Milliomos fideszessel reklámozza a minimálbér emelését a kormány

Publikálás dátuma
2019.01.11. 08:57

Fotó: Vajda József
A Békés megyében jól menő vállalkozóként ismert Ajtai Péter a hétköznapi munkavállaló szerepében szólal meg.
A minimálbér emelkedésének örvend az év elején újraindított „Magyarország jobban teljesít” kormányzati televíziós kampányában az az Ajtai Péter, aki korábban fideszes színekben indult a Békés megyei Bélmegyer polgármesteri tisztségért 2014-ben, sikertelenül – írja az ugytudjuk.hu. A portál kiemeli: Ajtai szereplése azért is érdekes, mert úgy dicséri a minimálbér emelését a hétköznapi munkavállaló szerepében, hogy egyébként jól menő milliomos vállalkozóként ismert a megyében, többek között sütödében van érdekeltsége. Abban a Békés megyében, ahol a legtöbb ember, a munkavállalók 60 százaléka él minimálbérből.
Szerző
Frissítve: 2019.01.11. 09:41

Sokfelé továbbra is télies útviszonyokra számíthatnak az autósok

Publikálás dátuma
2019.01.11. 08:51
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Veszprém térségében havas, máshol nedves vagy sónedves a főutak burkolata.
Télies útviszonyokra kell számítani az alsóbbrendű útszakaszokon Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, valamint Veszprém és Székesfehérvár térségében – közölte az Útinform. A főutak és gyorsforgalmi utak burkolata jellemzően nedves, vagy a síkosságmentesítés miatt sónedves, Veszprém térségében azonban havasak a főutak. A látási viszonyok mindenütt megfelelőek. A Dunántúlon borult, felhős, a középső és a keleti területek felett változóan felhős az égbolt, általában csapadékmentes az idő. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében viharos, a Dunántúlon pedig élénk, néhol erős szél fúj. A hőmérséklet a nyugati országrészben -4 és -1 fok, a keleti országrészben -4 és -16 fok között változik.
Szerző

Megmagyarázzák: senkit sem érint a 400 túlóra

Publikálás dátuma
2019.01.11. 06:58

Fotó: Vajda József / Népszava
A kormánybarát Magyar Idők közölt cikket ezzel a címmel. Egy szakszervezeti felmérésre hivatkoznak.
Az elvi lehetősége sincs már meg a négyszáz óra túlóra ledolgoztatására azzal a munkavállalóval, akivel az év első napjaiban nem írattak alá erre vonatkozó szerződést – ezt a következtetést vonta le egy szakszervezeti felmérésből a kormánypárti újság. Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a lap megkeresésére megerősítette, munkajogilag már nem lehetséges, hogy az év utolsó napjáig 400 órát túlórában ledolgoztassanak azokkal a munkavállalókkal, akikkel eddig nem írattak alá szerződésmódosítást. Elmondta: a Liga felmérést készített tagjaik körében annak érdekében, hogy kiderüljön, mennyire vált gyakorlattá a túlóratörvény alkalmazása, illetve, hogy milyen a munkavállalók megítélése a kérdésben. 
Habár még nem érkeztek vissza mindenhonnan a válaszok, az látszik, a munkáltatók nem kérték a kollektív szerződésben a munkaidőkeret emelését akár három évre, de a korábbi szabályozás alapján kötött kollektív szerződések módosítására sem történtek megkeresések.

Ugyanakkor a jelzések alapján a dolgozók továbbra sem tartják elfogadhatónak a munka törvénykönyve módosítását, mivel attól tartanak, hogy a későbbiekben, akár jövőre a munkáltatók már kihasználják a jóval magasabb túlórakeret nyújtotta lehetőséget.
Szerző