Palkovics az elnököt megkerülve hívta raportra az MTA vezetőit

Publikálás dátuma
2019.01.14 16:38
Palkovics László innovációs miniszter akkor is kreatív, ha az MTA ügyeiről van szó
Fotó: Népszava/
A miniszter anélkül rendelte be az MTA valamennyi kutatóközpontjának és független intézetének igazgatóját, hogy szólt volna az akadémia elnökének-állítja a 168 Óra.
 A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökét és elnökségét megkerülve, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter január 17-re berendelte magához eligazításra az Akadémia összes kutatóközpontjának és független intézetének igazgatóját – írja akadémiai forrásra hivatkozva a 168 Óra.
A lap forrása a hírrel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy Palkovics László miniszternek ez az akciója törvénytelen, mivel az akadémiai intézethálózat vezetői az MTA elnökétől, Lovász Lászlótól kapták a kinevezésüket, munkáltatójuk pedig az MTA. Ráadásul a velük kapcsolatos munkáltatói jogokat – a törvényes rend szerint – a szervezet elnöke gyakorolja. Beszédes az is, hogy Palkovics László erről az akciójáról nem értesítette sem az MTA elnökét, sem az elnökségét.
Palkovics úgy viselkedik, mintha ő lenne az Akadémia elnöke, afféle töltött pisztolyként tartja a költségvetési pénzek visszatartásának fegyverét a kutatóintézeti igazgatók fejéhez, s ezzel presszionálja őket az általa előidézett helyzet elfogadására, továbbá az MTA decemberi közgyűlési határozatának elárulására - fogalmazott az informátor.
Ebben a határozatban az MTA legfőbb döntéshozó testülete feltétlen támogatásáról biztosította Lovász László elnököt, és arra kérte az innovációs minisztert, hogy az akadémiai kutatóhálózat 2019. első negyedévi költségvetését maradéktalanul bocsássa az MTA rendelkezésére.

Pályázati pénzből fizetett közalkalmazottak

Arra már a Népszava hívta fel a figyelmet a napokban, hogy elutasító választ kapott a tárcától az MTA elnöksége arra a levélre, amelyben egyebek mellett azt kérték Palkovicstól, sürgősen intézkedjen a jogszabályoknak megfelelő kutatóhálózati finanszírozás helyreállítása, valamint a kutatások zavartalanságának biztosítása érdekében. Lapunk kérdéseire a tárca úgy reagált: a miniszter továbbra is ahhoz tartja magát, hogy a tárca „az átmeneti időszakban finanszírozza a kutatók bérét, míg a dologi kiadásokat az Akadémia bevételei egy részének átcsoportosításával fedezi”. Csakhogy az MTA elnöksége jogilag teljesen megalapozatlannak tartja, hogy a dologi kiadásokat, így például a kutatómunkához szükséges eszközöket, az infrastruktúrát vagy a kutatóhálózatokban határozatlan idejű kinevezéssel dolgozó közalkalmazottak bérét is a pályázati úton szerzett bevételek átcsoportosításával finanszírozzák. Az MTA-vezetők berendelésével kapcsolatban megkerestük az innovációs tárcát is, hogy a tárcavezető álláspontjuk szerint valóban nem értesítette-e Lovászt, és– ha volt egyáltalán tövényes mód erre – a miniszter milyen jogalappal rendelte be az intézményi vezetőket.   

"Nincs ebben semmi törvénytelen, semmi rendkívüli"

Az innovációs és technológiai tárca a következő választ adta:  "a minisztérium alapvető feladata, hogy a feladat- és hatáskörébe tartozó területeken működő intézményeknek a felmerülő kérdésekben naprakész és hiteles tájékoztatást adjon. A tárca ennek érdekében rendszeresen hív meg konzultációra különböző szakmai, ágazati, érdekképviseleti szervezeteket. A kutatóintézetek számára szervezett egyeztető fórum is kizárólag ezt a célt szolgálja, a meginvitáltak természetesen szabadon dönthetnek arról, elfogadják-e a meghívást. Nincs ebben semmi törvénytelen, semmi rendkívüli."
2019.01.14 16:38
Frissítve: 2019.01.14 17:46

Takács Krisztián lett Korlát új polgármestere

Publikálás dátuma
2019.02.17 21:34
Illusztráció
Fotó: Népszava/
Négy független jelölt közül Takács Krisztián nyerte el a polgármesteri tisztséget a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Korlát községben vasárnap tartott időközi választáson - közölte Szatmári Fruzsina aljegyző.
Tájékoztatása szerint a választási névjegyzékben szereplő 241 lakos közül 204-en voksoltak, három szavazat érvénytelen volt. Takács Krisztián 107, Horváth Elemér 54, Lukács Máté 21, míg Báder József 19 voksot kapott. Az időközi választást azért írták ki, mert a község korábbi polgármestere, Hriczu Imre (független) lemondott posztjáról. 

Mekényesen és Bakonyszentivánon is a posztért egyedüliként induló független jelölt nyert

  • Schild Róbertet 45-vokssal választották meg, egy szavazat érvénytelen volt. Mekényes választási névjegyzékében 250-en szerepeltek. Az időközi voksolást azért kellett kiírni, mert a község korábbi független polgármestere, Major Ottó novemberben lemondott.
  • Frum Istvánt választották a Veszprém megyei település első emberévé. A 183 választásra jogosult polgár közül 71 járult a szavazóurnához. Egy szavazat érvénytelen volt. Bakonyszentivánon azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert a település korábbi polgármestere, Karvas János - aki szintén függetlenként töltötte be a tisztséget - novemberben elhunyt.
Szerző
2019.02.17 21:34

Parlament: már az ellenőrzőket is ellenőrzik

Publikálás dátuma
2019.02.17 19:39

Fotó: / Vajda József
Szigorítják a belépést: az országgyűlési őrök saját kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat.
Az Országgyűlés Hivatala főigazgató-helyettesének vasárnapi körlevelében az szerepel, hogy „2019. február 18-tól további intézkedésig az Országházba, illetve az Országgyűlés Irodaházába történő belépés során a biztonsági igazolvánnyal, az Országgyűlési Őrség szolgálati igazolványával rendelkező személyeket, és az Országgyűlés Hivatala által foglalkoztatott országgyűlési köztisztviselőket és munkavállalókat az Országgyűlési Őrség tagjai csak biztonságtechnikai ellenőrzést (személy- és csomagellenőrzést) követően léptetik be” – írja a hvg.hu. A portál szerint a körlevél indoklást, magyarázatot nem tartalmaz.    Mint írják, „biztonsági igazolványt” a vonatkozó házelnöki rendelkezés szerint „az Országgyűlés, illetve a védett személyek biztonságáért felelős fegyveres testületek – amelyek ellátják a személyvédelmi, illetve a Szent Korona és a hozzá kapcsolódó jelvények védelmi feladatait – az Országházban, az Irodaházban szolgálatot teljesítő állománya” használ. Vagyis az ellenőrzőket is ellenőrzik, az országgyűlési őrök saját éppen szolgálatban lévő kollégáik elé rakják majd ki a zsebükből a holmijukat. Az újságíróknak és más látogatóknak eddig is túl kellett esniük ilyen ellenőrzésen. Magukra az országgyűlési képviselőkre az intézkedés nem vonatkozik, mert az ő okmányukat képviselői igazolványnak hívják.
2019.02.17 19:39