bél mikroflórájának jótékony hatással bíró élő mikroorganizmusai – a Triphala elnevezésű, természetes eredetű táplálékkiegészítővel együtt jelentősen meghosszabbíthatják az életet. A tudósok gyümölcslegyeknek adagoltak egy különböző baktériumokból és a Triphala nevű, indiai eredetű gyógynövénykészítményből előállított keveréket, amelynek következtében a legyek élettartama hatvan százalékkal megnőtt, továbbá ellenállóvá váltak több, az öregedéssel kapcsolatos betegséggel szemben - írta a Dívány a Scientific Reportsban megjelent tanulmányról szóló beszámoló alapján.
A probiotikumok drámaian képesek befolyásolni bélrendszerünk mikrokörnyezetének működését, többek közt azt is, miként bontja le szervezetünk az elfogyasztott táplálékot – mondta Satya Prakash, a biomechnika professzora, a tanulmány társszerzője.
A keverékkel kapott legyek 66 napig, azaz átlagban 26 nappal tovább éltek, mint a nem kezelt társaik. Ráadásul kevésbé viselték meg őket az öregedés olyan jelei, mint az inzulinhiány, a gyulladások vagy az oxidatív stressz. A kutatók szerint a megfigyelt jelenségek a bélfal idegsejtjei és az agyunk közötti kétirányú kommunikációra vezethetőek vissza. Az elmúlt években több kutatás is bizonyította, hogy ez a szimbiózis hat az olyan különböző idegrendszeri alapú betegségekre, mint például az agy idegsejtjeit érintő degeneratív megbetegedések (Alzheimer-kór és társai), a krónikus vastagbél-gyulladás (IBS-szindróma), sőt akár a depresszió kialakulására is.
A kutatók szerint a legyek biomechanikai működése 70 százalékban hasonló az emlősökéhez, ezért akár az emberi szervezetre vonatkoztatható következtetéseket is lehet tenni az eredmények alapján. Az emberek esetében természetesen nem szabad ilyen nagyszabású hatásokra számítani, de az eredmények azt mutatják, hogy egy, a Triphalából és különböző probiotikumokból összeállított étrend-kiegészítő segíthet abban, hogy egészségesebbek maradjunk, illetve csökkentheti az öregedés kellemetlenebb tüneteit is.

Mi a Triphala?

A három gyümölcsöt jelentő és abból - az amalaki, bibhitaki és haritaki – álló tradicionális indiai őrleményt a hagyományos hindu orvoslásban használják. 

Az ekcémáért is felelhet a felborult egyensúly

A bélbaktériumok összetételének megváltozása felelős lehet az elhízásért és számos betegséget is okozhat. Korábban egy francia tanulmány igazolta, hogy az ekcéma egyik oka is lehet. A kutatók meglepő összefüggést fedeztek fel az szervezet vírusfelismerő rendszere, a bélbaktériumok összetétele és a bőrallergiák kialakulása között - írta a Life.hu.  A biológusok azt is felfedezték, hogy az emésztőrendszer mikrobiomjának változásával a belek áteresztőbbek is lettek, ezzel egyes bélbaktériumok a lépbe és a nyirokmirigyekbe vándorolva súlyosbították a bőrallergiát.

Mi hat a bélflórára?

Egyre több kutatás igazolja, a megfelelő táplálkozással tehetünk a szervezet egészségéért és a betegségek elkerüléséért. Ez általánosságban és főleg zöldségben, gyümölcsben gazdag, sovány húsokat tartalmazó nátriumszegény étrendet takar, de egyes elméletek szerint nem vagyunk egyformák, így általános recept sincs. A bélbaktériumok egyensúlyát rengeteg további tényező befolyásolja, például a stressz, az, hogy mennyit és hogyan alszunk, mozgunk, de az is, milyen gyógyszereket szedünk. 
Témák
bélflóra
Frissítve: 2019.03.23 14:14