Előfizetés

Belehalt sérüléseibe a megkéselt gdanski polgármester

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.01.14. 15:04
Ebben a gdanski kótházban küzdöttek a polgármester életéért
Fotó: Michal Fludra/NurPhoto / AFP
Meghalt a vasárnap megkéselt gdanski főpolgármester, Pawel Adamowicz - jelentették be hétfő délután az őt ápoló gdanski kórház orvosai.
A kórház előtt Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter részvételével tartott tájékoztatón az orvosok azt mondták: harcoltak Adamowicz életének megmentéséért, de sajnálatos módon elveszítették a küzdelmet. Az 53 éves Pawel Adamowicz több ciklus óta vezette Gdansk városát. Adamowiczot, az országos szinten jelenleg ellenzékben lévő Polgári Platform alapító tagját a tavaly novemberi helyhatósági választásokon független jelöltként választották újra. A főpolgármestert egy jótékonysági célú, szabadtéri rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi, akinél korábban lelki betegséget diagnosztizáltak. A támadáskor súlyos sérülések érték a főpolgármester szívét, a rekeszizmát és más hasi szerveit. Éjjel ötórás műtéten esett át, azóta nem volt eszméleténél, és egy, a szív működését helyettesítő készülék segítségével tartották életben. Korábbi értesülések szerint a késelőt, Stefan W.-t a gdanski kerületi bíróság 2014-ben öt és fél évi szabadságvesztésre ítélte, miután elkövetett négy bankrablást, amelyek során a férfi több száz ezer forintnak megfelelő összegeket vitt el. Stefan W.-t december végén engedték ki a börtönből. A vasárnapi támadás után őrizetbe vették, hétfőn a gdanski ügyészségen kihallgatják. Hatósági közlés szerint nyomozás indult, eredetileg gyilkossági kísérlet gyanújával, amelyet most gyilkosság elkövetésére módosítanak. A gyászhírre a lengyel kormánypárti és ellenzéki politikusok, valamint a Gdanskból származó Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke részvétnyilvánításokkal reagáltak. A halálhír nyomán bejelentette lemondását Jurek Owsiak, annak az alapítványnak az elnöke, amely a tragikus esemény színhelyévé vált karitatív akciót szervezte. Owsiak évek óta szervezte a legnépszerűbb lengyelországi jótékonysági gyűjtést. Az országos rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: a köztéri eseményt a szervezők nem tömegrendezvényként jelentették be, amelyre az alkalmazottnál szigorúbb biztonsági szabályok vonatkoztak volna. A helyszín biztonságáért egy, a szervezők által bérelt cég volt a felelős, a környéken megerősített rendőri jelenlétet biztosítottak, és a riadóztatott rendőrök azonnal reagáltak.

Putyinról neveznek el egy vajdasági templomot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.14. 13:23

Fotó: AFP
„Az oroszokkal együtt ortodox keresztények vagyunk, összeköt minket a történelem” – mondta az épület felépítésének az egyik kezdeményezője.
Vlagyimir Putyinról neveznek el egy templomot a vajdasági Banstolban – írja az Euronews. A cikk szerint az Újvidék közelében fekvő kisvárosban még nem készült el a hagymakupolás épület, de a helyiek máris az orosz elnök templomaként emlegetik, ezzel akarják kifejezni a csodálatukat iránta. Szerbiában rendkívül népszerű Putyin, főként amiatt, hogy ellenzi Koszovó függetlenségét.
„Az oroszokkal együtt ortodox keresztények vagyunk, összeköt minket a történelem. Oroszország mindig Szerbia szövetségese volt, és segítette, ahogyan tudta. A szerbek a vallás miatt mindig az oroszokhoz fordultak támogatásáért. Putyin az új, erős Oroszország jelképe”

– mondta Branko Szimonovics lokálpatrióta, aki kezdeményezte az orosz stílusú templom felépítését.

Feltette a kérdést, hogy ha Putyin képe szerepelhet női alsóneműn, aranyórán vagy mobiltelefonon, miért ne lehetne róla elnevezni egy templomot. A banstoli építkezést több ezer dollárral oroszok is támogatták. Egy helybeli azt mondja: remélik, Putyin eljön, hogy megnézze az épületet, szerinte ez sokat jelentene a kisvárosnak. Szerbia több városában is díszpolgárrá választották Putyint, kávéházakat és szilvapálinkát is elneveztek már róla.

Weber az uniós pénzekkel hatna Orbánra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.01.14. 12:36

Fotó: AFP/Miniszterelnöki Sajtóiroda
A néppárti frakcióvezető szerint meg kell találni a jogállamiság érvényesítési módját anélkül, hogy meg kelljen várni a hetes cikkely szerinti eljárás bonyolult folyamatát.
Manfred Weber támogatná egy olyan mechanizmus elfogadását, amely lehetővé teszi, hogy korlátozzák az uniós finanszírozáshoz való hozzáférést, ha a jogállamiság súlyos súlyos hiányosságai állnak fenn” – erről egy, Orbán Viktor miniszterelnök EPP-tagságával kapcsolatos kérdésre reagált a néppárti frakcióvezető a Politico szerint. A javaslatot Günther Oettinger uniós költségvetési biztos készíti elő. Weber elmondta, hogy meg akarja találni a jogállamiság érvényesítési módját anélkül, hogy a jövőben meg kelljen várni a hetes cikkely szerinti eljárás bonyolult, hosszú folyamatát. Szerinte létre kell hozni egy szigorúbb és független mechanizmust a jogállamisággal kapcsolatban, ami minden tagállamra vonatkozik. Arról is beszélt, hogy nem alkalmaznak semmiféle különleges bánásmódot az alapvető jogokkal kapcsolatban, és azt is elismerte: nem mindenki látja őt Orbán legnagyobb kritikusának. Weber reméli, hogy az Európai Bíróság gyorsan döntést hoz Magyarország ügyében.