Havazással és ónos esővel kezdődik a hétvége

Publikálás dátuma
2019.01.11. 14:53

Fotó: Bohanek Miklós
Öt megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra. Néhol -10 foknál is hidegebb lehet.
Szombaton jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, csupán átmeneti szakadozások lehetnek a felhőzetben. Keleten, északkeleten többfelé, máshol egyre kevesebb helyen számíthatunk havazásra, főként a Dunántúlon havas eső is lehet – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint többfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon helyenként meg is erősödik a nyugati szél. A legalacsonyabb hőmérséklet az éjszaka első felében áll be, általában -2 és -10 fok között, de a kezdetben derült, szélcsendes, hóval borított területeken helyenként -10 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire -4 és +5 fok között várható, az alacsonyabb értékekre északkeleten számíthatunk. Budapestre és PestBács-Kiskun, FejérGyőr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső veszélye miatt.
Forrás: OMSZ
Vasárnap általában erősen felhős lesz az ég, de átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Hajnalban még több helyen, napközben inkább már csak elszórtan lehet csapadék. Többnyire eső és havas eső, északkeleten, keleten havas eső, hó várható.(Hajnalban nyugaton és délen néhol ónos eső is lehet. A nyugati, délnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 8 fok között alakul.
Szerző

Nyáron már Kelenföldig járhat az 1-es villamos

Publikálás dátuma
2019.01.11. 14:21

Fotó: Tóth Gergő
A tervek szerint a vasúti és a közúti építési munkák ennél korábban, áprilisig befejeződnek.
Várhatóan nyáron befejeződnek az 1-es villamos Kelenföld vasútállomásig tartó meghosszabbítási munkái. Ezáltal létrejön az összeköttetés az Etele téri végállomáson az 1-es villamos, a vasút, a helyközi és a fővárosi kelenföldi buszjáratok, a 4-es metró, valamint a budai fonódó hálózat 19-es és 49-es villamosjárata között – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A közleményben felidézik, hogy az eredetileg tervezett befejezési határidőt módosítani kellett, mert nem várt körülmények merültek fel: a kivitelezés során előre nem látható közműmunkák elvégzésére volt szükség, valamint a már a kivitelezés ideje alatt elfogadott XI. kerületi jogszabályváltozás következtében a villamosvégállomás helyiségek eredeti tervek szerinti kialakítása sem volt lehetséges. Mint írják, a létesítmény megépítéséhez szükséges engedélyeztetés jelenleg is folyamatban van, a projekt kivitelezési szerződésének módosítása pedig az előírásoknak megfelelően történik. „Az új végállomás kiépítésének időtartamát és a szükséges próbaüzemet figyelembe véve az 1-es villamos új, Kelenföld vasútállomásig húzódó szakaszán a forgalom előreláthatóan idén nyáron indulhat el. Minden egyéb, a végállomási épület felépítéséhez nem kapcsolódó kivitelezési munka – beleértve a vasúti és a közúti építési munkákat is – várhatóan még korábban, áprilisig befejeződik, ettől kezdve a végállomási térségen kívül a közúti forgalom korlátozására nem kell számítani” – közölte a BKK. Hozzátették, hogy a villamosvonal fejlesztése a folyamatban lévő járműbeszerzésekkel összhangban valósul meg, a tervek szerint 2019 végéig a CAF leszállítja az ötvadonatúj, 56 méteres, alacsonypadlós, légkondicionált villamosszerelvényt.
Szerző

Több mint hétszáz defibrillátort szerez be az MLSZ

Publikálás dátuma
2019.01.11. 12:52
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
784 defibrillátor–újraélesztő készüléket, illetve 450 darab mobil EKG-berendezésre írt ki közbeszerzést a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) – derül ki ez európai közbeszerzési portálról.
A két beszerzésre - amelyek itt és itt olvashatók - összesen 330 millió forintot szánna a szövetség, igaz, ez csak a beszerzés tervezett összege, ennél az ajánlattevők kisebb árat is megadhatnak. Ebben az esetben defibrillátoronként 364 ezer forintot költenének el, míg EKG-készülékenként 100 ezer forintot. A mobil EKG-készülékkel még idejekorán észlelni lehet, hogy ha például egy komoly állóképességi sportoknál - például futballjátékosnál - szívritmuszavar lépett fel, akkor amikor még panaszmentes a játékos állapota. Az ilyen, korai állapotban észrevehetetlen szívritmuszavar később akár súlyos szövődményekkel is járhat a játékosra nézve.