Putyinról neveznek el egy vajdasági templomot

Publikálás dátuma
2019.01.14. 13:23

Fotó: AFP
„Az oroszokkal együtt ortodox keresztények vagyunk, összeköt minket a történelem” – mondta az épület felépítésének az egyik kezdeményezője.
Vlagyimir Putyinról neveznek el egy templomot a vajdasági Banstolban – írja az Euronews. A cikk szerint az Újvidék közelében fekvő kisvárosban még nem készült el a hagymakupolás épület, de a helyiek máris az orosz elnök templomaként emlegetik, ezzel akarják kifejezni a csodálatukat iránta. Szerbiában rendkívül népszerű Putyin, főként amiatt, hogy ellenzi Koszovó függetlenségét.
„Az oroszokkal együtt ortodox keresztények vagyunk, összeköt minket a történelem. Oroszország mindig Szerbia szövetségese volt, és segítette, ahogyan tudta. A szerbek a vallás miatt mindig az oroszokhoz fordultak támogatásáért. Putyin az új, erős Oroszország jelképe”

– mondta Branko Szimonovics lokálpatrióta, aki kezdeményezte az orosz stílusú templom felépítését.

Feltette a kérdést, hogy ha Putyin képe szerepelhet női alsóneműn, aranyórán vagy mobiltelefonon, miért ne lehetne róla elnevezni egy templomot. A banstoli építkezést több ezer dollárral oroszok is támogatták. Egy helybeli azt mondja: remélik, Putyin eljön, hogy megnézze az épületet, szerinte ez sokat jelentene a kisvárosnak. Szerbia több városában is díszpolgárrá választották Putyint, kávéházakat és szilvapálinkát is elneveztek már róla.
Szerző

Weber az uniós pénzekkel hatna Orbánra

Publikálás dátuma
2019.01.14. 12:36

Fotó: AFP/Miniszterelnöki Sajtóiroda
A néppárti frakcióvezető szerint meg kell találni a jogállamiság érvényesítési módját anélkül, hogy meg kelljen várni a hetes cikkely szerinti eljárás bonyolult folyamatát.
Manfred Weber támogatná egy olyan mechanizmus elfogadását, amely lehetővé teszi, hogy korlátozzák az uniós finanszírozáshoz való hozzáférést, ha a jogállamiság súlyos súlyos hiányosságai állnak fenn” – erről egy, Orbán Viktor miniszterelnök EPP-tagságával kapcsolatos kérdésre reagált a néppárti frakcióvezető a Politico szerint. A javaslatot Günther Oettinger uniós költségvetési biztos készíti elő. Weber elmondta, hogy meg akarja találni a jogállamiság érvényesítési módját anélkül, hogy a jövőben meg kelljen várni a hetes cikkely szerinti eljárás bonyolult, hosszú folyamatát. Szerinte létre kell hozni egy szigorúbb és független mechanizmust a jogállamisággal kapcsolatban, ami minden tagállamra vonatkozik. Arról is beszélt, hogy nem alkalmaznak semmiféle különleges bánásmódot az alapvető jogokkal kapcsolatban, és azt is elismerte: nem mindenki látja őt Orbán legnagyobb kritikusának. Weber reméli, hogy az Európai Bíróság gyorsan döntést hoz Magyarország ügyében.
Szerző

Megakadályozták, hogy Trump beleavatkozzon a fogamzásgátlásba

Publikálás dátuma
2019.01.14. 11:22

Fotó: CHRIS KLEPONIS / AFP
Felfüggesztette egy kaliforniai szövetségi bíró vasárnap este a Trump-kormány rendelkezését a fogamzásgátlók egészségbiztosítási finanszírozásának nehezítéséről, amely 13 tagállamban hétfőn lépett volna életbe - írta az MTI.
13 állam és a főváros, Washington pert indított a kormányzat döntése ellen, és azt kérték a bíróságtól, hogy a perek lezajlásáig függessze fel a rendelkezés életbe lépését. Haywood Gilliam bíró lehetővé tette a kormányzati rendelkezés életbe lépésének felfüggesztését a 13 államban és a szövetségi fővárosban, de elutasította azt a kérést, hogy ez az Egyesült Államok valamennyi tagállamára érvényes legyen.
A szövetségi egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma novemberben adott ki két rendeletet, amely megkönnyíti a munkaadók számára, hogy ne vállalják a dolgozóiknak fizetett egészségbiztosításban a fogamzásgátlók finanszírozását. Az első rendelkezés azon munkaadóknak teremtette meg ezt a lehetőséget, amelyek szigorúan vallásos meggyőződésük alapján nem támogatják a fogamzásgátlás egyik formáját sem. A második rendelkezés kiterjesztette ezt a lehetőséget a kisvállalkozásokra és a nem nyereségorientált szervezetekre.
Kalifornia és a panaszt tevő államok képviselői azzal érvelnek, hogy a rendelkezés életbe lépésével kényszerítenék a nőket, hogy vagy államilag finanszírozott születésszabályozási programokhoz forduljanak segítségért, vagy nem kívánt terhességgel nézzenek szembe.
A 13 tagállam és Washington kérését összefogó kaliforniai főállamügyész, Xavier Becerra vasárnap esti közleményében a bírói döntésről azt mondta: 
"a szövetségi bíró megakadályozta a Trump-kormány egy újabb kísérletét arra, hogy beleavatkozzon a nőknek a saját egészségük érdekében hozott döntéseibe".

 Az előző elnök, a demokrata párti Barack Obama idején megszavazott egészségbiztosítási törvény értelmében a születésszabályozással kapcsolatos valamennyi egészségügyi szolgáltatást pluszköltségek nélkül kell beilleszteni az adott személy egészségbiztosításába. Ezt sokan az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény legfontosabb elemének tartják.