Hamarosan nyilvános kongresszusi meghallgatáson vesz részt Trump börtönre ítélt korábbi ügyvédje

Publikálás dátuma
2019.01.11. 07:52
Michael Cohen
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP
Michael Cohen ezzel a párti Elijah Cummings képviselő felkérésének tesz eleget.
Donald Trump amerikai elnök volt ügyvédje, Michael Cohen nyilvános kongresszusi meghallgatáson vesz részt február elején – jelentette a CNN hírtelevízió csütörtökön a Cohen ügyvédei által kiadott közleményre és a kongresszusi bizottság nyilvános napirendjére hivatkozva. Az MTI összefoglalója szerint Cohen a demokrata párti Elijah Cummings képviselő felkérésének tesz eleget, a meghallgatást február 7-én tartják. Michael Cohent, aki sokáig Donald Trump személyes ügyvédje volt, 2018 decemberében három évig tartó börtönbüntetésre ítélték. Cohen idén augusztusban bűnösnek mondta magát a kampányfinanszírozási törvény megsértése, valamint adó-, és banki csalások miatt, és vádalkut kötött és együttműködést ígért a Mueller-bizottággal. A vádalku során Cohen nem nevesítette Trumpot. Úgy nyilatkozott, hogy ami a kampányfinanszírozási törvény megsértését illeti, arról „egy szövetségi hivatalra pályázó jelölttel” egyeztetve cselekedett. Hozzátette, hogy az igazságszolgáltatás előtt elhallgatott olyan információkat, amelyekkel ártott volna „egy szövetségi jelöltnek”. November végén Cohen elismerte: bűnös abban, hogy nem mondott igazat a kongresszusnak és a Robert Mueller vezette különbizottságnak, amely Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampánya munkatársai és oroszok esetleges összejátszását vizsgálja. Írásos nyilatkozatban közölte, hogy a Trump iránti lojalitása késztette őt arra, hogy eskü alatt hazudjon az amerikai elnök egykori moszkvai üzleti ügyeit illetően.       A volt ügyvéd – sajtóértesülések szerint televíziókban is közvetítendő – nyilvános meghallgatását a New York Times című napilap olyan fejleménynek nevezi, amely jelentős mértékben rombolhatja az elnök imázsát. Cohen tetteire a Robert Mueller vezette különleges bizottság vizsgálatai nyomán derült fény. A Mueller-bizottság a Trump-kampány munkatársai és oroszok között a 2016-os elnökválasztási kampányban történt állítólagos összejátszást vizsgálja.
Szerző

Meghalt az eltűnt francia vadászgép legénysége

Publikálás dátuma
2019.01.11. 07:28

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
A Jura-hegységben találták meg a vadászbombázó roncsait, a repülőbaleset pontos körülményeit még vizsgálják.
Életét vesztette a szerdán eltűnt francia vadászgép legénysége – írja a Le Parisien. A francia lap szerint Florence Parly védelmi miniszter közölte: a Mirage 2000D típusú vadászbombázó fedélzetén Audrey Michelon hadnagy, valamint Baptiste Chirié kapitány tartózkodott. A repülőbaleset körülményeit még vizsgálják. A védelmi miniszter és Philippe Lavigne, a francia légierő vezetője részvétét fejezte ki a baleset áldozatainak hozzátartozói felé. A mentőalakulatok a Jura-hegységben találták meg a gép roncsait, a helyi Est Republicain című lap szerint a helyszínen egy ejtőernyő is volt. A vadászbombázó alacsony magasságban hajtott végre gyakorló repülést, utoljára Doubs és Jura megye körzetében észlelték a radar képernyőjén.
Szerző

Rendkívüli állapotot sürget egy amerikai szenátor

Publikálás dátuma
2019.01.11. 06:47

Fotó: AFP
A rendkívüli állapot kihirdetését sürgette Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor, hogy a kongresszus jóváhagyásának megkerülésével finanszírozzák az amerikai-mexikói határon építendő falat.
A befolyásos republikánus politikus közleményében leszögezte: a fal vagy kerítés finanszírozásáról folyó tárgyalások visszautasítása Pelosi házelnök részéről - még abban az esetben is, ha a kormányzati hivatalok munkája újraindulna - gyakorlatilag véget vet annak, hogy kongresszusi úton finanszírozzák a határfal építését. Graham közleményét azután tette közzé, hogy kijelentette: zátonyra futott minden erőfeszítés, hogy tárgyalni tudjanak a kongresszus demokrata párti vezetőivel. A demokrata többségű képviselőház csütörtökön este megszavazott egy törvénytervezetet, amely költségvetést biztosítana néhány minisztérium, köztük az agrártárca és a közlekedési minisztérium, valamint néhány kormányzati ügynökség munkájának újraindításához. A képviselők előző nap is megszavaztak egy törvénytervezetet, a pénzügyminisztérium és az adóhivatal munkájának újraindításához. Csütörtökön este azonban Mitch McConnell, a szenátus republikánus többségének vezetője befagyasztotta a két törvényjavaslat szenátusi szavazását, hangsúlyozva, hogy napirendre sem veszi a voksolást. Csütörtökön a dél-dakotai szenátus 28:5 arányban határozatot fogadott el, amely sürgeti a falépítést az amerikai-mexikói határon. A montanai képviselőházban republikánus felvetésre 8 millió dollár megszavazására készülnek a fal finanszírozásának támogatásához. Az állam demokrata párti kormányzója, Steve Bullock még nem döntött arról, aláírja vagy megvétózza a döntést. A kormányzó azzal érvelt, hogy a pénzre nagyobb szükség lenne a helyi egészségügy és az infrastruktúra finanszírozásához. A texasi kormányzó helyettese, Dan Patrick bejelentette, hogy Texas megépíti az amerikai-mexikói határ texasi szakaszát, amennyiben a szövetségi kormány megtéríti annak összegét. Texasnak csaknem 2000 kilométeres határszakasza van Mexikóval.
Közben Donald Trump amerikai elnök a texasi-mexikói határ egyik kisvárosában, McAllenben tett csütörtöki látogatásán nem hirdetett ki rendkívüli állapotot, de egy rövid sajtótájékoztatón közölte, hogy a határfalat mindenképpen fel kell építeni. "Ha nincs akadály (a határon), bármiféle akadály, akkor ezt a problémát nem fogjuk megoldani" - fogalmazott az elnök, utalva arra, hogy az illegális bevándorlásnak szerinte csakis határfallal lehet gátat vetni. 
"Azt mondják, hogy a fal középkori dolog, rendben, de hát a kerék is az. Vannak dolgok, amelyek tényleg működnek: a fal is az, a kerék is az"

- próbált nevetve érvelni Trump a fal építését elutasítók álláspontja ellen.  
Szerző
Frissítve: 2019.01.11. 06:48