Ügynök volt és gyerekeket molesztálhatott - Tüntetők takarták le egy lengyel pap szobrát

Publikálás dátuma
2019.01.13. 19:48
A kép 2018 decemberében készült, szintén egy a szobor eltávolítását követelő demonstráción.
Fotó: Michal Fludra / NurPhoto
10 éve nem él, de halála előtt még euroszkeptikus és antiszemita kijelentéseivel borzolta a kedélyeket, ügye pedig máig tisztázatlan. Gdansk lakói nem szívesen néznék tovább Henryk Jankowski szobrát.
"Ha nem távolítják el a szobrot, az emberek haragja majd megteszi!" - skandálták a tüntetők egy pedofíliával vádolt katolikus pap emlékművénél Gdańskban, írja az Euronews.
A tiltakozók ennek megfelelően fehér drapériával takarták el Henryk Jankowski szobrának fejét, mert szerintük sértő a szexuális zaklatások áldozataira nézve, hogy a megvádolt pap sokméteres mását kelljen nap mint nap nézniük.
Jankowski ügye soha nem tisztázódott. Bírósági ítélet nem született ellene, a vizsgálatok továbbra is folynak a lassan tíz éve halott férfi ellen. A nyolcvanas években nyilvánosan élesen bírálta a szocialista rezsim berendezkedést, a Szolidaritás mozgalomnak is tagja volt - ezekért kaphatott szobrot -, de iratok tanúsága szerint éveken át beszervezett ügynök volt ő maga is. A kilencvenes években euroszkeptikus és antiszemita kijelentéseiről lett ismert.
Szerző
Frissítve: 2019.03.07. 15:21

Visszatértek az iskolába a barlangból kimentett thaiföldi focista fiúk

Publikálás dátuma
2019.01.13. 18:37
A Vaddisznók január elején Abu Dhabi Al Nahyan stadionjában részt vettek a 2019-es AFC ázsiai kupa egy mérkőzésén
Fotó: KHALED DESOUKI / AFP
A világ figyelme tavaly júniusban-júliusban tizenhét napig egy thaiföldi barlangra szegeződött, ahol a Vaddisznók nevű gyerek focicsapat tizenkét játékosa és edzőjük az esőzések miatt fogságba esett. A mentőcsapatoknak mindegyiküket sikerült épségben kihozni.
A BBC tudósítója december végén visszatért a Tham Luang barlanghoz, ahol élénk turistaforgalmat talált, a környék az egyik legforgalmasabb helyszín Thaiföld északi részén. Ez talán kárpótolja azokat, akik a környéken élnek, mert földjeiket a barlangból naponta kipumpált több millió liter víz - amely lezúdult a hegyoldalon - teljesen elmosta. Archawin Mopoaku ananász ültetvényei is tönkrementek, narancsligete azonban megmaradt, a gyümölcsöt a híressé vált barlangot elözönlő látogatóknak árusítja, sokkal jobb jövedelemre téve szert, mint az ananászból. A mentés előtt csak alkalmanként tévedtek idegenek erre a vidékre. Most egy parkőr számolja a turistákat, a napi 10-20-ról 6000 fölé nőtt a számuk. Legtöbbjük thaiföldi, az ország minden részéből érkeznek megtekinteni a helyet. Van forgalma a virágárusoknak, a hússütőknek, de még a lottózóknak is: a leggyakrabban megtett szám a tizenhármas, utalva a 13 szerencsés megmenekült emberre. De nem csak a különleges esemény vonzza a látogatókat. A barlang feletti hegyet Nang Nonról, egy mitikus hercegnőről nevezték el, aki tiltott szerelembe esvén öngyilkosságot követett el ott. A tahaiak hite szerint a barlang misztikus erővel bír, a hegy az alvó hercegnő formájára hasonlít. Szentélye a barlang bejáratánál eddig is látogatott volt, de a fiúk megmenekülése óta a hercegnő kultusza tovább nőtt. Minden látogató virággal a kezében érkezik, és imádkozik a szentélynél. Most egy másik emlékmű is van ott, Saman Kunan három méter magas bronz szobra: a thai búvár a mentés során vesztette életét. A fiúk kétszer látogattak ide és találkoztak néhány, a mentésükben részt vett hősükkel, Mikko Paasi finn búvárral, Josh Morris-szal, aki mászóiskolát működtet Chiang Maiban, és Vern Unsworth-szal, a brit búvárral, aki éveket töltött a barlang felfedezésével. A kormány mindamellett védelmezi a kis focistákat. Gyermekvédelmi felügyelők vannak velük minden nyilvános megjelenéskor, és azoknak, akik interjút akarnak készíteni velük, szigorú vizsgálaton kell átesniük. A szüleik sem beszélhetnek hivatalos engedély nélkül. Vern Unsworth szerint senki nem hibáztatja sem a fiúkat, sem edzőjüket, hogy bementek a barlangba. Egyszerűen csak nem volt szerencséjük. S bár nem mindennapi életet élnek, turnéznak a világban, de mindannyian visszatértek az iskolába. Az edző Nopparat Kanthawong most ugyanolyan kemény edzéseket tart, mint a nagy kaland előtt, a súlyukat már mindannyian visszanyerték, de az izmaiknak még regenerálódniuk kell.  
Szerző

Nem tetszik az orvosok elvándorlása a német egészségügyi miniszternek

Publikálás dátuma
2019.01.13. 17:21
FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER
Fontolóra kellene venni, hogy az Európai Unió új szabályokat alkosson az orvosok elvándorlásának korlátozása érdekében – vetette fel egy svájci lapban vasárnap megjelent interjúban Jens Spahn német egészségügyi miniszter.
Spahn a Sonntags Blick című lapnak úgy nyilatkozott, hogy világos, hogy a Svájcba vándorló német orvosok hiányoznak Németországban. „Nálunk pedig olyan lengyel orvosok dolgoznak, akik aztán Lengyelországban hiányoznak” – érvelt a konzervatív politikus. „Ez így nincs rendjén. Ezért meg kell fontolni, hogy nem kell-e újraszabályozni bizonyos szakmákat űző emberek elcsábítását az unióban, anélkül, hogy a mozgás szabadsága megkérdőjeleződne” – hangoztatta Jens Spahn. A lap felvetette, hogy Németország tervezi-e, hogy a Németországban képzett, de aztán Svájcban dolgozó orvosok miatt valamilyen kompenzációt követel Svájctól, de Spahn szerint ez nincs tervben.
A kivándorló német orvosok közül a legtöbben Svájcban telepednek le. 2017-ben a német orvosi kamara adatai szerint 1965 orvos hagyta el az országot, közülük 641 doktor Svájcba költözött. A svájci orvosszövetség adatai szerint a Svájcban dolgozó orvosok 17,7 százaléka, több mint 6000 orvos rendelkezik német útlevéllel - tartalmazza a hirado.hu-n megjelent cikk.
Szerző