Palkovics az elnököt megkerülve hívta raportra az MTA vezetőit

Publikálás dátuma
2019.01.14. 16:38
Palkovics László innovációs miniszter akkor is kreatív, ha az MTA ügyeiről van szó
Fotó: Népszava
A miniszter anélkül rendelte be az MTA valamennyi kutatóközpontjának és független intézetének igazgatóját, hogy szólt volna az akadémia elnökének-állítja a 168 Óra.
 A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökét és elnökségét megkerülve, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter január 17-re berendelte magához eligazításra az Akadémia összes kutatóközpontjának és független intézetének igazgatóját – írja akadémiai forrásra hivatkozva a 168 Óra.
A lap forrása a hírrel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Palkovics László miniszternek ez az akciója törvénytelen, mivel az akadémiai intézethálózat vezetői az MTA elnökétől, Lovász Lászlótól kapták a kinevezésüket, munkáltatójuk pedig az MTA. Ráadásul a velük kapcsolatos munkáltatói jogokat – a törvényes rend szerint – a szervezet elnöke gyakorolja. Beszédes az is, hogy Palkovics László erről az akciójáról nem értesítette sem az MTA elnökét, sem az elnökségét.
Palkovics úgy viselkedik, mintha ő lenne az Akadémia elnöke, afféle töltött pisztolyként tartja a költségvetési pénzek visszatartásának fegyverét a kutatóintézeti igazgatók fejéhez, s ezzel presszionálja őket az általa előidézett helyzet elfogadására, továbbá az MTA decemberi közgyűlési határozatának elárulására - fogalmazott az informátor.

Ebben a határozatban az MTA legfőbb döntéshozó testülete feltétlen támogatásáról biztosította Lovász László elnököt, és arra kérte az innovációs minisztert, hogy az akadémiai kutatóhálózat 2019. első negyedévi költségvetését maradéktalanul bocsássa az MTA rendelkezésére.

Pályázati pénzből fizetett közalkalmazottak

Arra már a Népszava hívta fel a figyelmet a napokban, hogy elutasító választ kapott a tárcától az MTA elnöksége arra a levélre, amelyben egyebek mellett azt kérték Palkovicstól, sürgősen intézkedjen a jogszabályoknak megfelelő kutatóhálózati finanszírozás helyreállítása, valamint a kutatások zavartalanságának biztosítása érdekében. Lapunk kérdéseire a tárca úgy reagált: a miniszter továbbra is ahhoz tartja magát, hogy a tárca „az átmeneti időszakban finanszírozza a kutatók bérét, míg a dologi kiadásokat az Akadémia bevételei egy részének átcsoportosításával fedezi”. Csakhogy az MTA elnöksége jogilag teljesen megalapozatlannak tartja, hogy a dologi kiadásokat, így például a kutatómunkához szükséges eszközöket, az infrastruktúrát vagy a kutatóhálózatokban határozatlan idejű kinevezéssel dolgozó közalkalmazottak bérét is a pályázati úton szerzett bevételek átcsoportosításával finanszírozzák. Az MTA-vezetők berendelésével kapcsolatban megkerestük az innovációs tárcát is, hogy a tárcavezető álláspontjuk szerint valóban nem értesítette-e Lovászt, és– ha volt egyáltalán tövényes mód erre – a miniszter milyen jogalappal rendelte be az intézményi vezetőket.   

"Nincs ebben semmi törvénytelen, semmi rendkívüli"

Az innovációs és technológiai tárca a következő választ adta:  "a minisztérium alapvető feladata, hogy a feladat- és hatáskörébe tartozó területeken működő intézményeknek a felmerülő kérdésekben naprakész és hiteles tájékoztatást adjon. A tárca ennek érdekében rendszeresen hív meg konzultációra különböző szakmai, ágazati, érdekképviseleti szervezeteket. A kutatóintézetek számára szervezett egyeztető fórum is kizárólag ezt a célt szolgálja, a meginvitáltak természetesen szabadon dönthetnek arról, elfogadják-e a meghívást. Nincs ebben semmi törvénytelen, semmi rendkívüli."
Szerző
Frissítve: 2019.01.14. 17:46

Tíz évre kiutasították az országból Ahmed H.-t

Publikálás dátuma
2019.01.14. 16:26
Ahmed H. Cipruson élő szír állampolgár (első sor, j2) az ellene tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépé
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
A bíróság határozatát az ügyész, az elítélt és a védő is tudomásul vette, így az jogerős.
A Nyíregyházi Törvényszék elrendelte Ahmed H. feltételes szabadságra bocsátását január 19-i hatállyal, az öt nap múlva szabaduló férfi tíz évig nem térhet vissza az országba – írja a 24.hu. A portál felidézi: 2015. szeptemberében több százan gyülekeztek a Röszke–Horgos közúti határátkelőhely szerb oldalán. A Magyarországra belépni akaró, kezdetben békés tömeg idővel agresszívvá vált, a kerítést ki akarta dönteni, majd néhányan kövekkel dobálták meg a magyar oldalon felsorakozott rendőröket. Az összecsapásokban több rendőr megsérült. Az elsőfokú ítélet szerint a Cipruson élő Ahmed H. a kordon bedöntésével, az egyenruhások megtámadásával fenyegetőzött. A vádlott többször is megafonnal beszélt a tömeghez, három alkalommal maga is dobált a rendőrök felé, majd az átkelőt lezáró kapu kinyitását követően illegálisan magyar területre lépett. A Szegedi Törvényszék 2016 decemberében, első fokon a határzár tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott átlépése és állami szerv kényszerítése céljából, személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek a szír férfit, és tíz év fegyházra ítélte. A Szegedi Ítélőtábla 2017. június 15-én hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárás lefolytatását rendelte el. A megismételt elsőfokú eljárásban hét év fegyházzal sújtotta Ahmed H.-t a törvényszék, a bíróság határzár tiltott, tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett átlépése és társtettesként elkövetett terrorcselekmény bűntettében mondta ki bűnösnek. A Szegedi Ítélőtábla végül jogerősen öt év börtönre ítélte Ahmed H.-t. A portál azt írja, az elítéltet fogva tartó büntetésvégrehajtási intézet előterjesztése alapján a bíróság múlt pénteken meghallgatta az elítéltet, és feltételes szabadságra bocsátotta. Amennyiben az elítélt a fennmaradó 1/3 időtartam alatt elkövetett bűncselekményért szabadságvesztésre ítélik, abban az esetben le kell töltenie a teljes szabadságvesztést, valamint az új büntetéséből sem szabadulhat feltételes szabadsággal. A bíróság határozatát az ügyész, az elítélt és a védő tudomásul vette, így az jogerős. Az elítélttel szemben ezt követően a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal végrehajtja a kiutasítást. Ennek értelmében köteles Magyarországot elhagyni, és 10 évig nem térhet vissza. 
Szerző

Győzött Ujhelyi István a médiahatósággal szemben

Publikálás dátuma
2019.01.14. 15:27

Fotó: Genevieve Engel / Európai Parlament
Az NMHH szerint az is elég volt a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz, hogy az ellenzéki politikus neve elhangzott a TV2-ben a Sargentini-jelentés kapcsán. A bíróság ezt nem így látta.
 Kiütéses győzelem – így aposztrofálta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti politikusa, hogy bírósági döntéssel kényszerítette új eljárásra a Nemzeti Média -és Hírközlési Hatóságot. Az ügy előzménye, hogy Ujhelyi tavaly ősszel közleményt akart megjelentetni a TV2 Tények című műsorában, azután, hogy az Európai Parlament elfogadta a jogállamiság magyarországi helyzetét bíráló Sargentini-jelentést. A Tények – ami paradox módon, „Orbánt éltetik Európa-szerte” című összeállításban számolt be a történtekről – nem idézte az adás előtt három és fél órával befutó közleményt, és nem szólaltatott meg ellenzéki képviselőket sem, csak a kormánypárt politikusait.
Ujhelyi emiatt eljárást kért az NMHH-tól, ami kurta-furcsa válasszal utasította el a beadványt (a TV2 nem is reagált a megkeresésre): az MSZP-s politikus neve elhangzott az adásban, az is, hogy mire voksolt, a műsor tehát nem sértette meg a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményeit.  A bíróság ezt másként látta: mint Ujhelyi és ügyvédje beszámolt róla, megsemmisítették az NMHH határozatát, új eljárás lefolytatására, és 10 ezer forintos illeték megfizetésére is kötelezték őket, amiért a csatorna kicsúszott egy ügyintézési határidőből. A médiahatóságnak így két hete van arra, hogy új eljárást indítson. Ujhelyi győzelemnek, ügyvédje részsikernek értékelte a fejleményeket. Nem tudom, meddig működhet független igazságszolgáltatás Magyarországon, de amíg nem áll fel az orbáni közigazgatási bíróság, ezt százszor is meg kell ismételnünk – mondta Facebook-bejelentésében a szocialista EP-képviselő. 
Szerző
Frissítve: 2019.01.14. 19:19