Nem engedi Amerika, hogy izraeli F-16-os repülőkből vásároljon be Horvátország

Publikálás dátuma
2019.01.10. 20:21
F-16 - Illusztráció
Fotó: Chris STOWERS / AFP
Az Egyesült Államok szerint valójában amerikaiak azok a gépek, amiket Izrael eladott volna.
Izrael nem tudta megszerezni az Egyesült Államok jóváhagyását tizenkét darab F-16C/D Barak típusú használt harci repülőgép eladására Horvátországnak, amelyek megvételéről a horvát kormány tavaly márciusban hozott döntést - közölte Damir Krsticevic horvát védelmi miniszter csütörtökön, az izraeli küldöttséggel folyatott tárgyalás után. A tárcavezető kiemelte: a védelmi minisztérium javasolni fogja a kormánynak, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket. Ez valószínűleg a harci gépek beszerzésére 2017 nyarán kiírt pályázat törlését jelenti. A két ország nem írt alá adásvételi szerződést, ezért Horvátországnak nem keletkezett pénzügyi kára, és a kudarcért semmilyen felelősség nem terheli - mutatott rá Krsticevic.
Udi Adam, az izraeli védelmi minisztérium igazgatója, a küldöttség vezetője elmondta: Horvátország nem befolyásolhatta az eseményeket, és nem terheli felelősség a fiaskóért. Izrael nem tudta megszerezni az Egyesült Államok jóváhagyását, hogy egy harmadik félnek el tudja adni a módosított harci repülőgépeket.
Izrael tisztességtelen haszonra akar szert tenni a valójában amerikai gépek értékesítésével Washington szerint

- volt olvasható korábbi hírekben: már egy hónapja lehetett sejteni, hogy Izrael nem tudja teljesíteni a vállalást. Az ajánlat tíz együléses és két kétüléses, korszerűsített elektronikai rendszerrel ellátott F-16-os harci gép, valamint egy szimulátor leszállítását, 6-8 pilóta és 45 technikus továbbképzését, a teljes infrastruktúra (hangárok és üzemanyagraktár) és a gépekre felszerelhető fegyverek biztosítását tartalmazta. A gépek 25-30 évesek. Az ügylet félmilliárd dollár értékű lett volna. Az izraeli harci repülőgépek a jelenleg a horvát légierőnél rendszeresített, korszerűtlen, még a volt Szovjetuniótól vásárolt, nagyjavításon átesett MiG-21 Bisz harci és UM gyakorló repülőgépeket váltották volna fel. Előbbiek közül jelenleg mindössze három repül, és azok is minimális időt töltenek a levegőben.
A horvát védelmi minisztérium öt országtól - Svédországtól, Görögországtól, Izraeltől, az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától - kért ajánlatot harci gépek beszerzésére. Dél-Korea kivételével mindegyik küldött ajánlatot. Zágráb a kedvező ár miatt az izraeli gépek mellett döntött. A pályázatra az Egyesült Államok az új F-16 Block 70 típussal jelentkezett.
A horvát védelmi miniszter a sajtótájékoztatón hozzátette, országában továbbra is megvan a politikai akarat arra, hogy fenntartsa légi erejét.

Drogkartellek csaphattak össze, 21 halottat találtak Mexikóban

Publikálás dátuma
2019.01.10. 19:10
Őrt álló mexikói katona Tamaulipas és Texas határán - Illusztráció
Fotó: Julio Cesar AGUILAR / AFP
A vérfürdő az amerikai határ mellett történt.
21 halottat találtak a mexikói hatóságok egy az Egyesült Államok határához közeli Miguel Alemán településnél, írja a Guardian. Több test összeégett, csakúgy, mint hét, a helyszínen talált jármű.
Drogkartellek konfliktusa vezethetett a vérengzéshez

- nyilatkozta Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök a történtek kapcsán. Azt ígérte, amint lehet, nyilvánosságra fogják hozni az ügy részleteit.
A település környékét egy Zetas nevű banda tartotta hosszú ideig uralma alatt, mely az Amerika drogellátásáért a konkurenciával vívott harcban meggyengült és széttöredezett. A Zetas egy frakciójának a rivális Gulf bandával lehetett konfliktusa, a halottak közülük kerülhettek ki. Miguel Alemán abban a Tamaulipas államban található, ami kulcsfontosságú az Egyesült Államokba irányuló drog-export szempontjából.
Szerző

"Azt hittem, egy mosómedve" - Repülőről zuhanó jégtömb szakíthatta be egy kanadai ház tetejét

Publikálás dátuma
2019.01.10. 17:31

Fotó: Artur Widak / AFP
Méterekkel egy alvó nő feje mellett ütötte át a plafont a több kilós jég. Az Air Canada gépe járt arra, a légitársaság komoly vizsgálatot ígér.
Egy több mint 2 kilogrammos jégtömb szakította be egy kanadai család házának tetejét helyi idő szerint szerda hajnalban - írja az Independent. "Azt hittem, hogy egy mosómedve, mert mindenféle történetet hallani" - mesélte a házban élő Carmela Caccavo. A zajra felébredt a fia is, és mikor együtt megnézték, mi történt, kiderült:
alig méterekre az alvó nő fejétől becsapódott egy a plafont is átütő jégdarab.

A házban 20 ezer dolláros, azaz nagyjából 5,6 millió forintos kár keletkezett, de senki sem sérült meg.
A repülési adatok alapján az Air Canada légitársaság egy járata repült el a ház felett a baleset idején. A légitársaság a megkeresésre közleményben reagált. Mint írták, nagyon komolyan veszik a jelentéseket a repülőgépeikről lehulló darabok és törmelékek kapcsán, és ezt az esetet is ki fogják vizsgálni.
Szerző
Frissítve: 2019.01.10. 17:42