Előfizetés

Kipakolt a Fidesz kampánytanácsadója: így lett Sorosból főellenség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.14. 12:51

Fotó: Németh András Péter
Az amerikai-magyar milliárdos elleni uszítókampány egyik ötletgazdája egy svájci lapnak hűvös távolságtartással vázolta fel, hogyan tettek gyűlölködővé egy országot.
George Birnbaum, a 2017-ben elhunyt Arthur Finkelstein tanítványa és üzlettársa először beszélt arról, hogyan dolgozták ki a Soros György elleni kampányt a Fidesz számára. A kampányguru a svájci Das Magazin lapnak írt cikkében rántotta le a leplet módszereikről, amelyeket a 24.hu is részletesen taglal. Mindez azért is érdekes, mert Orbán Viktor még 2015-ben sajtófőnökén keresztül azt nyilatkozta, sem a Fidesz, sem a kormány nem fizet Finkelsteinnek - nos, Birnbaum írásából kiderül, hogy hivatalosan a Fidesz-közeli Századvég Alapítvány kötött velük egyéves szerződést a 2010-es országgyűlési választások előtt.

Birnbauméknak először a szocialistákat kellett, mint mondja, "lesöpörni az asztalról", és elsősorban a szociális népszavazással hamar rá is állították Orbánékat a 2010-es választás megnyeréséhez vezető pályára. Később azonban már sem az MSZP, sem a Jobbik nem volt elég "jó" főellenségnek, ezért szükség volt valami másra - pontosabban valaki másra. Birnbaum ugyanis megjegyzi, annak idején a szövetségesek sem a nácik ellen harcoltak, hanem Hitler ellen, az amerikaiak sem az Al-Kaidát támadták, hanem Oszama bin Ladent, amiből azt a következtetést vonta le, hogy meg kell találni azt a konkrét személyt, aki ellen uszítani lehet a választókat.
Arthur Finkelstein
A kampány kidolgozásában két fő szempontjuk volt: egyrészt felhasználták azt a narratívát, amelynek a lényege, hogy "Magyarországot folyton támadják", és ehhez tették hozzá a "külföldi finánctőke" motívumát, amitől szintén azt remélték, hogy kiváltja az emberek gyűlöletét. A főellenség terén pedig Soros Györgyre esett a választásuk, aki nem csak irányítja a veszélyes külföldi nagytőkét, de meg is testesíti azt - így lett tehát az amerikai-magyar milliárdos a Magyarországot támadó, és közben a háttérhatalmat irányító tökéletes "főgonosz". A módszer pedig, ahogy azt Birnbaum már-már hátborzongató távolságtartással elemzi, tökéletes volt, hiszen előre tudták, Soros nem reagálhat a vádakra, hiszen "minél inkább visszautasította volna a támadásokat, annál inkább alátámasztotta volna azt az állítást, hogy beleavatkozik a politikába". Nem elég ráadásul, hogy Finkelsteinék "terméke" - ahogy azt látjuk, érezzük - jól működik, még exportálniuk is sikerült: Kolumbiától, Izraelen és Kenyán keresztül Ausztráliáig számos országban bukkantak fel Soros-ellenes hangok. 2017-ben Olaszországban Soros által fizetett menekülthajókról szóló álhírek kezdtek terjedni, 2018-ban pedig Donald Trump amerikai elnök is arról beszélt, hogy Soros által fizetett migránskaravánok tartanak az amerikai határ felé. A kampányra láthatóan büszke Birnbaum a cikkben egyetlen állítást utasít vissza, méghozzá, hogy a kampánynak antiszemita leágazásai is lehetnek, mint írja, eszükbe se jutott, hogy Soros zsidó. Később aztán úgy fogalmaz: "a mi kampányunk senkit nem tett antiszemitává, aki azelőtt nem volt az. Legfeljebb mutattunk nekik egy új áldozatot, más nem történt. Semmit sem csinálnék másképp."
George Birnbaum

Polt: feljelentéskiegészítést rendeltek el Varjú László ügyében

B.Z.
Publikálás dátuma
2019.01.14. 12:32

Fotó: Markoszov Szergej
Feljelentés kiegészítését rendelte el a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) december közepén Varjú László ügyében – adta írásba Polt Péter legfőbb ügyész Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) képviselő írásbeli kérdésére. A képviselő azt tudakolta, hogy indít-e hivatalból eljárást az ügyészség Varjú László (DK) bántalmazása ügyében.  Mint emlékezetes, nemrég szivárgott ki egy belsős felvétel az MTVA épületébe belépett országgyűlési képviselőkről, amelyen jól látható, hogy az MTVA biztonsági őrei rendkívül agresszíven léptek fel az épületben jogszerűen tartózkodó országgyűlési képviselővel szemben.  Dacára, hogy Kocsis-Cake Olivio szerint szerint az épületben tartózkodó ellenzéki képviselők semmi olyat nem tettek, ami a közmédia rendeltetésszerű működését zavarta volna.  Polt Péter válaszlevelében utal rá: Varjú László „személyiségét érintően” tíz feljelentés érkezett be a KNYF-hez. Azt a főügyészi levél nem részletezi, hogy ezek a képviselővel szemben fizikai erőszakkal élt biztonsági őrökkel szemben tett feljelentések lennének vagy azok, amelyeket az MTVA tett az épületbe belépett országgyűlési képviselőkkel szemben.

Fertőzés miatt lezárták a Bajcsy-Zsilinszky Kórház két osztályát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.14. 11:54

Fotó: Hegedűs Márta
A krónikus belgyógyászati osztály hasmenéses járvány miatt nem fogad látogatókat.
Két osztályát is lezárta fertőzés miatt a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, a 24.hu értesülései szerint jelenleg a Kőrösi Csoma Sándor úton található krónikus belgyógyászat és a Paula belgyógyászat sem fogad látogatót. A portált Havas Szófia, a krónikus belgyógyászati osztály vezető orvosa arról tájékoztatta:
„hasmenéses járvány miatt nem fogad látogatókat az osztály. Azt nem lehet tudni, hogy pontosan hány beteg fertőződött meg, mert a szám folyamatosan változik. Ez a vírus gyors lefolyású, néhány napon belül lemegy.”