Havazással és ónos esővel kezdődik a hétvége

Publikálás dátuma
2019.01.11 14:53

Fotó: / Bohanek Miklós
Öt megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra. Néhol -10 foknál is hidegebb lehet.
Szombaton jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán átmeneti szakadozások lehetnek a felhőzetben. Keleten, északkeleten többfelé, máshol egyre kevesebb helyen számíthatunk havazásra, főként a Dunántúlon havas eső is lehet – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint többfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon helyenként meg is erősödik a nyugati szél. A legalacsonyabb hőmérséklet az éjszaka első felében áll be, általában -2 és -10 fok között, de a kezdetben derült, szélcsendes, hóval borított területeken helyenként -10 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -4 és +5 fok között várható, az alacsonyabb értékekre északkeleten számíthatunk. Budapestre és PestBács-Kiskun, FejérGyőr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt.
Vasárnap általában erősen felhős lesz az ég, de átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Hajnalban még több helyen, napközben inkább már csak elszórtan lehet csapadék. Többnyire eső és havas eső, északkeleten, keleten havas eső, hó várható.(Hajnalban nyugaton és délen néhol ónos eső is lehet. A nyugati, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 8 fok között alakul.
2019.01.11 14:53

„Nálunk most ötöst kaptál” – üzenték az ellenzéki képviselőnők Nagy Blankának

Publikálás dátuma
2019.01.18 10:46

Fotó: Facebook/Hallgatói Szakszervezet/
„A baj azokkal van, akik most bántanak, gyaláznak téged” – fogalmaztak levelükben.
Levelet írtak ellenzéki képviselőnők a középiskolás Nagy Blankának. Ebben egyebek mellett azt üzenték: tudják, hogy bántják őt mostanában, mert volt bátorsága gimnazistaként pár mondatot mondani szívéből, lelkéből, a saját országa kormányáról.
„Voltak benne erős szavak, mondatok. Mi is szoktunk ilyeneket használni időnként. Nincs ezzel baj. A baj azokkal van, akik most bántanak, gyaláznak téged”
– fogalmaztak.
Hozzátették: szerintük mindegy, hogy a lánynak igaza van-e. „Jogod és jogunk van ahhoz, hogy nyilvánosan beszéljünk hazánkról. Úgy, ahogy gondolkodunk róla” – írták.
„A magyar Országgyűlés képviselőnőiként azt mondjuk Neked, hogy nagyszerű ember vagy. Nem a valamelyik tantárgyból elért jegyed, hanem tisztességed, emberi becsületed, helytállásod, bátorságod minősít. És ezekből nálunk most ötöst kaptál. Ismeretlenül is becsülve fejezzük ki tiszteletünket és kívánunk neked erőt megküzdeni a saját ügyedet, ami a mi ügyünk is”
– írták.
A levelet aláírta
 • Bangóné Borbély Ildikó,
 • Bősz Anett,
 • Demeter Márta,
 • Gurmai Zita,
 • Hohn Krisztina,
 • Kunhalmi Ágnes,
 • Potocskáné Kőrösi Anita,
 • Schmuck Erzsébet,
 • Szabó Tímea,
 • Szél Bernadett,
 • Vadai Ágnes,
 • és Varga-Damm Andrea.
Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium diákjáról az egyik kormányzati bulvárlap kedden azt írta: bukásra áll több tárgyból és annyit lógott az iskolából, hogy a kicsapás szélére kerülhet. Ezt megelőzően Bayer Zsolt kormányközeli publicista mondta róla egyebek mellett azt, hogy „egy igazi, kretén, barom állat.” A kormánypárti propagandagépezet egyébként azért indult be, mert Nagy Blanka egy decemberi, kecskeméti tüntetésen obszcén szavakkal illette a Fideszt és Áder János köztársasági elnököt. A képviselők most a lánynak egyebek mellett azt üzenték: tudják, hogy bántják őt mostanában, mert volt bátorsága gimnazistaként pár mondatot mondani szívéből, lelkéből, a saját országa kormányáról.
2019.01.18 10:46

Engedély nélkül épített jógaközpontot a rákos gyerekek nevében gyűjtött pénzből a Daganatos.hu Alapítvány

Publikálás dátuma
2019.01.18 10:36

Fotó: Facebook/ Gyermek Vital Stúdió
Nem kapott hivatalos bejelentést az önkormányzat, az ügyet továbbították a budapesti kormányhivatalhoz.
Eddig 1,7 milliárd forintot gyűjtött össze egyszázalékos felajánlásokból a Dagantos.hu Alapítvány, a 444.hu cikke szerint pedig a legnagyobb büszkesége mostanában az, hogy létrehoztak egy jógaközpontot, melyet ők Gyermek Vitál Stúdiónak hívnak. A portál szerint a Pünkösdfürdő utcai, 100 négyzetméteres ingatlanban – amihez hozzáépítettek egy üvegfalú termet is a teraszon – pazar a panoráma, és az alapítvány szerint elsősorban azzal a céllal hozták létre, hogy segítséget nyújtsanak a daganatos betegségben érintett családoknak.
Viszont még a saját posztjaikból sem úgy tűnik, hogy kizárólag daganatos gyerekek járnak a stúdióba, használják felnőttek is. Sőt, a portál azt írja, a ház lakói szerint többször is előfordult, hogy a Vitál Stúdióban éjszaka olyan hangosan buliztak, hogy a zajtól csak nehezen lehetett elaludni. De nemcsak ez a probléma: a cikk szerint a Daganatos.hu Alapítvány úgy építette fel az üvegkalitkát a teraszra, és kezdte meg a stúdió működtetését, hogy nem kért arra engedélyt. Emiatt a ház közgyűlése felszólította a Daganatos.hu Alapítványt a homlokzaton engedély nélkül kialakított létesítmény visszabontására, és arra is, hogy szüntessék meg „a lakástól eltérő használati módot is”. A 444.hu az óbudai önkormányzatnál is rákérdezett az ügyre, ahol megerősítették, hogy nem kaptak hivatalos bejelentést az épülettel/építkezéssel kapcsolatosan. Megnézték a helyszínt, valóban azt látták, hogy beépítették a teraszt, „ezzel a beépítés-jelleggel eltértek a telek beépíthetőségi mutatójától, így ez a bővítés már építésiengedély-kötelessé vált.(lett volna)”. Mivel már egy megvalósult építkezésről van szó, az önkormányzatnak erre nincs hatásköre, továbbították az ügyet az ilyen esetekben eljáró szervhez, a budapesti kormányhivatalhoz.
A cikkben felidézik: a Daganatos.hu Alapítvány az RTL Klubnak azt állította, hogy ők valójában sosem gyűjtöttek pénzt a gyermekonkológiai centrumok fejlesztésére, mivel tevékenységük „leginkább a daganatos gyermekkori betegségek prevenciós területeire fókuszál”. A három alapítvány kulcsfigurája, Gombár Györgyi az RTL Klub Házon kívül című műsorának előbb írásban válaszolt, majd még adásba sem került a riport, már az előzetes alapján hazugsággal vádolta meg a műsort. Gombár Györgyi itt fejtette ki, hogy a begyűjtött 1 százalékokból miért nem a daganatos gyerekek családjait támogatják elsősorban. „15 éves munkánk során számos daganatos betegségben szenvedő gyermek családjának nyújtottunk anyagi támogatást, de itt is azt éreztük, hogy ugyan segítségnek érezhették a családok ezt az akkori helyzetükben, de ez szinte sosem szolgálta közvetlenül a beteg gyermekek felépülését. Ezt biztosan több szervezet is alá tudja támasztani, akik a támogatás útját lekövették, hogy ezekben a helyzetekben a családok leginkább a lemaradt közműtartozásra, tűzifára, lakbérhátralékra fordították a támogatást.” Az adósságok felhalmozása azért nem egy meglepő élethelyzet, ha például egy anya egyedül neveli a beteg gyerekét, aki mellett otthon is kell maradnia. Vagy ha kemoterápiás kezelésre kell utazni több hétre egy távolabbi kórházba. Több alapítvány is segít az ilyen helyzetbe került családoknak, de a Daganatos.hu Alapítvány nem erre jutott. „A kuratórium a háttérelemzések, és a sokéves tapasztalatok alapján arra jutott, hogy a legtöbbet akkor tehetjük, ha megpróbáljuk megelőzni a betegség kialakulását, illetve kiújulását, nem pedig sokadikként beállni a sorba, akik fogják a betegágyon a gyermekek kezét, vagy kifizetik a villanyszámlahátralékot. Talán furcsán hangzik, de nem biztos, hogy az anyagi támogatás a legoptimálisabb segítség egy daganatos gyermeknek”.  
A 444.hu a cikkben felidézi, hogy a jógastúdió előtt a Daganatos.hu Alapítvány nagy beruházása egy balatonfüredi nyaraló volt: 2009-ben vették meg az ingatlant és láttak neki az átalakításának, erre eddig 76 millió forintot költöttek, de egyetlen egy gyerek sem nyaralt még az épületben. Gombár Györgyi szerint azért nem, mert tavaly ugyan már elkészültek, de csőtőrés volt az épületben. Azt ígérik, hogy idén már nyaralhatnak ott daganatos gyerekek. A cikkben kiemelik, hogy a Daganatos.hu Alapítvány része annak a több szálon összefonódó alapítványhálónak, amelyik sikeresen gyűjti az egyszázalékos felajánlásokat. Ide tartozik az Országos Állatmentő Alapítvány, aminek a telephelyén a portál egyetlen állatot sem talált, és a Gyermekmentő Támogató Alapítvány is, ami nem ment gyerekeket, és egy fonyódi, elhagyatott faházba van bejelentve.  
2019.01.18 10:36