A Tanár: a valóságtól sokszor elrugaszkodott sorozat

Publikálás dátuma
2019.01.13 19:05

Fotó: RTL Klub
Perben, haragban vált meg az RTL Klub A Tanár első szériájának női főszereplőjétől, Ubrankovics Júliától, aki joggal hihette, Nógrádi Klaudia karakterével megfogta a szerencséjét.
Az eredeti sorozat, a Der Lehrer hihetetlen népszerűségre tett szert a német RTL-en (nálunk Tanárok gyöngye címen futott). A hatodik évad végén Klaudia német eredetije, Karin már a házasságot fontolgatta a főhőssel, Stefan Vollmerrel, az ideális tanárral, akivel az élet korántsem olyan tökéletes – különben a románcukat nem lehetett volna a végletekig húzni. A magyar változat első szériája is szép nézettséget mondhatott magáénak, mégis, a folytatásban Klaudia – ellentétben Karinnal – már nem tér vissza Bostonból. Van másik – juthat eszünkbe a bohóctréfa. A forgatókönyvírónak is minden bizonnyal eszébe jutott, A Tanár főhősének, Vasvári Szilárdnak (Nagy Ervin) egy percet sem hagyott, hogy Klaudia hiányát egy kicsit átérezze. Új tanév, új diákok, új tanárok érkeznek, és köztük egy régi szerelem is feltűnik Kovács Lilla igazgatóhelyettes személyében (Trokán Nóra), akinek bája még a kissé ügyefogyott történelemtár, Szeverin (Lengyel Ferenc) bátorságát is meghozza. Vasvári Szilárd a legreménytelenebb diákból is kihozza a maximumot, újabb védence Gyula (Varga Ádám), aki a javítóintézetből érkezett. Az aktuális tanmese arról szólna, hogy az előítéletesség, ami Rácz igazgatóban (Anger Zsolt) ölt testet, vakká tesz – ami igaz is −, bár elgondolkodtató: mennyire előítéletes az, aki egy bűncselekmény elkövetése után nem csapja ki a diákját, még ha örökölte is őt egy iskolai összevonással. Ám újabb lopás történik az iskolában – és aki egy kriminél többet látott, sejtheti, nem a meghurcolt Gyula a tettes. A kiváló színészek továbbra is a vállukon viszik a valóságtól sokszor elrugaszkodott sorozatot. Szeverint szinte irigyelni lehetett, hogy agyrázkódással befektetették egy rendezett kórházba – s bár van még ágy, szobatársa nincs. Egy drámai jelenet kedvéért viszont Vasvári Szilárdot a következetlenség mocsarába hajszolták: a valódi tolvaj lebuktatása a szívügye volt, de az önbíráskodás (gyilkossági kísérlet) már meg se kottyant neki. Infó: A Tanár RTL Klub, január 12. 

Fejest ugrani a természetbe - persze, hogy David Attenborough-val

Publikálás dátuma
2019.03.19 21:46

Fotó: AFP/ Fabrice Coffrini
Persze az angol sir mellett akadnak lajhárok, tatuk, kapibarák, papagájok, kolibrik, komodói sárkányok és így tovább.
A hétköznapok zakatolásából kiragadva repít régvolt idők messzi vidékeire David Attenborough három- guyanai, indonéziai és paraguayi - kalandját megörökítő regénye, az Állatkerti gyűjtőutak. Az Egy ifjú természettudós történeteinek második, frissített képanyaggal és a szerző új előszavával, Makovecz Benjamin fordításában megjelent, némileg átdolgozott kiadása ez, amit ha valaki gyanútlanul olvasni kezd, bizony csakhamar egy esőerdők folyóin sodródó fatörzs kenuban, egy Indonéz szigetek között hánykódó vitorláson, vagy éppen egy chacói marhatenyésztő telep kellős közepén találhatja magát. Ráadásul a legkülönfélébb állatok: lajhárok, tatuk, kapibarák, papagájok, kolibrik, komodói sárkányok, pitonok, teknősök, egy orángután és egy medvebocs társaságában. Az 1950-es években játszódó, az író útinaplójából készült beszámolók sorai, mintegy filmkockákként vetítik elénk a még érintetlen természet minden apró rezdülését, eredeti pompájukban elevenítve fel az esőerdőket, óceánokat, folyókat és szavannákat. Minden oldallal a romlatlan világ egy-egy újabb kincse tárul az olvasó elé. Végtelen szellemességgel és bájjal megírt történetek távoli kultúrákról, vadászó-gyűjtögető törzsek társaságában eltöltött tábortüzes, világvégi éjszakákról, feledésbe merült matrózdalokról és halleluja énekekről, na meg persze az idegen tájak pompázatos - egytől-egyig elkerülhetetlenül szívünkhöz növő – állatairól. Felejthetetlen kalandok könnyed hangvételű, nem egyszer hangosan megnevettető elbeszélése, az ismeretterjesztő természetfilmek úttörője, egy olyan ember tollából, aki példamutató odaadásával, lelkesedésével és a környezet iránti tiszteletével végtelen csodálatot, rajongó szeretetet ébresztett bennünk a természet iránt. Annyira olvasmányos és magával ragadó, hogy a végére érve úgy érezzük, bármikor készen állunk fejest ugrani egy hasonló küldetésbe.

Eötvös Péter az új évad művésze

Publikálás dátuma
2019.03.19 21:35

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A Berlini Filharmonikusok egykori vezetője, Sir Simon Rattle 2017 óta áll a Londoni Szimfonikus Zenekar élén. A zenekar új koncerttermet kap a brit fővárosban, ami Rattle reményei szerint legalább olyan lesz, mint a Müpa – mesélte a budapesti koncertközpont új, tizenötödik évadát bemutató sajtótájékoztatón Káel Csaba. A Müpa főigazgatója szerint Rattle a londoniak januári, budapesti koncertje után nemcsak a hely akusztikáját, hanem az értő és lelkes a közönséget is dicsérte – a lelkesedésre jellemző, hogy a jegyek egyre gyorsabban fogynak, a Müpa hűségprogramnak már tizenhétezer tagja van. A minőségi kultúrára a jelek szerint van kereslet, amit a Müpa tíz műfajban képvisel. Az új évad bérleteit a hét második felétől árulják, a programkínálatot ezúttal is a bőség zavara jellemzi. Először lép fel Magyarországon az idei bécsi újévi koncertet dirigáló Christian Thielemann zenekara, a drezdai Staatskapelle élén, jön Zubin Mehta, Kirill Petrenko, és olyan énekes nagyság is, mint Rolando Villazón, Bryn Terfel vagy Waltraud Meier. Az évad együttese a Nemzeti Filharmonikusok lesz, az évad művésze, Eötvös Péter műveivel, karmesterként is jelen lesz a Müpában. T.G.
Témák
MÜPA